<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
6p

A koronavírus okozta válság okán sok elemzés lát napvilágot arról, hogy milyen nagy irányok várhatók a részvénypiacokon a közeljövőben. Az OTP Trend Alap viszont más utat választ: egyedi részvénykiválasztást támogató modellje segítségével kevésbé nyilvánvaló piaci trendeket is meg tud találni, amelyekkel a fő sodorhoz tartozó befektetési alapok kevésbé intenzíven foglalkoznak.

Az OTP Trend Alap egy fejlett piacokra fókuszáló részvényalap.

– Azoknak a vállalatoknak a részvényeit igyekszik tartani, amelyek a befektetők körében az ügyeletes kedvenceknek számítanak. Múltbeli adatokon végzett elemzéseink ugyanis azt mutatták, hogy a kedvenccé válás mögött rendre fundamentális okok, iparági átrendeződések húzódnak meg, amelyek hatása tartós lehet. A változások haszonélvezői, éllovasai több negyedéven, de akár több éven keresztül is a piaci átlagot meghaladó felértékelődést produkálhatnak mondta el Czachesz Gábor, az OTP Alapkezelő befektetési igazgatója.

Czachesz GáborCzachesz Gábor

A kedvencekbe való befektetés magas hozammal kecsegtet, de számos kockázatot is hordoz. A közkedvelt részvények árfolyam-ingadozása általában jóval magasabb, mint a szélesebb piacé, ráadásul a részvénypiaci emelkedések tetőfokán ezek a részvények rendre túlsúlyozódnak a nagy intézményi portfóliókban. Az ezt követő korrekciókban éppen ezért a piaci átlagot meghaladó mértékben eshetnek.

– Az OTP Trend Alapban figyelemmel kísérjük a szélesebb piac alakulását is. Ha indikátoraink alapján úgy ítéljük meg, hogy a piaci trendben tartós fordulat következhet be, akkor az alapban csökkentjük a részvények súlyát, sőt adott esetben minden részvényt eladhatunk – erősítette meg Czachesz Gábor. – Pontosan ez történt 2020 februárjában, amikor a Vuhanban megjelenő fertőzés már téma volt, de a ránk szakadó nehézségeket még nem lehetett előre látni. A részvénypiacokon a kedvenc papírok árfolyam-alakulása azonban megváltozott, ami az elmúlt évtizedekben mindig intő jelnek bizonyult. Ennek hatására az Alap részvényállományát február folyamán gyakorlatilag teljesen leépítettük, így sikerült elkerülnünk a márciusi pánikszerű eladási hullámot.

A befektetési igazgató beszélt az Alap célpiacairól, és konkrét befektetési példákat is bemutatott.

– Az OTP Trend Alap az amerikai és a nyugat-európai részvénypiacokon keresi a befektetési lehetőségeket. Ennek megfelelően az Alap vagyonának nagyjából a fele dollár, míg a másik fele euró alapú befektetéseket tartalmaz, amit szándékosan nem fedezünk vissza forintra. Ha az Alap éppen nem tart részvényt, akkor a szabad pénzeszközöket az említett arányban devizában tartjuk. A múltban a részvénypiaci megingásokat általában a forint gyengülése kísérte, ezért az általunk alkalmazott megoldás segített csökkenteni az Alap forintban mért hozamingadozását a krízisidőszakokban.

A pandémia miatt a tavalyi évben minden a feje tetejére fordult. Ez korábban is létező folyamatokat felgyorsított – online vásárlások térnyerése a kiskereskedelmi forgalmon belül –, de újabb trendek keletkezése is megfigyelhető volt, mint például az otthoni munkavégzés tömeges elterjedése. Ennek egyik következménye a vállalati számítógépes hálózatok bonyolultabbá válása lett. Az elmúlt években ráadásul az államilag szponzorált kiberbűnözés egyre szélesebb körű lett, és számos adatvesztéssel végződő incidens mögött az orosz, kínai vagy éppen észak-koreai szolgálatokhoz köthető hackercsoportokat gyanítják. A vállalati rendszerek sérülékenységének átmeneti növekedése az üzleti titkok megszerzésére szakosodott, profi hackercsoportok számára ideális környezet. Éppen ezért 2020-ban végig arra számítottunk, hogy a támadások intenzitása növekedni fog, ami viszont remek üzleti környezet lesz majd a kibervédelmet kínáló cégek számára. Az egyik ilyen befektetésünk a kaliforniai FireEye Inc., amely integrált kibervédelmi megoldásokat kínál nagyvállalati ügyfelei számára. Egyre fontosabb árbevételi forrásuk a tanácsadás, ahol szakembereik a vállalati rendszergazdákkal együtt segítenek feltárni az IT rendszerek sérülékeny pontjait, illetve elhárítani és felszámolni a külső behatolásokat. Árbevételük évi 20 százalékkal növekszik. 2020 decemberében pont a FireEye szakemberei voltak azok, akik felfedezték a SolarWinds nevű kiberbiztonsági cég Orion nevű szolgáltatásának frissítésébe becsempészett kémprogramot, amit a cég több mint tizenhétezer ügyfele töltött le, köztük számos amerikai kormányzati szerv, és a FireEye maga is. Miután kiderült, hogy a FireEye nem egy a sok riadt szemű áldozat közül, hanem az egyetlen szereplő, aki fel tudta venni a kesztyűt, a cég részvényeinek árfolyama pár nap alatt közel nyolcvan százalékot emelkedett.

Egy másik befektetésünk a home office nem várt következményére volt remek példa 2020-ból. Az otthoni munkavégzés elterjedése szükségessé tette a videomegbeszéléseket, és ezen a ponton sokan realizálták, hogy egy kis fogszabályzás sokat lendítene az online megjelenésükön. Az Align Technology nevű cég fő termékei a 3D-s scanner segítségével testreszabott átlátszó műanyag fogszabályzók, amik a hagyományos megoldáshoz képest számos előnyt kínálnak. Hátrányuk, hogy a legtöbb esetben többe kerülnek, mint a hagyományos megoldások, de az csak a pácienseknek rossz hír, nekünk, pénzügyi befektetőknek kimondottan jó hír. További jó hír, hogy a cég több száz szabadalommal bástyázta körbe a szolgáltatást, megnehezítve mások belépését ebbe a jövedelmező piaci szegmensbe. A cég árbevételének nagyobb része az Egyesült Államokból származik, de egyre fontosabb a nemzetközi értékesítés. Az elmúlt évtizedben dinamikus árbevétel- és eredménynövekedés volt jellemző a cégre, aminek érdekes módon új lendületet adott a koronavírus-járvány. Ennek köszönhetően a cég árbevétele 2020-ban 2,5 milliárd dollárra emelkedett, 700 millió dolláros működési pénzáramot generálva. Jelen pillanatban úgy tűnik, hogy az otthoni munkavégzés – amivel a munkáltató még irodabérletet is megtakaríthat – az irodai dolgozók életének szerves részévé fog válni, ami pedig az Align Technology malmára hajtja a vizet.

Az OTP Trend Alap tízéves története és az ebben az időszakban elért hozama azt mutatja, hogy az új trendek felkutatása és a legújabb kedvencekbe való befektetés célravezető stratégia. Mellette a szélesebb trendek elemzése, mint kockázatkezelési megközelítés hozzájárult az elkerülhetetlen tőkepiaci esések negatív következményeinek csökkentéséhez.

A rovat támogatója a 4iG

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vételi ajánlat eladási ajánlat forgalom dátum idő
OTP 8152 8080 8620 -4,48% 0 0 7 080 005 474 Ft 2022-07-05 17:06:27
MOL 2932 2884 3008 -0,61% 0 0 2 271 834 694 Ft 2022-07-05 17:10:08
MTELEKOM 325 322 330 -2,40% 0 0 125 347 592 Ft 2022-07-05 17:05:14
RICHTER 7035 6815 7035 +2,63% 0 0 1 106 432 135 Ft 2022-07-05 17:12:49
OPUS 166 163 170 -1,42% 0 0 9 386 058 Ft 2022-07-05 17:05:12
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru Ma csak a Richter tudta tartani magát
Privátbankár.hu | 2022. július 5. 17:29
A forgalom is alacsony volt kedden a pesti börzén. 
Részvény / Deviza / Áru Ismét részvényeket vásárolt a 4iG
Privátbankár.hu | 2022. július 5. 14:41
Összesen 19 ezer darabot vettek. 
Részvény / Deviza / Áru Roncsderbi-esélyes a forint, két fő oka van az új gödörnek
Eidenpenz József | 2022. július 5. 12:11
A forint euróban és dollárban is új történelmi gödörben van, egy év alatt pedig jobban csökkent az értéke, mint az argentin peso-é. A részvények is esnek, de nem jobban, mint másutt Európában. A recessziós félelmek miatt zuhannak az ipari fémek, de az olaj tartja magát, a gáz pedig tovább emelkedik.
Részvény / Deviza / Áru Nagyon alacsony forgalom mellett zárt pluszban a BUX
Privátbankár.hu | 2022. július 4. 19:04
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 375,86 pontos, 0,96 százalékos emelkedéssel, 39 707,19 ponton zárt hétfőn.
Részvény / Deviza / Áru Megemberelte magát az OTP, megint felülről kerülgeti a 400-at az euró
Eidenpenz József | 2022. július 4. 12:10
Az európai tőzsdék kellemes pluszban állnak, a BUX-ot mozgató papírok közül az OTP emelkedik ki, a forint azonban megint gyenge. Ajánlat hírére száguld a Waberer’s. Az olajat több tényező is drágíthatja, de legfőképpen az, hogy a szaúdiak nem növelik a termelést.
Részvény / Deviza / Áru A pesti börze is megérezte a bizonytalan nemzetközi hangulatot
Privátbankár.hu | 2022. július 1. 18:02
Felemás napon vannak túl a vezető részvények is. 
Részvény / Deviza / Áru Ötven éve nem láttunk ilyen pocsék első félévet - megint esik a forint, zuhan a Gazprom
Gáspár András | 2022. július 1. 11:46
1970 óta nem látott pocsék féléven vannak túl a tőzsdék, és a kilátások alapján nincs nagy remény arra, hogy a második félév jobban alakuljon. Mindent beárnyékol a recesszió fenyegető réme; a mai, eurózónára vonatkozó inflációs adat viszont legalább nem lett érdemben rosszabb a vártnál. A forint megint gyengül, a Gazprom részvényei a háború kitörésekor látott szint környékére zuhantak két nap alatt.
Részvény / Deviza / Áru Nagyot esett a BUX
Privátbankár.hu | 2022. június 30. 19:52
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 659,79 pontos, 1,65 százalékos csökkenéssel, 39 240,53 ponton zárt csütörtökön.
Részvény / Deviza / Áru Ismét zuhan a forint, s az OTP és a Mol is csütörtököt mondott
Csabai Károly | 2022. június 30. 11:07
Három hete nem látott magas szintre, 394 környékére is eljutott a forint az euróval szemben, amit azonban nem tudott stabilizálni az MNB újabb, igaz, előre bejelentett kamatemelése. A recessziós félelmek felerősödése miatt esnek a tőzsdék, a hazai blue chipek is kivétel nélkül mínuszban állnak. A kriptoeszközök, a nemesfémek és az olajfajták is zuhannak.
Részvény / Deviza / Áru Elromlott a hangulat, esett a pesti tőzsde
Privátbankár.hu | 2022. június 29. 17:56
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 581,19 pontos, 1,44 százalékos csökkenéssel, 39 900,32 ponton zárt szerdán.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG