TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Ősidők óta próbálja az emberiség az öregedést legyőzni, lassítani. Úgy tűnik, már sikerült, de még csak halaknál és egereknél. Most egyre inkább az emberkísérletek vannak napirenden. De mi lesz, ha sikerül 130 évig élni? Összeomlik a nyugdíjrendszer? Vagy csak a gazdagok élhetnek sokáig?

Egy kisgyerek képével kezdi cikkét a Der Spiegel német hetilap szombati száma, kérdése: lesz-e ő 130 éves? A kutatók egy része szerint igen. Egy német hajógépész nemrég 114 éves korában halt meg, ezzel világcsúcsot állított be. Vajon mi volt a titka? És egyáltalán hány évig élhet egy ember?

New Yorki tudósok néhány évvel ezelőtt arra a következtetésre jutottak, hogy az ember még a legkedvezőbb körülmények között sem nagyon élhet tovább 115 évnél. Ehhez az említett csúcstartó nagyon közel került. Most azt próbálják kideríteni, hogy mi az aggastyánok titka. Valahol, az életmódban, az anyagcserében vagy a genetikai örökségben kell a hosszú élet és egészség rejtélyének megírva lennie – gondolták a kutatók.

A címlapsztori szerint a kutatások már látványos sikereket tudnak felmutatni. A laboratóriumi állatkísérletekben az élet meghosszabbítása sokszor sikerült. Gyógyszerek, hormonok és génmanipuláció kombinációjával tudták gyümölcslegyek, egerek, halak öregedését késleltetni. Ezzel ezek az állatok egyre újabb és újabb korrekordokat állítanak fel.

Fiatalság-elixír?

Bizonyos fonálférgek élettartamát pedig sikerült megtízszerezni. Sőt egyes öreg kísérleti állatokat sikerült visszafiatalítani is. Német tudósok fiatal halak bélflórájából készített fiatalító koktéllal érték ezt el. Amerikai kollégáik pedig fiatal egerek vérében találtak egyfajta fiatalság-elixírre utaló jeleket.

Bár még nem is mindegyik eljárás működési mechanizmusát ismerik, eljött az ideje az emberkísérleteknek is – írják. A hatóságok azonban egyelőre elutasítják, hogy az öregedés leküzdése terápiás cél legyen. Így a tudósok egyelőre az életkorhoz kapcsolódó panaszok kutatására koncentrálnak. Például Kaliforniában alzheimer-betegeknek emberi vérplazma-enzimet fecskendeznek be.

Fiatalodás, mint mellékhatás?

Másutt az állatkísérletekben már bevált anyagokat például makula-degeneráció kezelésére próbálják felhasználni. Lehet, hogy egyes felhasznált anyagoknál mintegy mellékhatásként fog fellépni az élet meghosszabbítása, ahogy a New Yorki gerontológus, Nir Barzilai kísérleteinél is remélik.

A gépektől eltérően az élőlények rendelkeznek azzal a képességgel, hogy magukat javítsák meg. A szervezetben olyan mechanizmusok dolgoznak, amelyek a károkat elhárítják. Emiatt biológiai oldalról az örök élet nem tűnik lehetetlennek – írja a hetilap. Ám a természetnek normális körülmények között nincs oka arra, hogy halhatatlan teremtményeket hozzon létre.

Nem az aggastyánok élete abnormális?

Inkább a jó túlélő képességű és sikeres szaporodással kecsegtető utódok létrehozása a cél. Az utódok létrehozása után az idősebbek élete elveszíti biológiai jelentőségét. De az élet meghosszabbítása ennek ellenére lehetséges.

A kutatók sok ezer magas kort megért aggastyán genetikai anyagának kiértékelése után sem igazán tudják, mi okozhatja a kiugróan hosszú életet. Egyszerűen nem találtak semmi különöset. Az anyagcseréjük például általában makkegészséges, ellentétben a legtöbb, civilizációs betegségekben szenvedő átlagemberétől. Ezért azt feltételezik, hogy nem az ő genetikai anyaguk különleges, hanem talán a többiekében van túl sok hiba. Erre utal különböző állatok, például egyes halak genetikai anyagának tanulmányozása is.

A biológiai óránk

Egy Steve Horvath nevű amerikai kutató fedezte fel a sejtjeinkben levő biológiai órát, amely mutatja, hogy mennyi időt töltöttünk eddig el az életben. Jobban mutatja a biológiai öregedést, mint az életéveink száma. A nagyon túlsúlyos emberek például gyorsabb ütemben öregednek. A rendszeres mozgás viszont a biológiai vagy epigenetikus órát lelassítja.

Mások már azt kutatják, hogyan lehetne ezt az órát teljesen átállítani. Találtak már olyan fehérjéket, amelyek képesek az órát az embrionális állapothoz visszaállítani a sejtekben. (Egy japán kutató, Shinya Yamanaka 2012-ben meg is kapta az orvosi Nobel-díjat hasonló kutatásaiért.) A módszer egérkísérletekben működött ugyan, de a sejtek egy részében rák alakult ki. Már emberi szövetekkel is próbálkoznak. A módszer még csak sejtek és szövetek esetében működött.

Az első 130 évesek

Az első gyermek, aki meg fogja élni a 130 éves korát, ma már megszületett – mondta az egyik tudós. Az újabb és újabb orvosi kutatások segítségével minden egyes hónappal, amit túlélünk, körülbelül egy további hetet nyerünk az életünkhöz. Az öregedés kutatása azonban ezt erősen felgyorsíthatja.

Mások felteszik a kérdést: akarjuk egyáltalán az emberi életet tetszés szerint nyújtani? “Akarjuk, hogy Németország az aggastyánok köztársasága legyen?” – hangzik a provokatív kérdés. Hogyan működne ilyen körülmények között a nyugdíjrendszer? Hogyan lehet megakadályozni, hogy csak gazdagok részesüljenek az örök ifjúság áldásaiból?

Időskori fájdalmak tömkelege

Erkölcsi kötelességünk-e azokat a borzasztó fájdalmakat, amelyek sok időskori betegséggel járnak, megszüntetni vagy a lehető legkisebbre csökkenteni? És ha az életkorral csak a fájdalmakat hosszabbítjuk meg? Időseknél gyakran előfordul, hogy mire az orvosok egy betegséget megszüntettek, már jelentkeznek is a második tünetei. Majd a harmadiké.

Ezért sok kutató nem annyira az élet meghosszabbítására koncentrál, mint inkább arra, hogy az idősek minél több időt tölthessenek jó egészségben haláluk előtt. Vagy arra, hogy az ifjúságot a megfelelő életmóddal hosszabbítsák meg.

Németországban 1980-ban 975 száz évnél idősebb ember élt. A számuk 2000-ben már 5699, 2017-ben pedig 14 194 volt. Húsz év múlva a becslések szerint 140 ezren lesznek.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru Musk parkolási gondja miatt jöhet a kompakt Tesla, óvakodj a bitcoin-klónoktól!
Eidenpenz József | 2020. november 25. 18:52
Nem találják az irányt ma a tőzsdék az amerikai szünnap előtt, a hagyományos szektorok részvényei inkább süllyednek, a technológiai papírok viszont emelkednek New Yorkban. Európában is vegyes képet mutatnak az indexek, a BUX is alig változott. Elon Musk az Európaiaknak szánt kompakt Teslát tervez, Buffett pedig valami nagy dobásra készül.
Részvény / Deviza / Áru Extrém-e az optimizmus a tőzsdéken? Csúcsra járnak a német lakásárak
Eidenpenz József | 2020. november 25. 12:27
Ma egyelőre takaréklángon működnek a tőzsdék Európában, de a nap folyamán még fontos hírek érkeznek. Két részvényünk pluszban, kettő mínuszban, a forint pedig gyengül. A tőzsdéket annyi pozitív behatás érte az utóbbi napokban, hogy ezt nehéz lesz überelni, miközben holnap az USA-ban Hálaadás lesz. Négy éve nem ugrottak ekkorát a lakásárak Németországban.
Részvény / Deviza / Áru Felrobbantak a piacok: rekordszint körül a Bitcoin, történelmi csúcson a Dow
Király Béla | 2020. november 24. 18:47
A befektetők úgy vásárolnak, mintha nem lenne holnap, számos eszköz állított fel kedden újabb történelmi rekordot, vagy közelítette még látványosan az évekkel korábban felállított csúcsszintet. A járvány várható kezelése, a potenciális vakcinákról érkező kedvező hírek nagyot lendítettek a piacokon.
Részvény / Deviza / Áru Nem Trump lelépése az egyetlen dolog, aminek ma lehet örülni a piacon
Gáspár András | 2020. november 24. 11:22
Trump ujjait egyesével kell lefejteni a kormányrúdról, de lassan csak beletörődik abba, hogy át kell adnia a hatalmat - a befektetők örülnek a bizonytalanság elmúlásának, és a tömeges oltások közeledtével a gyors gazdasági fellendülésben bíznak, amit az USA-ban egy régi ismerős arc pénzügyminiszteri kinevezése is segíthet. Budapesten a CIG vezeti a tőzsdei erősödést, a BUX azonban továbbra is csak oldalazni tud - a forint pedig teljesen beállt.
Részvény / Deviza / Áru Elfogyott a nap végére a reggeli optimizmus
Király Béla | 2020. november 23. 19:08
A tőzsdéken reggel még kitörő lelkesedéssel fogadták az újabb vakcinával kapcsolatos információkat, a nap végére viszont elfogyott az optimizmus. A magyar piac minimális pluszban zárt, az európai börzék viszont mínuszba csúsztak.
Részvény / Deviza / Áru Tovább gyengül a forint, ki tudja hol áll meg?
Csabai Károly | 2020. november 23. 11:58
Jó hangulatban vágtak neki a mai napnak a befektetők, a kedvezőnek tűnő vakcinahírek hatására veszik a részvényeket, a hazai blue chipeket is, így a BUX-index is méretes pluszban kezdte a napot. Az olaj is drágul, ami arra utal, hogy a szerdától – igaz, megint csak a gázolajra – érvényes drágulás folytatódhat. Az arany gyengül és a forint is: euróval szembeni árfolyama ismét a 360-as szint fölé került és nem zárható ki, hogy a következő napokban még ennél többet is kell majd fizetni az uniós pénz egységéért.
Részvény / Deviza / Áru A járvány miatt megint óvatosabbak lettek a befektetők
Privátbankár.hu | 2020. november 20. 19:20
Pénteken az európai piacokon mérsékelt emelkedést, míg az óceán túlpartján kisebb esést láthattunk. A koronavírus továbbra is meghatározó a befektetők viselkedése szempontjából.
Részvény / Deviza / Áru GVH: mehet az AutoWallis felvásárlási akciója
MTI | 2020. november 20. 17:34
A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) jóváhagyta, hogy az AutoWallis többségi részesedést szerezzen a nyugat-magyarországi régióban meghatározó pozíciót betöltő, 130 embert foglalkoztató Iniciál Autóház Kft.-ben - közölte az AutoWallis Nyrt. a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján pénteken.
Részvény / Deviza / Áru Beszélt Orbán Viktor, zuhant a forint
Csabai Károly | 2020. november 20. 11:36
Reggel 8 óra után a hazai fizetőeszköz az euróval szemben viszonylag nagy mértékben, egy egységgel gyengült. Nem sokkal azután, hogy a miniszterelnök a Kossuth Rádióban árult el részleteket az EU-költségvetéssel kapcsolatos kormányzati vétó után várható fejleményekről. Később ugyan a forint ledolgozta a veszteségét, rendkívül bizonytalan, az árfolyama hogyan alakul a következő napokban.
Részvény / Deviza / Áru Óriási kamatemelés a törököknél, nagy kanyart írt le ma a Mol
Eidenpenz József | 2020. november 19. 18:51
Bár a napokban még rekordot döntöttek, mára kifulladt a tőzsdék emelkedése, a befektetők számára súlyosabb a rövidtávon romló járványhelyzet, mint az oltások jelentette távolabbi ígéret. Ismét veszik a “maradjotthon–részvényeket”, az online és technológiai ászokat. A BUX is süllyedt, viszont a forint erősödni tudott. Ritkán látni akkora kamatemelést, mint ma Törökországban.
Friss
hírlevél