TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

Míg hétfőn új történelmi csúcsot ütött a Nasdaq technológiai index és másutt is jó volt a tőzsdei hangulat, ma enyhe visszaesés látható Európában. Bár ma is vannak olyan indexek, amelyek emelkedni tudnak, a BUX nem tartozik ezek közé. Még a remek jelentést közlő Richter is visszaesett. A gyorsjelentések mozgatják az árfolyamokat, csalódást okozott a Diageo szeszipari vállalat, nagy veszteséget jelentett a Bayer. De voltak nyertesek is.

Szép emelkedéssel kezdték a hetet tegnap a fontosabb részvénypiacok, a Nasdaq technológiai tőzsde indexe új történelmi csúcsra érkezett. Ma viszont enyhe mínuszban vannak az európai indexek, és az amerikai határidős mutatók is hasonló képet mutatnak. A német és a londoni index fél százalékos esése mellett a párizsi mutató kis mértékben emelkedni tud. A dél-európai tőzsdék is felfelé tartanak, a varsói mutató is 0,3 százalékkal ment feljebb.

A Budapesti Értéktőzsde indexe, a BUX ma is kissé alulteljesít, egy ezrelékes süllyedést mutat. A Richter a tegnapi jó gyorsjelentése ellenére másfél százalékkal került lejjebb, a Mol 0,2 százalékkal süllyed, az OTP egy százalékkal emelkedik. A Magyar Telekom másfél százalékkal drágul. A közepes társaságok közül az Opus enyhe pluszban, a CIG Pannonia 2,6 százalékos mínuszban van.

Javult a Mol helyzete?

A dollár kissé gyengül, a forint alig változik, 20 fillérrel lett drágább az euró, 344,60. Az arany ma is felfelé tart, 1982,5 dollár, közel van a napokban beállított történelmi rekordhoz. Az olaj egy százalék körüli mínuszban, de igazából már régóta egy eléggé szűk sávban ingadozik.

További és frissebb árfolyamok, grafikonok itt láthatók

Elmozdult mélypontjáról a Mol finomítói marzsa az Equilor Befektetési Zrt. szerint.

Júliusban hordónként 0,9 dollár volt a hazai olajvállalat átlagos finomítói profitmarzsa. A rekordalacsony júniusi -1,3 dollárhoz képest így már mérsékelten javuló környezetről számolhatott be a vállalat. Június végén 4,5 dollár volt hordónként az idei év átlagos finomítói marzsa. A petrolkémiai marzs 314 euróra emelkedett a júniusi 312 euróról, az első hat hónap átlaga 407 euró volt.

Konzervatív Richter-becslés és új engedély

A szokásos óvatos hangnemet ütötte meg a Richter menedzsmentje a 2020-as kilátásokat illetően a tegnapi tájékoztatón. A gyógyszergyártás euróban számított 3 százalékos növekedési várakozását visszavették 2 százalékra, a csoportszintű árbevételnél pedig nem várnak idén növekedést. Az operatív eredményhányadra vonatkozó becslést enyhén, 15-16 százalékra megemelték, ezáltal pedig implicit módon mégiscsak enyhén felfelé módosították az eredményvárakozást, ami a negyedéves rekorderedmény fényében indokolt volt, sőt konzervatívnak tűnik. A Richter és svéd partnere, a Palette Life Sciences AB megkapták a forgalomba hozatali engedélyt az Egyesült Királyságban a LIDBREE-re. A hír kedvező írta az Erste Befektetési Zrt.

Gyorsjelentések, hideg, meleg

Az európai részvénypiacokat kedvezőtlen gyorsjelentések húzzák lefelé a Reuters szerint. Ilyen az alkoholtermékekkel foglalkozó Diageo, amely az eladások csökkenéséről számolt be, főleg a whiskey, a vodka és a gin értékesítése esett vissza az összes piacon, kivéve Észak-Amerikában. A részvény mintegy hat százalékkal van lejjebb.

Az arany, a Nasdaq 100, a Nasdaq Composite és az S&P 500 részvényindexek (Tradingview.com) Az arany, a Nasdaq 100, a Nasdaq Composite és az S&P 500 részvényindexek (Tradingview.com)

A Bayer német gyógyszergyár 9,5 milliárd euró nettó veszteséget szenvedett el a második negyedévben, miután elveszített egy sor pert az Amerikai Egyesült Államokban egy növényvédő szerrel kapcsolatban. Ez eddig 10,9 milliárd dollárjába került.

A British Petrol viszont hat százalékkal ugrott meg, annak ellenére, hogy a második negyedévben majdnem 17 milliárd dolláros veszteség érte. Ezenkívül az osztalékfizetés mértékét is a felére vette vissza. Viszont bemutatott tervet, a következő tíz évben negyven százalékkal csökkenti a kőolaj- és földgázkutatásokat. Növeli viszont a környezetbarát, alacsony szén-dioxid kibocsátású tevékenységekre költött pénzeket. Az irányváltást a befektetők jól fogadták.

Szállított az EasyJet, Trump beavatkozik

Az EasyJet is kilenc százalékkal ugrott meg a tőzsdén, mivel sokkal kevesebbet költött a tervezettnél. Igaz, nem is nagyon repültek a negyedévben a gépei. Júliusban viszont már több mint kétmillió utast szállított és a kihasználtság 84 százalékra nőtt – írta a Marketwatch.com.

Nem bánja, sőt jóvá is hagyja, ha a Microsoft amerikai szoftvergyártó óriásvállalat felvásárolja a TikTok kínai videómegosztót - jelentette ki reggeli cikkünk szerint Donald Trump újságíróknak a Fehér Házban. Egyben újra meg is fenyegette az eladót, hozzátéve, hogy ha szeptember 15-ig nem jön létre megállapodás, akkor betiltja az Egyesült Államok területén az appot. Donald Trump egyébként elnöki rendelettel zárná az amerikai munkaerőpiacot a külföldiek előtt.

(Reggeli összefoglalónk: Hogy áll most a koronavírus-járvány világszinten?)

Lakást épít a brit elnök

Állami beruházásokkal teremtene munkahelyeket Boris Johnson – írta az Equilor Befektetési Zrt. A brit kormány 1,3 milliárd fontot fektet építési projektekbe, és további kétmilliárd font támogatást fog nyújtani energiahatékonysági fejlesztésekre azzal a céllal, hogy új munkahelyeket teremtsen, valamint fellendítse a brit gazdaságot. Az ország az elmúlt 300 év legsúlyosabb recesszióját éli meg. A projektben a kormány várakozásai szerint 45 ezer új otthon készülhet el.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 28 410 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál és a Cetelemnél 28 721 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru Tik-tak, tik-tak: ma dönt Trump a TikTokról, holnap a kormány a hitelmoratóriumról
Csabai Károly | 2020. szeptember 18. 11:26
Úgy tűnik, a világgazdaság mielőbbi kilábalásával kapcsolatos aggodalmak az amerikai és az európai piacokat jobban megfektették, mint az ázsiaiakat, ez a nemesfémek malmára hajtották a vizet. Az olaj erős hetet zárt, ami baljós előjel a számunkra, vége szakadhat ugyanis a hazai üzemanyagárak csökkenésének. Az OTP és a forint árfolyamát a hiteltörlesztési moratóriumról holnap belengetett döntés bizonytalan kimenetele tarthatja nyomás alatt. Az USA-ban pedig a vigyázó szemek Trumpra vetődnek atekintetben, hogyan dönthet az amerikai elnök a TikTokról.
Részvény / Deviza / Áru Ezután jön csak a járvány neheze? A Tesla 3+1 ütőkártyája
Eidenpenz József | 2020. szeptember 17. 19:10
Európában kicsit, Amerikában nagyon rossz – így foglalhatnánk össze a mai tőzsdei hangulatot. Budapesten pedig valahol a kettő között. A befektetőknek a jelek szerint nem sok okuk van a vásárlásra, a legtöbb gazdasági adat inkább felemás, az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed pedig tegnap este csalódást okozott. Lehet, hogy télen újabb válságra számíthatunk?
Részvény / Deviza / Áru Több mint kínos, ami kiderült a tőzsde sztárjáról
Király Béla | 2020. szeptember 17. 18:48
Az idei első félévben a Nasdaq legjobban teljesítő részvénye a Nikola elektromos teherautó-gyártóé volt. Igaz a gyártót akár idézőjelbe is tehetnénk, hiszen a vállalatról kiderült, hogy ettől továbbra is nagyon messze van.
Részvény / Deviza / Áru Augusztusban megint beomlott az európai autóipar, retikülökkel folyik az adok-kapok
Eidenpenz József | 2020. szeptember 17. 11:47
Az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed egyesek szerint csalódást okozott a piacoknak, mások szerint kellemes meglepetést. A tegnap esti amerikai esés mindenesetre folytatódik Ázsiában és Európában egyaránt. Kontinensünkön szenvednek a bankok és az autóipar. A BUX hozza az európai átlagot, főleg az OTP húzza le. Az új jelszó a “Hópehely” a technológiai részvények piacán, folytatódik a luxusóriások harca.
Részvény / Deviza / Áru Ruanda szintje alá süllyedt Törökország, házkutatás a BMW-nél
Eidenpenz József | 2020. szeptember 16. 18:56
A ma esti fontos Fed-ülés előtt nem teljesen egyértelmű a tőzsdék iránya, Amerikában például a technológiai részvények süllyednek és az ipari részvények emelkednek. Régiónk továbbra is alulteljesítő, Varsóban és Budapesten is süllyedt az index. Nálunk ez az OTP esésének köszönhető. Ismét gyengült a forint, kiújult a Boeing-botrány, leépítenek az európai járműgyártók. Házkutatást tartanak a BMW-nél, de csak Dél-Koreában.
Részvény / Deviza / Áru Miért maradt le a BUX? Mit mutat az Apple új órája?
Eidenpenz József | 2020. szeptember 16. 11:28
Óvatosan pozitív a hangulat ma a tőzsdéken, mindenki a Fed ülésének esti záró eseményére vár. A BUX azonban ma is szerény mínuszban van, miközben a forint is tovább gyengül. A BUX már régen alulteljesítő, ennek okai talán a gazdaságpolitikában keresendőek. Ígéretes a Pfizer vakcinája, kereset készül a Facebook ellen, elmeszelték Donald Trump kereskedelmi háborúját – legalábbis elvileg.
Részvény / Deviza / Áru Jön az árupiaci bika? Ma nézik az Apple óráját
Eidenpenz József | 2020. szeptember 15. 19:05
Az Egyesült Államokban nagyon jó a tőzsdék hangulata, az indexeket főleg a technológiai szektor húzza. Európában is szinte csak pluszokat látunk, kivétel Varsó és még inkább Budapest. Valamiért a hazai piacon komoly eladói nyomás volt, három vezető részvényünk is nagyot esett. Valamelyest a forint is tovább gyengült. Ma mutatja be új termékeit az Apple.
Részvény / Deviza / Áru Musk feltwittelte a Teslát, növekedés és magas munkanélküliség jön egyszerre?
Eidenpenz József | 2020. szeptember 15. 11:53
A részvénytőzsdék szépen emelkednek ma, több makrogazdasági hír érkezett és az oltásokkal kapcsolatos optimizmus is stabilnak látszik. Jöttek kedvező vállalati hírek is, például a svéd H&M ismét nyereségessé vált. A munkanélküliségi adatok viszont általában nem jók. Itthon esik a BUX és gyengül a forint, de Lengyelországban is hasonló a helyzet.
Részvény / Deviza / Áru Vége az olajkorszaknak? Sok a titok Tiktok-ügyben
Eidenpenz József | 2020. szeptember 14. 19:02
Európában stagnáltak ma a tőzsdék, az USA-ban viszont rendkívül jó a hangulat. Ezt részben az oltásokkal kapcsolatos feléledő optimizmussal, részben a bejelentett hatalmas vállalatfelvásárlásokkal magyarázzák. A héten még annyiféle esemény jön, hogy befektetők egy része valószínűleg takarékra tette magát. Sok a kérdés TikTok-ügyben, csúnyán oda mondogatott az olajcégeknek egyik kollégájuk.
Részvény / Deviza / Áru Fő az oltóanyag-optimizmus, sok magyar fertőzöttet találtak Frankfurtban
Eidenpenz József | 2020. szeptember 14. 11:41
Jó hangulatban nyitottak az európai tőzsdék, bár a pluszok mérsékeltek. Az optimizmust részben az oltóanyagokkal kapcsolatos hírek, részben néhány vállalati óriásfúzió mozgathatja. A BUX emelkedése minimális, a forint kissé gyengül. Több magyar fertőzöttet találtak a frankfurti reptéren, mint horvátot. Eldőlni látszik a TikTok sorsa az USA-ban.
hírlevél