<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
8p

Nyerhet-e az ellenzék a 2022-es választáson, kaphat-e újabb kétharmadot a Fidesz? Ki lehet Orbán Viktor utóda?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Giró-Szász András volt kormányszóvivővel, politikai elemzővel - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2021. október 28. 16:00

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Noha sokan tekintenek pénzként a kriptoeszközökre, az árfolyamuk olyan szélsőséges kilengéseket produkál, ami éppen az alapvető funkciót, a fizetésit torpedózza meg. Ennek ellenére egyre többen hisznek benne, és az intézményi befektetők is felfedezték. A 2022 januárjában életbe lépő magyar törvények „legalizálják” a kriptobefektetéseket, miközben például Kínában próbálják kiszorítani azokat.
 

A cikk eredetileg a Piac & Profit nyomtatott, szeptemberi számában jelent meg.

Ha valaki izgalomra vágyik, fektesse a pénzét bitcoinba (vagy más kriptoeszközbe), és nézegesse nap mint nap az árfolyamot. Az idei mozgás alapján szinte garantált, hogy ez megfelelően magas adrenalinszintet biztosít. Óriási ugrások és hatalmas zuhanások jellemezték ugyanis a piacot, így aki aktívan kereskedett például a bitcoinnal, az – tőkeáttét nélkül is – megsokszorozhatta a pénzét, illetve ha rossz oldalon állt, gyorsan el is bukhatta a befektetés teljes összegét.

Hatalmas kilengések

A bitcoin a 2017 év végi gyors és nagy árfolyam-emelkedése után úgy tűnt, hogy nem váltja be azokat a reményeket, hogy belátható időn belül alternatívát jelentsen nemzeti fizetőeszközök helyett, vagy akár csak tömegesen felhalmozási céllal vásárolják, akár az aranyat. Ennek megfelelően a 2018-as év korrekcióját követően a 19-es év meglehetősen unalmas volt, amikor pedig 2020-ban éledezni kezdtek volna a kriptoeszközök, lecsapott a járvány, ami itt sem segített. Tavaly ősszel azonban egyre többen kezdték el ismét vásárolni, és az addigi 8–10 ezer dollár közötti sávból kitörve az év végére átlépte a 30 ezer dolláros szintet. Majd az idei évben kisebb-nagyobb korrekciókat mutatva lendületesen erősödött, és az árfolyama április közepén 64 854 dollárig emelkedett.

(Kép: Andre Francois Mckenzie/Unsplash)(Kép: Andre Francois Mckenzie/Unsplash)

Akkor folyamatosan pozitív hírek érkeztek, hiszen számos nagy befektetési alap karolta fel a kriptoeszközöket, köztük sok olyan is, amely néhány évvel korábban még erősen elutasító volt. Azáltal, hogy az intézményi befektetők is felvették a portfóliójukba, a kisebb összegeket mozgatók is egyre szélesebb körben kezdtek hinni a bitcoinban. A nagybefektetők között volt a Tesla, amelynek vezére, Elon Musk sokak szemében az új gazdasági Messiás, így amikor kiderült, hogy a cége 1,5 milliárd dollárt fektetett kriptodevizába, akkor a követői is vásárlásokba kezdtek.

Ráadásul számos olyan elemzés látott napvilágot, amelyek arról szóltak, hogy a virtuális devizák valós védelmet nyújthatnak az elszabadulni látszó infláció ellen, így már-már általános volt az az álláspont, hogy az árfolyam-emelkedés folytatódni fog. Nem csoda, hogy valóságos hidegzuhanyt jelentett sokaknak, hogy nem ez a forgatókönyv – mondhatni, a piaci vastörvényeknek köszönhetően – valósult meg. Ez már akkor körvonalazódott, amikor számos országban, így például az egyik legfontosabb piacnak számító Kínában, szabályzókkal próbálták kiiktatni a bitcoint, helyette pedig a digitális jüan felé terelni a lakosságot és a cégeket. De a kriptobányászat rendkívüli környezeti terhelése is rossz pont volt. Éppen erre hivatkozva jelentette be május közepén Twitter-üzenetében Elon Musk, hogy nem fogadják el a gépkocsik ellenértékeként. Ezekre az információkra az árfolyam 35 ezer dollárig zuhant. Hogy nem tovább, az részben annak volt köszönhető, hogy a Tesla-vezér megnyugtatta a publikumot: nem adnak el bitcoint.

A bizonytalanságok miatt azonban június közepéig lefele tartott az ár, akkor 28 805 dolláron érte el a mélypontját. Amikor pedig a kárörvendők már elkezdtek a kriptopiac összeomlásáról beszélni, ismét jött a fordulat: másfél hónap alatt 70 százalékot ugrott a bitcoin árfolyama, elérve ismét az 50 ezer dolláros szintet.

Információdömping

Nem vállalkoznánk annak jóslására, hogy innen merre megy majd a kriptovaluta, néhány mondat erejéig viszont kitérnénk azokra az eseményekre, amelyek hatással lehetnek az árfolyamra. Régóta várt a piac a Nemzetközi Valutaalap (IMF) állásfoglalására, amelytől azt remélték, hogy akár még szélesebb körben is utat nyithat ezeknek az eszközöknek. Legyen szó arról, hogy valamely állam a tartalékainak egy részét helyezi bitcoinba, vagy hivatalos pénzeszköznek is elfogadja. Utóbbiról a pénzvilág szempontjából marginálisnak tekinthető Salvador ugyan már döntött, de ennek nem volt érdemi hatása. Rossz hír, hogy az IMF augusztus utolsó napjaiban azt közölte, hogy a kriptoeszközöket, például a bitcoint, magáncélú kibocsátásként érdemes kezelni, igen jelentős kockázatokkal járnak, és éppen ezért „nem ajánlott a nemzeti valutával egyenértékűvé tenni őket”.

A mérleg másik serpenyőjében is vannak érvek, amelyek pozitív lökést adhatnak. Így például egyre több pénzügyi szolgáltató teszi lehetővé digitális valuták vásárlását, tartását és eladását. Aki a Revolut rendszerét használja, az minden bizonnyal találkozott már ezzel az opcióval, de a PayPal is mind több országban be fogja ezt vezetni. Eközben a Mastercard is számos kriptofókuszú startuppal működik együtt annak érdekében, hogy a jövőben minél szélesebb körben és megfelelő biztonsággal nyújthasson digitális eszközökkel kapcsolatos szolgáltatásokat.

A befektetői oldalt erősítheti, ha az amerikai pénzügyi felügyelet, a SEC engedélyezi a Goldman Sachs által elindítani kívánt kvázi befektetési alapot. Az ETF digitális eszközökbe, illetve ezekkel foglalkozó vállalatokba fektetne. Ez pedig nagyon sok kisbefektetőt hozhatna a piacra, akik így némileg diverzifikálhatnák az egyébként nem csekély kockázataikat.

Januártól jön a magyar szabályozás

A kisbefektetők pedig nemcsak Ázsiában vagy Amerikában, de Magyarországon is mind nagyobb érdeklődést mutatnak a digitális eszközök iránt. Jó hír számukra, hogy januártól sokkal tisztábbak lesznek a jogszabályi keretek, a kriptodevizák adózásának reformját is tartalmazzák ugyanis a jövő évi adótörvények. A legfontosabb változás, hogy eddig (illetve még idén is) a digitális valuták bányászatából vagy kereskedelméből keletkező bevétel egyéb jövedelemnek számított a magánszemélyek esetében. Ezt szja (15 százalék) és szociális hozzájárulási adó (15,5 százalék) terheli, tehát összesen 30,5 százaléknyi közteher keletkezik. Ezzel szemben januártól a kriptodevizák adója 15 százalékra csökken. Ám nem csak ennyi a változás. Ennél talán lényegesebb, hogy a jogszabály definiálja a nyereség és a veszteség összevezetésének szabályait és azt is, mit tekintenek egyáltalán kriptodeviza („kriptoeszköz”)-nyereségnek.

(Forrás: Marketwatch)(Forrás: Marketwatch)

A jogszabály úgy fogalmaz, hogy kriptoeszközzel végrehajtott ügyletnek minősül az az ügylet, amelyben a magánszemély bárki számára megköthető, elérhető ügyletben kriptoeszkök átruházása, átengedése révén (ideértve a kriptoeszköz biztosította jog gyakorlását is) nem kriptoeszköz formájában vagyoni értéket szerez. Ezzel egyébként a bitcoint a tőzsdei részvényekkel azonos polcra tették a jogszabályalkotók, ami ahhoz képest, hogy korábban gazdasági vezetők és politikusok is digitális pilótajátéknak tartották, nagy előrelépés.

Bár a jövőben vélhetőleg felmerülnek jogértelmezési kérdések, a törvény szövege alapján úgy tűnik, hogy adózni akkor kell majd, amikor valaki forintra vagy főbb devizára váltja a digitális eszközét. Ha azonban egy másik kriptoeszközre váltja például a bitcoinjait, akkor nem keletkezik ilyen kötelezettség. Más a helyzet ugyanakkor, ha valamilyen eszközt vagy szolgáltatást vásárolunk, hiszen akkor megint csak realizáltuk a befektetést, és nyereségünk keletkezhetett belőle, tehát az ilyen tranzakció is adóköteles.

Ugyanakkor azt is érdemes megjegyezni, hogy nemcsak a nyereség számít majd, hiszen – hasonlóan a szabályozott piacokon végrehajtott értékpapír- vagy derivatív műveletekhez – a veszteséggel lehet csökkenteni az adófizetési kötelezettséget. A jogszabály szerint „ha a magánszemély az adóévben, az adóévet megelőző évben, vagy az adóévet megelőző két évben kriptoeszközzel végrehajtott ügyletből származó veszteséget ért el, és azt a veszteség keletkezésének évéről szóló adóbevallásában feltünteti, adókiegyenlítésre jogosult, amelyet az adóbevallásában megfizetett adóként érvényesíthet”.

A jogszabály meglepően nagyvonalú lesz, hiszen akik csak minimális nyereséget érnek el, nem kell, hogy adót fizessenek. Azok tehát, akik a már említett Revoluton játszanak időnként, várhatóan nem fognak adózni a nyereség után. A jogszabály úgy fogalmaz, hogy „bevételt nem kell megállapítani, ha az ügyletből származó bevétel a minimálbér 10 százalékát nem haladja meg, feltéve, hogy a bevétel megszerzésének napjára más, azonos tárgyú ügyletből a magánszemély nem szerez bevételt, továbbá az adóévben e bevételek összege a minimálbért nem haladja meg.”

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vételi ajánlat eladási ajánlat forgalom dátum idő
OTP 18750 18750 19095 -1,55% 0 0 2 386 703 500 Ft 2021-10-19 17:06:58
MOL 2728 2704 2740 +0,29% 0 0 1 598 141 410 Ft 2021-10-19 17:10:28
MTELEKOM 426 424 427 +0,24% 0 0 82 162 766 Ft 2021-10-19 17:05:23
RICHTER 8540 8490 8600 +0,18% 0 0 1 060 454 340 Ft 2021-10-19 17:06:49
OPUS 244 241 245 +0,21% 0 0 20 946 588 Ft 2021-10-19 16:58:22
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru Nagy napja lehet ma a forintnak, virtuális világot épít a Facebook
Eidenpenz József | 2021. október 19. 11:56
Enyhe optimizmus jelei láthatók a tőzsdéken, a dollár gyengülése és a növekedési várakozások az egekbe repítik az ipari fémek árát. A BUX-ot az OTP húzza vissza, a forint viszont erősödik a kamatdöntés előtt. Európában fejleszt a Facebook, szárnyal az uránszektor, forintban már rekordot döntött a bitcoin.
Részvény / Deviza / Áru Csak az OTP tudott emelkedni
Privátbankár.hu / MTI | 2021. október 18. 18:19
Kisebb veszteséggel zárt a magyar tőzsde, az OTP kivételt jelentett, amely erősödött hétfőn. A forint ellenben lejtőre került a keddi kamatdöntő ülés előtt.
Részvény / Deviza / Áru Kamatdöntés előtt gyengül a forint, történelmi nap jön a bitcoin-piacon
Eidenpenz József | 2021. október 18. 12:15
Rossz hangulatban kezdődött a hét tőzsdéken, de annyi gyorsjelentés és makrogazdasági adat érkezik a napokban, hogy ez még többször is változhat. Kínában a várakozásoknál jobban lassult a növekedés és sorban dőlnek be az ingatlancégek. Az Apple nagy bemutatót tart ma. Több mint fél évtized várakozás után holnap végre elindulhat az első amerikai bitcoin-ETF.
Részvény / Deviza / Áru Bűn az élet – és a listánkon szereplő kilenc erkölcstelen részvénybefektetés?
Eidenpenz József | 2021. október 16. 05:46
Miközben egyre nagyobb az igény a környezetbarát, fenntartható és etikus befektetések iránt, az erkölcstelennek tartott iparágakban, mint az olaj, a szénbányászat, az alkohol, a dohány, egyes legális gyógyszerek és drogok vagy a szerencsejáték, óriási profitokat lehetett elérni. Az USA-ban már az ETF-iparág is rárepült ezekre a témákra.
Részvény / Deviza / Áru Csúcsközelben a bitcoin, de merre tart a kriptodeviza-piac? - A hét videója
Eindenpenz József - Izsó Márton Artúr | 2021. október 15. 18:47
Csúcsközelbe emelkedett a bitcoin a héten, de valójában a kriptodevizaszektoprban nem ezek az árfolyam-változások jelentik az igazán lényeges híreket, hanem a háttérben zajló fejlesztések. Sikeres elemzéssel, szelekcióval pedig a bitcoinnál jóval nagyobb nyereségeket lehet elérni.
Részvény / Deviza / Áru Korrekció lett a hosszú ideig tartó emelkedés vége Budapesten
Privátbankár.hu / MTI | 2021. október 15. 18:03
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 371,66 pontos, 0,67 százalékos csökkenéssel, 54 764,34 ponton zárt pénteken.
Részvény / Deviza / Áru Kaszálnak a bankok, indulhat az első bitcoin-ETF
Eidenpenz József | 2021. október 15. 12:23
Sorban teszik közzé remek gyorsjelentéseiket az amerikai bankok, a tegnapi tőzsdei száguldás után azonban csak szerény emelkedés néz ki mára. A magyar tőzsdén pedig általános korrekció indult, és az euró/forint is megint a 360-as szintet ostromolja. A bitcoin majdnem megütötte a 60 ezer dollárt, végre elindulhat rá az első ETF.
Részvény / Deviza / Áru Ismét rekordot döntött a BUX
MTI | 2021. október 14. 18:00
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 402,27 pontos, 0,73 százalékos emelkedéssel, 55 136,00 ponton, történelmi csúcson zárt csütörtökön.
Részvény / Deviza / Áru Új csúcson az OTP, megtáltosodott az Ethereum-rivális
Eidenpenz József | 2021. október 14. 11:55
Az inflációs félelmek ellenére, jó gyorsjelentések hátán szépen emelkednek a tőzsdék. Budapesten a Mol viszi a prímet, de az OTP is rekordszint közelében áll. A török elnök megint belepiszkált az elvileg független jegybankba, amitől történelmi mélypontra süllyedt a líra. Nincs messze csúcsától a bitcoin, de nem azon lehet a legnagyobbat nyerni.
Részvény / Deviza / Áru Jön az AutoWallis részvénykibocsátása
Privátbankár.hu | 2021. október 14. 10:50
Hónapok óta téma volt, hogy részvénykibocsátásra készül az AutoWallis, a társaság csütörtökön hivatalosan is bejelentette ezt. Az elmúlt évek legnagyobb nyilvános forrásbevonásához kapcsolódó befektetési tájékoztatót hagyta jóvá a Magyar Nemzeti Bank, mely alapján az AutoWallis október 25-én elindíthatja nyilvános részvénykibocsátását.
Friss
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos