TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

A BUX index ma ledolgozta a tegnapi csúnya esés több mint felét, ismét 9000 fölött jár az OTP és javított a Mol is. Európában valamivel több a mínusz a tőzsdéken, mint a plusz, de nincs határozott irány. A forint enyhén erősödik, elemzők szerint azért, mert egy bizonyos sávban az MNB közbeléphet. Warren Buffet meglepően régimódi befektetést eszközölt.

Az európai tőzsdeindexek vegyesen alakulnak ma, Párizsban és Frankfurtban fél százalék körüli az esés, Londonban, Amszterdamban vagy Brüsszelben viszont pár ezrelékkel emelkednek az indexek. Tegnap az amerikai tőzsdék végül szerény emelkedéssel fejezték be a napot, a határidős indexeik pedig ma alig mozognak. Nyugalomról azonban nincs szó, a feszültség érezhető.

Budapesten a BUX index 1,1 százalékkal emelkedik, vagyis több mint a felét ledolgozta a tegnapi csúnya zuhanásnak. Az OTP másfél százalékkal 9015 forintra, a Mol 1,2 százalékkal 1570-re ment fel. A Richter 0,2, a Magyar Telekom 0,6 százalékkal emelkedett.

További és frissebb árfolyamok, grafikonok itt láthatók

A forint a tegnapi után ma kissé tovább erősödik, 362,80 az euró, 20 fillérrel a tegnap esti szint alatt. Az arany stagnál, az ezüst zuhanása megállt, az olaj közel egy százalékkal emelkedik.

Plafon az euró/forintra?

A forint az MNB lépése nyomán erősödik. Tegnap ugyanis két országban volt kamatemelés, a világban uralkodó trenddel ellentétesen Törökország és Magyarország jegybankja lépett. (Tegnapi cikkünk.) Megemelte az egyhetes betéti kamatot az MNB – írja az Equilor Befektetési Zrt.

A tegnapi betéti tenderen 0,6 százalékról 0,75 százalékról emelte a kamatot, és minden ajánlatot befogadott. A lépést a felfelé mutató inflációs kockázatokkal magyarázták. Az egyhetes betéti tenderek kamatszintjéről és a befogadott mennyiségről minden héten döntenek, így ha a nemzetközi befektetői hangulat javul, elképzelhető, hogy visszatérnek a 0,6 százalékos szinthez. Jól látszik, hogy a keddi közleményben hangsúlyozott árstabilitási célok valóban prioritást élveznek. Az euró-forint árfolyamában 365-370 között lehet az a pont, ahol valamilyen formában beavatkozik a jegybank írták.

Euróbankjegyek Euróbankjegyek

Ezzel magyarázza forinterősödést a KBC Equitas is.

Ez a lépés szintén enyhe szigorításnak tekinthető, amelyre a forint is mérsékelt erősödéssel reagált. A 366 körüli szintről 363-ig sikerült erősödnie az euróval szemben a forintnak – írták.

Az a fránya vírus

Magyarországról egyébként túl jó hírek nem érkeznek, komoly csődhullám elé néz a hazai vendéglátószektor, kilenc újabb áldozata van a koronavírusnak Magyarországon és 927 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki a fertőzést. Az ITM szakértői szerint október elejére várható a vírus okozta halálozás megugrása. Ma újra megvizsgálja a magyar adósosztályzatot a Moody's.

Franciaországban és az Egyesült Királyságban is napi rekordot döntött az új fertőzési esetszám, és az Egyesült Államokban is emelkedő a trend, ahol a 7 napos mozgóátlag ismét 40 ezer fölé került. Több helyen terveznek újabb járványellenes korlátozásokat, azonban például a brit törvényhozás megosztott a szigorítás szükségességével kapcsolatban írta a KBC Equitas.

A Bloomberg.com szerint ez a hét annak felismerésével telik, hogy a Covid-19 járvány és az ehhez kapcsolódó korlátozások nem egyhamar fognak eltűnni. (Erről itt is írtunk.) A madridi kórházak ismét megtelnek súlyos betegekkel. Ausztriában pedig már a következő téli szezonra vonatkozó korlátozásokat fogalmazzák.

Új reménysugár az USA-ban

Újraéledt a remény az USA-ban, hogy mégiscsak készül valamiféle fiskális segélycsomag a gazdaság számára – írta az Erste Befektetési Zrt.

A demokraták újra nekifutnak egy 2400 milliárd dolláros csomag kidolgozásának. A pénzügyminiszter szerint tárgyalásokat kezdenek a demokratákkal egy újabb pénzügyi segélycsomagról. Mostanra megszűnt a munkanélküliek heti 300 dolláros extra segélyezése, ezért a kérdés igencsak égető, ha a gazdaság állapotát fenn szeretnék tartani, s nem szeretnének egy újabb mélyrepülést.

Csúnyán néz ki a brit autóipar is

A német autóiparból érkező sok negatív hír után most borúsak a számok a brit autópiacon is.

A kormányzati ösztönző intézkedések ellenére Nagy-Britanniában az autógyártás jelentősen visszaesett augusztusban. Amint a gyártók szervezete, a Motorgyártók Társasága (SMMT) bejelentette, a gyártott autók száma 51 039 járműre esett vissza, ami 44,6 százalékos zuhanást jelent egy év alatt. Ennek oka a gyenge belföldi és külföldi kereslet. Ám a termelés az előző év azonos hónapjában különösen erős volt. A gyártás 2020 első nyolc hónapjában összesen 40,2 százalékkal csökkent írta az N-Tv.de.

Buffett meglepő régimódi befektetése

Warren Buffett látszólag meglepő módon befektetett hagyományos televíziós társaságba. Az üzlet értéke a 2,65 milliárd dollárt is elérheti, írta a Financial Times. Pedig ezek a tévéhálózatok jelenleg nem éppen divatosak, a streaming-szolgáltatások, mint a Netflix és a Hulu, megváltoztatták a médiafogyasztás módját, és a verseny fokozódik.

Ennek ellenére a Buffett-féle Berkshire Hathaway 600 millió dollárt fektet az EW Scripps médiacsoport elsőbbségi részvényeibe, ohgy az megszerezhesse az ION Media bűnügyi drámáiról ismert médiacéget. Ám a befektetés a régimódi, Buffett-féle feltételekkel történik. Az ohiói székhelyű társaság ugyanis busás, évente nyolc százalékos osztalékot fizet Berkshire-nek. Buffettnek lehetősége van további 23,1 millió részvény megvásárlására a Scripps-ben, részvényenként 13 dolláros áron.

A cikk szerint mindez emlékeztet Buffett tavalyi, az Occidental Petroleum céggel kötött megállapodására, amikor a Berkshire egy hasonló speciális konstrukcióban az energiacsoport főnökének, Vicki Hollubnak 10 milliárd dolláros hitelt nyújtott a rivális Anadarko Petroleum megvásárlásához.

Javult az Ifo-index

Az Ifo Intézet német exportőrök körében végzett felmérése szerint a várakozások 2018 ősze óta nem látott magas szinten vannak. Augusztushoz képest szeptemberben 4,9 ponttal javult az index értéke, ez annak köszönhető, hogy emelkedik az ipari termelés több fontos fogadó országban. Nem neveznek meg országokat, de valószínűleg főleg Kínáról lehet szó.

 

 

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru Az amerikai szkander mozgatja a tőzsdei árakat
Király Béla | 2020. október 22. 11:44
Az elmúlt napokban a tőzsdei árfolyamokat az hajtotta fel, hogy a befektetők újabb amerikai gazdaságösztönző csomagot reméltek. Ez viszont nem született meg, amit az illetékesek csalódással vettek tudomásul. A forint az MNB mai tenderére figyelhet.
Részvény / Deviza / Áru Koronavírus mindörökké? Megőrülnek a karantén-részvényekért
Eidenpenz József | 2020. október 21. 18:59
Európában ma nagyon rossz volt a tőzsdék hangulata, aminek fő oka a koronavírus-járvány terjedése és annak gazdasági következményei. Amerikában sokkal kisebb a süllyedés, Budapest pedig megúszta stagnálással, de a forint megint gyengül. Egy német és egy magyar cég is elektromos töltőket telepít. Bejelentkezett az Uber a Daimler-BMW duónál több mint egymilliárd euróval.
Részvény / Deviza / Áru Jön az elektromos Hummer, a W-válságtól rettegnek a tőzsdék
Eidenpenz József | 2020. október 21. 12:10
Nagyon rossz a hangulat Európa tőzsdéin, mert a járványügyi hírek és a kapcsolódó gazdasági kilátások egyre rosszabbak. Egész országokat nem zárnak le, de több milliós régiókat igen. Itthon a BUX index viszonylag jól tartja magát, a forint is stabil. Egy gyógyszermulti szerint inkább a jövő év második felében lesz tömeges az oltás. Két éven belül hét elektromos pickupot fognak piacra dobni.
Részvény / Deviza / Áru Meddig bírják még a légitársaságok? Eladó a Lamborghini és a Bugatti?
Eidenpenz József | 2020. október 20. 19:07
Az amerikai gazdaságsegítő csomagra várnak a tőzsdék, a Wall Street egyelőre optimista. Európában elromlott a hangulat, főleg a német tőzsde zárt jelentős mínuszban, néhány index tartani tudta magát. Pesten szerény pluszban zárt az index, az OTP emelkedését a Mol esése semlegesítette. A forint megnyugodott  az MNB kamatdöntése után. A Volkswagen állítólag átgondolja luxusmárkáinak sorsát, ami az eladás is lehet.
Részvény / Deviza / Áru Folyik a versenyfutás az oltásért, tízezer felett járt az OTP
Eidenpenz József | 2020. október 20. 11:37
Számos gyorsjelentés érkezett, közöttük jó néhány kedvező is. Az igazi kérdés azonban az, hogy ma késő estig sikerül-e megállapodnia a két nagy politikai erőnek az Egyesült Államokban a következő gazdasági mentőcsomagról. Itthon a BUX ma is szépen emelkedik, az OTP tízezer felett is járt. A forint azonban gyengécske az MNB kamatdöntő ülése előtt.
Részvény / Deviza / Áru Velünk marad a gyenge forint? Izgalmas szinten a Mol
Eidenpenz József | 2020. október 19. 18:54
Elromlott a délelőtti jó klíma a tőzsdéken a délutáni órákra, Európában az újabb és újabb járványügyi korlátozások, Amerikában pedig a bizonytalan politikai helyzet és a gazdasági mentőcsomag elmaradása rontottak a hangulaton. A BUX azonban szép pluszban tudott végezni. A forint viszont tovább gyengélkedik, kérdés, lép-e erre valamikor valamit az MNB. Nagyot esett a Gripen vadászgépek gyártója.
Részvény / Deviza / Áru Vállalatok helyett a lakosságot kéne támogatni, megállíthatatlannak tűnik a forintgyengülés
Eidenpenz József | 2020. október 19. 12:18
Teljes gőzzel beindult a gyorsjelentési szezon, az európai indexek emelkedését főleg néhány jó eredménnyel magyarázzák. Amerikában pedig feléledt a gazdaságsegítő csomaggal kapcsolatos remény. Egy híres amerikai közgazdász szerint inkább a lakosságot kellene segíteni, nem a vállalatokat. A forint ma viszonylag stabil, de az egyik brókercég szerint további gyengülésre van ítélve.
Részvény / Deviza / Áru Hét fiatal fiú hatmilliárd dollárt ér a tőzsdén, költekezni kezdtek az amerikaiak
Eidenpenz József | 2020. október 16. 18:36
Pár rossz nap után ismét emelkedő üzemmódba váltottak a tőzsdék, több jó hír is érkezett. Nőttek az amerikai kiskereskedelmi eladások, kedvezőek az egyik kísérleti oltóanyag kilátásai, és számos vállalati hír is javította a hangulatot. A BUX szerény emelkedéssel kellett beérje, de legalább a forint gyengülése megállt. Egy dél-koreai tiniegyüttes teszi ki egy tőzsdére vitt cég bevételének 88 százalékát, a részvények hatalmas emelkedést értek el.
Részvény / Deviza / Áru Nem tett jót a járvány a Graphisoft Park SE-nek
MTI | 2020. október 16. 13:48
A Graphisoft Park SE ingatlanállományának valós piaci értéke mintegy 6,5 százalékkal, 246 millió euróra csökkent, részben a koronavírus-járvány hatása miatt - közölte a társaság pénteken.
Részvény / Deviza / Áru Szaporodnak a sofőr nélküli autók San Francisco utcáin, jó hírek a Daimlertől
Eidenpenz József | 2020. október 16. 11:50
Ma ismét pluszban vannak az európai tőzsdeindexek, főleg néhány jó vállalati hír hatására, például az autószektorból és a luxuscikkek piacáról. A BUX index kis pluszban van, mindegyik részvényünk emelkedik, de a forint kissé gyengül. Pezseg az élet az elektromos és önvezető autók szektorában. A Robinhood-felhasználók elleni hackertámadásnak sokkal több áldozata lehet, mint ahogy korábban tudni lehetett.
hírlevél