BUX
35 931.52
-0.80%
-291.00
OTP
10 760.00
-1.28%
-140.00
MOL
1 858.00
-0.11%
-2.00
RICHTER
6 795.00
-1.45%
-100.00
MTELEKOM
385.00
+1.18%
+4.00
 
2020. június 2. 11:44

Péntek este és hétfőn több forinttal olcsóbb lett az euró, jelenleg alulról ostromolja a 345 forintot. Az USA-ban az erőszakos tüntetéshullám ellenére pozitív a tőzsdei hangulat, kontinensünkön is folytatódik az optimizmus. A német kormány ötmilliárd eurót szánna autóvásárlási támogatásokra, emiatt száguldanak az autórészvények. A magyar piacot az OTP húzza, jó formában van a forint is.

Az USA-ban füstölgő romok maradtak sok helyen a napok óta tartó, sokszor erőszakos tüntetések után. Ennek gazdasági hatásai is lehetnek, kifosztott üzletek, esti kijárási tilalom, bezáró éttermek, a vírus gyorsabb terjedése formájában. Az elnök, akit egy alkalommal állítólag a bunkerbe is lemenekítettek testőrei, a hadsereg bevetésével fenyegetőzik.

Mi erre az amerikai tőzsde reakciója? Békésen tovább emelkedett tegnap, fél százalék körüli mértékben mentek fel az indexek. (Tegnap a legtöbb helyen volt tőzsde, csak fél tucatnyi európai ország tartott ünnepet, mint Németország, Svájc, Ausztria, Magyarország.) Ma az európai tőzsdék ismét szépen emelkednek, a német DAX index közel három százalékkal. A mutató a tegnap az ünnep miatt elmaradt emelkedést is ma hozza be. A DAX-ot főleg a Lufthansa esélyei húzzák fel, a légitársaság 7,5 százalékkal emelkedik. A cég megmentésének tervére a társaság felügyelőbizottsága is rábólintott.

Forint- és euróbankjegyek Forint- és euróbankjegyek

Három hónapos csúcson jár Európa

A francia index 1,4 százalékkal, a brit mutató fél százalékkal megy feljebb. Az európai részvények ezzel három hónapos csúcs közelébe emelkedtek. Az amerikai határidős indexek vegyesek, a Nasdaq technológiai index enyhe pluszban, a Dow Jones enyhe mínuszban tartózkodik.

A Budapesti Értéktőzsde indexe, a Bux 0,7 százalékos pluszban van 11 órakor. Az OTP 3,5 százalékos emelkedése húzza, miközben a Mol stagnál és a Richter 1,7 százalékkal esik. Az Opus gyorsjelentése után 5,7 százalékkal ugrott meg. A Magyar Telekom is 1,2 százalékkal emelkedik.

További és frissebb árfolyamok, grafikonok itt láthatók

Jó erőben van a forint

A forint már péntek késő este szárnyakat kapott, az euró árfolyama akkor 347 környékére esett. Hétfőn este már benézett 345 alá is az árfolyam, itt folytatja ma is. Most 344,8 forintot adnak csak egy euróért, amire március közepe óta nem volt példa.

Jó erőben van a forint az Equilor Befektetési Zrt. hírlevele szerint.

A pénteki kereskedésben letörésre került a 347,50-nél húzódó támaszt, ezzel technikailag eladási jelzést kaptunk. A mai pozitív korrekcióban visszatesztelhető lehet a jelzett szint, de ezt követően ismét csökkenés várható. A következő meghatározó támasz 340-nél található – írta a brókercég.

Leértékelt Mol, Opus-jelentés

A Goldman Sachs elemzője 1700 forintra csökkentette a Molra vonatkozó célárát a KBC Equitas szerint. Ez 14 százalékkal alacsonyabb a múlt heti záróárfolyamnál. Az elemzőház ajánlása jelenleg eladás, ezzel pedig a legpesszimistább az olajcég részvényére. A Goldman korábbi célára 2200 forint volt semleges ajánlás mellett.

Ez a brókercég írt az Opus hétvégén érkezett gyorsjelentéséről is:

16 százalékkal alacsonyabb bevétellel zárta az első negyedévet az Opus az egy évvel korábbi időszakhoz képest, viszont a működési költségek is jelentősen csökkentek az energetikai portfólió eladásának köszönhetően. Így 4,7 milliárdos működési eredménnyel zárta az idei első negyedévet, ami az előző év 19,1 milliárdos veszteségéhez képest nagy előrelépés. Az energetikai portfólió eladásával a saját tőke is csökkent, így az egy részvényre jutó saját tőke 346 forint körül alakult.

Mi lesz veled, német autóprémium?

Németországban a kormány új gazdaságsegítő programon dolgozik, amelyről ma fognak tárgyalni. Az egyik vitatott pont a gépkocsik vásárlási támogatása, úgynevezett prémiuma. Ezt a gyárak szívesen kiterjesztenék a benzinnel működő járművekre is, ami a környezetvédők heves ellenállásába ütközik. A német gazdasági minisztérium mindenesetre ötmilliárd eurós összeget szán az autóeladások támogatására. (Részletesebben itt írtunk róla.)

Ez a német autógyárak részvényeit felviszi ma, a Volkswagen, a Daimler és a BMW négy-nyolc százalékos ugrást mutatnak. A norvég Seadrill olajtársaság viszont kilenc százalékkal esik, mivel óriási értékleírást hajt végre, és több mint hétmilliárd dolláros adósságának egy részét részvényekre szeretné konvertálni a túlélés érdekében.

Csak a mohóság mindenütt

Az egyik legnagyobb brókercégünk is mintha csodálkozna, hogy a részvények csak egy irányt ismernek, a felfelét.

Úgy tűnik, hogy nem számít semmi sem. Lehet kevésbé hatásos a gyógyszer, lehetnek zavargások az USA-ban, merülhetnek fel aggályok a vakcinák tesztelésével kapcsolatban, lehetnek kínai-amerikai feszültségek, a piacok nem igazán akarják megváltoztatni a pozitív módot. Pedig az árazás is magas az előremutató P/E alapján – írta ma az Erste Befektetési Zrt.

A CNN Money összetett “félelem és mohóság” (fear and greed) indexe egyébként enyhe mohóságot mutat a befektetők körében. Nincsen extrém szinteken egyik irányban sem.

Bitcoin, ether, ingatlanok

A bitcoin hosszas ostrom után átlépte a 10 ezer dollárt, most 10 150 körül jár. Egy hét alatt 12 százalékkal drágult. Az ether mostanában még többet ment, az okosszerződésekre kihegyezett, a bitcoin után tőkeértékben örök másodikként szereplő ether hét nap alatt húsz százalékot ugrott.

Az Egyesült Királyságban a lakóingatlan-árak 2009 óta nem látott mértékben zuhantak májusban áprilishoz képest, 1,7 százalékkal. Az elemzők egy százalékot vártak. Év/év alapon azonban még mindig 1,8 százalékos pluszban van az árszínvonal.

 

 

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Részvény / Deviza / Áru Tízezreket bocsátanak el a német autógyárak, hát még a beszállítók
Eidenpenz József | 2020. július 3. 18:35
Ma Európában egy százalék körüli mértékben estek a részvényindexek, miközben Amerika zárva volt. Budapesten is hasonló a helyzet, a forint is megindult lefelé. A rossz hírek közé tartozik, hogy nő a feszültség India és Kína között, ráadásul megnyílt a kereskedelmi háborús front. Több tízezer embert küldhetnek el a német autógyárak, és további tízezrekről beszélnek a beszállítók körében.
Részvény / Deviza / Áru Megjött a rettegett mutáció? De legalább nyitnak a pubok
Eidenpenz József | 2020. július 3. 11:54
A vártnál valamivel jobb beszerzésimenedzser-indexek érkeztek az európai országokból, miközben továbbra is nagyon rosszak a járványügyi hírek Amerikában. Komolyan felmerült, hogy a vírus már mutálódik. Az USA ma zárva van, így Európa egy kicsit el van veszve, irány nélkül oldalaz. Nem úgy a BUX index, amelynek minden fontosabb komponense pluszban van, és a forint is stabil.
Részvény / Deviza / Áru Itt az új 4iG elemzés: határ a csillagos ég?
Privátbankár.hu | 2020. július 3. 10:14
Angol nyelvű elemzést készített a 4iG-ról az Edison Investment Research annak apropóján, hogy változtak a társaságban a tulajdoni viszonyok. Az elemzésben található számok alapján szép jövő elé néz a magyar informatikai vállalat.
Részvény / Deviza / Áru Kirobbanó formában a tőzsdék, a Richter vezette az emelkedést Pesten
Eidenpenz József | 2020. július 2. 18:55
Nagyon jó volt a tőkepiaci hangulat egész nap, de még külön lendületet kapott, amikor közzétették délután az amerikai munkaerő-piaci adatokat. Az európai tőzsdeindexek egy része három százalék körüli emelkedést is elért, de a BUX 2,3 százaléka is szép. A forint is erősödött. Az egyik brókercég szerint olcsó a Magyar Telekom, a másik viszont arról ír, miért esett tegnap akkorát a Mol.
Részvény / Deviza / Áru Aprócska autógyár lett a világ legértékesebbje
Király Béla | 2020. július 2. 14:31
Amikor egy adott szektoron belül a részvényárak erősen eltérő értékeléssel bírnak, rendre felmerül, hogy mennyire megbízható a tőzsdék értékítélete. Nem kérdéses, hogy ez a Toyota trónfosztása kapcsán is téma lesz.
Részvény / Deviza / Áru Lezárták fél Amerikát, a tőzsdék meg mámorban úsznak
Eidenpenz József | 2020. július 2. 11:40
Annak ellenére, hogy a koronavírus-járvánnyal, a készülő oltásokkal kapcsolatos hírek cseppet sem megnyugtatók, nagyon szépen emelkednek az indexek Európában. Ezúttal a BUX is csatlakozott, mindegyik vezető papírunk szépen drágul. A német autóipar szereplői lassú élénkülését várnak a következő hónapokra. A McDonald’s felfüggesztette üzleteinek újranyitását.
Részvény / Deviza / Áru Fantomárak, dühös brókerek – miért omlott össze ma a pesti és frankfurti kereskedés?
Eidenpenz József | 2020. július 1. 18:43
Európában vegyes volt a tőzsdék hangulata, az USA-ban viszont pluszban nyitottak az indexek, miután nőtt a remény arra, hogy elkészül a vírus elleni oltás. Emellett néhány gazdasági adat is viszonylag jól alakult. Az olajkészletek is többet estek a vártnál. Itthon a BUX index viszont 1,1 százalékkal esett, a forint viszont végre erősödött. De mi okozhatta a délelőtti leállást?
Részvény / Deviza / Áru Mészáros Lőrincék kiszálltak a 4iG-ből
Privátbankár.hu | 2020. július 1. 18:30
A 4iG Nyrt. elnök-vezérigazgatója tőzsdén kívüli ügyletekkel meghatározó, többségi befolyást szerez a 4iG Nyrt.-ben. Az eladó a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Opus és a Konzum PE Magántőkealap.
Részvény / Deviza / Áru A koronavírus egyik lehetséges nyertese: innováció és digitalizáció egy 24 milliárd dolláros piacon
MFC Equity | 2020. július 1. 12:46
Indul Stock Picking rovatunk - az MFC Equity nemzetközi befektetési klub olyan növekedésorientált cégeket keres, amelyek részvényeinek ára nem tükrözi valódi értéküket. Kéthetente tesszük közzé elemzéseiket - az első ígéretes vállalat a Nasdaq-on bevezetett Five9 Inc., amely egy 24 milliárd dolláros piacon kínál újfajta, felhő alapú megoldást.
Részvény / Deviza / Áru Kereskedési hiba Frankfurtban és Budapesten, leépítések és fizetéscsökkentések a légitársaságoknál
Eidenpenz József | 2020. július 1. 10:50
Mind a német tőzsdén, mind Budapesten kereskedési hibával indult a nap, de a tőzsdei hangulat alapvetően pozitív Európában. Szerény plusszok jellemzőek több más börzén, miközben a forint kissé erősödik, a nemesfémek tovább drágulnak. Megindult az olaj is. Forrong a repülés-szektor.
hírlevél