BUX
34 670.67
+0.15%
+50.00
OTP
10 370.00
+1.07%
+110.00
MOL
1 715.00
-0.41%
-7.00
RICHTER
6 785.00
-0.73%
-50.00
MTELEKOM
372.00
+1.36%
+5.00
 
TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
2020. március 4. 11:47

Kedden a piacokat meglepve agresszív kamatvágást hajtott végre az amerikai jegybank. A piaci szereplőket a lépés inkább összezavarta, mint megnyugtatta. A befektetők nem igazán tudták eldönteni, hogy a lépés segít vagy azt jelzi, hogy nagyon nagy a baj.

Jerome Powell

A tőzsdék szempontjából a keddi nap messze legfontosabb híre az amerikai jegybank, a Fed rendkívüli kamatvágása volt. 50 bázisponttal csökkentették az alapkamatot, ami finoman szólva sem szokványos. A 2008. évi pénzügyi válság óta először végrehajtott rendkívüli kamatcsökkentés után ismertetett rövid Fed-közlemény szerint az irányadó kamat mérsékléséről egyhangú döntés született. A közlemény szerint "az amerikai gazdaság alapjai továbbra is erősek, de a koronavírus növekvő kockázatokat jelent a gazdasági aktivitásra". Röviddel később Jerome Powell sajtóértekezletet tartott, ahol sietett leszögezni: "az embereknek meg kell érteniük, hogy nem politikai megfontolás állt a döntés mögött". A kamatvágást azonnal üdvözölte Donald Trump amerikai elnök, aki máris további kamatcsökkentéseket szorgalmazott.

A kamatcsökkentés hírére mindenütt kilőttek a piacok, ám az emelkedés gyorsan visszafordult, miután a kétkedő hangok felerősödtek, és végül komoly mínusszal zártak a Wall Street indexei. A 30 vezető iparvállalat Dow Jones indexe 785,91 ponttal, 2,94 százalékkal, 25 917,41 pontra zuhant. Az S&P 500-as mutatója 86,86 ponttal, 2,81 százalékkal gyengült, és 3003,37 ponton fejezte be a napot. A technológiai részvények Nasdaq Composite mutatója 268,08 pontot, 2,99 százalékot vesztett értékéből, és 8684,09 ponton zárt.

Az európai tőzsdéken a nyitás után mérsékelt optimizmus tapasztalható, az angol, a német és a francia piacon is erősödéssel kezdődött a kereskedés. Az első óra végén fél és egy százalék közötti pluszokat láthattunk az irányadó indexeknél. A magyar tőzsdén, amely kedden a nap végi visszaesést megúszta, visszafogottabb kezdést láthatunk, az első óra végén a BUX 0,2 százalékos erősödést mutatott.

További árfolyamokat itt találnak

Lássuk a legfontosabb piacmozgató híreket.

1. Újabb kamatcsökkentések jönnek?

A kamatcsökkentés hírére az EKB illetékesei is kilátásba helyezték, hogy megtesznek minden szükséges lépést, ami a koronavírus negatív gazdasági hatásainak kezelése miatt szükséges lehet. Más kérdés, hogy az EKB kamatot nem igazán tud csökkenteni, hiszen az most is rekordalacsony szinten van, de további mennyiségi lazításról hamarosan döntés születhet.

Az Egyesült Államokban a Fed ülésén nem merültek fel további lépések, de a jegybank kommunikációjában jelezte, hogy vizsgálják más eszközök bevetését is. A piacok egyébként további 50 bázispontos vágást kezdtek el árazni. A kötvényhozamok például rekordalacsony szintre estek, és a határidős és opciós árazások is ebbe az irányba mutatnak.

2. Termeléscsökkentésről dönthet az OPEC

A Kőolaj-exportáló Országok Szervezetének (OPEC) tagállamait és az olajkartellen kívüli szövetségeseket, köztük Oroszországot tömörítő, OPEC+ néven emlegetett csoport a termelés további csökkentéséről dönthet a Bécsben március 5-én kezdődő kétnapos ülésén.

Az ülés célja annak a megállapítása, hogy a jövőben mekkora legyen az olajtermelés, miután az év eleje óta csaknem 20 százalékkal zuhant az olajár. Az energiahordozó ára azért esett ilyen jelentős mértékben, mert a piac szerint visszaveti a keresletet, hogy a koronavírus miatt lassul a globális gazdasági növekedés. A jelenlegi, januártól érvényes napi 1,2 millió hordós kitermeléskorlátozási megállapodás hatálya március végén lejár.

A csütörtökön kezdődő kétnapos miniszteri ülést előkészítő, technikai bizottság kedden azt javasolta, hogy az év végéig hosszabbítsák meg a januártól érvényes napi 1,2 millió hordó termeléscsökkentést, és hogy a második negyedévben a termelést ezen felül napi 600 ezer hordóval fogják vissza. Ez egyelőre azonban csak javaslat, a minisztereknek kell dönteniük a kérdésről.

3. Biden lehet a demokrata kihívó?

A piacok egyértelműen pozitívan fogadták, hogy a demokraták előválasztási küzdelmeiben Joe Biden erőre kapott, és úgy tűnik, az úgynevezett szuperkedd győztese lett. A befektetők rendkívül bizalmatlanok a legnagyobb riválisával, Bernie Sanders-szel szemben, aki számos területen radikális reformokat hirdetett. Ezzel szemben Joe Bident piacbarát politikusnak tartják, és esetében nem tartanak attól, hogy felforgatná a gazdaságot.

4. Úgy tűnik, Kínában sikerült megfékezni a koronavírust

A járvány terjedése Kínában nagyon lelassult, a hivatalos jelentések szerint alig vannak új esetek, 119 új beteget regisztráltak. Örömteli hír, hogy más gócpontokban, így Dél-Koreában és Olaszországban is sikerült fékezni a terjedést, a korábbi napoknál kevesebb új esetről adtak számot a helyi illetékesek. Emelkedett a betegek száma Németországban és Spanyolországban, és a régiónkban Lengyelországban is megjelent a vírus.

5. Célárat emeltek az OTP-nél

A korábbi 14 250-ről 15 500 forintra emelte az OTP-részvényekre vonatkozó célárat az Erste. Indoklásukban azt közölték, hogy az eredmény előrejelzésüket a tavalyi és az elkövetkező évekre is jelentősen (cirka 10 százalékkal) megemelték a magasabb nem kamatjellegű bevételeknek és jutalékoknak köszönhetően. Ugyanakkor, mint fogalmaznak konzervatívok maradtak, hiszen a céltartalékképzésben az elkövetkező években duplázódást várnak évente. Így az idei eredmény 400 milliárd forint lehet, ami azt is jelenti, hogy a negyedik negyedéves eredmény 100 milliárd forint körül alakulhat. Ez péntek hajnalban derül ki, az OTP Bank akkor publikálja negyedik negyedéves eredményét. Így a tavalyi EPS 1591 forint lehet, míg az idei 1704 forint. Ennek révén a 15 500 forintos célár valójában 9 körüli előremutató P/E rátát jelent, ami alacsonyabb a historikus 10 körüli értéknél.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Részvény / Deviza / Áru Másnaposság a hétfői eufória után, javult a Mol helyzete
Eidenpenz József | 2020. augusztus 4. 11:18
Míg hétfőn új történelmi csúcsot ütött a Nasdaq technológiai index és másutt is jó volt a tőzsdei hangulat, ma enyhe visszaesés látható Európában. Bár ma is vannak olyan indexek, amelyek emelkedni tudnak, a BUX nem tartozik ezek közé. Még a remek jelentést közlő Richter is visszaesett. A gyorsjelentések mozgatják az árfolyamokat, csalódást okozott a Diageo szeszipari vállalat, nagy veszteséget jelentett a Bayer. De voltak nyertesek is.
Részvény / Deviza / Áru Óriásit ugrott a gáz ára, nagyot csalódtak a büszke japánok
Eidenpenz József | 2020. augusztus 3. 19:07
Szépen indult ez a hónap is a tőzsdék számára, különösen Európában. Kontinensünkön főleg a biztató beszerzési menedzserindexek váltották ki az emelkedést, a tengerentúlon pedig a technológiai papírokkal kapcsolatos optimizmus folytatódik. A magyar eszközök alulteljesítők voltak. Meglepő ugrást produkált az amerikai gáz ára. Japánban viszont csúnya világ köszöntött be.
Részvény / Deviza / Áru Nem áll jól az OTP a külföldiek miatt, új csúcsot ütött az arany
Eidenpenz József | 2020. augusztus 3. 10:46
A német tőzsde pluszban tudta kezdeni a hetet, Európa többi részén azonban inkább a mínuszok dominálnak. Kínából ugyanis jó hír érkezett, ez a német exportőröknek is kedvező lehet. Gyorsjelentése után emelkedik a Richter, a Mol sem áll rosszul, az OTP-nek azonban csak stagnálásra futja. Több mint egy forinttal többe kerül az euró.
Részvény / Deviza / Áru Történelmi siket ért el az amerikai piacon a Richter
Privátbankár.hu / MTI | 2020. augusztus 3. 06:42
A Richter Gedeon Nyrt. remek teljesítményt nyújtott az első félévben, a társaság konszolidált árbevétele 15 százalékkal nőtt. A cég minden régióban növelni tudta az értékesítését, a legjobban az Egyesült Államokban sikerült. A nyeresége is látványosan nőtt.
Részvény / Deviza / Áru A koronavírus egyik nyertese: a cég, amely katalizálja az átlátható és megbízható ügyintézést
MFC Equity | 2020. augusztus 2. 06:07
Stock Picking rovatunkban az MFC Equity nemzetközi befektetési klub olyan növekedésorientált cégeket keres, amelyek részvényeinek ára nem tükrözi valódi értéküket. A sorozat harmadik részében a DocuSign vállalatot elemzik, amely idén nagy növekedésen van túl és még több profitábilis lehetőség előtt áll.
Részvény / Deviza / Áru Nincs megállás – széllel szemben is őrült vágtában a techcégek
Király Béla | 2020. július 31. 18:30
A legnagyobb technológiai vállalatok eredményeit a csütörtöki zárás után, illetve a pénteki nyitás előtt ismerhették meg a befektetők. Ennek köszönhetően az Apple, a Facebook és az Amazon is elképesztő emelkedést mutat. Ugyanakkor a pénteki helyzet egy érdekes anomáliára is rávilágít.
Részvény / Deviza / Áru Külföldi nyaralásra készül? Akkor gyorsan vegyen valutát
Csabai Károly | 2020. július 31. 11:14
Elemzők ugyanis nem tartják kizártnak, hogy a forint jelentősebben gyengülni fog az euróval szemben, a mai 345 alatti szintről akár 350 fölé. Miközben a hónap utolsó napjának elején a hazai tőzsde nem tudta tartani a lépést az emelkedő nyugat-európai társaival, a csúcsokat döntögető arany elérkezett a 2000 dolláros lélektani határhoz.  
Részvény / Deviza / Áru Minipánik a tőzsdéken, Trump még rátett egy lapáttal
Eidenpenz József | 2020. július 30. 18:46
A délelőtti európai rossz hangulat az amerikai piacok nyitása és az onnan érkező hírek után csak rosszabbodott, kisebb fajta pánik jelei kezdtek mutatkozni, azután zárásra valamelyest megnyugodtak a kedélyek. Egyes indexek így is három százalék fölötti esést értek el, a BUX-ot azonban a Mol és a Richter emelkedése viszonylag jó helyzetben tartotta. Erősen esnek az ipari fémek, és a kőolaj is tett egy nagy kanyart lefelé az utóbbi napok stagnálása után.
Részvény / Deviza / Áru Mészáros Lőrinc távozása után is nyerésben maradt a cég
Privátbankár.hu | 2020. július 30. 12:03
Az informatikában utazó 4iG Nyrt. - amelynek tulajdonosai közül csaknem egy hónapja szállt ki Mészáros Lőrinc - a Nemzeti Adó- és Vámhivatal intézményei részére szerez be többedmagával szervereket és tárolókat, valamint az azokhoz kapcsolódó szolgáltatásokat.
Részvény / Deviza / Áru Rossz gyorsjelentések jöttek, de legalább ittunk elég sört
Eidenpenz József | 2020. július 30. 11:19
Ma van a gyorsjelentési szezon csúcsa, késő este a világ legértékesebb vállalatai teszik közzé a számaikat. A tőzsdék hangulata azonban elromlott, valószínűleg azért, mert Európában többségükben rossz gyorsjelentések érkeztek. Rosszul muzsikál az autóipar és a bankszektor, de legalább a sörgyáraknak jól megy. Öngólt rúgna az USA, ha fellépne az internetes óriások ellen?
Friss
hírlevél