<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
6p

Van kiút az építőipari és az energiaválságból?

Klasszis Klub Live Lázár Jánossal, ifj. Chikán Attilával és más neves szakértőkkel - személyesen és online!

2023. június 14.

Jelentkezzen most!

Jó a hangulat a tőzsdéken, de a BUX kis mínuszban van és a forint is elég ütemesen gyengül tovább. Vajon miért? Az amerikai gázár már két hete emelkedik, de Európában még tart az áresés. Nagy átalakulások vannak a Netflix-előfizetéseknél, erős a kriptovaluta-piaci ellenszél az USA-ban.

Ma a német és francia tőzsdeindexek 0,7 százalékkal, London 0,5 százalékkal emelkedik, követve az amerikai indexek előző napi szép teljesítményét. Az USA határidős indexei további 1-2 ezrelékes pluszban járnak.

Budapesten a BUX index azonban szerény mínuszban áll, az OTP 0,4 és a Mol 0,1 százalékkal veszített értékéből. A Richter 0,7, a Telekom 0,4 vagy a 4iG 1,6 százalékos emelkedése ezt nem tudja teljesen kompenzálni.

Ütemesen tovább gyengül a forint

Most éppen 377,40 az euró, de volt ma már 378,80 is, vagyis erőteljesen tovább gyengült a fizetőeszközünk. A hollandiai földgáz tőzsdei ára 30 euró alá esett, ami 2021 júniusa óta nem látott szint, de ma ismét 30,60, két és fél százalékkal megy fel. Az európai gáztározók átlagos töltöttségi szintje egyébként historikusan is nagyon magas az évszakhoz képest, 60 százalék feletti.

Az euró/forint árfolyam. Forrás: Tradingview.com. További árfolyamok, grafikonok: Privátbankár Árfolyamkereső.
Az euró/forint árfolyam. Forrás: Tradingview.com. További árfolyamok, grafikonok: Privátbankár Árfolyamkereső.

Mitől esik ennyire a magyar deviza?

Tegnap napon belül a 370 forintos szinttől rövid időn belül 375 forint felett találta magát az EUR/HUF. A jól látható gyengülés okai a KBC Equitas szerint sokrétűek:

  • A dollár erősödése nem segített a magyar deviza helyzetén.
  • A gyengélkedésben szerepet játszhatott az újabb uniós szankciós csomag és békekeret Magyarország általi blokkolása.
  • Más régiós devizák is gyengébben szerepeltek tegnap.
  • Emellett a jövő héten esedékes kamatdöntő ülésre fókuszálhatnak a befektetők, egyre többen vizionálnak kamatvágást, a 18 százalékos irányadó ráta mérséklődhet.

Egyrészt a jövő heti kamatdöntést, várhatóan vágást árazza a piac, másrészt a dollár elmúlt két heti ralija is komoly ellenszél a magyar devizának – foglalja össze az Erste Befektetési Zrt is a forintgyengülésről.

Árfolyamok és grafikonok

Ugrott a Netflix, húz a Walmart

Kilenc százalékot ugrott a Netflix árfolyama, mivel a streaming-óriás arról számolt be, hogy ötmillió havi aktív felhasználója váltott a reklámos előfizetésre. Emellett már a második negyedévben szélesebb körben bevezetik a fizetett jelszómegosztási funkciót. Ez elég volt ahhoz, hogy a befektetők széttépjék a papírt – írta az Equilor Befektetési Zrt.

Kellemes meglepetést okozott a Walmart is. Az erős keresletnek hála a vártnál jobb negyedéves számokat közölt a kiskereskedelmi cég.

Az USA-ra figyelnek a piacok

A részvények csütörtökön szépen emelkedtek az USA-ban a washingtoni adósságplafon-megállapodással kapcsolatos optimizmus miatt. A Kongresszusban a jövő héten szavazásra bocsáthatják a megállapodást, június eleje előtt próbálnak egyezségre jutni. A fizetésképtelenség kilátása a közelmúltig eléggé nyomasztotta a piacokat.

A Federal Reserve júniusi ülése előtt is erősen folynak már a találgatások, a csütörtöki adat szerint az új munkanélküliségi kérelmek a vártnál alacsonyabb szinten voltak. Jerome Powell Fed-elnök ma délután várhatóan részt vesz egy panelbeszélgetésen Ben Bernanke volt Fed-elnökkel.

A mezőgazdasági és építőipari gépeket gyártó Deere & Company várhatóan 8,53 dolláros részvényenkénti eredményt jelent ma, 14,86 milliárd dolláros bevétel mellett – írta az Investing.com.

Amerikában már emelkedik a gázár

Miközben Európában újabb és újabb éves mélypontokat üt a földgáz ára, az USA-ban más a helyzet, második egymást követő héten emelkedik. Mi lehet ennek az oka? Az Investing.com szerint abban az átmeneti időszakban vagyunk, amikor a nyári légkondicionálási és a téli fűtési szezon között a gáztárolók feltöltése folyik. Valószínűleg százmilliárd köbméteres készletnövekedés következik, a tárolók pedig öt éves visszatekintésben is viszonylag magas szinten állnak.

Az amerikai (pirossal) és az európai gázár változása 2023-ban. Forrás: Tradingview.com. További árfolyamok, grafikonok: Privátbankár Árfolyamkereső.
Az amerikai (pirossal) és az európai gázár változása 2023-ban. Forrás: Tradingview.com. További árfolyamok, grafikonok: Privátbankár Árfolyamkereső.

Ez az időszak azonban lassan véget ér. A bikapiaci narratíva szerint lecsap majd a nyári hőség, a termelés közben csökkenhet. A szélenergia-termelés pedig gyenge, megakadt a szélerőművek telepítése az Államokban. A cseppfolyós földgáz (LNG) iránti kereslet is magasabb, mint az elmúlt években (lásd európai export). Így a mostani időszak vihar előtti szünet is lehet, ami után “óhatatlanul magasabb árak jöhetnek.

Mások szerint azonban ez az átmeneti szezon becsapós, tele piaci stresszel, volatilitással, háttérzajjal, a határidős árak pedig egy szűk sávban csapkodhatnak.

Kinek kamatoznak a kriptók?

A Circle nevű cég, amely a második legnagyobb kapitalizációjú dollárhoz kötött kriptoérmét, az USDC-t kezeli, 8,7 milliárd dollárt mozgatott amerikai állampapírokból készpénzbe és repo-megállapodásokba az amerikai költségvetési vita miatt – írja a Coindesk. Az USDC-érmékben jelenleg közel 30 milliárd dollár van, az első helyen álló USDT (Tether) kapitaizációja pedig 83 milliárd dollárra rúg.

 

Kripto árfolyamok és grafikonok

 

Mindkét cég biznisze, hogy a stabilérmékre (stablecoins) nem fizet kamatot, a mögötte levő, biztosítékként letétbe helyezett dolláron keletkező hozamokat viszont zsebre vágja. A Tetheren így csak az első negyedévben 1,48 milliárd dollár nyereség keletkezett, aminek egy részét bitcoinba fektetik.

Szabályozói ellenszél az USA-ban

Az amerikai Képviselőházban stabilérme-meghallgatás volt, középpontjában két, egymással versengő törvényjavaslattal, amelyek eltérő megközelítésűek. Az egyik a kibocsátóknak az FDIC pénzügyi felügyeletnél történő regisztrációt írná elő. A második pedig a CFTC árutőzsdei hatóság által felügyelt stabilcoin-szabályozást – írta a Cointelegraph.

A tőzsdefelügyelet, a SEC újabb kriptoérmére húzta rá, hogy engedély nélküli részvény. Szerinte a Filecoin (FIL) megfelel az értékpapír fogalmának – közölte a Grayscale. A cég ugyanis nyilatkozatot nyújtott be a SEC-hez a Grayscale Filecoin Trust vállalat ETF-é történő átalakítására, amit épp ezzel az indokkal utasítottak el.

A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. A privatbankar.hu honlaptartalma ("Honlaptartalom") a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek a privatbankar.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az privatbankar.hu felelősséget nem vállal. A Privátbankár.hu Kft, mint a privatbankar.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.

 

 

A rovat támogatója a 4iG

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vétel eladás forgalom deviza dátum idő
OTP 11520 11080 11520 +3,32% 0 0 16 977 654 945 HUF 2023-06-08 17:14:58
MOL 3010 2974 3010 +0,80% 0 0 2 062 634 772 HUF 2023-06-08 17:06:08
MTELEKOM 410 409 413 -0,12% 0 0 73 953 243 HUF 2023-06-08 17:05:10
RICHTER 8430 8405 8500 -1,29% 0 0 2 018 912 810 HUF 2023-06-08 17:09:31
OPUS 104 102 105 +2,34% 0 0 21 212 405 HUF 2023-06-08 17:05:28
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

Részvény / Deviza / Áru Vegyesen mozgott ma a forint
Privátbankár.hu | 2023. június 8. 18:49
Vegyesen alakult a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben csütörtök estére a reggeli szintekhez képest a nemzetközi devizakereskedelemben.
Részvény / Deviza / Áru Erőt mutatott ma az OTP, gyengélkedett a Richter
Privátbankár.hu | 2023. június 8. 17:52
A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX 541,95 pontos, 1,11 százalékos emelkedéssel, 49 342,40 ponton zárt csütörtökön.A részvénypiac forgalma 21,5 milliárd forint volt, a vezető részvények vegyesen teljesítettek az előző napi záráshoz képest.
Részvény / Deviza / Áru Jogi bizonytalanságok az értékpapírügyleteknél
Privátbankár.hu | 2023. június 8. 14:07
A közösségi finanszírozási platformnál lehetnek gondok a hazai szereplők számára.
Részvény / Deviza / Áru Leszámol a trükközőkkel a Netflix, és ez nagyon bejön - mit tett a forinttal a meglepetés-infláció?
Gáspár András | 2023. június 8. 13:20
Váratlan kamatemelés borzolja a kedélyeket, ami a kötvényhozamoknál, az értéktőzsdéken és az árupiacon is hullámokat vetett. A meglepően jó magyar inflációs adat új lendületet nem adott a forintnak, de a KSH mai bejelentései segíthetnek megtartani a devizánk erejét a közeljövőben. 
Részvény / Deviza / Áru Jelentős értéket tett szabaddá Csányi Sándor cége
Privátbankár.hu | 2023. június 8. 09:14
A bankvezér közvetett tulajdonában lévő Bonitás 2002 Befektető és Tanácsadó Zrt. 50 millió forint értékben szabadított fel zálogba adott OTP-részvényeket..
Részvény / Deviza / Áru Csak kisebb izmot növesztett estére a forint
Privátbankár.hu | 2023. június 7. 18:44
Vegyesen alakult a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben szerda estére a reggeli szintekhez képest a nemzetközi devizakereskedelemben.
Részvény / Deviza / Áru Ma csak az OTP állta a sarat
Privátbankár.hu | 2023. június 7. 18:29
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 513,20 pontos, 1,06 százalékos emelkedéssel, 48 800,45 ponton zárt szerdán.
Részvény / Deviza / Áru Ne ijedjen meg a Richter árfolyamától, folytatódik a kriptóellenes hadjárat
Eidenpenz József | 2023. június 7. 12:32
A tőzsdeindexek kissé esnek ma, kivéve a BUX-ot, amely szerény emelkedésre képes a Mol és a Richter hátán. Az euró/forint éves mélypontját ostromolja. Vannak, akik az ingatlanpiac, mások a befektetési alapok forgalmának élénkülését várják az új adótól. Az amerikai tőzsdefelügyelet újabb kriptotőzsde ellen indított eljárást.
Részvény / Deviza / Áru Éves csúcsra futott a forint jegyzése
Privátbankár.hu | 2023. június 6. 18:56
Erősödött a forint a főbb devizákkal szemben kedden kora estére a bankközi devizapiacon reggelhez képest, az euróval szemben éves csúcsot ért el a magyar fizetőeszköz.
Részvény / Deviza / Áru A Richter húzta a BUX erősödését
Privátbankár.hu | 2023. június 6. 17:40
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 169,32 pontos, 0,35 százalékos emelkedéssel, 48 287,25 ponton zárt kedden. Az erősödést a Richter vezette.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG