TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
A hétvégi merényletek nyomán a Németországban élő törökök ott is merényletekről tartanak. A török tőzsde idén euróban már húsz százalékkal esett, a török líra 15 százalékkal gyengült, és bizonytalan, mi lesz az orosz gázszállítások sorsa. Az erőszak eszkalációja a menekülteken keresztül Európában is gond lehet.
Tüntetők tiltakoznak Isztambul belvárosában az erőszak ellen az ankarai kettős robbantásos merénylet estéjén, 2015. október 10-én. (Forrás: EPA/Sedat Suna)

A török tőzsde vezető indexe 0,4 százalékos mínuszban állt ma a hétvégi robbantásos merényletek után, ezzel az idén már 5,5 százalékos esésen van túl. Az év nagy részében lefelé csorgott, de még inkább leértékelődött, ha dollárban vagy euróban számolunk: a török líra ugyanis összesen mintegy 15 százalékot veszített értékéből például az euróhoz képest. Euróban tehát húsz százalék felett van a török részvények értékvesztése.

A török eszközöket elsősorban a politikai bizonytalanság nyomasztja: a június eleji választásokon nem sikerült abszolút többséget szereznie a kormányzó AKP pártnak, és a koalíciós tárgyalások sem vezettek eredményre. November elsejére új választásokat írtak ki, csakhogy a közvélemény-kutatások szerint alig történt változás a választók véleményében.

Közben az ország, amelyben több mint kétmillió, főleg szíriai és iraki menekült is él, gyakorlatilag hadba lépett. Egy 33 áldozatot követelő július végi robbantásos merénylet után egyszerre kezdte bombázni a kurdokat és az iszlám államot.

Az oroszok nemrégiben történt hadba lépésével is csak éleződött a helyzet, a két ország például a török légtér megsértése miatt vitatkozik egymással. A hétvégén a Hurriyet Daily című lap már az orosz közreműködéssel épülő atomerőmű sorsával foglalkozott, nem biztos, hogy az oroszok fogják felépíteni.

Az orosz gázszállítások is kérdésessé váltak, a Török Áramlat nevű gázvezetékkel együtt. A Bloomberg szerint Törökország a Gazprom gázóriás második legnagyobb partnere Németország után, ami azt is jelenti, hogy az ország energiaellátásának nagy része, ötöde függ az oroszoktól.

A szombati súlyos merénylet, amelyben 97 ember halt meg, megosztja a politikusokat. A fő gyanúsított az Iszlám Állam ugyan, de az ellenzék a kormányzó pártot is felelőssé teszi. Mindenki attól tart, hogy az erőszak csak fokozódni fog, pedig eddig is mindennaposak voltak a kurdok és a török rendőrség, hadsereg közötti összecsapások, majdnem minden nap meghalt pár ember.

A Handelsblatt tudósítása szerint a Németországban élő törökök közössége egyenesen attól tart, hogy a radikalizálódó kurd és török szervezetek Németországra is kiterjesztik tevékenységüket, ott is merényletektől tartanak. A polarizálódás, a társadalom két táborra szakadása már azóta tart, hogy Erdogan elnök hatalomra került – írják.

Gyakoriak a tüntetések, a kurdok és törökök Németországban is az utcára vonulnak, ha történik valami, és nem is mindig legális felvonulásokat tartanak. A közösségi oldalakon is érezhető a feszültség növekedése.

Magyarországnak nyilván nem tenne jót, ha Németországban terrorcselekmények történnének, és az sem, ha a fokozódó erőszak miatt még több, Törökországban élő menekült döntene úgy, hogy továbbmegy Európa felé.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru Gyengén muzsikált ma a BÉT
MTI | 2020. október 22. 17:49
A vezető részvények közül csak az OTP tudott erősödni. 
Részvény / Deviza / Áru Az amerikai szkander mozgatja a tőzsdei árakat
Király Béla | 2020. október 22. 11:44
Az elmúlt napokban a tőzsdei árfolyamokat az hajtotta fel, hogy a befektetők újabb amerikai gazdaságösztönző csomagot reméltek. Ez viszont nem született meg, amit az illetékesek csalódással vettek tudomásul. A forint az MNB mai tenderére figyelhet.
Részvény / Deviza / Áru Koronavírus mindörökké? Megőrülnek a karantén-részvényekért
Eidenpenz József | 2020. október 21. 18:59
Európában ma nagyon rossz volt a tőzsdék hangulata, aminek fő oka a koronavírus-járvány terjedése és annak gazdasági következményei. Amerikában sokkal kisebb a süllyedés, Budapest pedig megúszta stagnálással, de a forint megint gyengül. Egy német és egy magyar cég is elektromos töltőket telepít. Bejelentkezett az Uber a Daimler-BMW duónál több mint egymilliárd euróval.
Részvény / Deviza / Áru Jön az elektromos Hummer, a W-válságtól rettegnek a tőzsdék
Eidenpenz József | 2020. október 21. 12:10
Nagyon rossz a hangulat Európa tőzsdéin, mert a járványügyi hírek és a kapcsolódó gazdasági kilátások egyre rosszabbak. Egész országokat nem zárnak le, de több milliós régiókat igen. Itthon a BUX index viszonylag jól tartja magát, a forint is stabil. Egy gyógyszermulti szerint inkább a jövő év második felében lesz tömeges az oltás. Két éven belül hét elektromos pickupot fognak piacra dobni.
Részvény / Deviza / Áru Meddig bírják még a légitársaságok? Eladó a Lamborghini és a Bugatti?
Eidenpenz József | 2020. október 20. 19:07
Az amerikai gazdaságsegítő csomagra várnak a tőzsdék, a Wall Street egyelőre optimista. Európában elromlott a hangulat, főleg a német tőzsde zárt jelentős mínuszban, néhány index tartani tudta magát. Pesten szerény pluszban zárt az index, az OTP emelkedését a Mol esése semlegesítette. A forint megnyugodott  az MNB kamatdöntése után. A Volkswagen állítólag átgondolja luxusmárkáinak sorsát, ami az eladás is lehet.
Részvény / Deviza / Áru Folyik a versenyfutás az oltásért, tízezer felett járt az OTP
Eidenpenz József | 2020. október 20. 11:37
Számos gyorsjelentés érkezett, közöttük jó néhány kedvező is. Az igazi kérdés azonban az, hogy ma késő estig sikerül-e megállapodnia a két nagy politikai erőnek az Egyesült Államokban a következő gazdasági mentőcsomagról. Itthon a BUX ma is szépen emelkedik, az OTP tízezer felett is járt. A forint azonban gyengécske az MNB kamatdöntő ülése előtt.
Részvény / Deviza / Áru Velünk marad a gyenge forint? Izgalmas szinten a Mol
Eidenpenz József | 2020. október 19. 18:54
Elromlott a délelőtti jó klíma a tőzsdéken a délutáni órákra, Európában az újabb és újabb járványügyi korlátozások, Amerikában pedig a bizonytalan politikai helyzet és a gazdasági mentőcsomag elmaradása rontottak a hangulaton. A BUX azonban szép pluszban tudott végezni. A forint viszont tovább gyengélkedik, kérdés, lép-e erre valamikor valamit az MNB. Nagyot esett a Gripen vadászgépek gyártója.
Részvény / Deviza / Áru Vállalatok helyett a lakosságot kéne támogatni, megállíthatatlannak tűnik a forintgyengülés
Eidenpenz József | 2020. október 19. 12:18
Teljes gőzzel beindult a gyorsjelentési szezon, az európai indexek emelkedését főleg néhány jó eredménnyel magyarázzák. Amerikában pedig feléledt a gazdaságsegítő csomaggal kapcsolatos remény. Egy híres amerikai közgazdász szerint inkább a lakosságot kellene segíteni, nem a vállalatokat. A forint ma viszonylag stabil, de az egyik brókercég szerint további gyengülésre van ítélve.
Részvény / Deviza / Áru Hét fiatal fiú hatmilliárd dollárt ér a tőzsdén, költekezni kezdtek az amerikaiak
Eidenpenz József | 2020. október 16. 18:36
Pár rossz nap után ismét emelkedő üzemmódba váltottak a tőzsdék, több jó hír is érkezett. Nőttek az amerikai kiskereskedelmi eladások, kedvezőek az egyik kísérleti oltóanyag kilátásai, és számos vállalati hír is javította a hangulatot. A BUX szerény emelkedéssel kellett beérje, de legalább a forint gyengülése megállt. Egy dél-koreai tiniegyüttes teszi ki egy tőzsdére vitt cég bevételének 88 százalékát, a részvények hatalmas emelkedést értek el.
Részvény / Deviza / Áru Nem tett jót a járvány a Graphisoft Park SE-nek
MTI | 2020. október 16. 13:48
A Graphisoft Park SE ingatlanállományának valós piaci értéke mintegy 6,5 százalékkal, 246 millió euróra csökkent, részben a koronavírus-járvány hatása miatt - közölte a társaság pénteken.
hírlevél