6p

Mi a Magyar Péter-jelenség titka?
Mennyiben más Magyar Péter, mint Orbán Viktor?
Mennyi voksot szerezhet a Tisza Párt, kitől vehet el szavazatokat?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Somogyi Zoltánnal!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Political Capital szociológus társalapítójától!

2024. május 23. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

Jött ma egy rossz munkaerő-piaci adat az USA-ból, az EKB döntése is némi csalódást okozott. De a piacokban tarja a lelket a készülő amerikai gazdaságsegítő csomag. Az indexek nagy része szerény mínuszban van, de a tech-szektorban vannak pozitív fejlemények is. Különösen az Airnb IPO-ja izgalmas. Még erősebb a forint.

Az európai tőzsdeindexek többsége pár ezrelékes mínuszban búcsúzott ma egy ellentmondásos, sokféle hír és várakozás által befolyásolt napon. Az USA-ban a hagyományos szektorok, így az S&P 500 index szintén süllyed, a Nasdaq 100 viszont két ezrelékes pluszban van.

Itthon a BUX index újabb 1,1 százalékkal 41 ezer pont fölé ment. Az OTP 0,9, a Richter 0,8, a Mol 1,9 százalékkal drágult. A forint megint nagyot erősödött az amúgy is erősödő euróhoz képest, az euró/forint csak 354,10, ami 2,6 forintos erősödés.

További és frissebb árfolyamok, grafikonok itt láthatók

Baljós számok az USA-ban

Az EKB eszközvásárlási programját 500 milliárd euróval növelte, a bankok pedig egy újabb kör olcsó finanszírozást kapnak, amennyiben hajlandóak azt a privátszektor finanszírozására fordítani – írta az Erste Befektetési Zrt.

Mivel érdemi meglepetés nem érkezett, így az euró sem indult gyengülésnek. Amerikában a munkanélküli segélyért folyamodók száma ismét emelkedett, méghozzá számottevő mértékben, a múlt heti 716 ezerről 853 ezerre. Ez szeptember közepe óta a legmagasabb érték. A baljós szám fokozta az eladói nyomást az amerikai piacon írták még a kereskedés kezdetén.

Miért erősödik megint az euró?

Christine Lagarde, az EKB elnöke megtisztította az utat az euró további felértékelődéséhez – idéz tőkepiaci szereplőket a német N-Tv.de.

Kifejtette, hogy az euró árfolyamának alakítása nem tartozik az EKB céljai közé. Egyes befektetők feltételezték, hogy Lagarde szóban be fog beavatkozni, gyengítendő a közelmúltban sokat erősödött eurót. Ez ugyanis egyre nagyobb problémát jelenthet a vállalatok és a tőzsdék számára. A koronavírus-válságban a piacok még nagyobb támogatást vártak az EKB-tól.

Euróbankjegyek (Pixabay.com)
Euróbankjegyek (Pixabay.com)

Itt az Airbnb-mánia?

Az Airbnb részvénykibocsátásánál minden korábbi becslésnél magasabb, 68 dolláros ár alakult ki. Alaposan kilógva a legutóbbi alkalommal megállapított, 56-60 dolláros ársávból is. De ez mind semmi, a mai első tőzsdei kereskedési nap kezdete előtti órákban úgy látszott, a papír meg is kétszerezheti a kibocsátási árat. A SeekingAlpha szerint az ajánlatok alapján 150 dolláros indulóár is kialakulhat.

Tegnap hasonló történt a DoorDash részvényével, amely az első napján 102 dolláros kibocsátási ára ellenére 189,50-en zárt. (Ma viszont ebből nyolc százalékot visszaadott.) A Wall Streeten már IPO-mániáról beszélnek. (IPO: Elsődleges Nyilvános Kibocsátás.)

Ütik-vágják a tech-cégeket

Éves bevételük akár hat százalékára is büntetné az EU a nagy tech-cégeket, ha nem lépnek fel a náluk megjelenő ártó tartalmak ellen. Emellett sokkal átláthatóbbá kell tenniük a hirdetési gyakorlatukat, közölni kell például a felhasználókkal, hogy mi alapján mutatják nekik éppen az adott irányított reklámot – írta az Mfor.hu.

A Facebook ellen pedig megkezdődött egy per, amely elvileg a cég feldarabolásával is véget érhet. A részvény 1,2 százalékkal esik ma.

Digitális eurót csináltak

A Facebook vagy másfél éve szenved Libra, majd új nevén Diem nevű kriptodevizája elfogadtatásával. Időnként jönnek hírek arról is, hogy különböző jegybankok hogyan kísérleteznek saját digitális pénzekkel (CBDC-kkel). Közben egy kisebb német bank szép csendben létrehozta saját verzióját.

A Bankhaus von der Heydt (BVDH) EURB néven emlegetett kriptodevizája stabilizált lesz (stablecoin), egy az egyben az euróval fedezett. Az elszámolás a Stellar kriptodeviza blokkláncán történik. De nem vezetik majd be kriptodeviza-platformokra, az ügyfélazonosítási előírások és a szigorú pénzügyi szabályozás miatt. A határon átnyúló pénzátutalás lesz a projekt első felhasználási területe – írta a Cryptodaily.

Nemzetközi átutalásokhoz, pénzváltáshoz azonban már sokféle más alkalmazás is van, mint a Revolut vagy a Transferwise – tehetjük hozzá.

Londonból Frankfurtba menekülő bankok?

Az amerikai Morgan Stanley befektetési bank mintegy 100 milliárd euró általa vagyonkezelt befektetést akar Londonból Frankfurtba költöztetni – írta a Bloomberg.com. Állítólag ennek nagy részét már 2021 első negyedévében átviszi, és a frankfurti Morgan Stanley Europe SE-hez kerül. A Morgan Stanley szóvivője nem kívánt nyilatkozni.

De emlékeztettek rá, hogy már más amerikai bankok, például a JP Morgan és a Goldman Sachs is bejelentették, Londonból az Európai Unióba szándékoznak költözni. Kemény Brexit van ugyanis készülőben, és az Egyesült Királyság és az EU között nincs megállapodás a pénzügyi szolgáltatásokról.

 

A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. A privatbankar.hu honlaptartalma ("Honlaptartalom") a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek a privatbankar.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az privatbankar.hu felelősséget nem vállal. A Privátbankár.hu Kft, mint a privatbankar.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.

 

A rovat támogatója a 4iG

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vétel eladás forgalom deviza dátum idő
OTP 17960 17860 18210 -0,25% 0 0 8 091 594 405 HUF 2024-05-21 17:10:25
MOL 3036 3036 3086 +0,33% 0 0 3 718 028 356 HUF 2024-05-21 17:07:13
MTELEKOM 960 949 960 +1,16% 0 0 816 663 582 HUF 2024-05-21 17:05:02
RICHTER 9110 9110 9360 -1,88% 0 0 2 822 873 265 HUF 2024-05-21 17:11:56
OPUS 378 376 393 -2,83% 0 0 145 406 324 HUF 2024-05-21 17:09:41
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Részvény / Deviza / Áru Mennyire örült a forint a kamatdöntésnek?
Privátbankár.hu | 2024. május 21. 18:29
Merre tartott kedden a magyar fizetőeszköz? 
Részvény / Deviza / Áru Délutánra elromlott a hangulat a pesti börzén
Privátbankár.hu | 2024. május 21. 17:44
A Magyar Telekom és a Mol pluszban, az OTP és a Richter mínuszban fejezete be a napot.
Részvény / Deviza / Áru Több hónapos csúcson a forint, árrobbanás a kriptovaluta-piacon
Eidenpenz József | 2024. május 21. 12:39
A tőzsdéken nincs valami jó hangulat kedden, de a magyar BUX index dacolni tud a többivel, elsősorban a Mol emelkedése húzza. Az arany hétfőn újabb történelmi rekordot döntött, az ezüst sem sokkal marad le, 11 éves csúcson áll. Stabil a forint, február eleji szinten van. Hatalmas lökést kaptak a kriptovaluták egy új hír nyomán.
Részvény / Deviza / Áru Mikor kerül majd egymillió dollárba a bitcoin?
Eidenpenz József | 2024. május 21. 05:44
A 15 éves bitcoin verhetetlennek látszik, az idén eddig is jól teljesített, kihívói rendre visszahulltak, kivéve az ethert. Számos becslés van a jövőbeli árfolyamára, de a trendek folytatódása esetén nincs messze a hat, majd néhány év múlva talán a hét számjegyű árfolyam sem. A bitcoin menekülőeszköz is, és akkor is megőrizheti értékét, ha a dollár összeomlik.
Részvény / Deviza / Áru Belehúzott a forint, lehet nyargalni a pénzváltókhoz
Privátbankár.hu | 2024. május 20. 18:31
Erősödött a forint a főbb devizákkal szemben hétfőn kora estére a bankközi devizapiacon reggelhez képest.
Részvény / Deviza / Áru Bizonytalan a forint, még ne szaladjon a váltókhoz a pénzeszsákkal!
Privátbankár.hu | 2024. május 20. 08:16
Vegyesen alakult a forint árfolyama hétfő reggel a péntek esti jegyzéséhez képest a főbb devizákkal szemben a nemzetközi devizakereskedelemben.
Részvény / Deviza / Áru Tuti, hogy elszalad egy pénzváltóhoz, ha ezt meglátja
Privátbankár.hu | 2024. május 19. 11:13
A héten tovább erősödött a forint.
Részvény / Deviza / Áru Mosolyogni fog, ha meglátja ezt a forintárfolyamot
Privátbankár.hu | 2024. május 17. 18:08
Annyira széles persze nem lesz az a mosoly, de legalább izmosodott a magyar fizetőeszköz.
Részvény / Deviza / Áru Fordulat történt a forintnál? Warren Buffet bevásárolt
Eidenpenz József | 2024. május 17. 12:17
A tőzsdék enyhén lefelé tartanak, a BUX kissé jobban esik, a forint is gyengül, kérdés, miért és meddig. Elmarad a Telekom-aukció, ami elég nagy áresést okozott. A Walmart miatt szárnyalt a Dow, Warren Buffet bevásárolt Chubb-ból. Megváltozhatott az arany és a bitcoin szerepe az utóbbi időben, hamis kriptókat álcáznak Binance-terméknek.
Részvény / Deviza / Áru Az euróra rá se ismer, ha ránéz az árfolyamra!
Privátbankár.hu | 2024. május 17. 07:10
A forint árfolyama gyengült péntek reggelre.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG