6p

Kedvező a hangulat a tőzsdéken, az amerikai gyorsjelentések is jók voltak és egy makroadat is reményt keltett. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) kamatdöntése inkább megnyugtatta a forintpiacot, az euró árfolyama enyhén esett. A pesszimista várakozásoknál is pocsékabbak lettek a Tesla számai, mégis emelkedni tudott. Letiltják a szankciók kikerülésére használt venezuelai kriptószámlákat.

A keddi szép amerikai tőzsdezárás után szerdán az európai tőzsdéken is visszafogott optimizmus uralkodik, az indexek többsége 0,2-0,5 százalékkal megy fel szerdán. Az amerikai határidős indexek is pluszban vannak, főleg az ipari részvények Dow Jones indexe.

A jó gyorsjelentések sokat dobhattak a hangulaton kedden az USA tőzsdéin. Ráadásul váratlan romlás volt tapasztalható az adatok szerint az amerikai beszerzésimenedzser-indexekben, ami – mivel így nagyobb eséllyel csökkenhetnek a kamatok – jót tehetett a részvénypiaci hangulatnak.

Az euró/forint árfolyam. Forrás: Tradingview.com. További árfolyamok, grafikonok: Privátbankár Árfolyamkereső.
Az euró/forint árfolyam. Forrás: Tradingview.com. További árfolyamok, grafikonok: Privátbankár Árfolyamkereső.

Megrángatták a Molt az ársapka előtt

A BUX index is 0,3 százalékkal emelkedik szerdán, a kedden még szenvedő Mol most nyer, 1,4 százalékkal megy fel. A Richter is 0,4 százalékkal javít. Az OTP 0,5, a Telekom 0,1 százalékkal süllyed. A kormány szerda délután dönthet az újabb üzemanyagár-befagyasztásról. Szerdán forog utoljára osztalékszelvénnyel a Magyar Telekom, csütörtökön 44,7 forint osztalékszelvény esik le róla.

A kőolaj ára az amerikai nyersolajkészlet-adatra és az Irán elleni szankciókra, az arany pedig a sanghaji tőzsdéről érkezett nagy vételi hullám hatására emelkedhetett. Ám szerda délre már mindkettő fél százalék körüli mínuszba fordult. Az európai földgáz kissé drágább lett.

Óvatos és türelmes a forint

A várakozások nagy többségének megfelelően 50 bázispontos kamatvágást hajtott végre az MNB kedden, az alapkamat 7,75 százalékra csökkent. A jelenlegi helyzetben “óvatos és türelmes monetáris politika indokolt” a magyarázatok szerint. A döntés pedig “egyhangú volt”.

Az “óvatos és türelmes”, vagy óvatosan optimista jelzők a devizabefektetőkre is illenek. A döntés után ugyanis a forint erősödésnek indult, és az euró 394 környékéről lassan 393 környékére, sőt az alá esett. Azután kisebb korrekció történt, így az euró szerda délelőtt 393,70, hajszállal van a kedd esti érték felett.

Árfolyamok és grafikonok

A kamatdöntést követő beszélgetésen elhangzott, hogy az MNB alelnöke továbbra is reálisnak tartja a korábban megfogalmazott célt, így nyáron a 6,5-7,0 százalékos sávba csökkenhet az alapkamat. (Ez további két, 50-50 bázispontos vágást jelent.)

Hogyan értékeljük az MNB lépését?

A jegybank üzenetei a várttal összhangban alakultak – írja Nagy János, az Erste Bank makrogazdasági elemzője.

A hazai dezinfláció erőteljes és általános, de a kockázati környezet kedvezőtlen változása fokozott óvatosságra intheti a monetáris hatóságot.

Bár a 6,75 százalékos kamatszintet elérhetőnek tartja a jegybank, “ezzel együtt nincs kőbe vésve” – emeli ki az elemző. Adatvezérelten haladhat tovább a döntéshozatal, “nincs hová sietni a vágásokkal”.

A várakozásoknál is pocsékabbak a Tesla számai

A Tesla az első negyedévben kilenc százalékos bevételcsökkenést szenvedett el a kedden közzétett jelentés szerint, ami a legnagyobb visszaesés 2012 óta. A 21,30 milliárd dolláros bevétel ráadásul közel egymilliárd dollárral maradt el az elemzők – amúgy is pesszimista – várakozásaitól. (A 45 centes egy részvényre jutó eredmény pedig hat centtel.)

A Tesla megismételte borúlátó kilátásait 2024-re vonatkozóan, és közölte a befektetőkkel, hogy „a volumen növekedési üteme jelentősen alacsonyabb lehet, mint a 2023-ban elért növekedési ütem" – írta az Equilor Befektetési Zrt.

Musk nyugtatta meg a Tesla befektetőit

A részvények a zárás utáni kereskedésben azonban mégis 13,3 százalékkal emelkedtek, miután Elon Musk vezérigazgató elmondta a befektetőknek, hogy a vártnál hamarabb megkezdődhet az új, megfizethető árú modellek gyártása.

A korábbi, 2025 második féléves időpont helyett Elon Musk késő 2024-et vagy kora 2025-öt emlegetett.

A vállalat befektetői prezentációjában azt állította, hogy felgyorsítja „új járművek, köztük megfizethetőbb modellek” bevezetését, amelyeket „ugyanazokon a gyártósorokon lehet majd gyártani”, mint a Tesla jelenlegi kínálatát.

Záporoznak a fontos gyorsjelentések

Szerdán is fontos gyorsjelentések érkeznek, például az USA-ban a Meta (Facebook), a Boeing és az IBM, Európában a svájci Roche. A keddi eredmények közül fontos volt még:

  • Erősen zárult az idei első negyedév a General Motors számára.
  • Kedvező eredményeket tett közzé a Spotify gyorsjelentésében.
  • Könnyedén hozta a várakozásokat a Visa.
  • A General Electric egy részvényre jutó nyeresége 0,82 cent lett a 0,66 centes konszenzussal szemben.

(Forrás: K&H Értékpapír, Investing.com)

67 ezer dollár is volt a bitcoin

A bitcoin elérte a 67 ezer dollárt, majd pár száz dollárral visszaesett az utóbbi fél napban. Úgy tűnik, a szombat hajnali “feleződés” után kezdődött emelkedés is megtorpant. A grafikonon valójában március eleje-közepe óta egyfajta sávozó mozgás, stagnálás látható, enyhén lefelé mutató trenddel.

A bitcoin árfolyama. Forrás: Tradingview.com. További árfolyamok, grafikonok: Privátbankár Árfolyamkereső.
A bitcoin árfolyama. Forrás: Tradingview.com. További árfolyamok, grafikonok: Privátbankár Árfolyamkereső.

Letiltja a venezuelai eszközöket a Tether

A venezuelai állami olajvállalat, a PDVSA fokozottan Tether USD-t (USDT-t) használ az amerikai szankciók kikerülésére a Reuters beszámolója szerint. (Az USDT kriptovaluta egy az egyben az amerikai dollárhoz van kötve, fedezetét pedig az USA-ban letétbe helyezték.)

 

Kripto árfolyamok és grafikonok

 

A Tether cég már reagált is, bejelentette, hogy befagyasztja azokat a kriptótárcákat (címeket), amelyek USDT-t használnak a venezuelai olajexportra vonatkozó szankciók kijátszására.

Kudarcba fulladt az állami kriptovaluta

A Tether vállalat még decemberben befagyasztott 41 olyan tárcát, amelyek az amerikai pénzügyminisztérium Külföldi Eszközök Ellenőrzési Hivatalának (OFAC) tiltólistájához kapcsolódnak. Tavaly októberben pedig letiltott 32 olyan kriptocímet, amelyek a terrorizmushoz és az izraeli és ukrajnai hadviseléshez kötődtek.

Venezuela 2018-ban kezdett el kísérletezni a kriptovalutákkal, létrehozva egy „petro” nevű érmét, amivel a gazdasági instabilitás kezelésére törekedett. Ezt azonban az év elején “az elfogadás hiánya miatt” leállították, megszüntették – írta a Coindesk.

A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. A privatbankar.hu honlaptartalma ("Honlaptartalom") a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek a privatbankar.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az privatbankar.hu felelősséget nem vállal. A Privátbankár.hu Kft, mint a privatbankar.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.

A rovat támogatója a 4iG

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vétel eladás forgalom deviza dátum idő
OTP 18005 17840 18200 -1,53% 0 0 7 839 793 305 HUF 2024-05-17 17:07:11
MOL 3026 3026 3052 -0,13% 0 0 1 898 395 270 HUF 2024-05-17 17:06:54
MTELEKOM 949 931 953 -1,35% 0 0 1 540 237 008 HUF 2024-05-17 17:05:08
RICHTER 9285 9200 9485 -1,64% 0 0 2 833 958 655 HUF 2024-05-17 17:10:09
OPUS 389 381 395 -0,38% 0 0 97 506 832 HUF 2024-05-17 17:08:00
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Részvény / Deviza / Áru Mosolyogni fog, ha meglátja ezt a forintárfolyamot
Privátbankár.hu | 2024. május 17. 18:08
Annyira széles persze nem lesz az a mosoly, de legalább izmosodott a magyar fizetőeszköz.
Részvény / Deviza / Áru Fordulat történt a forintnál? Warren Buffet bevásárolt
Eidenpenz József | 2024. május 17. 12:17
A tőzsdék enyhén lefelé tartanak, a BUX kissé jobban esik, a forint is gyengül, kérdés, miért és meddig. Elmarad a Telekom-aukció, ami elég nagy áresést okozott. A Walmart miatt szárnyalt a Dow, Warren Buffet bevásárolt Chubb-ból. Megváltozhatott az arany és a bitcoin szerepe az utóbbi időben, hamis kriptókat álcáznak Binance-terméknek.
Részvény / Deviza / Áru Az euróra rá se ismer, ha ránéz az árfolyamra!
Privátbankár.hu | 2024. május 17. 07:10
A forint árfolyama gyengült péntek reggelre.
Részvény / Deviza / Áru Szívhatja a fogát, ha várt a pénzváltással
Privátbankár.hu | 2024. május 16. 18:24
Vegyesen alakult csütörtökön a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben a kora reggeli jegyzéséhez képest a bankközi piacon.
Részvény / Deviza / Áru Megvillantotta a foga fehérjét a Magyar Telekom
Privátbankár.hu | 2024. május 16. 17:56
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 180,81 pontos, 0,26 százalékos emelkedéssel, 68 854,65 ponton zárt csütörtökön.
Részvény / Deviza / Áru Kilőtt a Telekom és az Opus, trendforduló a magyar kötvényalapoknál?
Eidenpenz József | 2024. május 16. 12:30
Az európai tőzsdéken nem jó a hangulat, amit néhány rosszul sikerült gyorsjelentéssel magyaráznak. A forint tartja erejét, közeleg az OTP-osztalék napja, jelentett a Telekom és a Waberer’s. A kötvényalapokból ezúttal áramlik ki a tőke, megugrott a bitcoin.
Részvény / Deviza / Áru A gyógyszergyár húzta volna a pesti tőzsdét
Privátbankár.hu | 2024. május 15. 18:36
Enyhe csökkenéssel zárt szerdán a Budapesti Értéktőzsde, a vezető részvények vegyesen teljesítettek.
Részvény / Deviza / Áru A merénylet árnyékában ennyit kell fizetni egy euróért
Privátbankár.hu | 2024. május 15. 18:21
Erősödött a forint szerdán a főbb devizákkal szemben a kora reggeli jegyzéséhez képest a bankközi piacon.
Részvény / Deviza / Áru Forró háború, hidegháború, proxy-háború, vámháború, tech-háború, mi lesz ebből?
Eidenpenz József | 2024. május 15. 16:21
Konfliktusokat látunk, amerre a szem ellát, hová vezetnek ezek? Az átalakuló világrendnek kik lehetnek a nyertesei? Mekkora a mesterséges intelligencia jelentősége? Hogyan függnek össze a geopolitikai változások a mesterséges intelligenciával? Ezeket a kérdéseket elemezték az Amundi háttérbeszélgetésén.
Részvény / Deviza / Áru Meghökkentő határt lépett át az OTP célárfolyama, történelmi csúcson egy fém ára
Eidenpenz József | 2024. május 15. 12:19
A részvénypiacok óvatosan optimisták, mielőtt kiemelkedő fontosságú adat érkezik ma az USA-ból. Jókora céláremelés érkezett az OTP-re, újabb határt törve át. Jelentett a Graphisoft Park, újra mémrészvény-mánia van, sohasem került még ennyibe egy mindannyiunk számára fontos fém ára.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG