TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

A rossz hír lett a jó hír, a munkanélküli kérelmek meglehetősen magas száma ellenére Amerikában felfelé indultak el a tőzsdeindexek. Arra számítanak, hogy a rossz adatok kikényszerítik a gazdaságpolitikusok válaszlépéseit. A BUX 1,9 százalékos eséssel zárt, a Mol és az OTP húzta le. A forint kissé erősödni tudott, ehhez azonban az MNB közbelépésére is szükség volt.

Európában kitartottak a mínuszok a nap végéig a tőzsdéken, a német index 0,3, a francia 0,8, a brit 1,3 százalékkal ment le. Az USA-ban azonban pozitívba fordult a hangulat. Annak ellenére, hogy a heti munkanélküli kérelmek száma meglepően rosszul sikerült. A várt csökkenés helyett kissé emelkedett az új kérelmek száma.

Amint már sokszor, a rossz hír most is jó hírnek számít, azt sugallja a befektetőknek, hogy újabb gazdaságélénkítő stimulusra kényszerülnek majd a gazdaságpolitika vezetői. Valószínűleg csak így lehet majd elkerülni a további tömeges elbocsátásokat és kényszer-szabadságolásokat. Az S&P 500 index 0,7, a 100 legnagyobb technológiai céget tömörítő Nasdaq 100 pedig 1,3 százalékkal emelkedik.

Csúnyán néz ki a BUX

A lengyel index is esett 1,2 százalékkal, de Európában talán a legnagyobb esést a hazai BUX index szenvedte el. Ennek esése 1,9 százalék volt, amiben oroszlánrésze volt a Mol 4,1 százalékos esésének. A részvény így 1552 forinton zárt. (Amint délben írtuk, az egyik nagy brókercég, az Erste 1760 forintra csökkentette az olajrészvény célárát.) Az OTP 2,2, a Telekom 0,8 százalékkal esett. Az OTP ezzel átvitte a 9000 forintos szintet is és 8880 forinton fejezte be a napot.

További és frissebb árfolyamok, grafikonok itt láthatók

A forint azonban erősödni tudott, 363,90 Ft az euró, 1,2 forinttal van a tegnap esti árfolyam alatt. Ebben az MNB-nek komoly szerepe lehetett. Ma az eddiginél magasabb kamattal fogadott el betétek a bankoktól, vagyis kis mértékű kamatemelést hajtott végre a háttérben a Portfolio.hu szerint. Ezen kívül csütörtökön ismertették az MNB szakemberei a legfrissebb inflációs jelentésüket. Ebből kiderült, hogy az előzetes várakozásaik miért nem érvényesültek, és a legutóbbi prognózisukhoz képest miért módosították azokat jelentősen lefelé.

(Pixabay.com) (Pixabay.com)

Emeltek a törökök is

A török jegybank meglepetésszerűen és nagy mértékben megemelte a kamatokat, az irányadó ráta 8,25-ről 10,25-re ugrott. Ennek nyomán 0,9 százalékkal erősödik a török líra az euróval szemben. A líra mostanában egyre újabb és újabb negatív rekordokat döntött, sokan már temették, török pénzügyi válság kialakulásától tartottak.

Az arany mínuszból szerény pluszba ment át ma, az ezüst napközbeni nagy esése is mérséklődött 1,3 százalékra . Az olaj bizonytalan, nulla körül ingadozik. Az árupiacok talán legnagyobb nyertese az amerikai földgáz, öt százalékkal 2,2360 dollárra ment fel.

Vérengzés a közlekedésben

Az USA-ban ismét a technológiai nagyágyúk viszik a prímet, mint az Apple, az Amazon vagy a Netflix . A koronavírus-esetek számának növekedése főleg Európában okoz fejfájást, ez abból is látszik, hogy a légiiparban voltak nagy részvényeladások, a Lufthansa vagy az Airbus papírjainál.

Tart a vérengzés az autóipari beszállítók között is, a Mahle német gyár két újabb üzemegységet zár be. Az egyikben 290, a másikban 85 alkalmazottat foglalkoztatnak. Egy harmadik üzem megszűnését még korábban bejelentették. Emelkedtek viszont a Volkswagen részvényei, miután a cég az Id.3 után az Id.4 modellt is bemutatta. Amint arról délelőtt beszámoltunk, a német sajtó egyenesen a német elektromos autógyártók támadó üzemmódjáról beszél.

Óriásit ugrott két zöldenergia-vállalkozás árfolyama, a Sunworks és a Polar Power abból profitálnak, hogy Kalifornia államban meg akarják szüntetni a hagyományos járművek forgalomba hozatalát. Csak elektromos járműveket akarnak engedélyezni 2035 után.

Lájtos keménység

“Lockdown lite”, azaz könnyített, lájtos lezárások – így nevezi a Bloomberg.com az Európában követett jelenlegi járványügyi stratégiát.

Európában vége a (relatív) vírusszabadság nyarának. Spanyolországban, Franciaországban, az Egyesült Királyságban és más országokban szaporodnak az esetek, és szigorúbb korlátozások léptek életbe. De a kontinens ezúttal egy új stratégiát próbál ki: a Lockdown Lite-ot. Kerülik az átfogó otthon maradást, ami az első hullámára adott válasz volt. Ehelyett ott korlátoznak, ahol a vírus a legaktívabb, például bizonyos környékeken vagy az éjszakai klubokban és bárokban. Közben a gazdaság nagy részét nyitva hagyják az üzleti élet számára.

Meddig eshetnek a nemesfémek?

A dollár negatív hatással volt a részvények mellett a nemesfémekre is – írta a KBC Equitas.

A rövid távú kép meglehetősen csúnyán fest, de a hosszabb távú fundamentális makrotörténet azonban még valószínűleg nem ért véget. A fordulathoz a nemesfémek és a bányák együttes jó teljesítménye lehet szükséges, emellett a dollár újabb gyengülése is segíthetne. A kockázatok között a reálhozam további emelkedése lehet a fő negatív tényező a dollárerősödés mellett -írták.

 

 

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru Koronavírus mindörökké? Megőrülnek a karantén-részvényekért
Eidenpenz József | 2020. október 21. 18:59
Európában ma nagyon rossz volt a tőzsdék hangulata, aminek fő oka a koronavírus-járvány terjedése és annak gazdasági következményei. Amerikában sokkal kisebb a süllyedés, Budapest pedig megúszta stagnálással, de a forint megint gyengül. Egy német és egy magyar cég is elektromos töltőket telepít. Bejelentkezett az Uber a Daimler-BMW duónál több mint egymilliárd euróval.
Részvény / Deviza / Áru Jön az elektromos Hummer, a W-válságtól rettegnek a tőzsdék
Eidenpenz József | 2020. október 21. 12:10
Nagyon rossz a hangulat Európa tőzsdéin, mert a járványügyi hírek és a kapcsolódó gazdasági kilátások egyre rosszabbak. Egész országokat nem zárnak le, de több milliós régiókat igen. Itthon a BUX index viszonylag jól tartja magát, a forint is stabil. Egy gyógyszermulti szerint inkább a jövő év második felében lesz tömeges az oltás. Két éven belül hét elektromos pickupot fognak piacra dobni.
Részvény / Deviza / Áru Meddig bírják még a légitársaságok? Eladó a Lamborghini és a Bugatti?
Eidenpenz József | 2020. október 20. 19:07
Az amerikai gazdaságsegítő csomagra várnak a tőzsdék, a Wall Street egyelőre optimista. Európában elromlott a hangulat, főleg a német tőzsde zárt jelentős mínuszban, néhány index tartani tudta magát. Pesten szerény pluszban zárt az index, az OTP emelkedését a Mol esése semlegesítette. A forint megnyugodott  az MNB kamatdöntése után. A Volkswagen állítólag átgondolja luxusmárkáinak sorsát, ami az eladás is lehet.
Részvény / Deviza / Áru Folyik a versenyfutás az oltásért, tízezer felett járt az OTP
Eidenpenz József | 2020. október 20. 11:37
Számos gyorsjelentés érkezett, közöttük jó néhány kedvező is. Az igazi kérdés azonban az, hogy ma késő estig sikerül-e megállapodnia a két nagy politikai erőnek az Egyesült Államokban a következő gazdasági mentőcsomagról. Itthon a BUX ma is szépen emelkedik, az OTP tízezer felett is járt. A forint azonban gyengécske az MNB kamatdöntő ülése előtt.
Részvény / Deviza / Áru Velünk marad a gyenge forint? Izgalmas szinten a Mol
Eidenpenz József | 2020. október 19. 18:54
Elromlott a délelőtti jó klíma a tőzsdéken a délutáni órákra, Európában az újabb és újabb járványügyi korlátozások, Amerikában pedig a bizonytalan politikai helyzet és a gazdasági mentőcsomag elmaradása rontottak a hangulaton. A BUX azonban szép pluszban tudott végezni. A forint viszont tovább gyengélkedik, kérdés, lép-e erre valamikor valamit az MNB. Nagyot esett a Gripen vadászgépek gyártója.
Részvény / Deviza / Áru Vállalatok helyett a lakosságot kéne támogatni, megállíthatatlannak tűnik a forintgyengülés
Eidenpenz József | 2020. október 19. 12:18
Teljes gőzzel beindult a gyorsjelentési szezon, az európai indexek emelkedését főleg néhány jó eredménnyel magyarázzák. Amerikában pedig feléledt a gazdaságsegítő csomaggal kapcsolatos remény. Egy híres amerikai közgazdász szerint inkább a lakosságot kellene segíteni, nem a vállalatokat. A forint ma viszonylag stabil, de az egyik brókercég szerint további gyengülésre van ítélve.
Részvény / Deviza / Áru Hét fiatal fiú hatmilliárd dollárt ér a tőzsdén, költekezni kezdtek az amerikaiak
Eidenpenz József | 2020. október 16. 18:36
Pár rossz nap után ismét emelkedő üzemmódba váltottak a tőzsdék, több jó hír is érkezett. Nőttek az amerikai kiskereskedelmi eladások, kedvezőek az egyik kísérleti oltóanyag kilátásai, és számos vállalati hír is javította a hangulatot. A BUX szerény emelkedéssel kellett beérje, de legalább a forint gyengülése megállt. Egy dél-koreai tiniegyüttes teszi ki egy tőzsdére vitt cég bevételének 88 százalékát, a részvények hatalmas emelkedést értek el.
Részvény / Deviza / Áru Nem tett jót a járvány a Graphisoft Park SE-nek
MTI | 2020. október 16. 13:48
A Graphisoft Park SE ingatlanállományának valós piaci értéke mintegy 6,5 százalékkal, 246 millió euróra csökkent, részben a koronavírus-járvány hatása miatt - közölte a társaság pénteken.
Részvény / Deviza / Áru Szaporodnak a sofőr nélküli autók San Francisco utcáin, jó hírek a Daimlertől
Eidenpenz József | 2020. október 16. 11:50
Ma ismét pluszban vannak az európai tőzsdeindexek, főleg néhány jó vállalati hír hatására, például az autószektorból és a luxuscikkek piacáról. A BUX index kis pluszban van, mindegyik részvényünk emelkedik, de a forint kissé gyengül. Pezseg az élet az elektromos és önvezető autók szektorában. A Robinhood-felhasználók elleni hackertámadásnak sokkal több áldozata lehet, mint ahogy korábban tudni lehetett.
Részvény / Deviza / Áru Hidrogénnel hajtaná repülőit az Airbus, nem stabilizálta a forintot az MNB
Eidenpenz József | 2020. október 15. 18:47
Európában nagyobb, az Egyesült Államokban mérsékeltebb esés volt ma tőzsdéken, Budapest jól megúszta 0,9 százalékkal. A forint folytatta gyengülését, amit az MNB sem próbált megakadályozni. A légitársaságok részvényei lejtőre kerültek. Az Airbus 15 év múlva hidrogén-hajtású repülőgépeket gyártana. A PSA búcsút mondhat kisautóinak.
hírlevél