TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

Komoly csődhullám elé néz a hazai vendéglátószektor, hiszen az itt dolgozó vállalkozások a tartalékaik végén járnak, és a kormányzat részéről sem látnak semmiféle hajlandóságot arra, hogy segítséget kapjanak. Nyitott kérdés még, mi lesz az esküvőkkel.

A cikk eredetileg laptársunk, a Piac & Profit oldalán jelent meg.

Múlt hét szerdán jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök, hogy a vírus második hulláma miatt 23 órakor a szórakozóhelyeknek be kell zárniuk. A pénteken megjelent kormányrendelet azonban bővítette ezt a kört és a szórakozóhelyek mellett minden vendéglátóegységre érvényessé tették ezt a korlátozást, ami most hétfőtől lépett életbe. A jelenlegi szigorítás annyiban jelent könnyebbséget a vendéglátóhelyeknek és szórakozóhelyeknek a tavaszi korlátozásokkal ellentétben, most nem kell teljesen bezárniuk, hanem estig nyitva maradhatnak.

(Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd) (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

Egyelőre nem lehet megjósolni, hogy ez mekkora veszteséget okoz majd a szórakozóhelyeket működtető vállalkozóknak, de az biztos, hogy – ha kisebbet is, mint a tavaszi – ez a korlátozás egy újabb csapást jelent az amúgy is romokban heverő szektornak – írta laptársunk, az Mfor.hu.

Megkerestük a vendéglátóhelyeket, éttermeket képviselő Magyar Vendéglátók Ipartestületét (MVI), ők miként látják a mostani helyzetet.

„A 11 óra utáni zárás nem érte meglepetésként a szektort. Elfogadható lépés volt, hiszen egyértelműen a bulizó helyeket akarták bezárni. A koronavírus-járvány nagyarányú terjedésének gócpontjainak is inkább ezek a bulihelyek számítanak. Az éttermeknél a mostani döntés kevésbé játszik szerepet, hiszen este 10-11 órára már befejeződik a vacsoraidő” – nyilatkozta a Piac és Profitnak Kovács László, az MVI elnöke.

Kovács László, a Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnöke Kovács László, a Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnöke

Hány óra van? A koronavírusnak mindegy

A vendéglátás markáns részének a forgalmát tehát nem befolyásolja a 23 óra utáni zárás. Nem így az esküvőknél, ahol komoly hatása van, ha még éjfél előtt le kell lőni a bulit. Kovács László szerint ezzel a lépéssel a már padlón lévő vendéglátásnak a vírus újabb hulláma egy utolsó „tőrdöfést” adott.

„A vírus nem ismeri az órát. Ha megjelenik egy esküvőn, mert egy fertőzött vendég vesz rajta részt, akkor ő délután 4 és este 11 között is fertőz” – magyarázza a szigorítás értelmetlenségét az MVI elnöke, egyúttal hozzátette: péntek óta várnak arra, hogy az Operatív Törzs válaszoljon a kérdéseikre, miszerint az esküvőkre is vonatkozik-e a kötelező, 23 óra utáni zárás.

Másrészt arra is várják a választ, hogy a vendéglátóegységek konyhájában dolgozó szakács is kötelezően szájmaszkban dolgozzon, ahol a tűzhely mellett 50-60 fokban maszkban dolgozni szinte elviselhetetlen. Egyébként minden munkahelyen legyen kötelező a testhőmérséklet ellenőrzés munkakezdéskor.

„A kormányzat részéről eddig semmiféle támogatási szándék nem nyilvánult meg. A többi szakmai szervezettel karöltve a kéréseinkre nem kapunk választ. Azt kértük, hogy legalább a járulékkedvezmény határidejét hosszabbítsák meg jövő tavaszig, és a munkahelymegtartó támogatást is folytassák, de eddig nincs rá pozitív válasz. A szállodaépítési programra szánt több százmilliárd forint egy részét szerencsésebb lenne átcsoportosítani munkahelymegtartásra” – mondja.

Azok is bajba kerülhetnek, akiknek nem kellett volna

Az ipartestület elnöke úgy látja, csődhullám fog elindulni a szektorban, és még olyan vállalkozásokat is el fog sodorni, akiknek nem is volt okuk rá, hogy féljenek. Ugyanis azok a cégek, akik az év első nyolc hónapját úgy vészelték át, hogy márciustól júniusig nem működtek – de megtartották az alkalmazottaikat –, ezek mára kifogytak a tartalékaikból. Továbbá nincs is értelme tovább finanszírozni saját zsebből azokat a dolgozókat, akiket bizonytalan, mikor fognak tudni újra alkalmazni. Ide tartoznak nemcsak a szállodák, de a catering szolgáltatást végző cégek is.

„Kivégezték az őszünket. Volt két reménykeltő hónap, a július és az augusztus, de ahogyan augusztus végén bejelentették az utazási korlátozásokat, az emberek sokkot kaptak, és már másnap sorra mondtak le nagyobb családi rendezvényeket, esküvőket. A céges rendezvényeket is sorban visszamondták, kiüresedett már a szeptember második fele, és kiüresedett az október, november is. Ha a szektornak nem lesz se ősze, se tele, akkor nem lesz tartaléka arra a vállalkozásoknak, hogy jövő év májusáig kihúzzák" – véli Kovács László.

A hazai vendéglátásnak a néhány nyári hónap persze kevés volt, hogy talpra álljon, arra volt elég, hogy életben tudjon maradni. Még azok a nagyon jól menő vidéki éttermek is, amelyek 2-2,5 hónapot kénytelenek voltak zárva maradni, nagyon nehezen heverik ki ezt a leállást. Mindezek ellenére a vidéki vendéglátásban valamivel jobb a helyzet, túlélőbbnek bizonyulnak, mint a fővárosiak.

Most rosszabb fővárosi vendéglősnek lenni

Az MVI elnöke leszögezte: a budapesti vendéglátósok egyértelműen nehezebb helyzetben vannak, mint vidéki társaik. Jelen pillanatban azok az éttermek mennek még, amelyeknél van hazai, saját vendégkör. Ilyenek például Budapest külső kerületeiben működő, jó nevű vendéglők, de ez már nehezebben mondható el a belvárosi, a bulinegyed környékén lévő helyekről. Közülük nagyon sok, amely bezárt még márciusban, azóta sem nyitott ki.

„Nagyon sok komoly, tradicionális étterem is összeomlott. A nyilvánosság előtt még nem világos, ezek a vendéglátóhelyek már csődbe mentek vagy még a túlélésért küzdenek, de nagyon félő, ezeknek a nagy része még maga sem tudja mikor, de tönkre fog menni. Nem fogják kibírni, mert nincs már tőkéjük túlélni" – teszi hozzá Kovács László.

5 pontos javaslatcsomag a BKIK-tól

Közben kedden levélben fordult Karácsony Gergely főpolgármesterhez Nagy Elek, a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara elnöke, amelyben együttműködést ajánlott fel a nehéz helyzetbe kerülő budapesti vendéglátóipari és turisztikai vállalkozások megsegítése érdekében. Egyben egy 5 fő pontot tartalmazó javaslatcsomagot is eljuttatott a fővárosnak. Erről itt olvashat bővebben.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Vállalat Az valaha volt egyik legnagyobb változás jöhet a futballvilágban
Pásztor András | 2020. október 20. 18:39
A Sky News értesülései szerint 6 milliárd dolláros pénzügyi csomagot készülnek összerakni egy egy Európai Premier League kedvéért. Öt angol topklub távozhat a Premier League-ből.
Vállalat Új üzleti modellre tér át Magyarországon a GSK gyógyszeripari óriás
Privátbankár.hu | 2020. október 20. 18:04
Teljesen átalakítja az európai piacait érintő üzleti modelljét a brit gyökerű GlaxoSmithKline (GSK) globális gyógyszeripari vállalat. A társaság 2021 januárjától új formában fog működni Magyarországon, de ez nem érinti a gödöllői üzemet, amihez a kormány majdnem kétmilliárd forintos támogatást adott – tudtuk meg az óriáscégtől.
Vállalat Zavartalan és sikeres fenntartó- és modellváltás a kecskeméti Neumann János Egyetemen
Privátbankár.hu | 2020. október 19. 12:42
Új felállásban, zökkenőmentesen kezdte meg a 2020–21-es tanévet a kecskeméti Neumann János Egyetem: állami fenntartásúból államilag elismert, közhasznú magán felsőoktatási intézménnyé alakult át. Stratégiai fejlesztésea tudományterületek fúziójára épít, és egyre nagyobb szerepet szán a technológiának, az ökológiai gondolkodásnak, a hosszú távú fenntarthatóságnak, a helyi gazdaságnak és a szoftveriparnak. Neumann János Egyesült Államokban élő leánya, aki maga is tudós professzor, gratulált a kecskeméti campushoz.
Vállalat Tülekedés indult a rendkívül vonzó logisztikai piacon, magyar cégek is nyerni akarnak
Mester Nándor | 2020. október 19. 11:48
A koronavírus járvány nyomán mélyülő válság egyik nyertese a logisztikai ágazat. Fejlesztők, üzemeltetők és befektetők is kedvelik és mind több pénzt áldoznak rá, különösen az e-kereskedelem miatti keresletbővülést látván. Hétfőn az Indotek Group újabb felvásárlási tranzakciója jelezte: nagy a potenciál a szektorban, már legalább öt nagyágyú verseng a magyar lehetőségek kiaknázásáért.
Vállalat Bíróság elé vitte Horvátországot az OTP
Privátbankár.hu | 2020. október 19. 08:59
Közel 11 milliárd forintos veszteséget volt kénytelen elkönyvelni amiatt, hogy Zágráb 2015-ben kötelezően elrendelte, kérésre a svájci frankban vagy svájcifrank-alapon felvett lakossági hiteleket a horvát bankok - így az OTP ottani leánya is - kötelesek voltak euróra, vagy euróalapúra átváltani.
Vállalat A Waberer's is az Indotek csoport érdekeltsége lett
MTI | 2020. október 19. 08:37
A Mid Europa Partners megállapodást kötött a Trevelin Holding Zrt.-vel, az Indotek csoport tagjával a Waberer's International Nyrt. részvényei 24 százalékának eladásáról, valamint arról, hogy vételi opciót biztosít az Indotek számára a fennmaradó 47,99 százalékos tulajdonrészének megvásárlására - közölték hétfőn.
Vállalat Lesz 3. terminál Ferihegyen, van rá elég pénz, de több beruházást halasztani kell
Mester Nándor | 2020. október 19. 06:06
Nem tett le az új terminál megépítésről a Budapest Airport, folytatják az egyéb fejlesztéseket is, ezek elérhetik akár az egymilliárd eurót is, de néhány kisebbet elhalasztanak. Mindehhez elegendő a pénzügyi háttér – tudta meg lapunk a Budapest Airport Zrt.-től. Ezzel közvetve cáfolták, hogy készek lennének megválni a repülőtéri üzemeltetéstől, noha az Indotek Group vezetője pár napja még azt mondta, hogy igenis tárgyalnak a magyar cég által vezetett konzorcium vételi ajánlatáról.
Vállalat A Pfizer már jövő hónapban kéri a vakcina engedélyeztetését
MTI | 2020. október 17. 10:20
Az amerikai Pfizer gyógyszergyár novemberben már kéri a német BioNTech gyógyszergyártóval közösen kifejlesztett koronavírus elleni vakcina engedélyezését - jelentette be Albert Bourla, a Pfizer vezérigazgatója pénteken nyílt levélben.
Vállalat Ez lesz az új kereskedelmi háború kirobbantója?
Privátbankár.hu | 2020. október 17. 06:10
Miközben az európai államok szemét erősen csípi, hogy a nagy amerikai technológiai cégek folyamatosan kijátsszák az adószabályokat, a Trump-adminisztráció személyes sérelemként éli meg, hogy az EU-ban digitális adóval próbálják az említett vállalatokat sarokba szorítani. A szakértők szerint ez lehet az újabb kereskedelmi háború oka.
Vállalat A Market Zrt. építhette meg a dpd cég legújabb logisztikai központját
Privátbankár.hu | 2020. október 16. 17:03
A Garancsi István milliárdos nagyvállakozóhoz tartozó Market Építő Zrt. befejezte legújabb ipari ingatlan projektjét. A generálkivitelező cég átadta a hatmilliárd forinért épített új logisztikai központot a megrendelő dpd logisztikai vállalatnak.
Friss
hírlevél