<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
6p

Ismét jó a hangulat a tőzsdéken, az amerikai-kínai kereskedelmi vita kilátásai mellett a német GDP-adat is hozzájárulhatott ehhez. A BUX alulteljesítő, de pozitív, a forint viszont gyengül. Az MNB ülésétől nem várnak konkrét intézkedéseket az elemzők, de nagyon figyelnek majd, hogyan értékelik a legutóbbi, nem túl jó hazai adatokat. Világklasszis nagybefektetők táraztak be aranyból, ezüstből, bányarészvényből.

Az amerikai-kínai kereskedelmi tárgyalások kilátásaiban ismét pozitívumot véltek felfedezni, és a német GDP is jobb lett valamivel a vártnál. Ezzel magyarázzák elsősorban az európai részvényárak mai emelkedését. A német DAX egy hónapos csúcson van, 0,7 százalékkal emelkedik. A francia mutató egy százalékkal, a brit 0,6 százalékkal megy fel. Az amerikai határidős indexek is emelkednek. Ázsiában vegyes volt a hangulat, Kínában szerény süllyedést, Japánban és Koreában egy százalék fölötti emelkedést láthattunk.

Itthon a BUX index 0,3 százalékos pluszban volt tíz órakor. Ennyivel ment fel egyébként a varsói mutató is, miközben Prágában másfél százalékos a nyereség. Az OTP, a Richter és a Mol egyaránt pár ezrelékes pluszban járt. A Magyar Telekom 1,1, százalékkal emelkedett, az Opus kissé süllyedt.

További és frissebb árfolyamok, grafikonok itt láthatók

A forint tovább gyengült, 353,0 az euró, 1,3 forinttal feljebb van, mint tegnap este. A dollár kissé lejjebb ment, az arany és az olaj kismértékben drágul.

Mi mozgathatja meg a forintot?

Ma az MNB tart kamatdöntő ülést, az Equilor Befektetési Zrt. nem vár érdemi bejelentést.

A múlt hét második felében kitörtek a forintpárok a korábbi sávokból, az euró-forint esetében 352-353 között, míg a dollár-forint esetében 300-nál húzódik a következő fontos ellenállás. A ma délután esedékes MNB kamatdöntő ülésen nem várunk érdemi lépést, de a közlemény hangvétele generálhat mozgásokat a forint piacán. Érdemes figyelni, hogy a döntéshozók hogyan kommunikálják az erősödő inflációs nyomást, ez elmozdíthatja a forint árfolyamát is írta a brókercég reggel.

Mit reagál az MNB a vegyes makroadatokra? – teszi fel a kérdést az Erste Befektetési Zrt. reggeli kommentárja is.

Ezúttal valóban változatlanul, 0,6 százalékon tarthatja az alapkamatot az előző kettő 15 bázispontos vágás után. Igazán a magyar idő szerint délután 3 órakor érkező közleményt lesz érdemes figyelni. Ebből kiderülhet, miként vélekedik a jegybank a legutóbbi meglepően magas inflációs és meglepően gyenge GDP-adatról. Amennyiben a vártnál magasabb inflációnak kevésbé tulajdonít jelentőséget, és inkább a gazdasági növekedés támogatását hangsúlyozza, az további nyomást helyezhet a forintra, ami az utóbbi hetekben érdemben alulteljesít a régiós devizákkal szemben.

A hazai gazdasággal kapcsolatban olvassa el ezeket a cikkeket is:

A vírus képes kétszer is fertőzni?

Az európai hangulatot továbbra is nyomasztja, hogy több országban, mint Németország, Franciaország, Olaszország a koronavírus-esetek száma májusi szinteken van. Azon vitatkoznak, hogy elhamarkodott volt-e a határok újranyitása kontinensünkön, mivel az esetek harminc-negyven százalékát külföldről visszatérő utazók vagy külföldről beutazók körében jegyezték fel. A negatív vírushíreket azonban tegnap ellensúlyozta az, hogy jó hírek érkeztek az oltóanyaggal és a betegség kezelésével kapcsolatban. (Lásd tudósításunkat: Kisült, hogy Zuckerberg mozgatta a háttérből a szálakat.)

Bécsi Filharmonikusok aranyérme (Pixabay) Bécsi Filharmonikusok aranyérme (Pixabay)

További rossz hír volt tegnap, hogy Hongkongban kimutattak egy olyan esetet, ahol valaki bizonyítottan átesett a vírusfertőzésen áprilisban, majd most újra megtámadta. Ez tartják az első olyan esetnek, amikor bebizonyosodott, hogy pár hónapon belül kétszer is lehet kapni a vírust. A hírek szerint a két fertőzés között a vírus megváltozott, mutálódott. Ma ráadásul hasonló esetekről számoltak be Hollandiából és Belgiumból is, itt is vírusvariánsokról van szó.

Alekszej Navalnij orosz ellenzéki vezetőről a német orvosok is valószínűsítik, hogy mérgezés áldozata lett.

Átrendezik az indexeket

A 124 éves Dow Jones Industrial Average (ipari átlag) indexet átrendezik, ez a legnagyobb változás mintegy hét éve. Kikerül az Exxon Mobil, a Pfizer és a Raytheon Technologies, bekerül a Salesforce, az Amgen és a Honeywell International. Érdekes, hogy az Exxon valamikor a világ legértékesebb vállalata volt. Távozása az indexből hűen tükrözi, hogy mennyire visszaszorult a nyersanyagipar jelentősége az amerikai gazdaságban – írta a Bloomberg.com.

A német DAX indexből idő előtt távozik a botrányoktól sújtott, elértéktelenedett, csődös Wirecard. Helyébe az élelmiszer házhozszállítással foglalkozó Delivery Hero kerül.

Merre tovább, arany, ezüst?

Az utóbbi időben a nemesfémek megtorpantak, visszaestek, az arany a 2000 dollár feletti új történelmi csúcsokról (határidőre 2089,2) visszasüllyedt 1940 környékére. Az ezüst is megtorpant a 30 dolláros határ közelében, 29,95-ön fordult, most 26,60. De lehet, hogy a nemesfém-ralinak még nincs vége – írja több cikk. Különböző statisztikákat jó jelnek lehet venni.

Az egyik, hogy a fizikai aranyat és ezüstöt vásároló ETF-ek az idén 50 milliárd értékű fémet vásároltak. Az ETFek jelenthetik a nemesfém-rali motorját az idén. Márpedig az ETF-ek nem annyira spekulatívak, mint a derivatív termékek, és vásárlóik hajlamosak hosszabb távon gondolkodni. Az ETF-ekben már több arany van összesen, mint bármely jegybankban – kivéve az amerikai Fed-et.

A Bloomberg.com cikke (és Mark Twain író) szerint egyébként aranyláz idején a legjobban a csákány– és lapátüzletágban lehetett keresni. Most pedig a legjobban az ETF-ek üzemeltetői járnak. Alaposan megugrottak ugyanis a díjbevételeik.

Beszálltak a guruk

A másik érdekes statisztika arról szól, mely intézményi befektetők szálltak be mostanában a nemesfém-bizniszbe.

A GoldSilver.com listáján olyan nevek vannak, mint a Berkhshire Hathaway (Warrren Buffet és Charlie Munger), amely az előző negyedévben 565 millió dollárért vásárolt Barrick Gold részvényeket. A Bridgewater Associates hedge fundja (Ray Dalio) több mint 400 millió dollárt tett aranyba. A BlackRock, a világ legnagyobb vagyonkezelő cége pedig 5,4 millió darabot vett az SLV ezüst-ETF befektetési jegyeiből. (Ennek darabja most 25 dollár közelében van, tehát a csomag, ha megvan, 135 millió dollárt érhet.)

 

 

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vételi ajánlat eladási ajánlat forgalom dátum idő
OTP 15900 15660 15900 +1,40% 0 0 3 818 821 665 Ft 2021-07-28 17:06:13
MOL 2386 2340 2386 +2,05% 0 0 695 010 244 Ft 2021-07-28 17:13:30
MTELEKOM 422 422 426 -0,94% 0 0 35 877 303 Ft 2021-07-28 17:05:05
RICHTER 7990 7955 8010 +0,31% 0 0 1 061 974 415 Ft 2021-07-28 17:06:46
OPUS 237 237 239 +0,21% 0 0 1 854 649 Ft 2021-07-28 16:57:19
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink naponta 3-5 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru A kamatdöntés lökte meg ma is az OTP árfolyamát
MTI | 2021. július 28. 17:51
Felülteljesítő volt szerdán a pesti börze. 
Részvény / Deviza / Áru Mégsem kell félni a negyedik hullámtól? Megint macska tévedt a blokkláncra
Eidenpenz József | 2021. július 28. 11:56
Európában emelkednek a tőzsdeindexek és az USA-ban is plusszos nyitás várható a Fed ülésének vége előtt. Számos fontos gyorsjelentés érkezett, amerikai tech-óriásoktól és európai nagybankoktól, alapvetően kedvező számokkal, de bizonytalan kilátások mellett. A 40 ezer dollárt ostromolja a bitcoin.
Részvény / Deviza / Áru Az OTP-tulajdonosok örülhettek a legjobban a mai kamatemelésnek, meglódult a forint
Privátbankár.hu / MTI | 2021. július 27. 18:04
Alacsony volt a forgalom a budapesti tőzsdén, de az OTP vezérletével legalább pluszban zárt a tőzsdeindex. A forint estére tovább erősödött.
Részvény / Deviza / Áru Izgalmas témák: bitcoin-árrobbanás, árupiaci őrület, osztrák munkavállalás
Privátbankár.hu | 2021. július 27. 13:15
Mi lehetett a hétfői bitcoin-árrobbanás oka? Rézhiány van-e már, és meddig mehet a vörös fém árfolyama? Miért nem dobnak több rezet a piacra? Miért van a válság ellenére is csúcson az Ausztriában dolgozó magyarok száma? Ezekről beszélt lapunk munkatársa a trend FM reggeli adásában. (Hangfelvétellel.)
Részvény / Deviza / Áru Az osztalékvadászoknak is érdemes az ESG-részvények felé fordulni
Privátbankár.hu | 2021. július 27. 12:28
A részvényjövedelemre törekvő befektetők jellemzően két dolgot tartanak szem előtt, az egyik a vonzó hozam, a másik az osztaléknövekedési potenciál. A Fidelity International kutatása szerint összefüggés van egy-egy cég fenntarthatósági jellemzői és historikus osztaléknövekedése között. A múltbeli teljesítmény persze nem jelent a jövőre vonatkozó garanciát, de az eredmények azt mutatják, hogy az ESG-ben élen járó vállalkozások a közgazdasági környezettől függetlenül nagyobb eséllyel kínálnak vonzó, hosszú távú hozamnövekedést, mint a sereghajtók. A stabil osztaléknövekedés némileg enyhítheti az emelkedő árfolyamokkal jellemezhető időszakok hatásait.
Részvény / Deviza / Áru Gyengüléssel várja a forint az MNB-t, fényesen teljesít a Lucid és a Tesla
Eidenpenz József | 2021. július 27. 11:25
Az európai tőzsdék jelentős mínuszban vannak, de igazán nagyot a távol-keleti indexek estek. A BUX jól tartja magát, de a forint tovább gyengült az MNB ülése előtt, 362 felett is volt az euró. Jelentett a Tesla, jól alakult a Lucid első napja. Visszapattant a bitcoin a 40 ezer dollárról.
Részvény / Deviza / Áru Alacsony forgalom mellett csökkent a BUX
Privátbankár.hu / MTI | 2021. július 26. 17:33
A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX 538,93 pontos, 1,13 százalékos csökkenéssel, 46 952,76 ponton zárt hétfőn.
Részvény / Deviza / Áru Nem drágul az OTP, legalább öt okból száguld a bitcoin
Eidenpenz József | 2021. július 26. 11:28
Nagy rali van a kriptodeviza-piacon, amit több jó hír találkozása és egy emiatt indult short-zárási hullám idézhetett elő. A részvénypiacon viszont rossz a hangulat, Ázsiában különösen nagy esések voltak, ami mögött a kommunista párt állhat. A forint gyengécske az MNB holnapi kamatdöntése előtt, a BUX-ot főleg az OTP húzza le.
Részvény / Deviza / Áru Bitcoint vegyünk vagy bitcoin-bányászt? Újabb kriptodeviza-vállalkozók mennek tőzsdére
Eidenpenz József | 2021. július 25. 05:23
Újabb kriptodeviza-társaságok mennek a hagyományos tőzsdékre, köztük egy bányászcég is. Korábban azonban már számos társa megtette ezt a lépést, így van bőven kínálat hasonló részvényekből. De a konkurencia a szektorban erős, egyes részvények jól teljesítettek még a bitcoinhoz képest is, mások messze alulmúlták azt.
Részvény / Deviza / Áru Meglepő mínusszal zárták a hetet a budapesti parketten
Privátbankár.hu / MTI | 2021. július 23. 18:38
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 265,19 pontos, 0,56 százalékos csökkenéssel, 47 491,69 ponton zárt pénteken.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos