BUX
36 346.09
+0.72%
+261.00
OTP
10 450.00
+2.05%
+210.00
MOL
1 993.00
-1.04%
-21.00
RICHTER
6 945.00
+0.58%
+40.00
MTELEKOM
399.00
+1.14%
+4.00
 
2019. október 8. 18:31

A tőzsdék ma is esnek, sokan nem bíznak abban ,hogy a két nap múlva kezdődő amerikai-kínai tárgyalások sikeresek lesznek. Az egyik híres tőzsdeguru szerint még évekig is tarthat a tőzsdék emelkedése, nincs semmi ok a pánikra. Soros György volt társa viszont élete legrosszabb tőzsdei összeomlását jósolja.

(Fotó: 123rf.com)

Ma a tőzsdék hangulata ismét rossz. Két nappal az amerikai-kínai tárgyalások folytatódása előtt a befektetők pesszimisták ezek kimenetelével kapcsolatban. A szeptember, október, november egyébként is gyakran bizonyulnak viharosnak a részvénypiacokon.

Európában és az USA-ban ma többnyire 1,0-1,2 százalékkal estek a fontosabb indexek. A hazai BUX is hasonlóan, 0,8 százalékkal süllyedt. A forint gyengébb lett, az euró 334,10.

Fel-le, fel-le, ezt játsszák mostanában a tőzsdeindexek, de mintha inkább a lefelé irány dominálna. Azért még nem vagyunk túl rossz helyzetben sem, az S&P 500 index például e pillanatban 2909 pont, miközben a júliusban beállított történelmi csúcs 3028 volt. Mindössze négy százalékkal van tehát alatta.

További árfolyamok itt láthatók

Mit mondanak a guruk?

Ahogy lenni szokott, vannak borúlátók és derűlátók, vészmadarak és totális elégedettséget sugárzó kincstári optimisták. De nézzük néhány olyan gurut, akik előrejelzése bizonyítottan jól be szokott jönni (és meggazdagodtak ezen).

Hagyjuk figyelmen kívül a média ijesztgetéseit, a bikapiac él és virul – mondja több évtizedes tőzsdei pályafutással a háta mögött a veterán, Jeffrey Saut, a Capital Wealth stratégája. Akinek különösen jó érzéke volt a piaci visszaesések megjósolásához a Marketwatch szerint.

Nincs itt a vége

Szerinte nincs itt az ideje az ijedezésnek, ragaszkodik ahhoz, hogy a bikapiac továbbra is él és a részvénypiaci rally még távolról sem ért véget. A portálnak adott interjúban úgy véli, az emelkedő vagy eső trendek 5-25 évig is kitartanak, de ezen az időszakon belül kisebb bika– vagy medvepiacok közbejöhetnek.

A legtöbb befektető nem elég tapasztalt ahhoz, hogy felismerje ezeket – mondja. Az egyes bikapiacok átlagos hossza szerinte valójában 15 évnél is több. Lehet rajta vitatkozni, hogy a mostani 2008 októberében, 2009 márciusában vagy 2013. áprilisában kezdődött. A lényeg, hogy még évek is lehetnek hátra a végéig, pedig szinte senki sem hisz benne – mondta Saut.

Mit mutatnak a félvezetők?

A befektetők szerinte „félnek a haláltól”. A média ugyanis meggyőzte őket arról, hogy recesszió közeledik. Túlságosan hisznek a “puha adatokban”, mint például a gazdasági felmérések. Ha tényleg recesszió jön, miért tartják magukat olyan szépen a legérzékenyebb részvények, elsősorban a félvezetők papírjai? Sokkal jobban, mint az S&P 500? – teszi fel a kérdést Saut.

A Philadelphia Semiconductor Index, a félvezető-szektor társaságainak indexe és az S&P 500 általános részvényindex ebben az évben (Tradingview.com)

A guru az S&P 500-tól még kilenc százalékos emelkedést vár, 3200 környékére. Egyébként jól előre jelezte már az 1987-es krachot is, és 2008 októbere óta következetesen a részvénypiac emelkedését várja. (A piac 2009 márciusában, valamivel a 2008 októberi szint alatt találta meg a mélypontot.)

Dollár a szakadék felé?

A másik guru, akit ma emlegettek, Jim Rogers, Soros György egykori társa. Ő főleg a dollárt ekézi, amelynek fundamentális alapjai “szörnyűek”, de rövid távra mégis vásárol belőle. Szerinte ugyanis még lesz egy utolsó rúgása a zöldhasúnak, egy nagy ugrás felfelé, mielőtt a szakadék felé venné az irányt.

A dollár erejét jelző index (DXY). A magasabb értékek erősebb dollárt jelentenek egy nemzetközi devizakosárhoz képest. (Tradingview.com)

Az emberek azt gondolnák, hogy az amerikai dollár biztonságos menedék, de nem az – tartja. Szerinte aki dollárt vásárol, az nincs észnél, így nyilván ő sem. De azt feltételezi, hogy a világ többi része sem épeszű, és még egy ideig mindenki dollárt fog vásárolni – derült ki a Rogers által a Real Vision-nak adott interjúból.

Buborék jöhet

A Soros-féle Quantum Fund létrehozásánál a 1970-es években segédkező befektető, akinek nevét egy árupiaci index is viseli, azt jósolja, hogy a dollár végül túldrágul, buborékká válik. Ekkor eladni készül az amerikai devizát. Arra számít, hogy a következő két vagy három évben nagy turbulencia várható a piacokon, ekkor törik majd meg a dollár lendülete is.

A legrosszabb medvepiac jön?

Rogers szerint a dollár valójában számos ellenszéllel kell szembenézzen. Az Egyesült Államok „a világ legnagyobb adós nemzete”, és olyan országok, mint Kína, Oroszország és Brazília keményen dolgoznak azon, hogy alternatív nemzetközi valutát találjanak.

Rogers arra készül, hogy átnyergel a kínai renminbi-re vagy az aranyra, amikor érzi, hogy vége a dollárnak. Már nincsenek amerikai részvényei, és valójában csak az orosz részvények iránt érdeklődik. Kitart korábbi jóslata mellet, hogy az „élete legrosszabb medvepiaca” következik. (A medve a kitartó tőzsdei áresések, a bika az emelkedések jelképe – a szerk.)

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Részvény / Deviza / Áru Tavasszal megrohamozták a Tescót, most meg kapkodnak az utazási irodákért
Eidenpenz József | 2020. május 27. 11:04
Ma is maradt az optimizmus a tőzsdéken, pedig sűrűsödnek a fekete felhők az amerikai-kínai kapcsolatok egén. Európában nagy az optimizmus a mozgási korlátozások lazítása miatt, sokan már a nyaralásukat tervezgetik, ami a turizmussal kapcsolatos részvényeket küldte a magasba. A brit kiskereskedők nagy forgalomnövekedést értek el. Kevesebb alkalommal vásároltak az emberek, de akkor másfélszer annyit vettek. Ma is hasít az OTP.
Részvény / Deviza / Áru 3000 felett az S&P, tízezer fölé ugrott az OTP
Eidenpenz József | 2020. május 26. 18:53
Az amerikai részvénypiac a tegnapi zárva tartás után ma igyekezett bepótolni a lemaradást Európához képest, de nem sikerült neki. Az S&P 500 index így is 3000 pont felett jár, miközben Európa tovább menetelt. A BUX-ra sem lehetett panasz, főleg az OTP remekelt, öt százalék feletti ugrást produkált. A forint erős, annak ellenére, hogy az MNB ma nem sokat mondott a kamatdöntés után.
Részvény / Deviza / Áru Ebben a két országban júliustól már teljesen megszűnhetnek a korlátozások
Eidenpenz József | 2020. május 25. 18:51
Németországban és Spanyolországban is megvan a menetrendje, mikor szűnhet meg az utolsó korlátozás is. Szerdán az Európai Bizottság új előterjesztést mutathat be, amelyet az EU vezetői végre személyesen tárgyalnak meg. Újból megnyílik a virtuális térbe száműzött tőzsde New Yorkban. Ilyen hírek nyomán ma az európai részvények két százalék körüli emelkedést értek el.
Részvény / Deviza / Áru Indul a csőd-cunami, emelkedünk, mert mindenki esést vár
Eidenpenz József | 2020. május 25. 11:53
Jó a hangulat a tőzsdéken, látszólag különösebb ok nélkül, bár valószínűleg a tovább javuló járványstatisztikák sokat nyomnak a latban. Hong Kongban újra tüntetnek, az USA és Kína szócsatákat vív. A munkanélküliség-hullámot hasonló csődhullám követheti a vállalati és az ingatlanszektorban. Azért emelkedhet a tőzsde, mert mindenki esést vár.
Részvény / Deviza / Áru Három hónapja kezdődött a krach – hol tart a forint a globális deviza-roncsderbiben?
Eidenpenz József | 2020. május 25. 06:07
Úgy érzed, gyenge a forint? Akkor nézd meg, hol tart ehhez képest a cseh korona, a brazil reál vagy a török líra. De még Norvégia vagy Kanada sem úszta meg, jelentősen leértékelődött fizetőeszközük a vírusválság által okozott tőkepiaci krach közepette. Az is érthetővé válik, miért fordulnak mostanában sokan az aranyhoz.
Részvény / Deviza / Áru Tudjuk, mit csináltál áprilisban, újra tőzsdén a Pick szalámigyár
Eidenpenz József | 2020. május 22. 19:17
A videojátékok piaca hatalmas emelkedést mutatott áprilisban, de vették a hardvereket is. Sokan nyilván ezzel ütötték el az időt a karantén alatt. A tőzsdéken stagnálás vagy enyhe esés látható, a BUX kicsit jobban süllyedt, főleg a Mol miatt. Gyengült a forint is.
Részvény / Deviza / Áru Kína berúgta az ajtót – kisbefektetőknek már nem adnak el olajat?
Eidenpenz József | 2020. május 22. 11:41
Végleg rá akar telepedni Kína Hong Kongra, a tőzsdeindex majdnem hat százalékkal zuhant, Amerika válaszlépésekkel fenyeget. Az európai tőzsdék esése azonban mérsékelt, a BUX is az átlagot hozza, az OTP egy százalék alatti mértékben gyengül. Megint visszapattant 349 forint környékéről az euró. Egyes cégek nem akarnak olajat eladni olyan alapoknak, amelyekbe a kisbefektetők szállnak be. Drága lett bitcoinozni.
Részvény / Deviza / Áru A TikTok lassan annyit ér, mint Magyarország GDP-je
Eidenpenz József | 2020. május 21. 18:42
Az amerikai munkanélküliségi adat látszólag megfelelt a várakozásoknak, de a tőzsdéket nem tudta jobb kedvre deríteni. A kereskedelmi háború árnya és globálisan romló vírusstatisztikák nyomasztják a befektetőket. A BUX viszonylag jól teljesített, legalább az OTP meg tudta tartani tegnapi záróárát. A forint tovább erősödött. Újított a Facebook, sokat ér a Tiktok.
Részvény / Deviza / Áru Ez egy új fejezet? Trump nekiment személyesen a kínai elnöknek is
Eidenpenz József | 2020. május 21. 12:09
Főleg az amerikai-kínai kapcsolatok romlása miatt esnek ma a tőzsdék. Donald Trump elnök ezúttal személyesen a kínai elnököt is támadta, amire eddig nem volt példa. A szenátus közben elfogadott egy szabályozást, ami alapján kidobhatják az amerikai tőzsdékről a kínai nagyvállalatok részvényeit. A BUX is süllyed, a forint viszont erősödik.
Részvény / Deviza / Áru 100 készülő oltásból ötnek van esélye? – lassan csúcsot döntenek az amerikai részvények
Eidenpenz József | 2020. május 20. 19:24
Jó a hangulat a tőzsdéken, a befektetők bíznak benne, hogy újabb mentőcsomagokat adnak a gazdaságnak. Mentőövet készülnek dobni az európai autóiparnak is. A legalább százféle készülő oltóanyagból készült egy ötelemű lista, amely az esélyesebbeket tartalmazza. A BUX szerényen emelkedett, a forint stabil volt.
hírlevél