BUX
36 446.16
+0.39%
+144.00
OTP
10 920.00
+0.37%
+40.00
MOL
1 807.00
-0.17%
-3.00
RICHTER
7 095.00
+0.92%
+65.00
MTELEKOM
385.00
-0.39%
-1.00
 
TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
2019. december 10. 17:09

A legfontosabb jegybankok ülése mellett brit parlamenti választás, és újabb Kínával szembeni vám hatályba lépése is jöhet. A várható események piaci hatása mellett a múlt hét egyik fontos gazdasági történésének, az OPEC ülés hatását is elemezte kollégánk a Trend FM Reggeli monitor című adásában.

Forrás: Wikimedia Commons

Számottevő erősödéssel reagált a múlt héten az olaj árfolyama a kibővített OPEC ülésen született megállapodásra. A fekete arany már a hét első felében is erősödött, azt követően, hogy kiszivárgott, a szervezet tagjai 1,2 millió hordós kitermeléscsökkentést vállalhatnak. Végül erre még rátettek egy lapáttal, hiszen az "OPEC+" az önkéntes kitermelési korlátozás napi 500 ezer hordós megemelésében állapodott meg a piaci túlkínálat megfékezése érdekében. Ennek egyébként az oroszlánrészét Szaúd-Arábia vállalta, akik 400 ezer hordóval fogja vissza majd a kitermelését, mondta el a Trend FM műsorában Király Béla kollégánk.

Annak ellenére, hogy az OPEC piaci súlya az elmúlt években kisebb lett, a szervezet irányadónak számít, a piac többnyire lereagálja a döntéseiket, így a kitermelés csökkentése pozitívan hat az olaj árfolyamára. Persze vannak olyan szereplők, akik most marginalizálódtak, de egyébként nagyon komoly piaci súlyuk lehetne. Ilyen például Irán, amely az utóbbi hetekben a kormányellenes tüntetések apropóján került a hírekbe. A politikai feszültség többek között azért alakult ki, mert a helyi gazdaság jelentősen visszaesett. Irán nehézségei pedig azért következtek be, mert Donald Trump amerikai elnök felmondta a 2015-ben kötött, az iráni atomprogramról szóló többhatalmi atomalkut, és a korábban felfüggesztett, elsősorban az iráni olajszektort érintő szankciókat is újra életbe léptette.

Sűrű hét elé nézünk

Nem csak az olajpiac, hanem az előttünk álló napok eseményeket is áttekintették a Reggeli monitorban. A héten ugyanis ülésezni fog a Fed és az EKB monetáris tanácsa is, igaz, egyik jegybank esetében sem várható újabb intézkedés.

Izgalmasnak néz ki a csütörtöki brit választás, amely viszont akkor sem feltétlen oldja meg a Brexit kérdését, ha Boris Johnson és a konzervatív párt a várakozásoknak megfelelően megnyeri a választásokat.

A piacok emellett kiemelt figyelmet fognak várhatóan szentelni az amerikai-kínai kereskedelmi tárgyalások alakulásának. Korábban mindenki azt várta, hogy a december 15-én életbe lépő újabb vámok előtt a felek aláírják az állítólag már korábban megszületett megállapodást. Ugyanakkor ennek esélye most csökkent. Az USA-ban ugyanis pénteken a vártnál sokkal kedvezőbb munkaerőpiaci adatok jelentek meg, ami azt jelezte, hogy az amerikai gazdaság nagyon jó állapotban van, és Donald Trump nincs lépéskényszerben. Ellenben Kína számára akár most sürgős is lehet az üzlet megkötése, hiszen az ott tomboló sertéspestis miatt húsbehozatalra szorulnak. Emellett a legfrissebb gazdasági adatok is azt jelzik, hogy a kínai gazdaságot jobban sújtják a vámháború következményei.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Részvény / Deviza / Áru A kínai autópiac a mi reménységünk, Erdogan megint unortodoxkodik
Eidenpenz József | 2020. augusztus 11. 11:42
Nagyon jó a hangulat az európai tőzsdéken, számos index ugrása a két százalékot is meghaladja. Budapesten azonban pár nagyon jó nap után egy kis szünet következhet, az OTP és a Richter még tud egy kicsit menni, de a Mol és a Telekom visszahúzó erő. Erdogan török elnök tovább gyengítheti a lírát, Trump a leggazdagabbaknak kedvező adócsökkentése készül, Peking pedig kesztyűs kézzel vág vissza.
Részvény / Deviza / Áru Megjöttek a vevők a magyar tőzsdére, száguldanak az ipari fémek
Eidenpenz József | 2020. augusztus 10. 18:43
A múlt héthez hasonlóan ma is főleg az amerikai-kínai kapcsolatok romlása és a várható amerikai gazdasági stimulus határozta meg a tőzsdei kereskedést. Ezenkívül jönnek a gyorsjelentések, és miközben a dollár alig mozog, a legtöbb árupiaci termék drágul. Itthon az OTP húzta fel a BUX indexet, de a Telekom és az Opus is szépen megindult. Erősödött a forint, az arany, nagyot ugranak az ipari fémek.
Részvény / Deviza / Áru Ügyes húzás Trumptól, jön a Twit-Tok?
Eidenpenz József | 2020. augusztus 10. 11:20
Egyelőre bizonytalanok az európai tőzsdék, de összességében több részvény tart lefelé, mint felfelé. A BUX index ismét felül teljesítő, az OTP három-négy százalékkal drágul. Felfelé tartanak az árupiaci termékek, drágul az olaj, az arany, az ezüst és éves csúcsához közelít a bitcoin. Új kérője akadt a TikTok-nak, állítólag a Twitter is tárgyalásokat folytat a tulajjal.
Részvény / Deviza / Áru Tikk-takk, TikTok! Estére feltámadt a Mol
Eidenpenz József | 2020. augusztus 7. 19:01
Európában szerény pluszban, az Egyesült Államokban mérsékelt mínuszban járnak a tőzsdeindexek. Az amerikai munkaerő-piaci adat valamivel jobb lett a vártnál, de ez nem tudta igazán feldobni a hangulatot. A szenátus egyelőre nem egyezett meg a gazdaságélénkítő csomagról, a TikTok után a WeChat betiltását viszont még Amerikában is sokan rossz néven vették. A BUX messze túlteljesítette az összes európai indexet.
Részvény / Deviza / Áru Kárpótolná részvényeseit az OTP
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 7. 12:05
Rendhagyó módon online tájékoztató keretében ismertették az OTP Bank féléves eredményének részleteit, ahol Bencsik László vezérigazgató helyettes azt jelezte, hogy sok ügyfelük nem él a hitelmoratórium lehetőségével. A vezető arra is kitért, hogy szeretnék kárpótolni a részvényeseket azt követően, hogy most nem volt osztalékfizetés.
Részvény / Deviza / Áru Tízmilliárdos OTP-meglepi, plusz két másik ok, amiért nagy nap lesz a mai
Eidenpenz József | 2020. augusztus 7. 11:30
Egyelőre eléggé bizonytalanok vagy enyhén pesszimisták a tőzsdék különböző fontos adatokra és eseményekre várva. A BUX index viszont szépen emelkedik két fontos gyorsjelentés nyomán, a forint pedig minimális mértékben gyengült. Az OTP jelentéséről egyértelműen pozitívan nyilatkoztak az elemzők, a Molé viszont némileg ellentmondásos.
Részvény / Deviza / Áru Pozitív meglepetés az OTP-től
Király Béla | 2020. augusztus 7. 08:12
Az első negyedéves számok után az elemzők óvatos várakozásokat közöltek az OTP eredménye kapcsán. A bank pénteken közzétett beszámolója szerint a konszolidált adózás utáni nyeresége 10 milliárd forinttal haladta meg az elemzői konszenzust. A gazdasági környezet ugyan jelentősen romlott, ám az eredményeket javította, hogy az első negyedéves rekordmértékű tartalékképzés után ezúttal már kisebb összeg elkülönítésére került sor.
Részvény / Deviza / Áru A koronavírus súlyos veszteséget hozott a Molnak
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 7. 06:56
Pénteken tette közzé második negyedéves számait a Mol, amely a második negyedévben 41,5 milliárdos veszteséget szenvedett el. A vállalat ugyanakkor jelezte, hogy a szabad cash flow továbbra is pozitív volt, ami azt jelenti, hogy a veszteségek ellenére is stabil a működésük. A vállalat a második félévre is kedvezőtlen gazdasági környezettel számol.
Részvény / Deviza / Áru Alaposan elintézte a koronavírus a Zwackot, nagy nap lesz a holnapi
Eidenpenz József | 2020. augusztus 6. 18:57
Európában fél – egy százalékos mínuszban zártak a vezető tőzsdeindexek, Amerika viszont nem találja az irányt. A BUX index viszont felülteljesítő, 0,9 százalékos pluszban zárt. Erősödött a forint is, tovább menetelnek a nemesfémek, nagyot gyengült viszont a török líra. A Zwack jelentésében töredékére csökkent az eredmény és visszaesett a bevétel a koronavírus miatt. Holnap OTP és Mol jelentés jön.
Részvény / Deviza / Áru Jobb internetkapcsolaton dolgozik a Telekom, sokkot okozhat a tőkepiacon az oltás
Eidenpenz József | 2020. augusztus 6. 11:32
Esnek az európai tőzsdeindexek, de a német és a magyar index még tartja magát. Ismét hatalmas mennyiségű gyorsjelentés jött, a magyar brókercégek enyhén negatív meglepetésnek tartják a Magyar Telekom számait. Határozottan gyengül a forint, tart az arany és az ezüst menetelése. A TikTok Európában is meg akarja vetni a lábát. Az oltás nagy felfordulást okozhat a tőkepiacokon.
hírlevél