Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Kedden a piacokat meglepve agresszív kamatvágást hajtott végre az amerikai jegybank. A piaci szereplőket a lépés inkább összezavarta, mint megnyugtatta. A befektetők nem igazán tudták eldönteni, hogy a lépés segít vagy azt jelzi, hogy nagyon nagy a baj.
Jerome Powell

A tőzsdék szempontjából a keddi nap messze legfontosabb híre az amerikai jegybank, a Fed rendkívüli kamatvágása volt. 50 bázisponttal csökkentették az alapkamatot, ami finoman szólva sem szokványos. A 2008. évi pénzügyi válság óta először végrehajtott rendkívüli kamatcsökkentés után ismertetett rövid Fed-közlemény szerint az irányadó kamat mérsékléséről egyhangú döntés született. A közlemény szerint "az amerikai gazdaság alapjai továbbra is erősek, de a koronavírus növekvő kockázatokat jelent a gazdasági aktivitásra". Röviddel később Jerome Powell sajtóértekezletet tartott, ahol sietett leszögezni: "az embereknek meg kell érteniük, hogy nem politikai megfontolás állt a döntés mögött". A kamatvágást azonnal üdvözölte Donald Trump amerikai elnök, aki máris további kamatcsökkentéseket szorgalmazott.

A kamatcsökkentés hírére mindenütt kilőttek a piacok, ám az emelkedés gyorsan visszafordult, miután a kétkedő hangok felerősödtek, és végül komoly mínusszal zártak a Wall Street indexei. A 30 vezető iparvállalat Dow Jones indexe 785,91 ponttal, 2,94 százalékkal, 25 917,41 pontra zuhant. Az S&P 500-as mutatója 86,86 ponttal, 2,81 százalékkal gyengült, és 3003,37 ponton fejezte be a napot. A technológiai részvények Nasdaq Composite mutatója 268,08 pontot, 2,99 százalékot vesztett értékéből, és 8684,09 ponton zárt.

Az európai tőzsdéken a nyitás után mérsékelt optimizmus tapasztalható, az angol, a német és a francia piacon is erősödéssel kezdődött a kereskedés. Az első óra végén fél és egy százalék közötti pluszokat láthattunk az irányadó indexeknél. A magyar tőzsdén, amely kedden a nap végi visszaesést megúszta, visszafogottabb kezdést láthatunk, az első óra végén a BUX 0,2 százalékos erősödést mutatott.

További árfolyamokat itt találnak

Lássuk a legfontosabb piacmozgató híreket.

1. Újabb kamatcsökkentések jönnek?

A kamatcsökkentés hírére az EKB illetékesei is kilátásba helyezték, hogy megtesznek minden szükséges lépést, ami a koronavírus negatív gazdasági hatásainak kezelése miatt szükséges lehet. Más kérdés, hogy az EKB kamatot nem igazán tud csökkenteni, hiszen az most is rekordalacsony szinten van, de további mennyiségi lazításról hamarosan döntés születhet.

Az Egyesült Államokban a Fed ülésén nem merültek fel további lépések, de a jegybank kommunikációjában jelezte, hogy vizsgálják más eszközök bevetését is. A piacok egyébként további 50 bázispontos vágást kezdtek el árazni. A kötvényhozamok például rekordalacsony szintre estek, és a határidős és opciós árazások is ebbe az irányba mutatnak.

2. Termeléscsökkentésről dönthet az OPEC

A Kőolaj-exportáló Országok Szervezetének (OPEC) tagállamait és az olajkartellen kívüli szövetségeseket, köztük Oroszországot tömörítő, OPEC+ néven emlegetett csoport a termelés további csökkentéséről dönthet a Bécsben március 5-én kezdődő kétnapos ülésén.

Az ülés célja annak a megállapítása, hogy a jövőben mekkora legyen az olajtermelés, miután az év eleje óta csaknem 20 százalékkal zuhant az olajár. Az energiahordozó ára azért esett ilyen jelentős mértékben, mert a piac szerint visszaveti a keresletet, hogy a koronavírus miatt lassul a globális gazdasági növekedés. A jelenlegi, januártól érvényes napi 1,2 millió hordós kitermeléskorlátozási megállapodás hatálya március végén lejár.

A csütörtökön kezdődő kétnapos miniszteri ülést előkészítő, technikai bizottság kedden azt javasolta, hogy az év végéig hosszabbítsák meg a januártól érvényes napi 1,2 millió hordó termeléscsökkentést, és hogy a második negyedévben a termelést ezen felül napi 600 ezer hordóval fogják vissza. Ez egyelőre azonban csak javaslat, a minisztereknek kell dönteniük a kérdésről.

3. Biden lehet a demokrata kihívó?

A piacok egyértelműen pozitívan fogadták, hogy a demokraták előválasztási küzdelmeiben Joe Biden erőre kapott, és úgy tűnik, az úgynevezett szuperkedd győztese lett. A befektetők rendkívül bizalmatlanok a legnagyobb riválisával, Bernie Sanders-szel szemben, aki számos területen radikális reformokat hirdetett. Ezzel szemben Joe Bident piacbarát politikusnak tartják, és esetében nem tartanak attól, hogy felforgatná a gazdaságot.

4. Úgy tűnik, Kínában sikerült megfékezni a koronavírust

A járvány terjedése Kínában nagyon lelassult, a hivatalos jelentések szerint alig vannak új esetek, 119 új beteget regisztráltak. Örömteli hír, hogy más gócpontokban, így Dél-Koreában és Olaszországban is sikerült fékezni a terjedést, a korábbi napoknál kevesebb új esetről adtak számot a helyi illetékesek. Emelkedett a betegek száma Németországban és Spanyolországban, és a régiónkban Lengyelországban is megjelent a vírus.

5. Célárat emeltek az OTP-nél

A korábbi 14 250-ről 15 500 forintra emelte az OTP-részvényekre vonatkozó célárat az Erste. Indoklásukban azt közölték, hogy az eredmény előrejelzésüket a tavalyi és az elkövetkező évekre is jelentősen (cirka 10 százalékkal) megemelték a magasabb nem kamatjellegű bevételeknek és jutalékoknak köszönhetően. Ugyanakkor, mint fogalmaznak konzervatívok maradtak, hiszen a céltartalékképzésben az elkövetkező években duplázódást várnak évente. Így az idei eredmény 400 milliárd forint lehet, ami azt is jelenti, hogy a negyedik negyedéves eredmény 100 milliárd forint körül alakulhat. Ez péntek hajnalban derül ki, az OTP Bank akkor publikálja negyedik negyedéves eredményét. Így a tavalyi EPS 1591 forint lehet, míg az idei 1704 forint. Ennek révén a 15 500 forintos célár valójában 9 körüli előremutató P/E rátát jelent, ami alacsonyabb a historikus 10 körüli értéknél.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, Darvas Zsolt, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, cikkenként nagyjából 10 forintért, havonta és laponként 745 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 372 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru A nemzetközi hangulat rántotta a mélybe az OTP-t
Privátbankár.hu | 2021. január 25. 19:20
A reggeli nyitás után még optimizmus jellemezte a tőkepiacokat, délután azonban fordult a kocka és mínuszban zárt a magyar piac. A befektetők félelmei ismét felerősödtek, a járvány kezelése éppen úgy kérdéses, mint az, mikorra sikerül leküzdeni annak hatásait.
Részvény / Deviza / Áru Megjött a W alakú recesszió, életveszélyes gyúelegy készül IPO-ból és kriptodevizából
Eidenpenz József | 2021. január 25. 11:44
Nem találják az irányt a tőzsdék, de Amerikában pluszban kezdődhet a kereskedés. Az év elejét több fontos gazdaság recesszióval kezdheti, bár Magyarországon a konjunktúraindex emelkedett. A Nio új ezer kilométeres akkumulátoraival nemcsak a Teslának, de a német gyártóknak is konkurenciát jelent. Óriási gyorsjelentés-dömping jön a héten. Egyre több kriptodeviza-vállalkozás készül hagyományos részvénykibocsátásra, ami tovább növeli a tőkepiaci buborékkal kapcsolatos félelmeket.
Részvény / Deviza / Áru Bezuhant az arany és az olaj ára
MTI | 2021. január 22. 18:34
Erősen esett pénteken a nemesfémek és az olaj világpiaci ára. A nyugat-európai tőzsdék is mínuszban zártak, a BUX sem kerülhette el a zuhanást.
Részvény / Deviza / Áru Másnaposság a részvénypiacokon, leeresztett a bitcoin-lufi ötöde
Eidenpenz József | 2021. január 22. 11:54
Elromlott a hangulat a nemzetközi tőzsdéken, másnaposság jelei láthatók a Joe Biden beiktatásával kapcsolatos optimizmus után. De nemsokára a piacra jöhet sok százmilliárd dollárnyi új kereslet a lakosságnak kiosztott csekkekből. Pedig szinte mindenki úgy gondolja, hogy buborékot fújnak. Sok Teslát adtak el Kaliforniában, Kínára és elektromos autókra figyel a BMW. Több oka lehet a bitcoin-korrekciónak.
Részvény / Deviza / Áru Jó napot zárt a BUX - köszönhető a Richternek
MTI | 2021. január 21. 17:53
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe 147,03 pontos, 0,33 százalékos emelkedéssel, 44 250,43 ponton fejezte be a csütörtököt.
Részvény / Deviza / Áru Trump volt a tőzsdebajnok, vagy Obama? Megvan az eredmény
Eidenpenz József | 2021. január 21. 12:06
Jól fogadták a piacok Joe Biden elnöki beiktatását és első 17 aláírt rendeletét, a pozitív hangulat ma is tart, Európa-szerte emelkednek az indexek. A BUX is beállt a sorba, négy részvényből három pluszban van. Az EKB ülésére várnak, nagy kérdés, mit mondanak majd az euróról. Donald Trump alatt kevésbé emelkedett az S&P 500 tőzsdeindex, mint Obama alatt, de a kérdés bonyolultabb.
Részvény / Deviza / Áru Hogyan zárták a szerdát a budapesti parketten?
Privátbankár.hu / MTI | 2021. január 20. 19:02
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 506,60 pontos, 1,14 százalékos csökkenéssel, 44 103,40 ponton zárt szerdán.
Részvény / Deviza / Áru Mi lesz itt idén? Mibe fektessünk?
Eidenpenz József | 2021. január 20. 17:46
A legnagyobb kockázatot a koronavírus elleni oltás elérhetősége jelenti, az EU-ban csak a harmadik negyedév végére érhető el a gazdasági növekedés szempontjából is megnyugtató átoltottsági szint – mondja az Equilor Befektetési Zrt. Addig a korlátozások és azok feloldása maradnak fókuszban, amit a szolgáltatóipar és a turizmus szenvedhet meg leginkább. A magyar gazdaság felpattanhat idén, négy százalékos bővülés várható. Az euró maradhat a 355-365 forintos sávban, de év vége felé megcélozhatja a 370-es szintet.
Részvény / Deviza / Áru Ez a cég a multik álmát váltja valóra - automatizálják a pénzügyeket
MFC Equity | 2021. január 20. 16:05
Stock Picking rovatunkban az MFC Equity nemzetközi befektetési klub olyan növekedésorientált cégeket keres, amelyek részvényeinek ára nem tükrözi valódi értéküket. A sorozat következő részében a Workiva Inc, a világ vezető jelentés automatizálással foglalkozó vállalatát elemzik.
Részvény / Deviza / Áru Megvan, min szigorít Németország, már Biden második csomagjára készül a tőzsde
Eidenpenz József | 2021. január 20. 11:34
Jó a hangulat a tőzsdéken, miután az Államokban tervezgetik az újabb gazdaságélénkítő csomagokat és a pénzügyminiszter is támogatja azokat. A vírushírek vegyesek, miközben jó gyorsjelentések érkeztek. Budapesten viszont esik az index, a Mol és a Richter húzza le, de a forint erősödik. Előkerült az eltűnt Jack Ma, és furcsán másképp beszél, mint korábban.
Friss
hírlevél