BUX
35 875.71
-1.28%
-465.00
OTP
10 370.00
-2.99%
-320.00
MOL
1 970.00
-0.86%
-17.00
RICHTER
6 810.00
+0.67%
+45.00
MTELEKOM
393.00
-1.87%
-7.00
 
2020. május 6. 11:50

Mennyit ér egy emberélet? – tette fel a kérdést New York kormányzója, miután Donald Trump mindenáron vissza akarja küldeni az embereket a megszokott gazdasági tevékenységükhöz. Még további több tízezer halottra számítanak az USA-ban. A tőzsdék ma inkább kivárnak, nincs egyértelmű irány, Budapest és Varsó viszont alulteljesít.

A tőzsdéket továbbra is óvatosságra készteti az amerikai elnök újabb kirohanása Kína ellen. Az amerikai korlátozások feloldásáról is nagyon megoszlanak a vélemények. A vállalati hírek vegyesek voltak. Így 11 óra körül a német és francia index szerény mínuszban, a londoni, olasz és a svájci mutatók pár ezrelékes pluszban álltak. Az amerikai határidős indexek viszont 0,8 százalékos pluszban mozognak.

Varsó ma 1,3 százalékkal esik, a hazai BUX index 0,6 százalékkal süllyed. A Mol egy százalékkal, a Richter 0,7 százalékkal megy le. A Telekom kissé emelkedik, az OTP ára nem változott. A forint lassan tovább erősödik, 349,30 az euró.

További és frissebb árfolyamok itt láthatók

Az olaj öt napos emelkedés után ma reggelre enyhe mínuszba fordult, de ez nem tartott sokáig. Most ismét három százalék körüli pluszban van. Délután az EIA energiaügyi szervezet statisztikája érkezik.

Mennyit ér egy emberélet?

Amerikában már közel 1,2 millió koronavírus-fertőzést fedeztek fel és több mint 70 ezer ember halt meg a Bloomberg szerint. Sok szakértő attól tart, hogy a tesztelések csökkentése és egyes államokban a korlátozások lazítása miatt csak tovább fognak nőni a fertőzések és a halálozások. Két friss elemzés is azt jósolja, hogy százezer felett lesz a halottak száma. Donald Trump pedig kijelentette hogy akkor is vissza kellene térni a mindennapi élethez, ha ez még több áldozatot követel.

Norwegian check-in Budapesten Norwegian check-in Budapesten

A New York-i kormányzó, Andrew Cuomo is óvott attól, hogy túl hamar lazítsanak a szabályokon. Mennyit ér egy ember élete? - tette fel a kérdést. Szerinte ez az igazi vitatéma, de ezt senki nem hajlandó nyíltan beismerni. Sokan Donald Trump elnököt hibáztatják az amerikai áldozatok magas száma miatt. A vita egybefolyik az elnökválasztási kampánnyal.

Európában a Nagy-Britanniában regisztrált áldozatok száma már meghaladta az olaszországi halottakét. Közben Franciaországban felfedeztek egy eddig nem diagnosztizált pácienst, aki már decemberben Covid-19 vírussal fertőződött meg.

Küzdelem egy légitársaság megmentéséért

A Unicredit eredménye súlyosan negatív volt az első negyedévben a jelentős leírások miatt. A jelentés azonban jobb a várnál, részvény 1,3 százalékos pluszban áll, ahogy több más európai bank is, mint a Raiffeisen, a HSBC vagy spanyol bankok.

A Norwegian légitársaság papírja 12 százalékkal zuhant, miután a társaság közzétette, hogy új részvényeket bocsát ki 80 százalékos diszkonttal. A társaság közel egymilliárd dollár adósságot konvertál át részvényekre. Ez a feltétele, hogy a norvég kormány segélycsomagjából részesedhessen. Az új papírok ára egy norvég korona lesz, miközben kedden 4,80 korona volt a záróár. A tranzakció tétje azonban nem kevesebb, mint a cég fennmaradása. Annak ellenére, hogy csak a legfontosabb számláit fizeti, a cég május közepén kifogyhat a készpénzből.

Vártnál jobb lett a Disney

A légitársaságok világszerte hatalmas nehézségekkel küzdenek. Többek várhatóan csak állami segítséggel képesek fennmaradni. Warren Buffet cége, a Berkshire Hathaway a napokban jelentette be, hogy eladta az összes légitársaságban levő részvényét.

Tegnap este a Disney tette közzé eredményeit. A járvány mintegy 1,4 milliárd dollárral csökkentette a nyereséget, főleg a bezárt vidámparkok és az elmaradó sportközvetítések miatt. Viszont jól szerepelt a streaming-üzletág, nagymértékben nőtt a felhasználók száma, közel 55 millióra.

Ennek pozitív hatása ugyan nem érte el a negatívumokét, de a Disney jelentése összességében a vártnál jobb lett. A Beyond Meat eladásai is váratlanul emelkedtek, mivel a cég sikeresen terelte át megrendeléseit az éttermekről a kiskereskedelmi vásárlások felé.

Magyarországon V jön?

Alapvetően V alakú recessziót vár a kormány idehaza – írta az Erste Befetketési Zrt. kommentárja. A frissített konvergenciaprogramban három forgatókönyvvel számolnak. Az alappálya szerint a második negyedévben véget ér a járvány idehaza, így a GDP csak 3 százalékkal esik vissza. Ha a harmadik negyedévben ér véget a járvány, akkor 5,6 százalékos visszaesés jöhet. Ha viszont a negyedik negyedévig kitart a pandémiás helyzet, akkor a visszaesés 7,3 százalék lehet. (A konvergencia-program részleteiről itt írtunk.)

“A mi egyszerű járványmodellünk alapján a vége valamikor júliusban lehet, amennyiben az utolsó megbetegedést értjük a vége alatt. Ez persze azt is jelenti, hogy az élet később, nagyjából szeptemberre normalizálódna” – írta a brókercég. “Ha ügyesek vagyunk és kellően távolságtartók, akkor nem lesz újabb hullám, azaz az alap forgatókönyv, talán egy picit belecsúszva a másodikba, következhet be” – teszik hozzá.

További cikkünk a témában: “Milyen lesz a kilábalás? V, U, L vagy W alakú?”

 

 

 

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Részvény / Deviza / Áru Nem lesz itt semmiféle V alakú kilábalás?
Eidenpenz József | 2020. május 29. 18:47
A tőzsdék hangulata ma rossz, bár az amerikai technológiai papírok nagy átlagban tudtak egy kicsit emelkedni. A piacok arra várnak, mit talál ki Donald Trump elnök Kína megzabolázására, és ez mennyiben fogja érinteni a gazdaságot, a részvényeket. A BUX index is a többi európai mutatóhoz hasonlóan esett az OTP vezetésével, de a forint erősödött. A nemesfémeknek kedvez a helyzet.
Részvény / Deviza / Áru Trump mai sajtótájékoztatójától reszketnek a tőzsdék
Eidenpenz József | 2020. május 29. 12:02
Rossz ma a hangulat a világ tőzsdéin, sokan attól tartanak, hogy az amerikai-kínai viszony nagyon elmérgesedik, és új kereskedelmi háborúba torkollik. A gazdasági adatok vegyesek voltak, de a vállalati szektorból leépítésekről, termelés-csökkentésről, szolgáltatások törléséről jöttek hírek. Az OTP húzza le a BUX-ot, de még bőven tízezer felett jár.
Részvény / Deviza / Áru Várjunk a vételekkel: a következő esés nagyobb lehet, mint a márciusi?
Barlai Róbert | 2020. május 28. 20:34
Az amerikai Bézs Könyv megállapításai mellett a világ vezető pénzügyi szakembereinek véleménye alapján sem látszik sok esély arra, hogy V alakú gazdasági kilábalás következik be - a tőzsdéken mégis ezt árazzák, a piacok álom-üzemmódba kapcsoltak. Ez a divergencia nem tartható fenn sokáig, előbb-utóbb a tőzsdéken is ébresztőt fújnak -  ha pedig visszatér a kockázatkerülés, az újra nyomás alá fogja helyezni a feltörekvő piacokat valamint a közép- és kelet-európai országok eszköz- és devizaárfolyamait. Barlai Róbert tőkepiaci szakember jegyzete.
Részvény / Deviza / Áru Három hónapos csúcson a részvénypiacok, tovább száguld az OTP is
Eidenpenz József | 2020. május 28. 18:46
Vegyes makroadatok érkeztek, a német infláció például nagyon alacsony, ami a gazdasági növekedés szempontjából nem túl jó hír. Az amerikai munkanélküli kérelmek száma még mindig milliós nagyságrendű, és az ipar is jókorát esett áprilisban, de a számok megfeleltek az előzetes várakozásoknak. Így nyugodtan folytatódik az árfolyamok emelkedése a tőzsdéken, az OTP is a nyertesek közé tartozik.
Részvény / Deviza / Áru Trump bosszúja gyors volt, gépi intelligenciában nyomulnak az óriások
Eidenpenz József | 2020. május 28. 11:53
Az európai tőzsdéken ma is jó a hangulat, az USA-ban azonban egyelőre kérdéses. Főleg a tech-szektorban, miután Donald Trump máris beváltani látszik fenyegetését, és büntetésekkel igyekszik korrigálni az (őt) helytelenül moderáló közösségimédia-alkalmazásokat. A nagy technológiai óriások öt éve nem vásároltak fel ennyi startupot, főleg a mesterséges intelligenciában nyomulnak.
Részvény / Deviza / Áru Pesszimista a Fidelity, komoly esélyt ad a második hullámnak
Eidenpenz József | 2020. május 28. 06:07
Mintegy 60 százalékos valószínűséget ad a Fidelity International annak a forgatókönyvnek, hogy lesz második fertőzési hullám ősszel, amelyet még nem tudnak teljes mértékben kézben tartani az országok. A világ nagy mértékben függ majd Kínától, ahol pozitív növekedés várható a járvány ellenére is, 1,2 százalék a Fidelity alapszcenáriójában. Az EU gazdasága tíz százalékkal zsugorodhat idén, de rossz esetben ez húsz százalékra is lemehet.
Részvény / Deviza / Áru Trump megfenyegette a közösségi médiát, megint az OTP a húzópapír
Eidenpenz József | 2020. május 27. 18:42
A tőzsdeindexek nagy része még erősödik, de az eddig az emelkedés motorját jelentő technológiai papírok ma lefelé tartanak. Miután a Twitter megjelölte az amerikai elnök egyik bejegyzését, mint potenciálisan félrevezető információt, Trump szabályozással vagy bezárással fenyegette meg az egész szektort. Itthon tovább drágul az OTP, de megtorpant a Mol, amelyet az eső olaj nyomaszthat.
Részvény / Deviza / Áru Tavasszal megrohamozták a Tescót, most meg kapkodnak az utazási irodákért
Eidenpenz József | 2020. május 27. 11:04
Ma is maradt az optimizmus a tőzsdéken, pedig sűrűsödnek a fekete felhők az amerikai-kínai kapcsolatok egén. Európában nagy az optimizmus a mozgási korlátozások lazítása miatt, sokan már a nyaralásukat tervezgetik, ami a turizmussal kapcsolatos részvényeket küldte a magasba. A brit kiskereskedők nagy forgalomnövekedést értek el. Kevesebb alkalommal vásároltak az emberek, de akkor másfélszer annyit vettek. Ma is hasít az OTP.
Részvény / Deviza / Áru 3000 felett az S&P, tízezer fölé ugrott az OTP
Eidenpenz József | 2020. május 26. 18:53
Az amerikai részvénypiac a tegnapi zárva tartás után ma igyekezett bepótolni a lemaradást Európához képest, de nem sikerült neki. Az S&P 500 index így is 3000 pont felett jár, miközben Európa tovább menetelt. A BUX-ra sem lehetett panasz, főleg az OTP remekelt, öt százalék feletti ugrást produkált. A forint erős, annak ellenére, hogy az MNB ma nem sokat mondott a kamatdöntés után.
Részvény / Deviza / Áru Ebben a két országban júliustól már teljesen megszűnhetnek a korlátozások
Eidenpenz József | 2020. május 25. 18:51
Németországban és Spanyolországban is megvan a menetrendje, mikor szűnhet meg az utolsó korlátozás is. Szerdán az Európai Bizottság új előterjesztést mutathat be, amelyet az EU vezetői végre személyesen tárgyalnak meg. Újból megnyílik a virtuális térbe száműzött tőzsde New Yorkban. Ilyen hírek nyomán ma az európai részvények két százalék körüli emelkedést értek el.
hírlevél