TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Miközben a különadók és más, a nagy cégeket sújtó problémák miatt a BUX index stagnál, néhány közepes méretű tőzsdei társaság részvénye szépen csendben emelkedik. Némelyik 50-60, sőt 95 százalékkal is megdrágult egy év alatt.

A nagyobb tőzsdei társaságok megítélését különböző súlyos problémák terhelik, leginkább a különadók több üzletágban. A bankszektorban ehhez jön a devizaadós-mentő hisztéria, de újabban a kamatok csökkenése miatt a kamatmarzs zsugorodását is sokan várják, a pénzügyi rezsicsökkentés pedig az állami beavatkozás újabb távlatait nyitja meg.

Messziről bámuljuk a csúcsokat

Ehhez jön még a Molnál ezen kívül az INA és szíriai, kurdisztáni bizonytalanságok és a lex-Mol forgalomkorlátozó hatása, a Magyar Telekomnál frekvenciatender várható egyszeri nagy kiadása. A négy nagy közül egyedül a Richter ért el jelentősebb, 24 százalék körüli árfolyam-emelkedést.

Ilyen körülmények között nem csoda, hogy a BUX index november 22-én csak öt százalékkal volt egy évvel korábbi értéke felett, és ebben már a társaságok osztalékfizetéseinek szerény hozamnövelő hatása is benne van. Miközben a nagyobb amerikai és nyugat-európai tőzsdék újabb és újabb rekordokat döntenek, általában a 2007-es csúcsok felett járnak, a BUX fényévekre van 30 118 pontos csúcsától.

Ha ló nincs, szamár is jó?

Ám ez mégsem jelenti azt, hogy a magyar részvényekben ne lenne fantázia, amint azt az utóbbi egy év történései mutatják. Nagyon szelektíven, csak mintegy féltucatnyi, közepesnek vagy kisebbnek nevezhető nagyságú társaság esetében szépen csendben 28-95 százalékos áremelkedést lehetett megfigyelni az utóbbi egy évben. Ilyenek az Állami Nyomda (40 százalék), Danubius (73), Egis (64), Graphisoft Park (29), Plotinus (33), Rába (39) és a TVK (95 százalék).

 

A sztori mindegyik papírnál más és más. Az Állami Nyomda leginkább osztalékfizető képessége miatt kedvelt, itt a 176 forintos árfolyamnyereséget 44 forintos osztalék is növelte az utóbbi egy évben. Ezen kívül kiszámíthatóan működő, stabil fundamentumokkal bíró cégnek tartják, a hitelmentes működést is gyakran kiemelik, és az osztalék növelésében is van, aki bízik.

 

Buszkonjunktúra és vegyipari ciklus

A Danubiusnál a fő tulajdonos halála és az abból következő felvásárlási spekulációk mellett az alulértékeltnek tartott ingatlanvagyon és a szállodaipar jó helyzete is számít. Az Egis emelkedése nem volt csendes, hiszen egyik napról a másikra tett rá ajánlatot a fő tulajdonos, a piacinál jóval magasabb áron. Ám az előtt is meglehetősen kedvelték az elemzők, a nyáron például már egyszer felment tíz százalékkal mintegy 18 ezerről 22 ezer forintra.

A TVK-nál a nyereség növekedése, a vegyipari ciklus kedvező ága lehet magyarázat az emelkedésre, hiszen a papír a korábbi években is csak szerény osztalékot is fizetett. A Mol mint közel 100 százalékos tulajdonos pedig aligha változik, ráadásul alig van közkézen részvénye. A Rába új megrendelései, esetleges jövőbeli állami megbízások és általában az állami háttér miatt lehet érdekes, ugyanakkor mint már sokszor láttuk, az állam mint tulajdonos kockázatokat is hordoz magában. Az ingatlanvagyonát is értéknövelőnek tartják.

Felértékelődő ingatlanok?

Az ingatlanhasznosítással foglalkozó Graphisoft Park osztaléka 40 forint volt utoljára, ami az 1135 forintos árfolyamhoz képest nem kiugróan magas, de 3-5 százalékos állampapír-hozamoknál már versenyképes is lehet. Másrészt bizonyos várakozások szerint az alacsony állampapír-hozamok úgy általában az ingatlanok felértékelődését okozhatják, főleg, ha a gazdasági növekedés is megindul.

Érdekes, hogy a közepes cégek részvényeinek árfolyamváltozását ábrázoló BUMIX index mindezek ellenére csak szerény mértékben, 19 százalékkal emelkedett egy év alatt. Ebből is látszik, hogy a nyertes részvények mellett nagy vesztesek is vannak. A csődben levő E-Star újabb 71 százalékot esett egy év alatt, ki is került közben a BUMIX indexből.

Hiányzanak a nyugdíjpénztárak

Az Appeninn hiába ingatlancég, 49 százalékot esett. Az Estmedia és a Pannergy is elvesztette értékének majdnem felét, sok papír pedig kisebb eséssel vagy emelkedéssel stagnáláshoz közeli teljesítményt ért el, köztük a CIG Pannónia is, amely az index legnagyobb alkotóeleme 15 százalékos súllyal. A lebombázott részvények egy részénél szakértők szerint szerepet játszott az is, hogy a magánnyugdíj-pénztárak felszámolása megszüntetett egy fontos vevőkört.

Amint említettük, az osztalék kifizetése több cégnél jelentősen javítja a képet, mint az Állami Nyomda, a Zwack, a Graphisoft Park vagy az Egis. A BUMIX viszont – akárcsak a BUX index – az osztalékokat tovább viszi magával, azok növelik az értékét az idők végezetéig (egy korrekciós tényező beiktatása segítségével).

Volt, aki megmondta

A Plotinus eléggé kakukktojás, mint befektetésialap-szerű befektető cég az eszközértéke körüli árfolyamon forog, az árat maga is karbantartja, így az áremelkedést a vagyonkezelési teljesítmény alapozta meg.

A Plotinus sikeréhez hozzájárulhatott az is, hogy részben éppen a többi közepes cég, BUMIX-papír volt a portfóliójában, a szeptember végi gyorsjelentés szerint nagyrészt az emelkedők közül. (Lásd táblázatunkat.) Vezetője, vagyonkezelője és fő tulajdonosa, Zsiday Viktor blogjában már többször előre jelezte a szektor magához térését, így 2011 augusztusában, 2012. májusában, 2013. májusában, majd augusztusban és októberben is.

A Plotinus értékpapír-portfóliója (2013. szept. 30.)

Az Investor.hu októberi írása szerint pedig „az Egisnek hála komoly vételi kör alakulhat még ki a piacon novemberben, ami az árfolyamokat is tovább húzhatja. A Nyomda, a CIG, valamint a PannErgy is nyertese lehet az elmúlt hónapoknak”. A cikk elsősorban azzal indokolja ezt, hogy az Egis távozásával a többi közepes kapitalizációjú részvény súlya megnő majd a BUX indexben, esetleg új papír is bekerül. Másrészt "az Egis-felvásárlás lezártával sok elkölthető forint fogja húzni a befektetők zsebeit".

Vételt a Bételnek

A Buda-Cash Brókerház november 25-én publikált elemzésében rövid távon felhalmozásra, hosszú távon vételre kínálja a BTel részvényeit. Viszonylag ritka, hogy kisebb, nemrég bevezetett társaságok részvényeiről elemzői értekezés szülessen, a jelenlegit megkönnyíthette, hogy a brókercég szervezte a szeptemberi részvénykibocsátást, így már volt alkalma közelről megismerkedni a céggel.

„Miközben a különadókkal is terhelt versenytársak beruházásai visszafogottak, a BTel korszerű, költséghatékony és gyorsan megtérülő hálózatokat épít. A társaság az elmúlt években rendre teljesítette üzleti tervét. Kockázatot jelent a távközlési szektor gyors, előre nem mindig látható változása, az erős verseny. Kedvezőtlen lehet a szektor egészének és a magyar részvénypiacnak nem mindig előnyös megítélése, a társaság viszonylag kis tőkepiaci mérete és részvényeinek egyelőre mérsékelt, bár hazai viszonylatban már érdemi likviditása” – írják.

„A részvények jelenleg mérsékelt forgalma miatt szükségesnek tartjuk illikviditási diszkont alkalmazását. Az 1 558 forintos becsült részvényérték a DCF értékelés sajátosságai miatt igen érzékeny a 2014-2017 közötti tényleges üzleti teljesítményre, a részvény aktuális tőzsdei árfolyamánál azonban olyan mértékben magasabb, hogy a különféle kockázati tényezők figyelembe vételével is jelentős felértékelődési potenciált látunk benne” fejezik be. (DCF: Diszkontált cash-flow alapú cégértékelés – a szerk.) A papír legutóbb 1065 forint volt a tőzsdén.

 

 

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru A vártnál is kevesebb az állás Amerikában, három forinttal drágult az euró
Eidenpenz József | 2020. december 2. 19:04
Európában nehezen találták ma az irányt a tőzsdeindexek, Amerikában pedig határozott mínuszból nullába jöttek fel. Az amerikai foglalkoztatottak száma kevésbé bővült a vártnál, más jó hír sem tudta emelni a vételi kedvet. Nagyot fordult a forint, megoszlik a brókerek véleménye az arany kilátásairól.
Részvény / Deviza / Áru Fuzionálhat a Tesla? Vegyes adatok a Moltól
Eidenpenz József | 2020. december 2. 12:14
Korábban röhejesnek tűnt volna, hogy a Tesla felvásároljon egy másik nagy autógyárat, ma azonban már akkora a tőzsdei értéke, hogy komolyan lehet róla beszélni. A tőzsdék nehezen találják az irányt, itthon viszont jól szerepel az OTP, érintette a 12 ezer forintot is. Közzétette árréseit a Mol, zuhan a Nio és a Nikola.
Részvény / Deviza / Áru Mégiscsak beszivárog a pénzügyi szektorba a Facebook?
Eidenpenz József | 2020. december 1. 19:17
Ismét szépen emelkednek a tőzsdék, az amerikai indexek történelmi csúcson járnak, aminek alapvetően az oltóanyag-optimizmus az oka. Budapesten a végére elolvadt a BUX többlete, négyből három részvétünk mínuszban végzett. A forint viszont nagyot erősödött, újabb két forinttal kevesebbet kell adni az euróért. A Facebook Libra más néven szivárog vissza, módosított konstrukcióval. Nagy vita van Európában az idei síszezonról.
Részvény / Deviza / Áru Miért száguld minden a tőzsdén? Húszezerhez közelít a Bitcoin
Eidenpenz József | 2020. december 1. 12:22
Ismét jó a hangulata tőzsdéken, Budapesten is négyből három részvény felfelé tart, a forint is erősebb. Közzétette gyorsjelentését a Zoom Video, számos makroadat érkezett, csúcson vannak a kriptodevizák. De az oltás és a pénzbőség mindent visz.
Részvény / Deviza / Áru Melyik a legígéretesebb nemesfém, és mi a Tesla Achilles-sarka?
Eidenpenz József | 2020. november 30. 18:48
A pénteki szép emelkedés után ma lefelé indultak az amerikai tőzsdék, a Moderna oltóanyaggyártó kedvező bejelentése már nem tudott jelentős hatást kiváltani. A Mol nagyot esett, de az egész iparág így járt, a forint pedig sokat erősödött. Egyre többet ekézik a Tesla-gyárat termékei miatt. Minimum hároméves csúcson van a bitcoin. Folytatódhat az emelkedés egy német felmérés szerint.
Részvény / Deviza / Áru Túl vagyunk a csúcson? Kurz nem sok jóval biztat a síszezonra
Eidenpenz József | 2020. november 30. 12:13
Az amerikai tőzsdék múlt heti csúcsdöntése után kis megálló várható, Európában is nagyon szerény a mai emelkedés. A forint erősödött, ismét 360 alá esett az euró. Az osztrák kancellár óva intett az idő előtti nyitástól, a síelés utáni megszokott szórakozási formák egy évet is várathatnak magukra. Túlértékeltek lehetnek az elektromos autók gyártói. Mégis jöhet a Facebook Libra?
Részvény / Deviza / Áru Megbízhatatlanok a Tesla-modellek?
Eidenpenz József | 2020. november 27. 18:50
Alacsony forgalom mellett ugyan, de szépen emelkednek az indexek a nyugati tőzsdéken. A Mol húzta fel a BUX-ot, az OTP nem igazán tudta, merre menjen, a forint gyengült kissé. A Tesla-modellek megbízhatóságát egy amerikai fogyasztóvédelmi szervezet csúnyán lepontozta a tulajdonosok jelzései alapján. De a papír csak száguld.
Részvény / Deviza / Áru Mindenkit mosolyra fakaszt ez a cég – a vevőket és a részvényeseket is
MFC Equity | 2020. november 27. 18:04
Stock Picking rovatunkban az MFC Equity nemzetközi befektetési klub olyan növekedésorientált cégeket keres, amelyek részvényeinek ára nem tükrözi valódi értéküket. A sorozat következő részében az Align Technology nevű vállalatot járják körül a szakértők, amely forradalmi fogszabályzóinak köszönhetően nagy növekedésnek nézhet elébe. 
Részvény / Deviza / Áru Jön végre az elektromos népautó?
Eidenpenz József | 2020. november 27. 12:01
Szerény pluszban vannak az európai tőzsdék, itthon a Richter és a Mol tud emelkedni. A Ford és a Volkswagen is új elektromos modellt tervez, az utóbbi valóságos népautó lehet 20 ezer eurós kezdő árával. Az Apple és a Foxconn elköltözteti a gyártást Kínából, a Tesla viszont újabb gyárat kezd építeni ugyanott.
Részvény / Deviza / Áru 30 ezer autót hív vissza a Mercedes, alulteljesített a Mol
Eidenpenz József | 2020. november 26. 19:03
A hálaadás-nap és a fekete péntek a szokásosnál visszafogottabb ugyan, de így is komoly következményekkel járhat a kiskereskedelemben és a vírus terjedésében. Az európai indexek és a BUX nyugodtak voltak, Pesten a Mol húzta vissza a mutatót. Károsanyag-kibocsátásuk miatt hívja vissza járműveit a Mercedes.
hírlevél