TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

Ismét jó a hangulat a tőzsdéken, az amerikai-kínai kereskedelmi vita kilátásai mellett a német GDP-adat is hozzájárulhatott ehhez. A BUX alulteljesítő, de pozitív, a forint viszont gyengül. Az MNB ülésétől nem várnak konkrét intézkedéseket az elemzők, de nagyon figyelnek majd, hogyan értékelik a legutóbbi, nem túl jó hazai adatokat. Világklasszis nagybefektetők táraztak be aranyból, ezüstből, bányarészvényből.

Az amerikai-kínai kereskedelmi tárgyalások kilátásaiban ismét pozitívumot véltek felfedezni, és a német GDP is jobb lett valamivel a vártnál. Ezzel magyarázzák elsősorban az európai részvényárak mai emelkedését. A német DAX egy hónapos csúcson van, 0,7 százalékkal emelkedik. A francia mutató egy százalékkal, a brit 0,6 százalékkal megy fel. Az amerikai határidős indexek is emelkednek. Ázsiában vegyes volt a hangulat, Kínában szerény süllyedést, Japánban és Koreában egy százalék fölötti emelkedést láthattunk.

Itthon a BUX index 0,3 százalékos pluszban volt tíz órakor. Ennyivel ment fel egyébként a varsói mutató is, miközben Prágában másfél százalékos a nyereség. Az OTP, a Richter és a Mol egyaránt pár ezrelékes pluszban járt. A Magyar Telekom 1,1, százalékkal emelkedett, az Opus kissé süllyedt.

További és frissebb árfolyamok, grafikonok itt láthatók

A forint tovább gyengült, 353,0 az euró, 1,3 forinttal feljebb van, mint tegnap este. A dollár kissé lejjebb ment, az arany és az olaj kismértékben drágul.

Mi mozgathatja meg a forintot?

Ma az MNB tart kamatdöntő ülést, az Equilor Befektetési Zrt. nem vár érdemi bejelentést.

A múlt hét második felében kitörtek a forintpárok a korábbi sávokból, az euró-forint esetében 352-353 között, míg a dollár-forint esetében 300-nál húzódik a következő fontos ellenállás. A ma délután esedékes MNB kamatdöntő ülésen nem várunk érdemi lépést, de a közlemény hangvétele generálhat mozgásokat a forint piacán. Érdemes figyelni, hogy a döntéshozók hogyan kommunikálják az erősödő inflációs nyomást, ez elmozdíthatja a forint árfolyamát is írta a brókercég reggel.

Mit reagál az MNB a vegyes makroadatokra? – teszi fel a kérdést az Erste Befektetési Zrt. reggeli kommentárja is.

Ezúttal valóban változatlanul, 0,6 százalékon tarthatja az alapkamatot az előző kettő 15 bázispontos vágás után. Igazán a magyar idő szerint délután 3 órakor érkező közleményt lesz érdemes figyelni. Ebből kiderülhet, miként vélekedik a jegybank a legutóbbi meglepően magas inflációs és meglepően gyenge GDP-adatról. Amennyiben a vártnál magasabb inflációnak kevésbé tulajdonít jelentőséget, és inkább a gazdasági növekedés támogatását hangsúlyozza, az további nyomást helyezhet a forintra, ami az utóbbi hetekben érdemben alulteljesít a régiós devizákkal szemben.

A hazai gazdasággal kapcsolatban olvassa el ezeket a cikkeket is:

A vírus képes kétszer is fertőzni?

Az európai hangulatot továbbra is nyomasztja, hogy több országban, mint Németország, Franciaország, Olaszország a koronavírus-esetek száma májusi szinteken van. Azon vitatkoznak, hogy elhamarkodott volt-e a határok újranyitása kontinensünkön, mivel az esetek harminc-negyven százalékát külföldről visszatérő utazók vagy külföldről beutazók körében jegyezték fel. A negatív vírushíreket azonban tegnap ellensúlyozta az, hogy jó hírek érkeztek az oltóanyaggal és a betegség kezelésével kapcsolatban. (Lásd tudósításunkat: Kisült, hogy Zuckerberg mozgatta a háttérből a szálakat.)

Bécsi Filharmonikusok aranyérme (Pixabay) Bécsi Filharmonikusok aranyérme (Pixabay)

További rossz hír volt tegnap, hogy Hongkongban kimutattak egy olyan esetet, ahol valaki bizonyítottan átesett a vírusfertőzésen áprilisban, majd most újra megtámadta. Ez tartják az első olyan esetnek, amikor bebizonyosodott, hogy pár hónapon belül kétszer is lehet kapni a vírust. A hírek szerint a két fertőzés között a vírus megváltozott, mutálódott. Ma ráadásul hasonló esetekről számoltak be Hollandiából és Belgiumból is, itt is vírusvariánsokról van szó.

Alekszej Navalnij orosz ellenzéki vezetőről a német orvosok is valószínűsítik, hogy mérgezés áldozata lett.

Átrendezik az indexeket

A 124 éves Dow Jones Industrial Average (ipari átlag) indexet átrendezik, ez a legnagyobb változás mintegy hét éve. Kikerül az Exxon Mobil, a Pfizer és a Raytheon Technologies, bekerül a Salesforce, az Amgen és a Honeywell International. Érdekes, hogy az Exxon valamikor a világ legértékesebb vállalata volt. Távozása az indexből hűen tükrözi, hogy mennyire visszaszorult a nyersanyagipar jelentősége az amerikai gazdaságban – írta a Bloomberg.com.

A német DAX indexből idő előtt távozik a botrányoktól sújtott, elértéktelenedett, csődös Wirecard. Helyébe az élelmiszer házhozszállítással foglalkozó Delivery Hero kerül.

Merre tovább, arany, ezüst?

Az utóbbi időben a nemesfémek megtorpantak, visszaestek, az arany a 2000 dollár feletti új történelmi csúcsokról (határidőre 2089,2) visszasüllyedt 1940 környékére. Az ezüst is megtorpant a 30 dolláros határ közelében, 29,95-ön fordult, most 26,60. De lehet, hogy a nemesfém-ralinak még nincs vége – írja több cikk. Különböző statisztikákat jó jelnek lehet venni.

Az egyik, hogy a fizikai aranyat és ezüstöt vásároló ETF-ek az idén 50 milliárd értékű fémet vásároltak. Az ETFek jelenthetik a nemesfém-rali motorját az idén. Márpedig az ETF-ek nem annyira spekulatívak, mint a derivatív termékek, és vásárlóik hajlamosak hosszabb távon gondolkodni. Az ETF-ekben már több arany van összesen, mint bármely jegybankban – kivéve az amerikai Fed-et.

A Bloomberg.com cikke (és Mark Twain író) szerint egyébként aranyláz idején a legjobban a csákány– és lapátüzletágban lehetett keresni. Most pedig a legjobban az ETF-ek üzemeltetői járnak. Alaposan megugrottak ugyanis a díjbevételeik.

Beszálltak a guruk

A másik érdekes statisztika arról szól, mely intézményi befektetők szálltak be mostanában a nemesfém-bizniszbe.

A GoldSilver.com listáján olyan nevek vannak, mint a Berkhshire Hathaway (Warrren Buffet és Charlie Munger), amely az előző negyedévben 565 millió dollárért vásárolt Barrick Gold részvényeket. A Bridgewater Associates hedge fundja (Ray Dalio) több mint 400 millió dollárt tett aranyba. A BlackRock, a világ legnagyobb vagyonkezelő cége pedig 5,4 millió darabot vett az SLV ezüst-ETF befektetési jegyeiből. (Ennek darabja most 25 dollár közelében van, tehát a csomag, ha megvan, 135 millió dollárt érhet.)

 

 

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 28 410 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál és a Cetelemnél 28 721 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru Megroggyant a forint, merre tovább MNB – A hét videója
Privátbankár.hu | 2020. szeptember 25. 19:32
Izgalmas hét volt a devizapiacon, a forint ugyanis felült a hullámvasútra, amelynek tempóját részben az MNB lépései határozták meg.
Részvény / Deviza / Áru Eladták a CIG Pannónia negyedét, Dánia felhajtja a Tesla árát
Eidenpenz József | 2020. szeptember 25. 18:58
Európában rossz volt a hangulat, a fontosabb tőzsdék mínuszban zártak, a BUX index éppen hogy pluszban tudott maradni. De legalább négy részvényünkből három pluszban zárt. Bejelentették a CIG Pannónia Életbiztosító eladását, a vevőt egy nagyon híres dunántúli faluban jegyezték be. Dániában nagyon drága lesz a Tesla.
Részvény / Deviza / Áru Megszületett egy láthatatlan euró/forint árfolyamplafon?
Eidenpenz József | 2020. szeptember 25. 12:33
A BUX index ma ledolgozta a tegnapi csúnya esés több mint felét, ismét 9000 fölött jár az OTP és javított a Mol is. Európában valamivel több a mínusz a tőzsdéken, mint a plusz, de nincs határozott irány. A forint enyhén erősödik, elemzők szerint azért, mert egy bizonyos sávban az MNB közbeléphet. Warren Buffet meglepően régimódi befektetést eszközölt.
Részvény / Deviza / Áru El sem hinnéd, melyik két országban volt ma kamatemelés
Eidenpenz József | 2020. szeptember 24. 18:51
A rossz hír lett a jó hír, a munkanélküli kérelmek meglehetősen magas száma ellenére Amerikában felfelé indultak el a tőzsdeindexek. Arra számítanak, hogy a rossz adatok kikényszerítik a gazdaságpolitikusok válaszlépéseit. A BUX 1,9 százalékos eséssel zárt, a Mol és az OTP húzta le. A forint kissé erősödni tudott, ehhez azonban az MNB közbelépésére is szükség volt.
Részvény / Deviza / Áru Támadó üzemmódban a német elektromosautó-gyártók, csökkentették a Mol célárát
Eidenpenz József | 2020. szeptember 24. 11:20
A tegnap esti csúnya amerikai esés után ma Európában és Ázsiában is lefelé tartanak az indexek. A fő okok a járvány terjedése és az amerikai mentőcsomag hiánya lehetnek. A BUX is süllyed, főleg a Mol húzza le. Egy elemző csökkentette a Mol-ra vonatkozó célárát és az egész piacot pesszimistán látja. A Tesla beperli az amerikai kormányzatot a Kínával szemben kivetett büntetővámok miatt.
Részvény / Deviza / Áru Óriási részvénykibocsátás készül, nemsoká 370 lehet az euró
Eidenpenz József | 2020. szeptember 23. 18:44
Az európai tőzsdék még pluszban tudtak végezni, de elromlott a hangulat az amerikai értékpapír-piacon, elsősorban a technológiai részvényeket adják. Jött egy kellemetlen adat az amerikai gazdasági aktivitásról, sokan már a karácsonyi szezont temetik. Jött egy ígéretes hír az egyik oltóanyagról, de tönkremehet néhány német bank. Kilenc százalékkal esik a Tesla, gyengécske a forint.
Részvény / Deviza / Áru Bárki is vezeti az informatikai robbanást, ez a cég benne lesz a sűrűjében
MFC Equity | 2020. szeptember 23. 15:11
Stock Picking rovatunkban az MFC Equity nemzetközi befektetési klub olyan növekedésorientált cégeket keres, amelyek részvényeinek ára nem tükrözi valódi értéküket. A sorozat 7. részében a Lam Research vállalatot elemzik, amely sokat profiltálhat a növekvő adatigényekből a felhőalapú számítástechnika térnyerésével.
Részvény / Deviza / Áru A gyenge forint esete a kolbásztöltéssel, Tesla-meghallgatás Berlinben
Eidenpenz József | 2020. szeptember 23. 11:23
Miután tegnap este szép emelkedéssel zárt Amerika, ma jó a hangulat Európában is, másfél-két százalékos pluszban vannak az indexek. A BUX index épphogy kilóg kicsit ebből a tartományból, elsősorban az OTP és a Richter viszi. A forint kissé tovább süllyedt, elemzők szerint az MNB enyhe csalódást okozott tegnap. Nagyot esett a Tesla, nem volt meggyőző a bemutatója.
Részvény / Deviza / Áru Nem lesz több segélycsomag? Fúziók a bankszektorban?
Eidenpenz József | 2020. szeptember 22. 19:00
Mára megnyugodtak a tőkepiacok, az indexek többsége emelkedik, bár kivételek is vannak. A BUX előnye a nap végére csökkent, végül csak 0,2 százalékos pluszban végzett. Főleg a Mol tartotta meg, miközben az OTP folytatta az esést. Az MNB nagy napján tovább drágult az euró, nincs már túl messze a tavasszal beállított történelmi csúcstól. Fúziókról beszélnek az európai bankszektorban, nem várható második csomag az USA-ban.
Részvény / Deviza / Áru A forint gyengülése hosszú távú trend, a pénzbőség hajtja az árupiacokat
Eidenpenz József | 2020. szeptember 22. 13:05
A magyar gazdaság 2022-re érheti el a válság előtti szintet, a forintnak pedig lehetnek erősödő szakaszai, de hosszú távon megmaradhat a lassú gyengülő trend – mondja az Equilor Befektetési Zrt. A pénzbőség meglepetéseket hozott az árupiacokon is, több terméknél kitarthat az emelkedés lendülete. Az OTP-t alulsúlyozásra, a Richtert felülsúlyozásra javasolják.
hírlevél