Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

A hét nagy kérdéseinek egy része megoldódott ugyan, mint az EU költségvetési csomagja. Másutt, mint a Brexit vagy az amerikai csomag, nagy a bizonytalanság. A járvány is tombol, Németországban szigorúbb lezárások jöhetnek. A tőzsdék így határozott mínuszban vannak, kivéve Budapesten. Egy oltásról kiderült, hogy nem elég hatékony.

Nem jó a hangulat ma a tőzsdéken, az európai indexek eléggé egységesen 0,9 százalék körüli mínuszban vannak. Az amerikai határidős indexek is bő fél százalékkal süllyednek. Itthon a BUX index még tartja magát, fél százalékkal megy fel. A Mol másfél, az OTP fél százalékos emelkedést ért el eddig. A Richter és a Telekom viszont veszít értékéből.

Az utóbbi napokban sokat erősödő forint is gyengül valamelyest, nyolcvan fillérrel drágult az euró, 354,10 az ára. A dollár kis mértékben erősödik az euróhoz képest. Az olaj határozottan emelkedő trendben mozgott az utóbbi napokban, a Brent tegnap átlépte az 50 dollárt is, március óta először. Ma enyhe csökkenést figyelhetünk meg.

Merre tovább, forint?

Tovább erősödhet a forint? – teszi fel a kérdést az Equilor Befektetési Zrt.

A következő szignifikáns támasz 350 forintnál található, az alatti árfolyam esetén a hazai jegybank megemlítheti a további lazítás lehetőségét, ezzel forintgyengülést okozva.

További és frissebb árfolyamok, grafikonok itt láthatók

A Random Capital hírlevele szerint pedig:

A 200 napos mozgóátlagához ért az EURHUF árfolyama, miután 0,8%-ot esett tegnap a devizapár egészen 353,28-ig. Csütörtökön 1,43%-ot esett az USDHUF, 291,1-ig Az USDHUF-ban is jelentős szinthez érkeztünk, a 290-es szint sokszor nyújtott már támaszt az árnak. Ezeknek a szinteknek a letörése azonban jelentős forinterősödést eredményezhet.

Euró és forint (E. J.)Euró és forint (E. J.)

Mi lehet az oka a mai süllyedésnek?

Az amerikai segélycsomagban még nincs igazi előrelépés. A megállapodás nélküli Brexit eshetősége magas, már Boris Johnson is erről beszélt. Olyan hírek jönnek, mi lesz a teendő a Hard Brexit esetén. Az EKB-nek nem sikerült tegnap az eurót gyengítenie, sőt piaci vélemények szerint megágyazott a további erősödésnek, ami rossz az európai exportőröknek.

Megvan a megállapodás, nem lesz vétó – jelentették be az EU-ban. A piac azonban úgy látszik, ezt is beárazta már, hogy így vagy úgy, de megvalósul az uniós költségvetési csomag. “Az EKB és az EU csúcs is hozta a vártat” – fogalmaz például az Erste Befektetési Zrt.

A piac alagút effektusban van, mint az elemi részecskék a kvantummechanikában. Totálisan átnéznek a járvány okozta lezárásokon, és a dicső jövőt árazzák, ami a jövő év második felében jöhet el. De mivel azt árazzák, ezért a várakozásoknak megfelelő hírekre nem is reagálnak igazán. Persze ehhez az is hozzátartozik, hogy az árazások is elég magasan állnak írja az Erste kommentárja.

Kudarcos oltást jelentettek

A Pfizer-Biontech oltásról az FDA amerikai hatóság tanácsadó testülete pozitívan nyilatkozott tegnap, eszerint az előnyei felülmúlják a kockázatokat. A szert talán már ma engedélyezhetik az Államokban, de legalábbis pár napon belül.

A Sanofi és a GlaxoSmithKline viszont azt mondta, hogy késleltetik adjuváns rekombináns fehérje alapú vakcinaprogramjukat az idősek immunválaszának javítása érdekében írta a Bloomberg. Más értelmezésben ez azt jelenti, a program kudarc, az immunválasz nem volt megfelelő. De azért megpróbálják az oltást 2021 végére működőképessé tenni – írja az N-Tv.de.

A Roche svájci gyógyszerkonszern új, könnyen elvégezhető antigén-tesztet dob piacra, amit év elejétől tízmilliós nagyságrendben gyártanak majd havonta. A teszt engedélyezését kérik az USA-ban is.

A vírus csak arat

Németországban a november elején elrendelt lezárások ellenére új negatív rekordok dőlnek. Majdnem harmincezer új fertőzöttet találtak és majdnem 600 ember halt meg a koronavírussal összefüggésben 24 óra alatt. A német régiók 95 százaléka már különösen fertőzött területnek (“hotspot”-nak) számít. Erősödnek a hangok egy szigorúbb lezárás, karantén iránt. Baden-Württemberg tartomány már úgy döntött, karácsony után meglépi. (További cikkünk a németországi helyzetről.) 

Az amerikai helyzet sem javul, majdnem 3000 halott volt. Ez a második legmagasabb érték, egy nappal korábban 3124 főnél következett az új rekord. Magyarországon is magas a fertőzöttek, kórházba ápoltak és a halálozások száma – derül ki a délelőtt közzétett statisztikákból.

A év bevezetése volt az Airbnb

Az Airbnb-nek sikerült az év tőzsdei bevezetését összehoznia – értékelik egyöntetűen a sajtóban. A részvények kibocsátási ára eleve minden korábbi tervnél és ársávnál magasabb, 68 dollár lett. A kereskedésben azután 144,71 dolláron zárt, több mint dupláján, de a maximumár ráadásul 165 dollár volt.

Ismét másodlagos részvénykibocsátást jelentett be a NIO. A kínai elektromosautó vállalat ezúttal 60 millió darab részvényt bocsát ki. A bejelentést követően a NIO részvények árfolyama 6,1 százalékot zuhant a zárás utáni kereskedésben. Nagy bejelentések érkeztek a Disneytől. A vállalat több nagyszabású filmet jelentett be, melyek egy része a mozikban lesz először látható, más része a vállalat streaming platformján, a Disney+-on írta az Equilor.

Érdekes gyorsjelentések jöttek

Három érdekesebb negyedéves gyorsjelentés is érkezett tegnap Amerikából – írta a KBC Equitas.

Az Adobe rekordévet teljesített, a járvány alatt is sikerült tartani a növekedést, viszont a piaci reakció negatív volt, mínuszban zárt. Az Oracle jelentése viszont hozta a várakozásokat, sőt a következő negyedéves előrejelzés a konszenzust is felülmúlta. A negyedéves osztalék mértékét is fenntartják. Jelentett a nagykereskedelmi szegmensben jelen lévő Costco is, a járvány felpörgette a forgalmat. A cég tisztított bevétel- és profitsoron is felülmúlta a várakozásokat.

Szankciók Törökország ellen?

Az Egyesült Államok szankciókat tervez bevezetni Törökország ellen az S-400 rakéták megvásárlása miatt – írta a Bloomberg.com hírlevele.

Donald Trump elnök, aki régóta hangsúlyozza jó személyes kapcsolatát Recep Tayyip Erdogan török elnökkel, ellenállt a kongresszus kétpárti javaslatának, hogy büntessék Törökországot az Oroszországgal kötött fegyvervásárlási megállapodás miatt. Az Egyesült Államok gondja, hogy az S-400-as rakétarendszert felhasználhatják az F-35 harci repülőgép lopakodó képességeiről szóló információk megszerzésére. További rossz hír Törökország számára, hogy az EU bővíti az utazási tilalmakkal és vagyonbefagyasztással érintett török személyek listáját a Földközi-tenger keleti részének vitatott energiahordozó-kutatásai miatt.

A török líra több mint egy százalékkal veszít ma értékéből. Az utóbbi időben ismét vészesen közeledik történelmi mélypontjához, amit november elején ért el.

 

A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. A privatbankar.hu honlaptartalma ("Honlaptartalom") a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek a privatbankar.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az privatbankar.hu felelősséget nem vállal. A Privátbankár.hu Kft, mint a privatbankar.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, Darvas Zsolt, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, cikkenként nagyjából 10 forintért, havonta és laponként 745 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 372 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru Már Bill Gates is adja az Apple-t, vegyes érzésekkel fogadták a Richter és a Telekom jelentését
Eidenpenz József | 2021. február 26. 12:03
A magas kötvényhozamok, kötvényeladási hullám nyomán tart a rossz hangulat a részvénypiacokon is, bár Európában mérsékelt az esés. A BUX stangál, a két gyorsjelentést nem fogadták túl jól, de az OTP megmentette eddig a napot. Bill Gates is sok Apple-részvényt adott el, pedig ő tudhat valamit a tech-szektorról. Sok gond van a Boeingekkel.
Részvény / Deviza / Áru Szembe ment a nemzetközi hangulattal a budapesti börze
Privátbankár.hu / MTI | 2021. február 25. 17:51
Pluszban fejezte be a napot a Budapesti Értéktőzsde. 
Részvény / Deviza / Áru Újraindult a GameStop-rakéta, egy hónap után 360 felett az euró
Eidenpenz József | 2021. február 25. 12:12
A tőzsdék hangulata Európában nem rossz, de az USA-ban nem biztos, hogy plusszos lesz a nyitás. Budapest felülteljesítő ma, főleg az OTP húzza, de gyengül a forint. Újra felkapták a GameStop-részvényt, egy nap alatt 104 százalékkal ugrott, és elindult az első per is. Mindenki azt várja, hogy tovább esik a dollár, de lehet, hogy jól megtréfálja a piacot, mint 2011-2016-ban.
Részvény / Deviza / Áru Kedvező nemzetközi hangulat, emelkedés Budapesten
Privátbankár.hu / MTI | 2021. február 24. 18:41
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 238,34 pontos, 0,55 százalékos emelkedéssel, 43 183,45 ponton zárt szerdán.
Részvény / Deviza / Áru Powell felbeszélte a piacokat, újra pluszban jár a bitcoin
Eidenpenz József | 2021. február 24. 12:34
Ma sokat javult a tőzsdék hangulata, főleg a német index emelkedik, de a BUX ezt is túlszárnyalja. A Mol és az OTP húzza, miután az olajcég reggel közzétette több éves stratégiáját. Jerome Powell beszéde megnyugtatta a piacokat, és gyengítette a dollárt. Megállni látszik a kriptodevizák kétnapos zuhanása. Meglepetés-osztalékot fizet a Puma.
Részvény / Deviza / Áru Halmozta a profitot tavaly a Graphisoft Park
MTI | 2021. február 23. 18:59
A Graphisoft Park SE ingatlanbefektetési társaság 2020-ban 4,43 millió euró nettó nyereséget ért el, mintegy 230 ezer euróval magasabbat a tervezettnél, ugyanakkor a profit az előző évitől mintegy 510 ezer euróval marad el, elsősorban a megnövekedett hitelállományhoz kapcsolódó kamatköltségek miatt - közölte a társaság a BÉT honlapján kedden.
Részvény / Deviza / Áru Elhasalt az OTP és bukott a MOL is
MTI | 2021. február 23. 18:34
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 512,04 pontos, 1,18 százalékos csökkenéssel, 42 945,11 ponton zárt kedden. A részvénypiac forgalma 15,9 milliárd forint volt, a vezető részvények a Magyar Telekom kivételével gyengültek az előző napi záráshoz képest.
Részvény / Deviza / Áru Ronda mínuszok repkednek Európában, folyik a bankok kontra fintech háború
Eidenpenz József | 2021. február 23. 12:53
Komolyabb esés van Európában a tőzsdéken, főleg a bankszektort és a technológiai szektort adják ma, és leginkább a németeknél. A BUX is átlag körüli mértékben esik, az OTP-vel és a Mollal az élen. A fő aggodalom a magas amerikai állampapír-hozam, az inflációs nyomás. A kriptodevizák is nagyot estek, de az igazi sztori állítólag a bankok kontra fintech-alkalmazások háborúban rejlik.
Részvény / Deviza / Áru Egybillió dollár felett a bitcoin kapitalizációja, új riválisokat kaphat a Tesla
Eidenpenz József | 2021. február 22. 12:17
Mínuszban vannak a tőzsdék, amit az ismét romló európai járványstatisztikák, az emelkedő amerikai körvényhozamok, az inflációs várakozások okozhatnak. Lesz még egy izgalmas hét a gyorsjelentéseknél, számos érdekes hír érkezett az autóiparból. A réz ütemes emelkedése kezd önbeteljesítő jóslattá válni, ami tovább tolhatja fel az inflációt. Új csúcsokat döntött a bitcoin.
Részvény / Deviza / Áru Nem csitul a mánia, újabb rekordott döntött a bitcoin
Privátbankár.hu | 2021. február 20. 10:57
Szombaton újabb csúcsot döntött a bitcoin és az ether ára is. A bitcoin kapitalizációja már 1000 milliárd dollár fölött van.
Friss
hírlevél