TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

A válság lefutása megjósolhatatlan, de kevéssé valószínű, hogy nagyon hosszú és mély lenne. A kormányok és jegybankok, a gyógyszer- és oltásfejlesztők óriási erőfeszítéseket tesznek a megoldására. Érdemes részvényeket vásárolni, de több csomagban, átlagoló technikával. Interjú.

Privátbankár: Meddig tarthat a válság, hol lehet az alja?

Varga Zalán, az Erste Alapkezelő értékesítési és termékfejlesztési igazgatója:

A világ kevéssé volt felkészülve a koronavírus-világjárványra, utoljára 1918-1919-ben a spanyolnátha volt hasonló. Akkor még csak másfél milliárd ember élt a földön, és jelentős százalékuk elkapta a betegséget. A recesszió akkor hét hónapig tartott és 33 százalékot esett a tőzsde. Szintén támpontként szolgálhat, hogy Amerikában egy átlagos recesszióban 30 százalék körüli esés van.

Most három nagy kérdés merül fel. Mikor tudják visszaállítani az életet a normál kerékvágásba? Addig mennyit vesztünk a bezártság hónapjai alatt? Milyen hosszú távú hatásai lesznek mindennek? A vírus terjedésének üteme már csökken, május-júniusban elkezdhet rendeződni az élet. Végleges megoldás a védőoltás lehet, de az erre az évre már nem várható. Gyógyszer viszont jöhet hamarabb, az is nagy segítség lenne.

Ha sikerül ezt a járványt kis betegszámra leszorítani, akkor már együtt lehetne vele élni. Legfeljebb különböző korlátozásokkal, például hogy az emberek maszkban járnak, betartják a két méter távolságot. Vagy hogy az irodaházakban fertőtlenítő felületeket alakítanak ki, az éttermekben kiveszik minden második széket.

Varga Zalán, Erste Alapkezelő Varga Zalán, Erste Alapkezelő

A második kérdés, hogy addig mennyit vesztünk. Az OECD szerint minden hónap kiesés két százalékos GDP-csökkenést jelent. Két-három hónap tehát 4-6 százalék zsugorodást jelenthet az eredeti növekedési tervekhez képest. Hosszú távon kulcskérdés, hogy mennyi kapacitás épül le, mennyire lesz tartós a munkanélküliség. Erre már nehezebb becsléseket adni, ezért olyan nagy a bizonytalanság.

Privátbankár: A kormányok igyekeznek menteni a menthetőt.

Varga Zalán: A kormányok most a GDP 10-20 százalékát is felhasználják költségvetési lazításra. Ami hatalmas méretű gazdaságélénkítés. Ekkora pénzeket a 2008-as válságban sem költöttek el. A monetáris politika pedig támogatja ezt az egész folyamatot nulla kamattal, kötvényvásárlási programokkal. Ezek a lépések tompíthatják a hosszútávú hatásokat, de még nem lehet megbecsülni, hogy mi lesz a végeredmény.

Betűkről szoktak beszélni, mint a V vagy az U alakú recesszió. Ha gyors lefolyású lesz a válság, a kilábalás is gyors, akkor V. Ha lassabb a kilábalás, akkor U alakú recesszióról beszélnek. Mi inkább U alakot várunk, de a részvénypiac gyorsabban visszarendeződhet.

Privátbankár: Azért még van pár lehetséges betű erre, mint az L vagy a W. Hiszen a probléma elhúzódhat sokáig, vagy visszatérhet később.

Varga Zalán: Nem várjuk, hogy hosszútávon nagyon súlyos hatások jönnének, két okból. Egyrészt májusban megkezdődik a korlátozások fokozatos feloldása. Másrészt a költségvetési és monetáris politika nagyon lazító. A részvénypiacokon láttunk egy mélypontot márciusban. Ennél nagyobbat csak akkor tudunk elképzelni, ha kiderül, hogy súlyosak lesznek a másodlagos hatások, vagy ha ismét visszatér a járvány és megint lezárásokra lesz szükség. A nulla közeli kamatok a részvénypiac irányába terelik a pénzeket. De azt sem várjuk, hogy máról holnapra a tőkepiac teljesen talpra áll a járvány megfékezésének bizonytalansága miatt.

Privátbankár: Az önöké egy viszonylag optimista szcenárió.

Varga Zalán: Igen. Eszközallokációs befektetési alapjainkban mindenesetre még semleges, a benchmarknak megfelelő részvénysúllyal működünk. (Benchmark: Irányadó index, amihez az alap teljesítményét, összetételét mérik – a szerk.) Az utóbbi hetekben sokat mentek fel az árfolyamok, viszont a bizonytalanság fennmaradt, az óvatosság még indokolt.

Privátbankár: Eléggé hatékonyak a kormányok és a központi bankok intézkedései? Nem lehet, hogy a kínálatot élénkítik a kereslet helyett, a kamatokat módosítják a fogyasztás helyett?

Varga Zalán: A nulla kamat és a kötvényvásárlási programok most szükséges előfeltételei annak, hogy a kormányok is nyugodtan tudjanak költekezni. Természetesen a monetáris politika hatása most véges. A kormányzati programok általában vegyesek, valamennyit az emberek zsebébe is juttatnak, valamennyit cégekhez is. Ez most még egy soha nem látott helyzet, nem tudni, hol van az arany középút. Valószínűleg mind a két fronton kell cselekedni.

Privátbankár: Milyen befektetések lehetnek jók a következő pár évben? Lehet, hogy érdemes már elkezdeni vásárolni részvényeket?

Varga Zalán: Mi azt gondoljuk, hogy igen, de az időzítési kockázat most óriási. Egy beszállási költség átlagoló technika javasolt, ahol a részvényekre szánt tőkét több csomagra osztjuk. Így már elkezdhető.

Olyan adatokat, folyamatokat kellene most megbecsülni, amire még nincsenek igazán forgatókönyvek. Egy jó forgatókönyv megvalósulása esetén a jelenlegi szinteken vásárolt részvények akár már egy év múlva is jó befektetésnek bizonyulhatnak. Ha egy közepes vagy rosszabb forgatókönyv valósul meg, mostani beszállással lehet, hogy több évet kell várni a megtérülése. Ezért mondjuk, hogy az ember ossza fel a pénzét 6 vagy 12 csomagra, és ezt az évet vásárolja végig nagyjából hasonló méretű csomagokkal. Például havonta.

Privátbankár: Részvényeken kívül még mi jöhet szóba?

Varga Zalán: Van egy Erste Duett nevű termékünk, amely a Privátbankár Klasszis 2020 díjkiosztón az óvatos vegyes kategóriában győztes lett. Azt tapasztaltuk, hogy a lakosság körében elég sok készpénzállomány gyűlt össze. Ez az alap az átmenetileg szabad likviditás elhelyezésére is alkalmas. Pénzpiaci instrumentumokon kívül ingatlanalap és egyéb konzervatív befektetések vannak benne. Az alap várható hozamát növeli, hogy a pénzpiaci hozamok az utóbbi hetekben emelkedtek. A jegybanki kamatemelés hatása ugyanis megjelent a bankközi piacon.

Vannak továbbá aktív vegyes alapjaink, például a Multi Asset Growth Alapok Alapja, ahol az átlagoló befektetési technikára sincsen szükség, mert ránk van bízva a beszállás ideje. Semleges részvénysúlyt tartunk jelenleg. Ez jó megoldás lehet a hosszabb távon gondolkodó ügyfeleknek. Készülünk egy újabb vegyes alappal is, amely majd fokozatosan építi fel a részvényes kitettséget.

Privátbankár: És a nemesfémek, mint klasszikus válságálló befektetések?

Varga Zalán: Nemrég jelentünk meg egy aranyalappal is, Erste Arany Alapok Alapja néven, mert azt gondoljuk, hogy az arany egy ilyen időszakban jó befektetés lehet. Az arany, mint tőkepiaci eszköz a portfóliók stabilitását növeli: válságok során gyakran menekülőeszköz, és a korrelációja a részvénypiaccal közel nulla, így kiegyensúlyozza a portfólió hozamát. Az aranybefektetés hosszú távon általában pozitív reálhozamot termelt, és ez ilyen alacsony kötvényhozamok mellett kimondottan előnyös lehet. Az arany iránti kereslet várhatóan növekedni fog, még a jegybankok is vásárolhatnak belőle kötvények helyett.

Díjnyertes alapok

Kategória Helyezés Alap neve
Legjobb Vegyes Kiegyensúlyozott Alap   I. helyezett Erste Duett Nyíltvégű Alapok Alapja
Legjobb Hosszú Kötvény Alap  II. helyezett Erste Bond Emerging Markets Corporate HUF Alapok Alapja
Legjobb Szabad Kötvény Alap  II. helyezett Erste Abszolút Hozamú Kötvény
Legjobb Globális Részvény Alap II. helyezett Erste Stock Global HUF Alapok Alapja
Legjobb Hosszú Kötvény Alap III. helyezett Erste DPM Nemzetközi Kötvény Alapok Alapja

Privátbankár: Díjat nyert az Erste Stock Global részvény alap is.

Varga Zalán: Ez az alap jól használható a részvénypiacra való belépésre átlagoló beszállással. Az alap nem valamilyen indexet követ, hanem aktív részvény-kiválasztási tevékenység alapján fektetünk be. A válság miatt növeltük a defenzív szektorok súlyát. Most jobban fókuszálunk az egyedi részvénysztorikra. Olyan cégekre, amelyek várhatóan komolyabb növekedés előtt állnak.

Tavaly szintén erőteljesen fókuszba helyeztük az úgynevezett megatrend alapokat, amelyek a hosszútávú erős gazdasági társadalmi trendekből tudnak profitálni. Az egyik ilyen, a technológiai alap, az Erste Stock Techno forintos sorozatának árfolyama már az év elejétől mérve is pluszban van. Ez elmondható a biotechnológiai alapunkra is. Zöld alapunk, az Erste WWF Stock Environment a zöld energiától kezdve a hulladékgazdálkodásig, vízgazdálkodásig sok mindenbe fektet. Utolsó 12 havi hozama még mindig nagyon erős. Ezek a megatrendek most a víruskérdés miatt kissé háttérbe szorultak, de hosszú távon még érvényben maradtak.

Privátbankár: Az ingatlanalapok egy része 2008-ban a válság miatt bajba került, elfogytak a pénzeszközei. Most is előfordulhat?

Varga Zalán: Bár 2008-ban az ingatlanalap-piacon voltak problémák, nálunk nem, az Erste Ingatlan Alap nagyon stabilan működött. Ingatlanalapjainkban a portfólió döntő többsége most irodaház és élelmiszer-kereskedelmi egység. Ezeket külföldön sem érintették a korlátozások, a munka és az élelmiszer-vásárlás továbbra is folyik. A portfólió ilyen szempontból stabil.

Malacpersely. Ne egyszerre, hanem részletekben fektessünk be! (Pixabay.com) Malacpersely. Ne egyszerre, hanem részletekben fektessünk be! (Pixabay.com)

A home office hatása sem jelentős, hiszen az átlagos bérleti szerződéseink öt évesek. Másrészt a bérlőink döntő többségében multinacionális cégek, amelyek sokkal könnyebben tudják finanszírozni ezt az időszakot. Az egész portfóliónak csak kis részét érintik a rendkívüli intézkedések. Az ingatlanjaink bérletidíj-bevételét további néhány hónap leállás sem érintené érdemben.

A hozamban most többet számít az a hatás, hogy a forintpiacon magasabb kamatot lehet elérni. A bérleti díjak euróban vannak megállapítva, amit mi forintra fedezünk. A fedezeti prémium is emelkedett, tehát többet kamatozik nekünk az ügylet. A konstrukció stabil, nyugodtak vagyunk. Az alap 16 éves történetében eddig folyamatosan növekedett az árfolyam.

Privátbankár: Egyébként vettek ki pénzt az emberek az alapokból?

Varga Zalán: Márciusban körülbelül öt százalékkal csökkent összesen az alapjaink vagyona. A mozgási korlátozások bevezetésekor az emberek egy része készpénzt szabadított fel. De ez eléggé gyorsan lezajlott, körülbelül egy hét alatt. Később stabilizálódott az állomány, kevés a változás. Az utóbbi időben az emberek egy része elkezdett visszaszállni a kockázatosabb alapokba. Részvényalapokat kezdtek vásárolni.

Privátbankár: Mit javasolhatunk a befektetőknek ezekben a nehéz időkben?

Varga Zalán: Most teljesen felfordult a világ. Ilyenkor az emberek hajlamosabbak a pánikszerű gondolkodásra, aminek azonban a tőkepiacokon nincsen értelme. Tipikusan ilyenkor követnek el olyan hibákat, mint például a mélypontokon szállnak ki, vagy minden befektetésüket eladják. Ez mindig rossz döntésnek bizonyul, visszaszállni pedig elég nehéz. Gyorsan tud fordulni a hangulat, pár nap emelkedés után a befektetők szándékai is megváltoznak. Eladás helyett már venni akarnak.

Ezekből a hullámokból érdemes kimaradni, megőrizni a higgadtságunkat. A kockázatos eszközöket az időzítési kockázat kiküszöbölése végett érdemes több csomagban, vagy az Erste Future megtakarítási programban megvásárolni. A nagy hangulatváltozásokra alapozott döntésekből az ügyfelek általában rosszul jönnek ki.

 

Címkék: Befalap

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Befalap Te milyen alapba fektetnél? Számon tartják majd az ESG-szempontokat
Privátbankár.hu | 2020. október 13. 16:00
Fenntartható fejlődéssel kapcsolatos minősítési szempontokat is figyelembe vesz a hazai befektetési alapok kategorizálása. Így a befektetők könnyebben megtalálhatják majd, ha ilyen alapba akarnak fektetni.
Befalap Eurómilliárdokat öntenének a nagybefektetők ide, de nincs elegendő jó ingatlan
Mester Nándor | 2020. augusztus 27. 06:07
Nem csüggednek a nemzetközi intézményi befektetők a közép-európai kereskedelmi ingatlanpiacon. Továbbra is erős az érdeklődés, de megvan az óvatosság is és sajnos kevés a megfelelő első osztályú termék.Térségünkben minden fontos piacon a hazai alapok is aktívak lettek, idén további jelentős adásvételek zárulhatnak le Magyarországon is.
Befalap Hosszú távon továbbra is a fenntarthatóság az egyik legfontosabb kérdés
PR | 2020. július 15. 11:23
A fenntarthatóság nem csak klímavédelmet jelent, hanem etikus vállalatirányítást vagy szociális érzékenységet is, és ez nemcsak a cégek működésében egyre fontosabb, hanem a lakosság, a befektetési alapok, és azok kezelői számára is. Lehet, hogy most a járványhelyzet miatt rövidtávon máshova került a hangsúly, hosszútávon továbbra is a fenntarthatóság lesz az egyik legfontosabb kérdés - nyilatkozta lapunknak Pekár Dávid, a Raiffeisen Alapkezelő portfoliómenedzsere, a Klasszis 2020 Az Év Feltörekvő portfolómenedzsere díj nyertese.
Befalap Ne reménykedjünk abban, hogy szeptemberre minden úgy lesz, mint régen
Eidenpenz József | 2020. június 26. 06:07
A régiós CETOP index az előző válságban 70 százalékot, most csak 40 százalékot esett, és ennek komoly hányadát is ledolgozta már. A befektetők nagyon optimisták, pedig sok a kérdőjel. Kiderülhet, hogy a részvények extrém módon túlárazottak a jelenlegi szinten. Interjú.
Befalap Ingatlanalapjaink a vészhelyzetben, nyolc grafikonban elbeszélve
Eidenpenz József | 2020. június 4. 06:07
Volt némi pénzkivonás az ingatlanalapokból a veszélyhelyzet márciusi kihirdetése után, de messze nem akkora, mint 2008-ban. Április óta pedig több alapba ismét friss tőke áramlik be. A hozamok is többnyire pozitívak maradtak, kevés kivétellel. A veszély azonban nem múlt el teljesen, egy elhúzódó válság még megviselheti a szektort. A tét pedig komoly, 1487 milliárd forint sorsa.
Befalap Az alap, amely a hozamok emelkedéséből és eséséből is profitál
Eidenpenz József | 2020. május 15. 06:08
Sokan alacsonyabb inflációt várnak a válság miatt, a legnagyobb meglepetés ezért az infláció megugrása lenne a kötvénypiacokon. Az alacsony hozamok ellenére jöhetnek jó befektetési lehetőségek ezen a területen. A forint a válság előtt a nyugalom szigete volt, de most átesett a ló másik oldalára. Interjú.
Befalap Nagyot nőhet az ingatlanbefektetések szerepe a következő években
Eidenpenz József | 2020. május 14. 06:06
A hazai ingatlanalapokban levő irodaházak, kiskereskedelmi üzletláncok értékét egyelőre nem befolyásolja a válság, a budapesti raktárakért, elosztóközpontokért pedig egyenesen sorban állnak az online áruházak. Az infláció is nőhet hosszú távon, a kötvényhozamok pedig alacsonyak, így az ingatlanbefektetések szerepe felértékelődhet. Interjú a Diófa Alapkezelő Zrt. szakembereivel.
Befalap Mélyebb lehet, mint a 2008-as válság, de rövidebb - interjú
Eidenpenz József | 2020. május 13. 06:04
Miért volt ilyen gyors a márciusi tőzsdei zuhanás, és miért emelkednek azóta az árfolyamok? Érdemes-e befektetni, és hogyan? Mely szektorok olcsók? Az ügyfelek most nem a megszokott módon reagáltak, és nem a legrosszabb pontokon adták el befektetési jegyeiket. Interjú az Év Alapkezelője díjat nyert Aegon Alapkezelő szakembereivel.
Befalap Tőkevédelemmel jóval könnyebb bátornak lenni
Eidenpenz József | 2020. május 11. 06:07
A tőkevédett alapok kockázata mérsékelt, mégis részesedést tudnak nyújtani a részvénypiacok, árupiacok emelkedéséből. Ha három év múlva visszatekintünk, alighanem azt látjuk majd, hogy az idei évben valamikor érdemes volt vásárolni. A CIB Banknál égnek a telefonok, a kisbefektetőket is nagyon izgatják az ilyen és ezekhez hasonló kérdések. Interjú.
Befalap Hogyan lehet profitálni a klímavédelemből?
- | 2020. május 10. 11:07
Ez korántsem újkeletű dolog, e befektetési lehetőséget az OTP Alapkezelő már tizenkét éve, még a 2008 őszén kirobbant előző válság előtt megteremtette, elindítva az OTP Klímaváltozás 130/30 nevű befektetési alapját. S hogy jól tette, azt jelzi, az utóbbi öt évben négyszer is elvitte a Privátbankár.hu „Legjobb Globális Részvény Alap” díját. 
Friss
hírlevél