BUX
36 085.77
+2.49%
+875.00
OTP
10 240.00
+5.19%
+505.00
MOL
2 014.00
+0.70%
+14.00
RICHTER
6 905.00
+1.25%
+85.00
MTELEKOM
395.00
+1.28%
+5.00
 
2019. május 7. 15:00

A streaming-szolgáltatások piaca nagyon izgalmas, a Netflixnek már számos konkurense van, nemrég egy nagyágyú, a Disney jelentette be indulását. Valószínűtlen azonban, hogy a piacon hosszú távon nagyon sok szereplő maradjon, konszolidáció várható. Tőzsdei szempontból pedig jó befektetések lehetnek ezek a társaságok.

Az internet ma már sokkal több ember számára hozzáférhető, mint a kábeltelevíziós szolgáltatások, így sokkal több fogyasztóval rendelkező piac is lehet a jövőben – mondta a streaming-piacon látható befektetési lehetőségek kapcsán  Török Lajos vezető elemző az Equilor sajtóbeszélgetésén.

A legfontosabb termék a video-streaming, a legfontosabb piac pedig az Amerikai Egyesült Államok, de a növekedés már nemzetközi. Fontos célpont például a hatalmas India is. A steaming-nek az olyan video-felületek is versenyt jelentenek, mint a Youtube vagy a fiatalok körében népszerű Twitch.

Az 1997-ben indult Netflix eredetileg videokölcsönző volt, amely házhoz szállította a filmeket, a streaming-szolgáltatást 2007-ben indította. Majd 2010-től kezdett agresszívebb terjeszkedésbe, például sokat kezdett el költeni saját tartalmakra. Akkor még alig volt versenytársa. Az első Oscar-díjat 2017-ben kapta meg egy produkciója, és akkor lépte át a százmillió felhasználót is.

Mit nekem a kritikusok

Az előfizetés jelenleg 13 dollár alapesetben, de van 9 és 16 dolláros csomag is. Az előfizetők száma dinamikusan emelkedik ugyan, de a tartalmakra költött összeg is, így jövőre már elérheti a 17,8 milliárd dollárt.

A Netflix alig foglalkozik a kritikusokkal, óriási adatbázisa van arról, hogy mit szeretnek nézni az emberek. Így a kritikusoknál tulajdonképpen sokkal jobban tudják, hogy milyen tartalmakat érdemes készíteni, hogy a közönségnek jó legyen – mondta Török.

Új, erős kihívó

A Netflix jelenlegi árazása a tőzsdén az elemző szerint nagyjából rendben van a tőzsdén, a cég növekedésére alapforgatókönyvet felvázolva – a következő öt évben húsz százalékos növekedéssel – a részvény értéke 370 dollár lenne. Jelenleg ennél kissé magasabb, 378,60. De ennél optimistább és pesszimistább szcenáriók is vannak.

(Forrás: Stockcharts.com)

Egyik legfontosabb konkurense a Disney, nemrég jelentette be belépését. Nála sok klasszikus film van, valamint erős franchise-jogok, különösen jó a filmválasztéka. Így a cég erős kihívó lehet a streaming-szektorban.

25 millió ember, mindjárt kezdetnek

A Disney új streaming-szolgáltatása várhatóan 25 millió felhasználóval indul majd, az első öt évben 30 százalékkal, majd a következő öt évben 15 százalékkal nőhet az előfizetők számra. A Disney+ értéke így 29 dollár lehet, amiből eddig hozzávetőleg 15 dollár épülhetett be a részvény árfolyamába.

A Hulu 25 millió előfizetővel rendelkezik, és hét dollár a havi díja. Az ESPN+ főleg az élő sport miatt népszerű, kétmillió előfizetővel, öt dolláros előfizetői díjjal működik.

A nagy későn érkező

Az Apple későn érkezőnek számít ezen a piacon, bár van zene-, videostreaming– és hírszolgáltatása is. Olyan szolgáltatást akarnak nyújtani, amin keresztül majd a többi is elérhető lesz. Kérdés, ez mennyit ér meg, mennyi előfizetőnek, hogy nem kell az alkalmazások között váltogatni.

Az Amazon Prime egy szolgáltatáscsomag része, ezért nagyon nehezen értékelhető. Százmillió előfizetője van és ötmilliárd dollárt költ tartalmakra.

Ennyit költ az HBO Now

A 13 dolláros Amazon előfizetői díjban más szolgáltatások, kedvezmények is benne vannak, sokan nem is használják sorozatok vagy filmek nézésére. Az Amazon Prime egy részvényre jutó értékét 20 dollárra becsülik.

A HBO Now havi 15 dolláros előfizetési díjával 142 millió előfizetőt vonzott eddig, Magyarországon is népszerű. Kábeltelevízió-előfizetés nem kell hozzá. Tartalmakra 2,5 milliárd dollárt költ.

A technikai kép

A Roku sokat nyerhet a streaming-szolgáltatások térnyerésével, tv-stickeket fejleszt és árul, amelyeken más szolgáltatásokat lehet nézni, és okostelevíziókra fejleszt szoftvereket. Jelenleg főleg azt USA-ban működik, de a nemzetközi terjeszkedés jelentős növekedést hozhat számára.

(Forrás: Stockcharts.com)

A technikai kép alapján a Netflix széles kereskedési sávból próbál kitörni, de 377 dollár környékén egy rés megállította – mondta el Varga Zoltán szenior elemző. A Disney-ben látnak ugyan hosszú távon potenciált, de rövid távon jelentős kockázat van benne. Nemrég lefelé korrigált, és az indikátorok alapján további esés is könnyen elképzelhető.

Az Apple komoly emelkedést tudhat maga mögött, emelkedő trendcsatornában mozog. Az Amazon is felfelé tart, de már nagy emelkedési potenciál nem látható benne. Új pozíciókat az elemző nem nyitna, de a régieket még tartaná.

Feltámad a torrent?

A felhasználók egy része, aki a legjobb tartalmakat keresi, feltehetően nehezen viseli majd, hogy csak 4-5 különböző előfizetés között váltogatva tudja kielégíteni kíváncsiságát. Így sokan attól tartanak, hogy a torrentezés, illegális filmletöltés reneszánszát fogja élni. A közelmúlt torrentezési statisztikái már ezt mutatják.

Egy másik dilemma a reklámipar jövője, ahol szintén nagy változásokat hozhat, ha a felhasználók többsége reklámmentes fizetős szolgáltatásokat akar nézni – hangzott el a sajtóbeszélgetésen.

Konszolidáció kell?

Furcsa, hogy korábban az Apple nem vásárolta fel a Netfix-et, nagy szinergiák lettek volna egy ilyen üzletben. Elvileg még megtehetné, de ekkora méretű tranzakció már neki is sok lenne. A Spotify viszont ígéretes felvásárlási célpontnak tűnik. Hosszú távon azonban nem várható, hogy tíz szolgáltató megmarad a piacon, konszolidáció várható – mondta Török Lajos.

Attól is lehet tartani, hogy több szolgáltató kevés figyelmet fordít majd az olyan kicsi piacokra, nyelvekre, mint a magyar is. Inkább a nagyobb, sok tízmilliós piacokra koncentrálnak majd. A Netflixtől nem várják, hogy a magyar piacra nagy figyelmet fordítana, a Disney esetében ez inkább elképzelhető.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Részvény / Deviza / Áru 3000 felett az S&P, tízezer fölé ugrott az OTP
Eidenpenz József | 2020. május 26. 18:53
Az amerikai részvénypiac a tegnapi zárva tartás után ma igyekezett bepótolni a lemaradást Európához képest, de nem sikerült neki. Az S&P 500 index így is 3000 pont felett jár, miközben Európa tovább menetelt. A BUX-ra sem lehetett panasz, főleg az OTP remekelt, öt százalék feletti ugrást produkált. A forint erős, annak ellenére, hogy az MNB ma nem sokat mondott a kamatdöntés után.
Részvény / Deviza / Áru Ebben a két országban júliustól már teljesen megszűnhetnek a korlátozások
Eidenpenz József | 2020. május 25. 18:51
Németországban és Spanyolországban is megvan a menetrendje, mikor szűnhet meg az utolsó korlátozás is. Szerdán az Európai Bizottság új előterjesztést mutathat be, amelyet az EU vezetői végre személyesen tárgyalnak meg. Újból megnyílik a virtuális térbe száműzött tőzsde New Yorkban. Ilyen hírek nyomán ma az európai részvények két százalék körüli emelkedést értek el.
Részvény / Deviza / Áru Indul a csőd-cunami, emelkedünk, mert mindenki esést vár
Eidenpenz József | 2020. május 25. 11:53
Jó a hangulat a tőzsdéken, látszólag különösebb ok nélkül, bár valószínűleg a tovább javuló járványstatisztikák sokat nyomnak a latban. Hong Kongban újra tüntetnek, az USA és Kína szócsatákat vív. A munkanélküliség-hullámot hasonló csődhullám követheti a vállalati és az ingatlanszektorban. Azért emelkedhet a tőzsde, mert mindenki esést vár.
Részvény / Deviza / Áru Három hónapja kezdődött a krach – hol tart a forint a globális deviza-roncsderbiben?
Eidenpenz József | 2020. május 25. 06:07
Úgy érzed, gyenge a forint? Akkor nézd meg, hol tart ehhez képest a cseh korona, a brazil reál vagy a török líra. De még Norvégia vagy Kanada sem úszta meg, jelentősen leértékelődött fizetőeszközük a vírusválság által okozott tőkepiaci krach közepette. Az is érthetővé válik, miért fordulnak mostanában sokan az aranyhoz.
Részvény / Deviza / Áru Tudjuk, mit csináltál áprilisban, újra tőzsdén a Pick szalámigyár
Eidenpenz József | 2020. május 22. 19:17
A videojátékok piaca hatalmas emelkedést mutatott áprilisban, de vették a hardvereket is. Sokan nyilván ezzel ütötték el az időt a karantén alatt. A tőzsdéken stagnálás vagy enyhe esés látható, a BUX kicsit jobban süllyedt, főleg a Mol miatt. Gyengült a forint is.
Részvény / Deviza / Áru Kína berúgta az ajtót – kisbefektetőknek már nem adnak el olajat?
Eidenpenz József | 2020. május 22. 11:41
Végleg rá akar telepedni Kína Hong Kongra, a tőzsdeindex majdnem hat százalékkal zuhant, Amerika válaszlépésekkel fenyeget. Az európai tőzsdék esése azonban mérsékelt, a BUX is az átlagot hozza, az OTP egy százalék alatti mértékben gyengül. Megint visszapattant 349 forint környékéről az euró. Egyes cégek nem akarnak olajat eladni olyan alapoknak, amelyekbe a kisbefektetők szállnak be. Drága lett bitcoinozni.
Részvény / Deviza / Áru A TikTok lassan annyit ér, mint Magyarország GDP-je
Eidenpenz József | 2020. május 21. 18:42
Az amerikai munkanélküliségi adat látszólag megfelelt a várakozásoknak, de a tőzsdéket nem tudta jobb kedvre deríteni. A kereskedelmi háború árnya és globálisan romló vírusstatisztikák nyomasztják a befektetőket. A BUX viszonylag jól teljesített, legalább az OTP meg tudta tartani tegnapi záróárát. A forint tovább erősödött. Újított a Facebook, sokat ér a Tiktok.
Részvény / Deviza / Áru Ez egy új fejezet? Trump nekiment személyesen a kínai elnöknek is
Eidenpenz József | 2020. május 21. 12:09
Főleg az amerikai-kínai kapcsolatok romlása miatt esnek ma a tőzsdék. Donald Trump elnök ezúttal személyesen a kínai elnököt is támadta, amire eddig nem volt példa. A szenátus közben elfogadott egy szabályozást, ami alapján kidobhatják az amerikai tőzsdékről a kínai nagyvállalatok részvényeit. A BUX is süllyed, a forint viszont erősödik.
Részvény / Deviza / Áru 100 készülő oltásból ötnek van esélye? – lassan csúcsot döntenek az amerikai részvények
Eidenpenz József | 2020. május 20. 19:24
Jó a hangulat a tőzsdéken, a befektetők bíznak benne, hogy újabb mentőcsomagokat adnak a gazdaságnak. Mentőövet készülnek dobni az európai autóiparnak is. A legalább százféle készülő oltóanyagból készült egy ötelemű lista, amely az esélyesebbeket tartalmazza. A BUX szerényen emelkedett, a forint stabil volt.
Részvény / Deviza / Áru Csalódás érte az oltásban reménykedőket, aranyat vesznek a legnagyobb kutyák
Eidenpenz József | 2020. május 20. 11:51
Ma Európában stagnálásszerű állapot látható, miután tegnap este az amerikai piacot csalódásként érték az oltóanyagok várható elkészültével kapcsolatos szakértői vélemények. A BUX fél százalékkal esik, a forint kissé gyengül, vezető papírjaink nem mutatnak nagy mozgásokat. A világ legnagyobb és leghíresebb alapkezelői szorgalmasan veszik az aranyat.
hírlevél