BUX
32 065.14
-2.82%
-929.00
OTP
9 390.00
-7.31%
-740.00
MOL
1 885.00
+0.96%
+18.00
RICHTER
5 800.00
-0.17%
-10.00
MTELEKOM
351.00
-2.50%
-9.00
 
2019. október 8. 18:31

A tőzsdék ma is esnek, sokan nem bíznak abban ,hogy a két nap múlva kezdődő amerikai-kínai tárgyalások sikeresek lesznek. Az egyik híres tőzsdeguru szerint még évekig is tarthat a tőzsdék emelkedése, nincs semmi ok a pánikra. Soros György volt társa viszont élete legrosszabb tőzsdei összeomlását jósolja.

(Fotó: 123rf.com)

Ma a tőzsdék hangulata ismét rossz. Két nappal az amerikai-kínai tárgyalások folytatódása előtt a befektetők pesszimisták ezek kimenetelével kapcsolatban. A szeptember, október, november egyébként is gyakran bizonyulnak viharosnak a részvénypiacokon.

Európában és az USA-ban ma többnyire 1,0-1,2 százalékkal estek a fontosabb indexek. A hazai BUX is hasonlóan, 0,8 százalékkal süllyedt. A forint gyengébb lett, az euró 334,10.

Fel-le, fel-le, ezt játsszák mostanában a tőzsdeindexek, de mintha inkább a lefelé irány dominálna. Azért még nem vagyunk túl rossz helyzetben sem, az S&P 500 index például e pillanatban 2909 pont, miközben a júliusban beállított történelmi csúcs 3028 volt. Mindössze négy százalékkal van tehát alatta.

További árfolyamok itt láthatók

Mit mondanak a guruk?

Ahogy lenni szokott, vannak borúlátók és derűlátók, vészmadarak és totális elégedettséget sugárzó kincstári optimisták. De nézzük néhány olyan gurut, akik előrejelzése bizonyítottan jól be szokott jönni (és meggazdagodtak ezen).

Hagyjuk figyelmen kívül a média ijesztgetéseit, a bikapiac él és virul – mondja több évtizedes tőzsdei pályafutással a háta mögött a veterán, Jeffrey Saut, a Capital Wealth stratégája. Akinek különösen jó érzéke volt a piaci visszaesések megjósolásához a Marketwatch szerint.

Nincs itt a vége

Szerinte nincs itt az ideje az ijedezésnek, ragaszkodik ahhoz, hogy a bikapiac továbbra is él és a részvénypiaci rally még távolról sem ért véget. A portálnak adott interjúban úgy véli, az emelkedő vagy eső trendek 5-25 évig is kitartanak, de ezen az időszakon belül kisebb bika– vagy medvepiacok közbejöhetnek.

A legtöbb befektető nem elég tapasztalt ahhoz, hogy felismerje ezeket – mondja. Az egyes bikapiacok átlagos hossza szerinte valójában 15 évnél is több. Lehet rajta vitatkozni, hogy a mostani 2008 októberében, 2009 márciusában vagy 2013. áprilisában kezdődött. A lényeg, hogy még évek is lehetnek hátra a végéig, pedig szinte senki sem hisz benne – mondta Saut.

Mit mutatnak a félvezetők?

A befektetők szerinte „félnek a haláltól”. A média ugyanis meggyőzte őket arról, hogy recesszió közeledik. Túlságosan hisznek a “puha adatokban”, mint például a gazdasági felmérések. Ha tényleg recesszió jön, miért tartják magukat olyan szépen a legérzékenyebb részvények, elsősorban a félvezetők papírjai? Sokkal jobban, mint az S&P 500? – teszi fel a kérdést Saut.

A Philadelphia Semiconductor Index, a félvezető-szektor társaságainak indexe és az S&P 500 általános részvényindex ebben az évben (Tradingview.com)

A guru az S&P 500-tól még kilenc százalékos emelkedést vár, 3200 környékére. Egyébként jól előre jelezte már az 1987-es krachot is, és 2008 októbere óta következetesen a részvénypiac emelkedését várja. (A piac 2009 márciusában, valamivel a 2008 októberi szint alatt találta meg a mélypontot.)

Dollár a szakadék felé?

A másik guru, akit ma emlegettek, Jim Rogers, Soros György egykori társa. Ő főleg a dollárt ekézi, amelynek fundamentális alapjai “szörnyűek”, de rövid távra mégis vásárol belőle. Szerinte ugyanis még lesz egy utolsó rúgása a zöldhasúnak, egy nagy ugrás felfelé, mielőtt a szakadék felé venné az irányt.

A dollár erejét jelző index (DXY). A magasabb értékek erősebb dollárt jelentenek egy nemzetközi devizakosárhoz képest. (Tradingview.com)

Az emberek azt gondolnák, hogy az amerikai dollár biztonságos menedék, de nem az – tartja. Szerinte aki dollárt vásárol, az nincs észnél, így nyilván ő sem. De azt feltételezi, hogy a világ többi része sem épeszű, és még egy ideig mindenki dollárt fog vásárolni – derült ki a Rogers által a Real Vision-nak adott interjúból.

Buborék jöhet

A Soros-féle Quantum Fund létrehozásánál a 1970-es években segédkező befektető, akinek nevét egy árupiaci index is viseli, azt jósolja, hogy a dollár végül túldrágul, buborékká válik. Ekkor eladni készül az amerikai devizát. Arra számít, hogy a következő két vagy három évben nagy turbulencia várható a piacokon, ekkor törik majd meg a dollár lendülete is.

A legrosszabb medvepiac jön?

Rogers szerint a dollár valójában számos ellenszéllel kell szembenézzen. Az Egyesült Államok „a világ legnagyobb adós nemzete”, és olyan országok, mint Kína, Oroszország és Brazília keményen dolgoznak azon, hogy alternatív nemzetközi valutát találjanak.

Rogers arra készül, hogy átnyergel a kínai renminbi-re vagy az aranyra, amikor érzi, hogy vége a dollárnak. Már nincsenek amerikai részvényei, és valójában csak az orosz részvények iránt érdeklődik. Kitart korábbi jóslata mellet, hogy az „élete legrosszabb medvepiaca” következik. (A medve a kitartó tőzsdei áresések, a bika az emelkedések jelképe – a szerk.)

Részvény / Deviza / Áru Őrült contango-t jár az olaj, az OTP húzta le a BUX-ot
Eidenpenz József | 2020. március 27. 19:04
Megint rossz a hangulat a tőzsdéken, annak ellenére, hogy számos gazdaság-segítő csomagot készítenek elő. Ez már beépülhetett az árakba, a vírus terjedése azonban még sok országban kíméletlenül gyors. A BUX is esett, főleg az OTP húzta le, amely kiszámolta a hiteltörlesztés-moratóriumon várható veszteségét és törölte osztalékát. Vegyünk-e olajat?
Részvény / Deviza / Áru Egyelőre még úgy tűnik, lesz OTP- és Richter-közgyűlés
Privátbankár.hu | 2020. március 27. 10:53
A háttér-jogszabályok még mindig kötelezik a tőzsdei cégeket a közgyűlés összehívására és a 2019-es éves beszámoló április 30-áig történő elfogadására.
Részvény / Deviza / Áru Eséssel indult a hét utolsó napja a tőzsdéken
Privátbankár.hu | 2020. március 27. 10:44
Az elmúlt napok emelkedése után pénteken az európai és a magyar tőzsdeindex is lefordult. A szakértői vélemények finoman szólva sincsenek összhangban, van, aki szerint az utóbbi napokban csak a túladott piac korrekcióját láttuk, de jön az újabb eladási hullám, míg mások úgy vélik, túl vagyunk a legrosszabbon.
Részvény / Deviza / Áru Hogy emelkedhetett ekkorát a tőzsde egy ilyen rossz hírre?
Eidenpenz József | 2020. március 26. 19:28
A nagyon rossz, történelmi ugrást mutató amerikai munkanélküliségi adat ellenére emelkednek a tőzsdék. A rossz hír ezúttal jó hírnek számít, vagy a várakozások voltak még lejjebb? A BUX index is javult, de jelentősen gyengült a forint.
Részvény / Deviza / Áru Az előző évinél magasabb nyereséggel zárt az MKB 2019-ben
Privátbankár.hu | 2020. március 26. 09:51
A Mészáros Lőrinc többségi befolyása alatt álló bankcsoport tavaly kiemelkedő, 37,4 milliárd forint korrigált adózás utáni eredményt ért el, ami az előző évhez viszonyítva 5,6 százalékos emelkedést jelent.
Részvény / Deviza / Áru Zuhanással nyitottak a tőzsdék világszerte
Privátbankár.hu | 2020. március 26. 09:42
Nem hatotta meg ugyanis őket az USA szenátusa által elfogadott 2 ezer milliárd dolláros gazdaságélénkítési csomag, amelyre még kell a kongresszus áldása. A pénz- és tőkepiacok inkább attól rettegnek, a ma megjelenő amerikai munkanélküliségi adatok durván festenek majd.
Részvény / Deviza / Áru Amerikai tőzsdei libikóka a 2 ezer milliárdos csomag kapcsán
Privátbankár.hu | 2020. március 25. 21:34
Bár például a Dow Jones index járt már több mint 5,5 százalékos pluszban is, végül csak 2,4 százalékkal zárt magasabban a keddinél, ami két nap alatt így is 14 százalékos erősödés.
Részvény / Deviza / Áru Megpihent a Wall Street a nagy szárnyalás után
Privátbankár.hu | 2020. március 25. 15:28
Kedden pontértékben rekordmértékben ugrott meg az egyik legfontosabb amerikai tőzsdeindex, a Dow Jones. Szerdán viszont a nyitás után nem tudta folytatni az egy nappal korábbi megugrást.
Részvény / Deviza / Áru Víruspokol jön Amerikában? Óvatosak lettek a tőzsdék
Eidenpenz József | 2020. március 25. 11:45
A keddi száguldás után az amerikai gazdasági mentőcsomag elfogadása ellenére is csak szerényebb emelkedésre futja a főbb tőzsdeindexektől. A vírussal kapcsolatos hírek ugyanis nagyon ijesztőek. Itthon az OTP öt százalékos emelkedése húzza leginkább a BUX-ot, a forint ma erősödik, de így is gyenge szinten áll.
Részvény / Deviza / Áru Nem láttak ilyet a piacokon 1933 óta
Privátbankár.hu | 2020. március 24. 22:00
Történetének egyik legnagyobb emelkedését produkálta kedden a Dow Jones tőzsdeindex, amely 11 százalékkal ugrott meg. A döbbenetes emelkedés mértékét jelzi, hogy ilyen szintű megugrásra utoljára 1933-ban volt példa.
hírlevél