<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
8p

Van kiút az építőipari és az energiaválságból?

Klasszis Klub Live Lázár Jánossal, ifj. Chikán Attilával és más neves szakértőkkel - személyesen és online!

2023. június 14.

Jelentkezzen most!

Az idei bitcoin-száguldás leállt, csak 2023-ban máris több kisebb krízist él át a szektor. Elszálltak a tranzakciós költségek, alacsony a likviditás, bekeményítenek az amerikai hatóságok, leült a részvénypiac is. De nem egészen egy év múlja jön egy esemény, amely eddig mindig segített. Nem is keveset.

A múlt hét állítólag a bitcoin legrosszabb hete volt ebben az évben, az árfolyam két hónapos mélypontra ért 26 ezer dollár közelében. Vajon kifújt az idei száguldás, amely során 80 százalékkal magasabbra is ment az első számú kriptovaluta a tavaly év végihez képest, vagy csak szünetet tart?

A nagy áprilisi ijedelem

A piac mindenesetre ideges és hektikus (volatilis), bár valamivel kevésbé, mint ahogy a korábbi években megszokhattuk. Áprilisban volt, hogy egy óra alatt hirtelen nyolc százalékkal csökkent a bitcoin árfolyama, aminek az volt a magyarázata a sajtóban, hogy az amerikai állam (pontosabban a szövetségi bűnüldöző szervezet, az FBI) adott el bitcoint. (Vagy pedig a 2014-ben becsődölt japán bitcointőzsde, a Mt. Gox végelszámolója.) Az amerikai államnak ugyanis összesen 214 ezer bitcoinja van, amelyek jelenlegi áron mintegy 6,4 milliárd dollárt érnek.

A bitcoin fél éve. Forrás: Tradingview.com. További árfolyamok, grafikonok: Privátbankár Árfolyamkereső.
A bitcoin fél éve. Forrás: Tradingview.com. További árfolyamok, grafikonok: Privátbankár Árfolyamkereső.

Nagy részét a Silk Road /Selyemút/ nevű illegális kereskedelmi platformot meglopó hackertől foglalták le, illetve egy másik, 2016-ban elkövetett, a Bitfinex elleni bűncselekményből származnak. De kiderült, hogy ez vaklárma, csak egy elemző tévedése miatt terjedt el a hír, valójában nem történt ilyen nagy léptékű eladás. Ám a bitcoin piaca valahogy azóta sem a régi.

Száz mutató sem ad választ

Miért fordulhatott a bitcoin árfolyama az idei 80 százalékos emelkedés után? Elemzők hada keresi erre a választ, amihez számos mutatót figyelnek. Például a piaci optimizmus, és pesszimizmus, azaz a “félelem és mohóság” mutatót, vagy a különböző kis- és nagybefektetői csoportok által birtokolt bitcoin mennyiségét. Vagy hogy hányan vannak pluszban és mínuszban, vagy mennyi érmét tartanak a különböző tőzsdéken eladásra várva. Eközben mennyit tartalékolnak hosszú távra, a tőzsdén kívül, biztonságos pénztárcákban.

 

Kripto árfolyamok és grafikonok

 

De egyik mutatóból sem lehet egyértelmű képet kapni arról, hogy merre fog menni a piac. Mindig van egy csomó bizonytalanság, és kevés a jól kimutatható szabályszerűség. Az egyik, ami úgy-ahogy működik, hogy olyan időszakokban, amikor a piac huzamosabb időn keresztül rendkívül pesszimista volt, mindig jött egy jelentősebb fellendülés. Sőt a legnagyobb bikapiacokat éppen ilyen pesszimista periódusok előzték meg.

Szuperpesszimizmus és hurráoptimizmus

Például ilyen szuperpesszimista, piactemető időszak volt a 2022. május-június, amikor a Terra-rendszer összeomlása nyomán óriásit esett az összes kriptovaluta. Utána azonban a nyáron, ősz elején legalább az ethernél elég szép emelkedő szakasz következett. Az FTX tőzsde november eleji bedőlése után megint jókora esés következett, nagyjából az év végéig újabb leszállóágba került a piac. A rengeteg pesszimizmus után azonban jött az említett január-márciusi futam.

A bitcoin 2021 végétől. Forrás: Tradingview.com. További árfolyamok, grafikonok: Privátbankár Árfolyamkereső.
A bitcoin 2021 végétől. Forrás: Tradingview.com. További árfolyamok, grafikonok: Privátbankár Árfolyamkereső.

A másik végletnél viszont ez a hangulatindex kevésbé működik. Ha a piac nagyon optimista, abból még nem mindig következik, hogy esés jön. A hurráoptimista szakaszok egészen sokáig is eltarthatnak, és a nagyon magasnak látszó árak még sokkal, de sokkal magasabbra is tudnak menni. Ezt láttuk 2020 végétől 2021 közepéig, majd 2021 őszén újra.

Miért tartanak az emberek a tőzsdére?

Miért nem működnek a mutatók? Annak a jelenségnek a magyarázata például, hogy sok bitcoint tartanak a kriptovaluta-tőzsdéken, legalább háromféle lehet. Az egyik az, hogy azért vitték oda, mert el akarják adni, ami rossz jel. Egy másik az, hogy az FTX-tőzsde tavalyi csődje és más botrányok után visszatérőben van a bizalom, és már nem tartanak annyira attól, hogy ezeknél az intézményeknél tartsák az értékeiket. De lehet az is, hogy kereskedni akarnak vele, rövid távon játszani, spekulálni.

Az idei piaci emelkedés kifulladásának egyik okát abban látják az elemzők, hogy igazából nincsen újabb narratíva a piacon rövid-, esetleg középtávon. Vagyis olyan esemény, aminek a bekövetkeztére várnának, olyan történet, amely a következő hetekben, hónapokban kibontakozhat és vonzó lehet a befektetőknek.

A híres bitcoin-feleződés

Ilyen lehet majd azonban a híres bitcoin-feleződés, amely négy évente következik be, és olyankor a bitcoin-érmék kibocsátása felére csökken. A következő ilyen esemény majd 2024. április végén várható, ami eléggé messze van e gyorsan változó piac számára. Ráadásul a hatása is egyre kisebb, ahogy a bitcoinok kibocsátási üteme is csökken.

Az mindenesetre feltétlenül jó hír a bitcoin tulajdonosoknak, hogy az eddig sem túl magas, évi mintegy 1,7 százalékos bitcoin-kibocsátás ennek felére megy vissza. Ez az inflációnak is nevezett mérőszám sokkal alacsonyabb, mint most a nemzeti valuták inflációja a világ szinte minden országában.

A múltban az ilyen feleződések nyomán általában szép emelkedések következtek be, nem feltétlenül azonnal, de az azt követő hónapokban vagy egy évben. De az esemény előtti hónapok is jók szoktak lenni.

A Nasdaq árnyéka

A kriptovaluták eléggé szépen követik a dollár mozgásait, az erősödő dollár árt nekik, a gyengülő segít. De ez is csak egy tényező a sok közül. Egy ideje eléggé együtt mozognak az amerikai technológiai piaccal is. Ha például egymásra tesszük a Nasdaq amerikai technológiai részvényindexet és a bitcoin árfolyamát, akkor bizony eléggé nagy hasonlóságot láthatunk, ahogy ez a következő képen is látható. (Bőr a lépték, a skála más.)

A bitcoin és a Nasdaq 100-as index. Forrás: Tradingview.com. További árfolyamok, grafikonok: Privátbankár Árfolyamkereső.
A bitcoin és a Nasdaq 100-as index. Forrás: Tradingview.com. További árfolyamok, grafikonok: Privátbankár Árfolyamkereső.

Így a kriptovaluta-piac lehűlésének egyik oka, hogy a részvénypiac is leállt. A Nasdaq 100 index március vége óta már csak 200 pontot tudott emelkedni. A német DAX indexnek nemrég sikerült ugyan éves csúcsra futnia, de azóta stagnál.

Ezért is van mostanában a kriptópiaci ellemzésekben is már igen gyakran az első helyen a makrogazdasági helyzet.

Új funkciók a Bitcoin-hálózaton

Pár hete szinte a semmiből újabb mémérme-őrület bontakozott ki a kriptovaluta-piacon, az aranyos képekhez, viccekhez köthető, de tényleg semmire sem jó érmék árát hajtják fel az egekbe. Egyelőre nem tudni, hogy mit fog csinálni a piaccal ez a mánia. Rendszerint néhányan meggazdagodnak rajta, akik viszont a végén beleragadnak, azok elszegényednek.

Most is egy ilyen periódust láthatunk, amely ráadásul eljutott a Bitcoin-hálózatra is. Itt eredetileg nem lehetett más kriptopénzeket létrehozni, ezekkel kereskedni, de nemrég új fejlesztések nyomán ez megváltozott. Először az NFT-khez, azaz egyedi kriptoérmékhez hasonló eszközök születtek a Bitcoin-hálózaton (más néven ordinálok). Majd a BRC20 szabványnak köszönhetően, hasonlóan az Ethereum blokklánc ERC20 szabványához, más, bitcoin-alapú kriptopénzeket is létre lehetett hozni.

Újra megégetik magukat a kisbefektetők?

Ennek eredményeképpen pillanatokon belül több ezer különböző érme nőtt ki a semmiből, amelyek nagy részét persze senki nem ismeri vagy keresi. De néhányat felkaptak a befektetők, árfolyamuk elszállt.

A bitcoin öt éve. Forrás: Tradingview.com. További árfolyamok, grafikonok: Privátbankár Árfolyamkereső.
A bitcoin öt éve. Forrás: Tradingview.com. További árfolyamok, grafikonok: Privátbankár Árfolyamkereső.

Vannak, akik szerint mindez csak rosszat tesz a piacnak, mert elveszi a tőkét és az infrastruktúrát az értelmes projektek elől. Másrészt újabb vesztesek tömegét fogja termelni, akik majd ismét hátat fordítanak a piacnak, és évekig vagy soha nem fognak visszatérni. Egyelőre nem látszik azt sem, hogy ez a divat új tőkét vonzana ide, és új tömegek mozdulnának rá az új befektetési narratívára.

Fennakadások a Bitcoin hálózatán

A mémérme-őrület, a BRC-20 szabvány és a bitcoin-bevésések elterjedése következtében a Bitcoin-rendszer május elejére alaposan bedugult. Egyes tranzakciók költsége elérte a 20-30 dollárt is, holott pár hónappal ezelőtt még 30-80 centből meg lehetett úszni. Közel félmillió várakozó megbízás került az átmeneti tárolóba (a mempool-ba), mert a tranzakciós díj nem érte el a piacon érvényes mértéket.

A bitcoin átlagos tranzakciós költsége. Forrás: Bitinfocharts.com
A bitcoin átlagos tranzakciós költsége. Forrás: Bitinfocharts.com

Május közepére sokat javult a helyzet, csökkentek a költségek és leapadt a mempool is. De az átlagos költség még mindig viszonylag magas, jóval magasabb a szokásosnál, három és négy dollár között mozgott hétfőn.

Ez a tranzakciósdíj-mizéria egyébként nem kizárólag rossz a szektor számára. Így ugyanis legalább megnő a bevétele azoknak az úgynevezett bányászoknak, akik a szervereket is üzemeltetik, és akik a rendszer stabilitásának, működésének is zálogai. (A medvepiacon sokuk csődbe ment.)

Az amerikai hatóságok bekeményítenek

A legújabb probléma a piacon a hírek szerint az, hogy alacsony lett a likviditás. Ez azt jelenti, hogy kevés vevő és kevés eladó áll egymással szemben. Így ha egy nagyobb tételnyi eladó érme kerül elő, vagy valaki egy nagyobb mennyiséget akar vásárolni, akkor nagy mértékben el tudja téríteni az árakat.

De ez is csak következménye lehet annak, hogy az amerikai hatóságok eléggé erősen szorongatják a szektort. Különböző szabályozási törekvések láthatók, perek indultak, büntetéseket szabott ki a tőzsdefelügyelet (SEC). Ennek következtében egyes cégek, amelyek árjegyzőként működtek, tehát rendszeresen vételi és eladási ajánlatokat tettek a kriptovaluta-tőzsdék ajánlati könyveibe, kivonultak a piacról, vagy korlátozták tevékenységüket.

Minden nagyon képlékeny tehát, és a közben jön a nyár, amikor azért ezen a piacon is eléggé uborkaszezon szokott lenni. Új csúcsokra ritkán szokott menni a bitcoin ilyenkor. A legjobb időszakok, látványos csúcsok inkább az év végén, az év elején, esetleg tavasszal voltak eddig.

A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. A privatbankar.hu honlaptartalma ("Honlaptartalom") a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek a privatbankar.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az privatbankar.hu felelősséget nem vállal. A Privátbankár.hu Kft, mint a privatbankar.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.

 

 

A rovat támogatója a 4iG

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vétel eladás forgalom deviza dátum idő
OTP 11520 11080 11520 +3,32% 0 0 16 977 654 945 HUF 2023-06-08 17:14:58
MOL 3010 2974 3010 +0,80% 0 0 2 062 634 772 HUF 2023-06-08 17:06:08
MTELEKOM 410 409 413 -0,12% 0 0 73 953 243 HUF 2023-06-08 17:05:10
RICHTER 8430 8405 8500 -1,29% 0 0 2 018 912 810 HUF 2023-06-08 17:09:31
OPUS 104 102 105 +2,34% 0 0 21 212 405 HUF 2023-06-08 17:05:28
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

Részvény / Deviza / Áru Vegyesen mozgott ma a forint
Privátbankár.hu | 2023. június 8. 18:49
Vegyesen alakult a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben csütörtök estére a reggeli szintekhez képest a nemzetközi devizakereskedelemben.
Részvény / Deviza / Áru Erőt mutatott ma az OTP, gyengélkedett a Richter
Privátbankár.hu | 2023. június 8. 17:52
A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX 541,95 pontos, 1,11 százalékos emelkedéssel, 49 342,40 ponton zárt csütörtökön.A részvénypiac forgalma 21,5 milliárd forint volt, a vezető részvények vegyesen teljesítettek az előző napi záráshoz képest.
Részvény / Deviza / Áru Jogi bizonytalanságok az értékpapírügyleteknél
Privátbankár.hu | 2023. június 8. 14:07
A közösségi finanszírozási platformnál lehetnek gondok a hazai szereplők számára.
Részvény / Deviza / Áru Leszámol a trükközőkkel a Netflix, és ez nagyon bejön - mit tett a forinttal a meglepetés-infláció?
Gáspár András | 2023. június 8. 13:20
Váratlan kamatemelés borzolja a kedélyeket, ami a kötvényhozamoknál, az értéktőzsdéken és az árupiacon is hullámokat vetett. A meglepően jó magyar inflációs adat új lendületet nem adott a forintnak, de a KSH mai bejelentései segíthetnek megtartani a devizánk erejét a közeljövőben. 
Részvény / Deviza / Áru Jelentős értéket tett szabaddá Csányi Sándor cége
Privátbankár.hu | 2023. június 8. 09:14
A bankvezér közvetett tulajdonában lévő Bonitás 2002 Befektető és Tanácsadó Zrt. 50 millió forint értékben szabadított fel zálogba adott OTP-részvényeket..
Részvény / Deviza / Áru Csak kisebb izmot növesztett estére a forint
Privátbankár.hu | 2023. június 7. 18:44
Vegyesen alakult a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben szerda estére a reggeli szintekhez képest a nemzetközi devizakereskedelemben.
Részvény / Deviza / Áru Ma csak az OTP állta a sarat
Privátbankár.hu | 2023. június 7. 18:29
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 513,20 pontos, 1,06 százalékos emelkedéssel, 48 800,45 ponton zárt szerdán.
Részvény / Deviza / Áru Ne ijedjen meg a Richter árfolyamától, folytatódik a kriptóellenes hadjárat
Eidenpenz József | 2023. június 7. 12:32
A tőzsdeindexek kissé esnek ma, kivéve a BUX-ot, amely szerény emelkedésre képes a Mol és a Richter hátán. Az euró/forint éves mélypontját ostromolja. Vannak, akik az ingatlanpiac, mások a befektetési alapok forgalmának élénkülését várják az új adótól. Az amerikai tőzsdefelügyelet újabb kriptotőzsde ellen indított eljárást.
Részvény / Deviza / Áru Éves csúcsra futott a forint jegyzése
Privátbankár.hu | 2023. június 6. 18:56
Erősödött a forint a főbb devizákkal szemben kedden kora estére a bankközi devizapiacon reggelhez képest, az euróval szemben éves csúcsot ért el a magyar fizetőeszköz.
Részvény / Deviza / Áru A Richter húzta a BUX erősödését
Privátbankár.hu | 2023. június 6. 17:40
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 169,32 pontos, 0,35 százalékos emelkedéssel, 48 287,25 ponton zárt kedden. Az erősödést a Richter vezette.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG