<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Mi lenne a Kétfarkú Kutya Párt válasza a válságra? Kik a szavazóik? Legközelebb már bejuthatnak a Parlamentbe?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Kovács Gergellyel, a párt társelnökével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. február 2. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Ma is új történelmi csúcsot ütött az euró és a dollár árfolyama, de csak pár fillérrel ment a tegnapi fölé. A gázár pedig keveset változik, a dollár is csendesen oldalazik, a piacok a délutáni amerikai inflációs adatra várnak. A magyar részvények értékeltsége 17 éves mélypont közelében áll.

Az európai tőzsdék mérsékleten optimisták ma, a német index 0,7, a francia 0,3, a brit 0,1 százalékkal megy fel. Hasonló pluszban vannak az amerikai indexek futures értékei is. A legutóbbi Fed-ülés aktáinak tegnapi közzététele rontotta a hangulatot a piacon, mert inkább azt ehetett belőle kiolvasni, hogy az intézmény makacsul kitarthat az infláció elleni harc (a magasabb kamatok) mellett.

Ma fontos amerikai inflációs adat érkezik délután, amire nagyon figyelnek a piacok, hiszen a kamatemelési ciklussal kapcsolatban fontos információt hordozhat. A legutóbbi hasonló adat rosszabb lett a vártnál, és jelentős eséseket okozott a kockázatosabb eszközök piacain. A tegnap közzétett USA termelői árindex is valamivel jobban emelkedett a becsültnél.

Kilőtt a Richter

Európában aggódnak a Bank of England miatt is, amely a héten befejezheti a rendkívüli kötvényvásárlási akcióját. A német inflációs adat viszont megfelelt az előzetes becsléseknek. Jó hír lehet a német gazdaságnak az is, hogy Franciaország gázszállításokkal segíti.

Itthon a BUX index 0,8 százalékkal megy fel, a Richter 2,0 és az OTP 1,0 százalékos emelkedése húzza. A Mol 0,7, a Masterplast 1,3 százalékkal esik. A Telekom 1,4 százalékkal javít, az Opus 2,0 százalékkal van feljebb.

Árfolyamok és grafikonok

Nyugi van a gázpiacon

Az európai földgáz tőzsdei ára alig változik, Hollandiában 161 euró körül mozog. A kőolaj az elmúlt napok esése után szerény pluszban van, a Brent 93 dollár 20 cent. Az OPEC csökkentette a globális olajkeresletre vonatkozó előrejelzését.

Az árupiaci és devizapiaci mozgásokat tompítja, hogy az amerikai inflációs adatra várva a dollár is alig változik a nemzetközi devizapiacokon.

A HUFEUR árfolyam. További árfolyamok, grafikonok: Privátbankár Árfolyamkereső.
A HUFEUR árfolyam. További árfolyamok, grafikonok: Privátbankár Árfolyamkereső.

Mégis tovább szakad a forint

A mai és egyben történelmi euróárfolyam-rekord 433,965 az Investing.com szerint, a dollár ugyanekkor 447,71-en tetőzött. Jelenleg 432,85 és 445,10 forint a két vezető külföldi deviza árfolyama. Mindez úgy, hogy a nemzetközi devizapiacon, az európai gázpiacon viszonylagos nyugalom honol. Az MNB sem változtatott az egyhetes betéti kamaton, de ezt nem is várták tőle.

Folytatódik a monetáris szigorítás, már csaknem 2600 milliárd forintnyi likviditást köt le az MNB hosszú futamidejű betétje – jelentette be szerdán a jegybank. Ez a forintra nem látszott pozitív hatást gyakorolni. Az amerikai inflációs adat azonban, ha eltér a várakozásoktól, alaposan megmozgathatja a nemzetközi tőkepiacot és a forint árfolyamát is.

Olcsók a magyar részvények?

A BUX-nál a forgalom is nagyon csekély az elmúlt hetekben, az értékeltség pedig nagyon alacsony – írja az Erste Befektetési Zrt.

Legalábbis a két évre előremutató eredményvárakozás szerinti P/E ráta az elmúlt 17 év minimumértékének közelében tartózkodik. Így az eladók már többé-kevésbé eltűntek, míg a vevők a fenti okok, na meg a világban látható recessziós félelmek miatt nem lépnek.

Azaz kivárós a hangulat, esemény-vezérelt a piac, nemcsak Budapesten, hanem a többi tőzsdén is. Az indexek sok esetben fontos technikai támaszszintek környékén ingadoznak – teszik hozzá.

Hullámvasút kezdődik délután? Fotó: Pixabay.com
Hullámvasút kezdődik délután? Fotó: Pixabay.com

Négy dolog mozgathatja meg a kriptovaluta-piacot

Hogyan lehetne vége a jelenlegi medvepiacnak a kriptovaluta-piacon? – teszi fel a kérdést egy szaklap. Szerintük négy tényező is ide vezethet:

  • A Fed Pivot, azaz ha a Federal Reserve monetáris szigorító politikájában fordulat áll be. Jelenleg emeli a kamatlábakat, ami csökkenti a keresletet a gazdaságban és nagy esést okozott a részvények és kriptovaluták árfolyamában. De ha a kamatlábak túl sokáig maradnak túl magasan, az válságot okozhat.
  • A Fintech kriptovaluta-elfogadása. Bár a kriptoeszközök az elmúlt években hatalmasat fejlődtek, még mindig kényelmetlenek az átlagember számára. Nem alakult ki az egyszerű, könnyen használható infrastruktúra a felhasználók tömeges bevonásához. De sok vállalat már felismerte ezt, és felhasználóbarát termékeken dolgozik. Az év elején a PayPal integrálta a kriptopénzeket, a múlt hónapban pedig a Revolut engedélyt kapott arra, hogy az Egyesült Királyságban kriptopénz-szolgáltatásokat kínáljon.
  • A Bitcoin feleződése után kezdődött az összes eddigi kriptopiaci rali. Lehet, hogy így lesz a jövőben is. A következő felezés valamikor 2024 február végén fog bekövetkezni.
  • A központi bankokba vetett bizalom elvesztése. Ez a legspekulatívabb, arra alapoz, hogy az elmúlt hónapokban egyre nyilvánvalóbbá váltak a nagy központi bankok által irányított gazdaságok hiányosságai. A világ legtöbb valutája zuhant az amerikai dollárral szemben. A megélhetési költségek és az árak az egekbe szöktek, a bérek inkább stagnáltak. A Bitcoin és más decentralizált kriptovaluták alkalmasak lehetnek az arany, mint értékmegőrző eszköz helyettesítésére, ha a lakosság elveszíti bizalmát a nemzeti valutákban.

 

Kripto árfolyamok és grafikonok

 

Rossz idők jönnek a tech-szektorban?

A Taiwan Semiconductor tíz százalékkal fogja visszavágni a beruházásait, ami az egész szektorra negatív hatással lehet – írja a KBC Equitas.

Mindez jelzés, hogy alacsonyabb növekedéssel számol a világ legnagyobb gyártója, és ez megerősítheti azokat a várakozásokat, hogy a technológiai szektorban is lassulás jön.

Emellett az amerikai kereskedelmi korlátozások sem segítenek a szektornak. A Taiwan Semiconductor közzétette negyedéves gyorsjelentését is, amelyben felülmúlta az elemzői profitvárakozásokat, de az előrejelzések negatívan érinthetik a részvényárfolyamot.

A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. A privatbankar.hu honlaptartalma ("Honlaptartalom") a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek a privatbankar.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az privatbankar.hu felelősséget nem vállal. A Privátbankár.hu Kft, mint a privatbankar.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.

A rovat támogatója a 4iG

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vételi ajánlat eladási ajánlat forgalom dátum idő
OTP 11250 11250 11500 -1,32% 0 0 4 201 550 495 Ft 2023-01-27 17:06:13
MOL 2788 2744 2802 +1,46% 0 0 1 760 277 546 Ft 2023-01-27 17:10:32
MTELEKOM 370 370 378 -2,12% 0 0 136 566 730 Ft 2023-01-27 17:05:15
RICHTER 8240 8205 8380 -0,60% 0 0 944 532 380 Ft 2023-01-27 17:05:16
OPUS 132 132 134 -1,49% 0 0 10 700 339 Ft 2023-01-27 17:08:23
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

Részvény / Deviza / Áru Öngerjesztő folyamat lehet a forinterősödésből? Csúcsjanuár felé tart a bitcoin
Eidenpenz József | 2023. január 27. 11:28
A forint jól áll, az árfolyam a 387-et kerülgeti, de este jön egy hitelminősítői értékelés. A részvények kifújják magukat a tegnapi menetelés után, a befektetők emésztik a tengernyi gyorsjelentést. A bitcoin januári 40 százalékos emelkedéséből még tíz éves rekord is lehet.
Részvény / Deviza / Áru Továbbra is 390 alatt az euró
Privátbankár.hu | 2023. január 27. 07:28
Kisebb gyengüléssel nyitott pénteken a forint az euróval szemben, ám az árfolyam így is biztató, hiszen továbbra is a 390-es szint alatt van.
Részvény / Deviza / Áru Az járt jól, aki sok dollárt vett forintért ma reggel
Privátbankár.hu | 2023. január 26. 19:19
Gyengült csütörtökön a forint.
Részvény / Deviza / Áru Zöldben zártak a főbb európai tőzsdék
Privátbankár.hu | 2023. január 26. 19:11
Indexemelkedéssel fejeződött be csütörtökön a kereskedés az európai értékpapírpiacokon az előző napi veszteségek után.
Részvény / Deviza / Áru Felülteljesített a BUX - örülhetnek a Mol és az OTP részvényesei
Privátbankár.hu | 2023. január 26. 17:40
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 1,23 százalékos emelkedéssel, 46 817 ponton zárt csütörtökön.
Részvény / Deviza / Áru Hét-nyolc hónapos csúcson áll a forint, óriási fordulat a Hindenburgnál
Eidenpenz József | 2023. január 26. 11:48
Az európai tőzsdék megint optimisták, és a hazai BUX azon belül is jól áll, szépen húz az OTP és a Mol. Az euró/forint és a dollár/forint is tavaly nyár eleje óta nem látott szinten áll. A Tesla jó jelentése nyomán nagyot emelkedhet, de még a bitcoin árára is kedvezően hatott. Újabb állam vezetné be a bitcoint fizetőeszközként – az USA-ban.
Részvény / Deviza / Áru Rossz irányba fordult a gáz ára
Privátbankár.hu | 2023. január 26. 10:36
Megtört az eddigi trend.
Részvény / Deviza / Áru Egyre jobb formában a forint
Privátbankár.hu | 2023. január 26. 07:20
A szerda esti jegyzésekhez képest erősödött a forint a főbb devizákkal szemben csütörtök reggel a nemzetközi bankközi devizapiacon.
Részvény / Deviza / Áru Három kriptodeviza-szektor, amelyek meglepően jól teljesítettek 2023-ban
Eidenpenz József | 2023. január 26. 05:47
A bitcoin és az ether idei emelkedését egyes kriptodevizák alaposan túlszárnyalták az idén, olyan szektorokban, amelyekben komoly gyakorlati szerepe lehet a jövőben a blokkláncnak. Ezt néhány új bejelentés és fejlesztés is támogatta. Az egy-másfél évvel korábbi csúcsok azonban még szinte mindenütt messze vannak.
Részvény / Deviza / Áru Ma akar eurót venni? Ennek örülni fog
Privátbankár.hu | 2023. január 25. 18:08
Nem kiugró mértékben, de erősödni tudott a forint az euróval szemben a délelőtti szinthez képest.
Friss
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG