TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

A tegnap esti csúnya amerikai esés után ma Európában és Ázsiában is lefelé tartanak az indexek. A fő okok a járvány terjedése és az amerikai mentőcsomag hiánya lehetnek. A BUX is süllyed, főleg a Mol húzza le. Egy elemző csökkentette a Mol-ra vonatkozó célárát és az egész piacot pesszimistán látja. A Tesla beperli az amerikai kormányzatot a Kínával szemben kivetett büntetővámok miatt.

Csúnyán visszaestek a tőzsdei árfolyamok Amerikában tegnap este, az S&P 500 2,4, a Nasdaq 100 3,2 százalékkal esett. A kiárusítás a részvények 90 százalékát érintette, az eladási nyomást jelző NYSE Tick index pedig június óta nem látott mélypontra zuhant a Bloomberg szerint.

Ma a rossz hangulat átterjedt Ázsiába is, a kínai és hongkongi indexek másfél-két százalékkal estek vissza. Európában kisebbek a mínuszok, a német, francia, brit vezető tőzsdemutatók fél százalék körüli mínuszban vannak. Az amerikai határidős indexek is kissé tovább süllyednek.

Zuhan az ezüst

Egy százalékos esést mutat a varsói WIG 20 és 0,7 százalékot a magyar BUX index. Az OTP 0,9, a Mol 1,4 százalékkal esik, a Richter 0,2 százalékkal emelkedni tud. A Magyar Telekom és az Opus 1,3 százalékos mínuszban van. A forint kissé tovább gyengült, húsz fillérrel van feljebb, így 365,30 az euró ára. Ma az MNB inflációs jelentését teszik közzé.

További és frissebb árfolyamok, grafikonok itt láthatók

A dollár ma stagnál, de tegnap még erősödött. Folytatódik az arany süllyedése, az ezüst pedig ma is nagyobb, 3,6 százalékos mínuszban van. Az olaj szerényebben, 0,7 százalékkal süllyed.

Leminősítették a Molt

Az Erste olaj- és gázipari elemzője frissítette olajpiaci előrejelzését, és nem túl örvendetes eredményre jutott – írta a brókercég.

Az olajkereslet jelentősen növekedhet, de továbbra is elmaradhat a válság előtt látott napi százmillió hordótól. Így az olaj csak 2023 környékén térhet vissza a korábbi 60 dollár körüli szintre. A finomítói árrés jövőre ugyan javulhat picit, de a régebbi várakozások közelébe csak 2024 környékén térhet vissza. Ez a finomítói árrésre érzékeny Mol számára kedvezőtlen, eredménye idén átfordulhat a negatív tartományba. Így az Erste DCF modell által meghatározott célárfolyama 1760 forintra csökkent, “tartás ajánlással.

Kizárólag elektromos autóknak (Pixabay.com) Kizárólag elektromos autóknak (Pixabay.com)

Nem csitul a járvány, nincs csomag

Nincsenek igazán jó hírek sehol. A rossz kedv egyik oka, hogy lehetetlennek tűnik az idén új amerikai gazdaságélénkítő terv elfogadása. Gyakran idézik a Fed különböző tisztségviselőit is, akik az utóbbi időben síkra szálltak amellett, hogy további kormányzati intézkedésekre lenne szükség. A ma publikált német Ifo-index ugyan február óta nem látott szinten van, de csak nagyjából az elemzők által vártnak megfelelő lett.

A másik, hogy a járvány nem csitul, és a bevezetett korlátozások is szaporodnak. Újabb korlátozó intézkedéseket jelentett be a koronavírus-járvány megfékezésére szerda este a francia kormány. Németországban április óta nem mért értékeket mutat az új fertőzések száma, napi 2000 felett. Németország 14 európai országban nyilvánított veszélyesnek újabb régiókat, köztük Magyarországon Győr-Sopron-Moson megyét is. (Egy hete Budapestet is ide sorolták.) Ebbe a körbe azok kerülnek, ahol százezer főre vetítve a fertőzések száma hét nap alatt meghaladja az ötvenet.

Perli a kormányt a Tesla

Kaliforniában egy vitatott rendelettel 2035-ig megszüntetnék a benzinnel működő, a dízel, valamint a hibrid gépjárművek forgalmazását. Trump amerikai elnök megint szigorúbb hangot üt meg Kínával szemben a választási kampányban, és elővette a kereskedelmi vitát.

A Tesla autógyártó viszont bepereli a kormányt. Bírósági úton akarja elérni a Kínából származó behozatalra vonatkozó amerikai büntető vámok alóli mentességet. A keresetet hétfőn nyújtották be, és a Bloomberg erről szerdán számolt be először. Az ügy alperesei között van az amerikai kormány, annak kereskedelmi képviselője, Robert Lighthizer, valamint a vám- és határőrizeti hatóság vezetője.

Nem kell megvárni a 25 ezer dolláros Teslát?

Nem kell megvárni a Tesla 25 ezer dolláros olcsó modelljét, ha elérhető árú elektromos  autóra vágysz – írja a Fortune magazin. Elon Musk Tesla vezér mintegy három év múlva ígéri az olcsó típust, ezt a befektetők nem igazán díjazták, a részvény mintegy tíz százalékkal esett tegnap.

A lap öt modellt sorol fel, amelyek ma kaphatók, bár mindegyiknek van hátránya. Az egyik, hogy az áruk inkább a 30-36 ezer dolláros kategóriában van. A másik, hogy kisebb az akkumulátoruk kapacitása, főleg éppen ezért olcsóbbak. A lista a következő:

  • Chevy Bolt: $36 620
  • Tesla Model 3: $35 000
  • Hyundai Ioniq Electric: $33 045
  • Nissan Leaf: $32 535
  • Mini Cooper SE: $30 750

Támadó üzemmód

A német sajtó viszont arra emlékeztet, hogy az Opel és a Volkswagen is bemutatták új elektromos SUV modelljeiket, amelyek Teslának konkurenciát jelentenek. Megfogalmazásuk szerint “támadó üzemmódba mentek át” a német elektromosautó-gyártók.

 

 

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru Az amerikai szkander mozgatja a tőzsdei árakat
Király Béla | 2020. október 22. 11:44
Az elmúlt napokban a tőzsdei árfolyamokat az hajtotta fel, hogy a befektetők újabb amerikai gazdaságösztönző csomagot reméltek. Ez viszont nem született meg, amit az illetékesek csalódással vettek tudomásul. A forint az MNB mai tenderére figyelhet.
Részvény / Deviza / Áru Koronavírus mindörökké? Megőrülnek a karantén-részvényekért
Eidenpenz József | 2020. október 21. 18:59
Európában ma nagyon rossz volt a tőzsdék hangulata, aminek fő oka a koronavírus-járvány terjedése és annak gazdasági következményei. Amerikában sokkal kisebb a süllyedés, Budapest pedig megúszta stagnálással, de a forint megint gyengül. Egy német és egy magyar cég is elektromos töltőket telepít. Bejelentkezett az Uber a Daimler-BMW duónál több mint egymilliárd euróval.
Részvény / Deviza / Áru Jön az elektromos Hummer, a W-válságtól rettegnek a tőzsdék
Eidenpenz József | 2020. október 21. 12:10
Nagyon rossz a hangulat Európa tőzsdéin, mert a járványügyi hírek és a kapcsolódó gazdasági kilátások egyre rosszabbak. Egész országokat nem zárnak le, de több milliós régiókat igen. Itthon a BUX index viszonylag jól tartja magát, a forint is stabil. Egy gyógyszermulti szerint inkább a jövő év második felében lesz tömeges az oltás. Két éven belül hét elektromos pickupot fognak piacra dobni.
Részvény / Deviza / Áru Meddig bírják még a légitársaságok? Eladó a Lamborghini és a Bugatti?
Eidenpenz József | 2020. október 20. 19:07
Az amerikai gazdaságsegítő csomagra várnak a tőzsdék, a Wall Street egyelőre optimista. Európában elromlott a hangulat, főleg a német tőzsde zárt jelentős mínuszban, néhány index tartani tudta magát. Pesten szerény pluszban zárt az index, az OTP emelkedését a Mol esése semlegesítette. A forint megnyugodott  az MNB kamatdöntése után. A Volkswagen állítólag átgondolja luxusmárkáinak sorsát, ami az eladás is lehet.
Részvény / Deviza / Áru Folyik a versenyfutás az oltásért, tízezer felett járt az OTP
Eidenpenz József | 2020. október 20. 11:37
Számos gyorsjelentés érkezett, közöttük jó néhány kedvező is. Az igazi kérdés azonban az, hogy ma késő estig sikerül-e megállapodnia a két nagy politikai erőnek az Egyesült Államokban a következő gazdasági mentőcsomagról. Itthon a BUX ma is szépen emelkedik, az OTP tízezer felett is járt. A forint azonban gyengécske az MNB kamatdöntő ülése előtt.
Részvény / Deviza / Áru Velünk marad a gyenge forint? Izgalmas szinten a Mol
Eidenpenz József | 2020. október 19. 18:54
Elromlott a délelőtti jó klíma a tőzsdéken a délutáni órákra, Európában az újabb és újabb járványügyi korlátozások, Amerikában pedig a bizonytalan politikai helyzet és a gazdasági mentőcsomag elmaradása rontottak a hangulaton. A BUX azonban szép pluszban tudott végezni. A forint viszont tovább gyengélkedik, kérdés, lép-e erre valamikor valamit az MNB. Nagyot esett a Gripen vadászgépek gyártója.
Részvény / Deviza / Áru Vállalatok helyett a lakosságot kéne támogatni, megállíthatatlannak tűnik a forintgyengülés
Eidenpenz József | 2020. október 19. 12:18
Teljes gőzzel beindult a gyorsjelentési szezon, az európai indexek emelkedését főleg néhány jó eredménnyel magyarázzák. Amerikában pedig feléledt a gazdaságsegítő csomaggal kapcsolatos remény. Egy híres amerikai közgazdász szerint inkább a lakosságot kellene segíteni, nem a vállalatokat. A forint ma viszonylag stabil, de az egyik brókercég szerint további gyengülésre van ítélve.
Részvény / Deviza / Áru Hét fiatal fiú hatmilliárd dollárt ér a tőzsdén, költekezni kezdtek az amerikaiak
Eidenpenz József | 2020. október 16. 18:36
Pár rossz nap után ismét emelkedő üzemmódba váltottak a tőzsdék, több jó hír is érkezett. Nőttek az amerikai kiskereskedelmi eladások, kedvezőek az egyik kísérleti oltóanyag kilátásai, és számos vállalati hír is javította a hangulatot. A BUX szerény emelkedéssel kellett beérje, de legalább a forint gyengülése megállt. Egy dél-koreai tiniegyüttes teszi ki egy tőzsdére vitt cég bevételének 88 százalékát, a részvények hatalmas emelkedést értek el.
Részvény / Deviza / Áru Nem tett jót a járvány a Graphisoft Park SE-nek
MTI | 2020. október 16. 13:48
A Graphisoft Park SE ingatlanállományának valós piaci értéke mintegy 6,5 százalékkal, 246 millió euróra csökkent, részben a koronavírus-járvány hatása miatt - közölte a társaság pénteken.
Részvény / Deviza / Áru Szaporodnak a sofőr nélküli autók San Francisco utcáin, jó hírek a Daimlertől
Eidenpenz József | 2020. október 16. 11:50
Ma ismét pluszban vannak az európai tőzsdeindexek, főleg néhány jó vállalati hír hatására, például az autószektorból és a luxuscikkek piacáról. A BUX index kis pluszban van, mindegyik részvényünk emelkedik, de a forint kissé gyengül. Pezseg az élet az elektromos és önvezető autók szektorában. A Robinhood-felhasználók elleni hackertámadásnak sokkal több áldozata lehet, mint ahogy korábban tudni lehetett.
hírlevél