TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
A tőzsdék ma is esnek, sokan nem bíznak abban ,hogy a két nap múlva kezdődő amerikai-kínai tárgyalások sikeresek lesznek. Az egyik híres tőzsdeguru szerint még évekig is tarthat a tőzsdék emelkedése, nincs semmi ok a pánikra. Soros György volt társa viszont élete legrosszabb tőzsdei összeomlását jósolja.
(Fotó: 123rf.com)

Ma a tőzsdék hangulata ismét rossz. Két nappal az amerikai-kínai tárgyalások folytatódása előtt a befektetők pesszimisták ezek kimenetelével kapcsolatban. A szeptember, október, november egyébként is gyakran bizonyulnak viharosnak a részvénypiacokon.

Európában és az USA-ban ma többnyire 1,0-1,2 százalékkal estek a fontosabb indexek. A hazai BUX is hasonlóan, 0,8 százalékkal süllyedt. A forint gyengébb lett, az euró 334,10.

Fel-le, fel-le, ezt játsszák mostanában a tőzsdeindexek, de mintha inkább a lefelé irány dominálna. Azért még nem vagyunk túl rossz helyzetben sem, az S&P 500 index például e pillanatban 2909 pont, miközben a júliusban beállított történelmi csúcs 3028 volt. Mindössze négy százalékkal van tehát alatta.

További árfolyamok itt láthatók

Mit mondanak a guruk?

Ahogy lenni szokott, vannak borúlátók és derűlátók, vészmadarak és totális elégedettséget sugárzó kincstári optimisták. De nézzük néhány olyan gurut, akik előrejelzése bizonyítottan jól be szokott jönni (és meggazdagodtak ezen).

Hagyjuk figyelmen kívül a média ijesztgetéseit, a bikapiac él és virul – mondja több évtizedes tőzsdei pályafutással a háta mögött a veterán, Jeffrey Saut, a Capital Wealth stratégája. Akinek különösen jó érzéke volt a piaci visszaesések megjósolásához a Marketwatch szerint.

Nincs itt a vége

Szerinte nincs itt az ideje az ijedezésnek, ragaszkodik ahhoz, hogy a bikapiac továbbra is él és a részvénypiaci rally még távolról sem ért véget. A portálnak adott interjúban úgy véli, az emelkedő vagy eső trendek 5-25 évig is kitartanak, de ezen az időszakon belül kisebb bika– vagy medvepiacok közbejöhetnek.

A legtöbb befektető nem elég tapasztalt ahhoz, hogy felismerje ezeket – mondja. Az egyes bikapiacok átlagos hossza szerinte valójában 15 évnél is több. Lehet rajta vitatkozni, hogy a mostani 2008 októberében, 2009 márciusában vagy 2013. áprilisában kezdődött. A lényeg, hogy még évek is lehetnek hátra a végéig, pedig szinte senki sem hisz benne – mondta Saut.

Mit mutatnak a félvezetők?

A befektetők szerinte „félnek a haláltól”. A média ugyanis meggyőzte őket arról, hogy recesszió közeledik. Túlságosan hisznek a “puha adatokban”, mint például a gazdasági felmérések. Ha tényleg recesszió jön, miért tartják magukat olyan szépen a legérzékenyebb részvények, elsősorban a félvezetők papírjai? Sokkal jobban, mint az S&P 500? – teszi fel a kérdést Saut.

A Philadelphia Semiconductor Index, a félvezető-szektor társaságainak indexe és az S&P 500 általános részvényindex ebben az évben (Tradingview.com)

A guru az S&P 500-tól még kilenc százalékos emelkedést vár, 3200 környékére. Egyébként jól előre jelezte már az 1987-es krachot is, és 2008 októbere óta következetesen a részvénypiac emelkedését várja. (A piac 2009 márciusában, valamivel a 2008 októberi szint alatt találta meg a mélypontot.)

Dollár a szakadék felé?

A másik guru, akit ma emlegettek, Jim Rogers, Soros György egykori társa. Ő főleg a dollárt ekézi, amelynek fundamentális alapjai “szörnyűek”, de rövid távra mégis vásárol belőle. Szerinte ugyanis még lesz egy utolsó rúgása a zöldhasúnak, egy nagy ugrás felfelé, mielőtt a szakadék felé venné az irányt.

A dollár erejét jelző index (DXY). A magasabb értékek erősebb dollárt jelentenek egy nemzetközi devizakosárhoz képest. (Tradingview.com)

Az emberek azt gondolnák, hogy az amerikai dollár biztonságos menedék, de nem az – tartja. Szerinte aki dollárt vásárol, az nincs észnél, így nyilván ő sem. De azt feltételezi, hogy a világ többi része sem épeszű, és még egy ideig mindenki dollárt fog vásárolni – derült ki a Rogers által a Real Vision-nak adott interjúból.

Buborék jöhet

A Soros-féle Quantum Fund létrehozásánál a 1970-es években segédkező befektető, akinek nevét egy árupiaci index is viseli, azt jósolja, hogy a dollár végül túldrágul, buborékká válik. Ekkor eladni készül az amerikai devizát. Arra számít, hogy a következő két vagy három évben nagy turbulencia várható a piacokon, ekkor törik majd meg a dollár lendülete is.

A legrosszabb medvepiac jön?

Rogers szerint a dollár valójában számos ellenszéllel kell szembenézzen. Az Egyesült Államok „a világ legnagyobb adós nemzete”, és olyan országok, mint Kína, Oroszország és Brazília keményen dolgoznak azon, hogy alternatív nemzetközi valutát találjanak.

Rogers arra készül, hogy átnyergel a kínai renminbi-re vagy az aranyra, amikor érzi, hogy vége a dollárnak. Már nincsenek amerikai részvényei, és valójában csak az orosz részvények iránt érdeklődik. Kitart korábbi jóslata mellet, hogy az „élete legrosszabb medvepiaca” következik. (A medve a kitartó tőzsdei áresések, a bika az emelkedések jelképe – a szerk.)

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru Musk parkolási gondja miatt jöhet a kompakt Tesla, óvakodj a bitcoin-klónoktól!
Eidenpenz József | 2020. november 25. 18:52
Nem találják az irányt ma a tőzsdék az amerikai szünnap előtt, a hagyományos szektorok részvényei inkább süllyednek, a technológiai papírok viszont emelkednek New Yorkban. Európában is vegyes képet mutatnak az indexek, a BUX is alig változott. Elon Musk az Európaiaknak szánt kompakt Teslát tervez, Buffett pedig valami nagy dobásra készül.
Részvény / Deviza / Áru Extrém-e az optimizmus a tőzsdéken? Csúcsra járnak a német lakásárak
Eidenpenz József | 2020. november 25. 12:27
Ma egyelőre takaréklángon működnek a tőzsdék Európában, de a nap folyamán még fontos hírek érkeznek. Két részvényünk pluszban, kettő mínuszban, a forint pedig gyengül. A tőzsdéket annyi pozitív behatás érte az utóbbi napokban, hogy ezt nehéz lesz überelni, miközben holnap az USA-ban Hálaadás lesz. Négy éve nem ugrottak ekkorát a lakásárak Németországban.
Részvény / Deviza / Áru Felrobbantak a piacok: rekordszint körül a Bitcoin, történelmi csúcson a Dow
Király Béla | 2020. november 24. 18:47
A befektetők úgy vásárolnak, mintha nem lenne holnap, számos eszköz állított fel kedden újabb történelmi rekordot, vagy közelítette még látványosan az évekkel korábban felállított csúcsszintet. A járvány várható kezelése, a potenciális vakcinákról érkező kedvező hírek nagyot lendítettek a piacokon.
Részvény / Deviza / Áru Nem Trump lelépése az egyetlen dolog, aminek ma lehet örülni a piacon
Gáspár András | 2020. november 24. 11:22
Trump ujjait egyesével kell lefejteni a kormányrúdról, de lassan csak beletörődik abba, hogy át kell adnia a hatalmat - a befektetők örülnek a bizonytalanság elmúlásának, és a tömeges oltások közeledtével a gyors gazdasági fellendülésben bíznak, amit az USA-ban egy régi ismerős arc pénzügyminiszteri kinevezése is segíthet. Budapesten a CIG vezeti a tőzsdei erősödést, a BUX azonban továbbra is csak oldalazni tud - a forint pedig teljesen beállt.
Részvény / Deviza / Áru Elfogyott a nap végére a reggeli optimizmus
Király Béla | 2020. november 23. 19:08
A tőzsdéken reggel még kitörő lelkesedéssel fogadták az újabb vakcinával kapcsolatos információkat, a nap végére viszont elfogyott az optimizmus. A magyar piac minimális pluszban zárt, az európai börzék viszont mínuszba csúsztak.
Részvény / Deviza / Áru Tovább gyengül a forint, ki tudja hol áll meg?
Csabai Károly | 2020. november 23. 11:58
Jó hangulatban vágtak neki a mai napnak a befektetők, a kedvezőnek tűnő vakcinahírek hatására veszik a részvényeket, a hazai blue chipeket is, így a BUX-index is méretes pluszban kezdte a napot. Az olaj is drágul, ami arra utal, hogy a szerdától – igaz, megint csak a gázolajra – érvényes drágulás folytatódhat. Az arany gyengül és a forint is: euróval szembeni árfolyama ismét a 360-as szint fölé került és nem zárható ki, hogy a következő napokban még ennél többet is kell majd fizetni az uniós pénz egységéért.
Részvény / Deviza / Áru A járvány miatt megint óvatosabbak lettek a befektetők
Privátbankár.hu | 2020. november 20. 19:20
Pénteken az európai piacokon mérsékelt emelkedést, míg az óceán túlpartján kisebb esést láthattunk. A koronavírus továbbra is meghatározó a befektetők viselkedése szempontjából.
Részvény / Deviza / Áru GVH: mehet az AutoWallis felvásárlási akciója
MTI | 2020. november 20. 17:34
A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) jóváhagyta, hogy az AutoWallis többségi részesedést szerezzen a nyugat-magyarországi régióban meghatározó pozíciót betöltő, 130 embert foglalkoztató Iniciál Autóház Kft.-ben - közölte az AutoWallis Nyrt. a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján pénteken.
Részvény / Deviza / Áru Beszélt Orbán Viktor, zuhant a forint
Csabai Károly | 2020. november 20. 11:36
Reggel 8 óra után a hazai fizetőeszköz az euróval szemben viszonylag nagy mértékben, egy egységgel gyengült. Nem sokkal azután, hogy a miniszterelnök a Kossuth Rádióban árult el részleteket az EU-költségvetéssel kapcsolatos kormányzati vétó után várható fejleményekről. Később ugyan a forint ledolgozta a veszteségét, rendkívül bizonytalan, az árfolyama hogyan alakul a következő napokban.
Részvény / Deviza / Áru Óriási kamatemelés a törököknél, nagy kanyart írt le ma a Mol
Eidenpenz József | 2020. november 19. 18:51
Bár a napokban még rekordot döntöttek, mára kifulladt a tőzsdék emelkedése, a befektetők számára súlyosabb a rövidtávon romló járványhelyzet, mint az oltások jelentette távolabbi ígéret. Ismét veszik a “maradjotthon–részvényeket”, az online és technológiai ászokat. A BUX is süllyedt, viszont a forint erősödni tudott. Ritkán látni akkora kamatemelést, mint ma Törökországban.
Friss
hírlevél