BUX
35 875.71
-1.28%
-465.00
OTP
10 370.00
-2.99%
-320.00
MOL
1 970.00
-0.86%
-17.00
RICHTER
6 810.00
+0.67%
+45.00
MTELEKOM
393.00
-1.87%
-7.00
 
2020. április 29. 11:38

A karantén, a mozgási korlátozások lassú feloldása az egyik fő téma a tőzsdéken ma is, a másik a nagy jegybankok várható lépései, a harmadik a teljes gőzzel folyó gyorsjelentési szezon. A forint a tegnapi gyengülés és az MNB ülése után stabilizálódott, az OTP szépen emelkedik. Oprimisták a német autógyárak, de gyanúsan nagy visszaesést mutat egy fontos mutató.

Szerényebb, fél százalék körüli emelkedést mutatnak ma a vezető tőzsdeindexek Európában, a Stoxx 600 mutató csak 0,3 százalékos pluszban van. Az amerikai indexek tegnap este végül mínuszban végeztek, most viszont a határidős árak egy százalék körüli többletet jeleznek. Itthon a BUX index felülteljesítő, 1,7 százalékkal növekszik az értéke.

Az OTP 3,3, a Mol 2,3 százalékkal emelkedik, a Richter 0,2 százalékkal csökken. Az Opus és a Telekom is többletet mutat. A forint az MNB tegnapi ülése után gyengült, 358,60-ig ment az euró. Ma viszont erősödik fizetőeszközünk, 355,60 az árfolyam.

További és frissebb árfolyamok itt láthatók

Az utóbbi két hétben szörnyű dolgokat produkáló olaj ma emelkedik, a WTI 15, a Brent csak három százalékkal. Az amerikai olaj így 14,10, az északi-tengeri pedig 23,50 dollár. Rossz hír a német gazdaság számára, hogy az elektromos áram fogyasztása csúnyán visszaesett. Ez a friss adat arra utalhat, hogy az ipar a vártnál is jobban zsugorodott.

Ez a jegybankok hete

Ma este zárul a Fed ülése, a befektetők az amerikai jegybanktól nem várnak most konkrét lépéseket, de a kommentárjait árgus szemellek figyelik. Az EKB ülése holnap ér véget, itt van rá esély, hogy változtatnak a kondíciókon. Így bővíthetik az Euróövezet legnagyobb bajban levő országainak, mint Olaszországnak nyújtott pénzügyi segítséget. (Olvassa el esti és reggeli víruskörképeinket is.)

BMW-autó volánja (Pixabay) BMW-autó volánja (Pixabay)

Gyorsjelentések és más vállalati hírek érkeztek a Volkswagen, a Daimler, az AstraZeneca, a Barclays, a British Airways és az Airbus Group háza tájáról. A két német autógyár a leállások és kereslet-visszaesés ellenére is bizakodó, az év egészére nyereséget vár. A részvényük emiatt emelkedni tudott.

Dübörög a szezon

Az Alphabet (a Google tulajdonosa) részvényei az első negyedéves eredmények után a tőzsdén kívüli kereskedelemben emelkedtek. A gyorsjelentés és a vezetői kommentárok azt mutatták, hogy a társaság felhő-üzletága és a YouTube szépen növekedett a világjárvány közepette – írta a Bloomberg. A világ legnagyobb internetes vállalatának negyedéves árbevétele 33,71 milliárd dollár volt, 14 százalékkal több, mint egy évvel ezelőtt. Ez meghaladja a Wall Street elemzőinek becsléseit. A YouTube bevétele 33,5 százalékkal emelkedett.

Ázsiaban viszont a Samsung Electronics figyelmeztetett arra, hogy a bevételek ebben a negyedévben csökkenhetnek. A koronavírus visszavetette okostelefonjainak és más eszközeinek keresletét. A szerverekbe való chip-ek megrendeléséből több bevétel származott, de ennek súlya kisebb.

Magához tért a Bitcoin

Az arany egy ideje 1700 dollárkörül ingadozik, ma enyhe mínuszban van. A kriptodevizák felfelé kúsznak, a bitcoin a 8000 dollárt ostromolja, az ether éjszaka átlépte a 200 dollárt. A bitcoinnál a kibocsátás májusi feleződéséhez (“halving”), az ethernél az Ethereum 2.0 fejlesztés elindulásához fűznek nagy reményeket. A Steem rendszerről nemrég leágaztatott Hive közösségimédia-célú kriptodeviza árfolyama pedig pár nap alatt többszörösére emelkedett.

A kriptodevizákra rajongóik válságálló, a nemesfémekhez hasonló menedékeszközként hajlamosak tekinteni. Márciusban ezek árfolyama is lezuhant, ám azóta szépen emelkedett.

 

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Részvény / Deviza / Áru Nem lesz itt semmiféle V alakú kilábalás?
Eidenpenz József | 2020. május 29. 18:47
A tőzsdék hangulata ma rossz, bár az amerikai technológiai papírok nagy átlagban tudtak egy kicsit emelkedni. A piacok arra várnak, mit talál ki Donald Trump elnök Kína megzabolázására, és ez mennyiben fogja érinteni a gazdaságot, a részvényeket. A BUX index is a többi európai mutatóhoz hasonlóan esett az OTP vezetésével, de a forint erősödött. A nemesfémeknek kedvez a helyzet.
Részvény / Deviza / Áru Trump mai sajtótájékoztatójától reszketnek a tőzsdék
Eidenpenz József | 2020. május 29. 12:02
Rossz ma a hangulat a világ tőzsdéin, sokan attól tartanak, hogy az amerikai-kínai viszony nagyon elmérgesedik, és új kereskedelmi háborúba torkollik. A gazdasági adatok vegyesek voltak, de a vállalati szektorból leépítésekről, termelés-csökkentésről, szolgáltatások törléséről jöttek hírek. Az OTP húzza le a BUX-ot, de még bőven tízezer felett jár.
Részvény / Deviza / Áru Várjunk a vételekkel: a következő esés nagyobb lehet, mint a márciusi?
Barlai Róbert | 2020. május 28. 20:34
Az amerikai Bézs Könyv megállapításai mellett a világ vezető pénzügyi szakembereinek véleménye alapján sem látszik sok esély arra, hogy V alakú gazdasági kilábalás következik be - a tőzsdéken mégis ezt árazzák, a piacok álom-üzemmódba kapcsoltak. Ez a divergencia nem tartható fenn sokáig, előbb-utóbb a tőzsdéken is ébresztőt fújnak -  ha pedig visszatér a kockázatkerülés, az újra nyomás alá fogja helyezni a feltörekvő piacokat valamint a közép- és kelet-európai országok eszköz- és devizaárfolyamait. Barlai Róbert tőkepiaci szakember jegyzete.
Részvény / Deviza / Áru Három hónapos csúcson a részvénypiacok, tovább száguld az OTP is
Eidenpenz József | 2020. május 28. 18:46
Vegyes makroadatok érkeztek, a német infláció például nagyon alacsony, ami a gazdasági növekedés szempontjából nem túl jó hír. Az amerikai munkanélküli kérelmek száma még mindig milliós nagyságrendű, és az ipar is jókorát esett áprilisban, de a számok megfeleltek az előzetes várakozásoknak. Így nyugodtan folytatódik az árfolyamok emelkedése a tőzsdéken, az OTP is a nyertesek közé tartozik.
Részvény / Deviza / Áru Trump bosszúja gyors volt, gépi intelligenciában nyomulnak az óriások
Eidenpenz József | 2020. május 28. 11:53
Az európai tőzsdéken ma is jó a hangulat, az USA-ban azonban egyelőre kérdéses. Főleg a tech-szektorban, miután Donald Trump máris beváltani látszik fenyegetését, és büntetésekkel igyekszik korrigálni az (őt) helytelenül moderáló közösségimédia-alkalmazásokat. A nagy technológiai óriások öt éve nem vásároltak fel ennyi startupot, főleg a mesterséges intelligenciában nyomulnak.
Részvény / Deviza / Áru Pesszimista a Fidelity, komoly esélyt ad a második hullámnak
Eidenpenz József | 2020. május 28. 06:07
Mintegy 60 százalékos valószínűséget ad a Fidelity International annak a forgatókönyvnek, hogy lesz második fertőzési hullám ősszel, amelyet még nem tudnak teljes mértékben kézben tartani az országok. A világ nagy mértékben függ majd Kínától, ahol pozitív növekedés várható a járvány ellenére is, 1,2 százalék a Fidelity alapszcenáriójában. Az EU gazdasága tíz százalékkal zsugorodhat idén, de rossz esetben ez húsz százalékra is lemehet.
Részvény / Deviza / Áru Trump megfenyegette a közösségi médiát, megint az OTP a húzópapír
Eidenpenz József | 2020. május 27. 18:42
A tőzsdeindexek nagy része még erősödik, de az eddig az emelkedés motorját jelentő technológiai papírok ma lefelé tartanak. Miután a Twitter megjelölte az amerikai elnök egyik bejegyzését, mint potenciálisan félrevezető információt, Trump szabályozással vagy bezárással fenyegette meg az egész szektort. Itthon tovább drágul az OTP, de megtorpant a Mol, amelyet az eső olaj nyomaszthat.
Részvény / Deviza / Áru Tavasszal megrohamozták a Tescót, most meg kapkodnak az utazási irodákért
Eidenpenz József | 2020. május 27. 11:04
Ma is maradt az optimizmus a tőzsdéken, pedig sűrűsödnek a fekete felhők az amerikai-kínai kapcsolatok egén. Európában nagy az optimizmus a mozgási korlátozások lazítása miatt, sokan már a nyaralásukat tervezgetik, ami a turizmussal kapcsolatos részvényeket küldte a magasba. A brit kiskereskedők nagy forgalomnövekedést értek el. Kevesebb alkalommal vásároltak az emberek, de akkor másfélszer annyit vettek. Ma is hasít az OTP.
Részvény / Deviza / Áru 3000 felett az S&P, tízezer fölé ugrott az OTP
Eidenpenz József | 2020. május 26. 18:53
Az amerikai részvénypiac a tegnapi zárva tartás után ma igyekezett bepótolni a lemaradást Európához képest, de nem sikerült neki. Az S&P 500 index így is 3000 pont felett jár, miközben Európa tovább menetelt. A BUX-ra sem lehetett panasz, főleg az OTP remekelt, öt százalék feletti ugrást produkált. A forint erős, annak ellenére, hogy az MNB ma nem sokat mondott a kamatdöntés után.
Részvény / Deviza / Áru Ebben a két országban júliustól már teljesen megszűnhetnek a korlátozások
Eidenpenz József | 2020. május 25. 18:51
Németországban és Spanyolországban is megvan a menetrendje, mikor szűnhet meg az utolsó korlátozás is. Szerdán az Európai Bizottság új előterjesztést mutathat be, amelyet az EU vezetői végre személyesen tárgyalnak meg. Újból megnyílik a virtuális térbe száműzött tőzsde New Yorkban. Ilyen hírek nyomán ma az európai részvények két százalék körüli emelkedést értek el.
hírlevél