<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
6p

Ma is gyenge a forint, a számos negatív hír mellett egy brókercég arra hívja fel a figyelmet, hogy az MNB által bejelentett új intézkedések csak október 6-tól éreztetik hatásukat. A részvénypiacok pluszban vannak, főleg a Mol húz, az OTP a 8000-es határ felett áll. NFT-használatot és leépítéseket jelentett be a Meta, meglepően jól áll a bitcoin.

A legfontosabb európai tőzsdeindexek 0,6-0,7 százalékos pluszban vannak késő délelőtt. Voltak ugyan feljebb is, de érkezett egy várnál rosszabb eurózónás inflációs adat, onnét kezdve jött némi esés. Az amerikai határidős indexek is 0,6-0,8 százalékkal mennek fel.

A tegnapi nagy esést az USA-ban (Dow Jones Industrial -1,5, Nasdaq -2,8, S&P 500 -2,1 százalék) részben azzal magyarázták, hogy a Bank of America leminősítette az Apple részvényeit vételről semlegesre. A bank ugyanis a fogyasztói kiadások visszafogására számít. Ennek nyomán az ijedelem más szektorokra is átterjedt, például a chipszektorra.

Esik a gázár, drágul a Mol

Itthon a BUX index két százalékkal javít, az OTP 1,7, a Mol 3,5, a Richter 0,9 és a Telekom 2,6 százalékos emelkedése mellett. A Nagy Györggyel, az OTP Bank Nyrt. igazgatóságának tagjával kapcsolatban álló Masped 7399 OTP-részvényt vásárolt, 8028 forintos átlagáron.

Árfolyamok és grafikonok

Az európai gázár ma csökken, öt százalékkal 192,5 euróra. Az olaj 0,9 százalékkal drágul. Ma még nagy hírek jöhetnek. Kora délután beszédet mond Vlagyimir Putyin orosz elnök, az európai energiaügyi miniszterek pedig várhatóan döntenek néhány energiapiaci intézkedésről.

A gödör aljánál maradt a forint

Az euró/forint a tegnapi csúnya rekorddöntés után (423,75 is volt az euró és 437,40 a dollár az Investing.com szerint) ma sem sokat javul. Az euró 422, a dollár 430 körül ingadozik ma.

A forintgyengülés egy éve. (HUFEUR és HUFUSD árfolyamok.) További árfolyamok, grafikonok: Privátbankár Árfolyamkereső.A forintgyengülés egy éve. (HUFEUR és HUFUSD árfolyamok.) További árfolyamok, grafikonok: Privátbankár Árfolyamkereső.

Október 6-tól jobban teljesíthet a forint?

Az Erste Befektetési Zrt. szerint a lengyel zlotyt is adták, de közel sem annyira, mint a forintot, ami abból is látszik, hogy a történelmi csúcsot súrolta a PLNHUF árfolyam is.

Vagyis amellett, hogy a régiónkat és tágabban a feltörekvő piacokat sem preferálják most a befektetők, látszik, hogy a forint még ezen túl is alulteljesít.

A brókercég sorolja az okokat, a pozitív és negatív jeleket a forint és az ország egyensúlya kapcsán. Majd kiemeli, hogy a sok negatív folyamat közepette az MNB által bejelentett “egyéb, likviditást kiszorító intézkedések” csak később, október 6-tól indulnak majd.

A forintgyengülés öt éve. (HUFEUR és HUFUSD árfolyamok.) További árfolyamok, grafikonok: Privátbankár Árfolyamkereső.A forintgyengülés öt éve. (HUFEUR és HUFUSD árfolyamok.) További árfolyamok, grafikonok: Privátbankár Árfolyamkereső.

Kellemes és kellemetlen meglepetések a gazdaságból

Az európai hangulat javulásához hozzájárulhatott, hogy a brit gazdaság 0,2 százalékkal nőtt a második negyedévben az elemzők által várt 0,1 százalékos csökkenéssel szemben. A franciaországi infláció (HICP) pedig 6,6-ról 6,1 százalékra csökkent, pedig a közgazdászok 6,7 százalékra számítottak.

Az Eurózónában az infláció viszont 10,0 százalékos lett a prognosztizált 9,7 százalék helyett. Az olaszországi infláció is 9,5 százalék, ahol 9,4 volt a tippek átlaga. A rossz európai inflációs számokra azonban már a tegnap közzétett németországi értékek miatt is számítani lehetett:

Az USA-ból ma fontos PCE inflációs mutató érkezik. Itthon pedig a termelői árak okoztak kellemetlen meglepetés, lásd:

Merre tart a Porsche?

A hosszú idő óta legnagyobb németországi részvénykibocsátás utáni első tőzsdei napon a Porsche AG részvénye csütörtökön a 82,5 eurós kibocsátási árról 86,5-ig is eljutott, de azután a rossz általános tőzsdei hangulat közepette visszaesett 82,5-ig. Ma ismét emelkedik, 83,20 euró, de valószínűleg az árjegyző bankok tartják az árfolyamot 82,5 felett.

Sztratoszféra felett a 4iG

A 4iG Nyrt. új megállapodást kötött az AMOS műholdrendszereket üzemeltető és fejlesztő Spacecom részvénycsomagjának megvásárlási feltételeiről – közölte a tőzsdei cég. A 4iG ezen kívül 40,3 millió forintért vásárolt 60 ezer darab saját részvényt.

Meglepően jól tartja magát a bitcoin

A vezető kriptovaluták szerény, egy százalékos pluszban vannak, a bitcoin 19 530, az ether 1338 dollár. Az amerikai technológiai szektort gyakran követő ágazat a Nasdaq indexének tegnapi mélyrepülése ellenére most nagyjából szinten tudott maradni.

 

Kripto árfolyamok és grafikonok

 

Tőzsdei vagy árupiaci termék a kriptó?

Sok figyelmet kapnak most a kriptodeviza-szférában a kevéssé látványos, de annál fontosabb szabályozási kérdések. Az USA-ban nagy társadalmi vita van a jogalkotásról, most éppen az árutőzsdei felügyelet, a CFTC főnöke nyilatkozott. Szerinte a szektornak nagyon jót tenne, ha végre szabályoznák, és a szervezete felügyelné. Akár duplázódhatnának is az árfolyamok emiatt. (A értékpapírtőzsde-felügyelet – a SEC – és a CFTC lényegében versenyeznek egymással, ki felügyelje a területet.)

Eközben az XRP (Ripple) győzelmet hirdetett a SEC ellen folyt perben, az XRP 11 százalékkal ugrik.

Facebook NFT-k és létszámstopp

A Meta Platforms tegnap este bejelentést tett, hogy ehetővé teszi az összes amerikai Facebook- és Instagram-felhasználó számára az NFT-k használatát. Ezen kívül minden felhasználó abban a 100 országban, ahol az Instagram támogatja az NFT-ket, hozzáférést kap a funkcióhoz. A felhasználók csatlakoztathatják digitális pénztárcájukat és megoszthatják az NFT-ket, vagyis a “digitális gyűjtési eszközeiket”. (Ezt eddig csak kiválasztott felhasználók használhatták kísérleti jelleggel.)

Facebook. Fotó: Pixabay.comFacebook. Fotó: Pixabay.com

A holding szintén bejelentette, hogy befagyasztja a munkaerő-felvételt és leépítésekre is sort kerít. Átszervez néhány csapatot és csökkenti a team-ek költségvetését. Mark Zuckerberg vezérigazgató emlékeztetett rá, hogy a vállalat bevételei a 18 éves működése során először “stagnáltak vagy enyhén csökkentek”. A részvény 3,7 százalékkal esett tegnap.

Kiábrándító volt a Nike

A negyedéves eredményei nem sikerültek rosszul a Nike-nál, de a készletek jelentős emelkedést mutattak, mivel az ellátási gondok hátráltatták a vállalatot – írja a KBC Equitas összefoglalója.

Az is látható, hogy a kínai eladási számok jelentősen csökkentek, miközben az amerikai bevételek összességében kedvezően alakultak.

A marzsok szintén nem alakultak túl erősen, emellett a készletek csökkentése érdekében különböző kedvezményeket hirdethet a Nike, hogy ezzel is csökkentsék annak mértékét. A tőzsdezárást követő kereskedésben 9,3 százalékot esett az árfolyam.

A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. A privatbankar.hu honlaptartalma ("Honlaptartalom") a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek a privatbankar.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az privatbankar.hu felelősséget nem vállal. A Privátbankár.hu Kft, mint a privatbankar.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.

 

 

A rovat támogatója a 4iG

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vételi ajánlat eladási ajánlat forgalom dátum idő
OTP 10700 10630 11045 -1,06% 0 0 7 402 560 775 Ft 2022-11-29 17:12:27
MOL 2790 2730 2790 +2,57% 0 0 1 633 897 942 Ft 2022-11-29 17:05:18
MTELEKOM 332 327 335 -0,90% 0 0 71 461 435 Ft 2022-11-29 17:05:26
RICHTER 8420 8350 8430 +0,96% 0 0 2 260 076 830 Ft 2022-11-29 17:07:00
OPUS 129 125 132 -0,46% 0 0 27 592 084 Ft 2022-11-29 17:05:23
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru A benzinársapka esetleges kivezetésére kilőtt a Mol
Privátbankár.hu | 2022. november 29. 17:58
A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX 191,88 pontos, 0,42 százalékos emelkedéssel, 45 780,62 ponton zárt kedden.
Részvény / Deviza / Áru Egész jól áll a forint, pedig nagyot drágult a gáz és az olaj
Eidenpenz József | 2022. november 29. 12:42
A kínai kormány esetleges Covid-döntésére várnak a piacok, de alapvetően optimisták, a szigor enyhülésében reménykednek. A BUX index felülteljesítő, a forint kissé gyengül ugyan, de jól áll a múlt héthez képest. Miért tűnik el a cukor, mennyire ment fel világpiaci ára az utóbbi időben?
Részvény / Deviza / Áru Tovább araszol felfelé a gázár, aggódhat Európa?
Privátbankár.hu | 2022. november 29. 09:55
Egyelőre három százalékos az emelkedés.
Részvény / Deviza / Áru Kivárásra játszik a forint ma reggel
Privátbankár.hu | 2022. november 29. 07:51
Nem változtak érdemben az árfolyamok tegnap este óta.
Részvény / Deviza / Áru Ma a Mol húzta le a BUX-ot
Privátbankár.hu | 2022. november 28. 17:39
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 0,28 százalékos csökkenéssel, 45 588 ponton zárt hétfőn.
Részvény / Deviza / Áru Öt dolog is fontos lesz ezen a héten, árral szemben úszik a BUX
Eidenpenz József | 2022. november 28. 12:38
Nem jó a hangulat az európai tőzsdéken, a BUX viszont szembe tudott menni az árral, és pluszban töltötte a nap nagy részét. A forint is szépen tartja magát, segített neki több tényező is. Az olaj 11 havi mélypontra süllyedt, de két fontos határidő is közeleg a számára. A Twitter átalakításának tervei tartják izgalomban a kriptovaluták híveit.
Részvény / Deviza / Áru Idegesítő szinten ragadt a gázár
Privátbankár.hu | 2022. november 28. 09:39
Bár az irányadó, a rotterdami tőzsdén jegyzett TTF-típus jegyzése a péntekinél több mint 1 százalékkal alacsonyabb, egy megawattóra még így is 120 eurónál többe kerül.
Részvény / Deviza / Áru Érthetetlen, mit művel a forint
Privátbankár.hu | 2022. november 28. 07:59
Vegyesen alakult a hazai fizetőeszköz árfolyama hétfő reggelre a péntek esti jegyzéséhez képest a főbb devizákkal szemben.
Részvény / Deviza / Áru Sebtapaszt kapott a forint péntek estére
Privátbankár.hu | 2022. november 25. 18:51
Közel egy százalékot erősödött a forint pénteken a főbb devizákkal szemben a bankközi devizapiacon.
Részvény / Deviza / Áru Megint olcsóbb lett az euró, visszahívások a Teslánál
Eidenpenz József | 2022. november 25. 12:38
A BUX felülteljesítő, az OTP és a Richter húzza. A forint is újra erősödik, a 410-es szint vonzza az árfolyamot. A Tesla több tízezer járművet hív vissza Kínában. Az amerikai befektetők ünnepeltek, a fekete péntekre készülnek, közben Európa nehezen találja az irányt.
Friss
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG