TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

A tegnapi nagyszerű emelkedés után ma megtorpantak a főbb tőzsdeindexek, főleg stagnálnak, miközben pozitív és negatív hatások is érték őket. A kínai-amerikai feszültség növekedése és néhány rossz gyorsjelentés az egyik oldalon, a várható újabb amerikai kormányzati gazdaságélénkítés a másik oldalon helyezkedik el a mérleg serpenyőjében. A BUX index megint alulteljesítő volt, de igazán nagyot a forint esett.

A hétfői csodálatos emelkedés után ma megpihentek a tőzsdeindexek, az európai Stoxx 600 index 0,1 százalékos süllyedéssel zárt. De a kép nem egységes, Németországban 0,4 százalékos esés, Franciaországban 0,3 százalékos emelkedés volt. A dél-európai tőzsdék felfelé tartottak, a svájci és a svéd mutatók viszont 0,7 százalékkal süllyedtek.

Az amerikai vezető indexek is eltérő irányba mennek, a Dow Jones ipari átlag 0,4 százalékkal emelkedik, a Nasdaq technológiai tőzsdeindex 0,2 százalék százalékkal esik, az S&P 500 pedig inkább stagnál.

Két forinttal drágább az euró

Itthon a BUX index 0,6 százalékkal esett, az OTP 0,6, a Mol 0,9 és a Richter 1,0 százalékos süllyedése mellett. A Magyar Telekomnak sikerült 0,7 százalékkal emelkedni, bár ez a részvény az utóbbi napokban volt alulteljesítő. Igazán nagyot a forint esett ma, az euró árfolyama 2,2 forinttal 346,5-re ment fel.

További és frissebb árfolyamok, grafikonok itt láthatók

A tőzsdére nagy hatással van a gyorsjelentés-dömping, a Reuters szerint főleg a Ralph Lauren és az AIG fogta vissza a lelkesedést. A divatáruház-lánc részvénye nyolc százalékkal esett, miután majdnem egymilliárd dollárral alacsonyabb forgalmat ért el a negyedév során. Mindez a koronavírus miatt bekövetkezett boltbezárások és a csökkenő kereslet miatt. Az AIG (American International Group) profitjának visszaesése miatt 6,5 százalékkal esett a tőzsdén.

A TikTok lopás?

A TikTok kínai közösségimédia-alkalmazás körüli harc sem feltétlenül jó a tőzsdéknek, mert az amerikai-kínai ellentétek kiéleződését jelzi. A helyzetet jól jellemzi, hogy Kína azt mondta, nem engedi a vállalat ellopását az amerikaiaknak. Ezt a China Daily állami újság hozta le. Ennek nyomán a Microsoft részvénye is esett, ez a cég tűnik Donald Trump kijelölt vevőjének.

Németországban a Bayer húzta le a tőzsdeindexek, erről délelőtt itt írtunk. Az Infineon számai viszont a vártnál jobbak lettek, így a chipgyártó két és fél százalékkal emelkedett.

Aranyrudak (Pixabay) Aranyrudak (Pixabay)

Makroadatok is jöttek, az amerikai ipar megrendelés-állománya júniusban 6,2 százalékkal emelkedett az előző hónaphoz képest, sokkal jobban, mint ahogy az elemzők várták. Ők csak 4,9 százalékos javulásra számítottak. A tartós fogyasztási cikkek megrendelésállománya 7,3 százalékkal ment fel, miután felfelé módosították az előzetes becslést.

Ütős árupiaci koktél készül?

Az arany határidős árfolyama újabb másfél százalékos ugrással átlépte a kétezer dolláros szintet, az új történelmi csúcs tehát 2004,1 dollár. Bár az ezüst még mindig nagyon messze van az ötven dollár körüli rekordtól, óriási sebességgel, öt és fél százalékkal ment ma felfelé, ezzel 25,777 dolláron tetőzött. Az amerikai típusú WTI olaj ára másfél százalékkal emelkedett, a Bernt fél százalékkal ment fel. A palládium és a platina is két százalék körüli mértékben drágul.

Bár az amerikai dollár árfolyama alig változott, az utóbbi hetekben sokat süllyedt. Ez egy erős bikapiaci (“bullish”) koktélt teremt az árupiaci termékek számára az Investing.com szakértője szerint. Andy Hecht azt mondja, a dollár kritikus szintet tört át az utóbbi időben, és érzékenyek erre a nemesfémek, az ipari fémek, az energiahordozók és a mezőgazdasági termények árai egyaránt. A 2008-2011-es időszak fejleményei is azt jelezhetik, hogy a gyenge dollár a nyersanyag árakra “turbó-hatást” tud kifejteni.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 28 410 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál és a Cetelemnél 28 721 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru Árcsökkentés a Teslánál, lényeges nap lehet a mai a forint életében
Eidenpenz József | 2020. október 1. 11:46
Európában vegyes a tőzsdeindexek teljesítménye, a BUX az OTP miatt szépen emelkedik. Amerikában újabb emelkedésre van kilátás a tőzsdén kívüli árak szerint. Még él a remény, hogy új gazdaságélénkítő csomagot fogadnak el Washingtonban, bár az álláspontok eléggé messze vannak egymástól. Fontos tárgyalások kezdődnek az EU-ban, vészesen fogy az idő a Brexit-megegyezéshez. A Tesla árat csökkentett Kínában, lényeges MNB-tender van ma.
Részvény / Deviza / Áru Jön a 15 perces koronavírus-teszt, hamar feledték a tv-vitát
Eidenpenz József | 2020. szeptember 30. 18:48
A terjedő járvány, az elnökjelöltek katasztrofális vitája és a bejelentett leépítések ellenére az amerikai tőzsdék szép pluszban járnak. Érkezett egy kedvező munkaerőpiaci adat is, és tárgyalnak az esetleges újabb gazdasági mentőcsomagról. Itthon a BUX szépen felülteljesítette Európát, elsősorban a Molnak köszönhetően, de két másik részvényünk is felfelé tartott. Erősödött a forint is.
Részvény / Deviza / Áru Sokkolta a piacokat a katasztrofális elnökjelölti vita, Csányi OTP-t vett
Eidenpenz József | 2020. szeptember 30. 11:32
Az éjszakai amerikai elnökjelölti vita teljes káoszba torkollott, valószínűleg nem volt nyertese, csak vesztese. A részvénypiacok mára mínuszba fordultak, bár egyelőre mérsékelt a süllyedés. A BUX nulla körül jár, az OTP esését a Mol emelkedése ellensúlyozza. Jó hír alig érkezett, járvány, borúlátó prognózisok, elbocsátások, korlátozások mindenhol.
Részvény / Deviza / Áru Jönnek a robotújságírók
Márkázott tartalom | 2020. szeptember 30. 09:26
1994: Egy személyes emlék Negyedéves egyetemista koromban rövid ideig a Világgazdaságnál gyakornokoskodtam Golubeff Lóri jóvoltából, aki az értékpapírpiacok szekció vezetője volt akkoriban.  Nagy örömmel buszoztam fel a Naphegy téri szerkesztőségbe, büszkeséggel töltött el, hogy a vezető gazdasági napilap szerkesztőségét erősíthetem. Ez még az az időszak volt, amikor az újság táblázatos formában közölte valamennyi magyar bank napi devizajegyzését és kamatait.
Részvény / Deviza / Áru Pilótának ne akard küldeni a gyereked, újra lejtőn az olaj is
Eidenpenz József | 2020. szeptember 29. 19:02
A tegnapi nagy emelkedést ma részben korrigálják a tőzsdék, szomorkás a hangulat Európában és az USA-ban egyaránt. Mindenki az amerikai elnökjelöltek a kampányban első, késő esti tévévitáját várja. A Lufthansa szélnek ereszt 700 pilótakadétot, a MN gyorsítja az elbocsátásokat. Egy lengyel internetes áruház viszont hatalmas tőkebevonásra készül.
Részvény / Deviza / Áru Már Musk szerint is túl drága a Tesla, éjjel vitáznak majd az elnökjelöltek
Eidenpenz József | 2020. szeptember 29. 11:47
A hétfői nagyszerű tőzsdenap után kedden sok befektető kivár az amerikai elnökjelöltek televíziós vitája előtt. Az árfolyamok stagnálnak vagy szerényen lefelé csorognak, itthon az OTP és a Richter esik, a Mol és a Telekom, valamint a forint stagnál. Már vezére szerint is drága a Tesla, orbitális pályán mozog viszont a Virgin Galactic űrvállalkozás.
Részvény / Deviza / Áru Az autóipari munkahelyeket megszüntetik, ugye?
Eidenpenz József | 2020. szeptember 28. 19:15
Sorra jönnek hírek német autógyárak és beszállítóik foglalkoztatotti létszámának csökkentéséről, gyáregységek bezárásáról. Közben azonban az iparági jövőjét sok szakember viszonylag pozitívan látja, mert erős például a kínai export. Mi az oka ennek a kettősségnek? Lehet, hogy a koronavírus csak ürügy a leépítésekre? Lehet, hogy ezek az állások eleve megszűnésre voltak ítélve?
Részvény / Deviza / Áru Felrobbant a Mol, elszállt az OTP
Király Béla | 2020. szeptember 28. 18:59
Pozitívra váltott a nemzetközi tőzsdei hangulat, amelynek a magyar tőzsde nagy nyertese lett. A hétfői kereskedésben az OTP és a Mol is jelentős emelkedéssel zárt.
Részvény / Deviza / Áru Benzin– és dízeltilalom jöhet Németországban, szárnyakat kapott a Mol
Eidenpenz József | 2020. szeptember 28. 11:54
Remekül kezdődött a hét a tőzsdéken, ami jó kínai ipari adatoknak és a vállalatfelvásárlási hullámnak köszönhető, de az amerikai mentőcsomaggal kapcsolatos reményeknek is. Európát a német index vezeti, de a BUX sem maradt le tőle sokkal. A Molt valószínűleg a sajátrészvény-vásárlásokról szóló hír mozgatta meg. Felmerült, hogy idővel Németországban is be kéne szüntetni a hagyományos üzemanyagú autók eladását.
Részvény / Deviza / Áru Megroggyant a forint, merre tovább, MNB? – A hét videója
Privátbankár.hu | 2020. szeptember 25. 19:32
Izgalmas hét volt a devizapiacon, a forint ugyanis felült a hullámvasútra, amelynek tempóját részben az MNB lépései határozták meg.
hírlevél