6p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Mi jön a televízió után? Többek között streaming-videószolgáltatásokon dolgozik az OTT One, de Kolumbiában is az ő technológiájukkal deríthetik fel a drónok a kokacserjéket és műtéteket is közvetíthetnek majd. A tőzsdei cég ősszel rézvényeladásra készül. A cél a rangos Prémium kategóriába kerülni, és valamikor intézményi tőkét bevonni.
Kósa Gábor

A technikai, azaz “T” (egyfajta egyéb) kategóriából erősen felfelé törekszik az OTT One. Nemrég sorolták át a Standard kategóriába, de már a Prémium elérésén dolgozik.

Fő profiljuk a videó-streaming. A fiatalok már szinte egyáltalán nem néznek televíziót, vagy nem televíziós adást néznek a készüléken. A videó a modern kor egyik leginkább érdekes területe – mondta Májer Bálint, az igazgatóság elnöke egy sajtóbeszélgetésen.

A Z generáció tehát már a streaming és interaktív megoldásokat használja. Az OTT-nél az e-sportra is figyelnek, a TV2 spíler extra alkalmazását is ők készítették el.

Telenor-hosszabbítás

A régen Hybridbox, majd Fuso néven a tőzsdén szereplő társaság jogutódját 2014 vége óta irányító Májer Bálint emlékeztetett rá, hogy az első nagy projektjük a Telenor Magyarország MyTV nevű szolgáltatása volt. “Már rajta van a Telenor logó, európai szinten az egyik legjobb értékeléssel bíró videostreaming-szolgáltatás” – mondta. A Telenorral egyébként nemrég szerződést hosszabbítottak.

A videostreaming nagy technológiai tudást igényel, a Skype – meg annak problémái – is jó példa erre. Elárulja, hogy mennyire komplikált ezt jól csinálni. Például komoly biztonsági megoldásokra, titkosítási eljárásokra van szükség.

Távoktatás, műtét

Jelenleg hét országban van aktívan futó pályázatuk, ahol a Telenorhoz hasonló projektekre jelentkeztek. Ha egy ilyen üzlet sikerül, akkor a cégben levő tudást is felértékeli. Belefogtak az online oktatásba is. Példaként említették az orvosképzést, így lehetőség van a műtétek közvetítésére az interneten keresztül, de a (biometrikus) ügyfélazonosítás is hasonló technológiát igényel.

Mindez jó szellemi export lehetne az egész ország számára – jegyezték meg. Számos oktatási projektjük pilot (kísérleti) jelleggel fut, ha beválnak, akkor elismerhetik hivatalos oktatási formaként.

Csővezeték és kokain

Viszonylag új területük, a képfelismerés is a video-szolgáltatásokhoz kapcsolódik. Kolumbiában például a dzsungelben ritka növények drónos felderítéséhez használják. Kokacserjéket vagy mákot is kereshetnek majd vele.

Májer Bálint

“Nemsokára lesz egy haditechnikai kiállítás, ahol a kolumbiai hadsereg standján mi is ott leszünk. Ezt nem sokan mondhatják el magukról” – hangzott el. De továbbfejlesztik a szolgáltatást csővezetékek, gátak, kifutópályák állapotának monitorozásához is. Érdeklődők vannak Oroszországból és a Perzsa-Öböl térségéből is.

Nyereségesek lettek

A cég folyamatosan növekszik mind árbevételben, mind profitabilitásban. Tavaly közel 1,8 milliárdos árbevétel mellett több mint 200 millió forintos nyereséget értek el. A 2014-es év végén - amikor a mostani menedzsment átvette a céget - 74 millió forint volt a veszteség, így a gazdálkodás javulására nagyon büszkék.

Továbbra is szeretnénk növekedni, a tőzsdei szabályok miatt erről többet nem mondhatok – mondta el Kósa Gábor, a tulajdonos iSRV Zrt. vezérigazgatója. Az OTT One cég azonban bevallottan szeretne eljutni a tőzsde Prémium kategóriájába. Ehhez elkezdték a felkészülést.

Jobb, mint a tőkeemelés

Egyetlen paraméter nem teljesült eddig, a nyilvános tranzakció legalább százmillió forint értékű tőkebevonással. Ilyen a jogelődnél és náluk sem volt még. Mire kidolgozták a megfelelő tervet, megváltozott a törvény.

Ám végül pár nappal ezelőtt nyilvános aukció lebonyolításáról döntött az OTT One a mostani jogszabályi környezetnek megfelelően. Ez újszerű megoldás, mivel meglévő részvényeket bocsátanak aukcióra. Ennek előnye, hogy azonnal hozzájutnak a részvényekhez a vevők, míg egy tőkeemelés során ez fél évig is eltarthat. Ami nem túl előnyös és nem túl modern megoldás. Ezután elképzelhető, hogy zárt körben emelnek majd tőkét.

Nem akarják olcsón adni

A Prémium kategória elsődleges előnye, célja, hogy az intézményi befektetők, nem csak magyarok, vásárolhassanak a részvényekből. A kategóriának sokkal szigorúbbak a közzétételi, átláthatósági szabályai. Nem az a cél, hogy most azonnal jöjjenek intézményi befektetők, inkább megteremteni annak előfeltételeit, kereteit, hogy szükség esetén nagyobb összegű tőkét tudjanak majd bevonni valamikor a jövőben.

Jelenleg a részvény a tőzsdén 207-210 forintért kapható, az aukcióról szóló határozatban viszont 250 forintos minimális árat kötöttek ki. Amint Kósa Gábor elmondta, ennél alacsonyabb áron nem szeretnék értékesíteni a részvényeket.

Szeptember és december között?

“Mire a folyamat odáig eljut”, addigra remélik, hogy a 250 forintnál magasabb ár is piacképes lesz. Eközben jöhet újabb gyorsjelentés, és beérhet pár projekt. Az aukciós dokumentumok elkészítése ugyanis minimum 4-5 hét, és ehhez jön az MNB engedélyeztetési eljárása, így szeptembernél előbb a tranzakció aligha valósulhat meg. (A másik oldalon december végéig van lehetőség a lebonyolításra az erről szóló határozat szerint.)

A forgalmazó az Equilor Befektetési Zrt. lesz.

Blokklánc, de nem kriptodeviza

A blokklánc-technológia – nem a kriptodevizák világa – szintén az OTT One érdeklődési körébe tartozik. Az adatbiztonságban olyan megoldásokat tesz lehetővé, amelyekre nélküle nem volt mód. A szakemberek konkrét példája szerint például egy egyetemi adat- és érdemjegy-nyilvántartó rendszert teljesen ellenállóvá lehet tenni vele a manipulációk, utólagos módosítások ellen. E blokklánc-megoldások mögé kellenek biztonságos szerverek (trusted nodes), amelyekre támaszkodni lehet.

Biometrikus lemezt vegyenek

A cég biztonságtechnikai terméke egy külső adattároló (lemez), amely a telefonunk biometrikus azonosítását használja. Csak akkor használhatók a rajta levő adatok, ha a telefonnal történt azonosítás sikeres volt. Olyan verziója is készül, amelybe be van építve a biometrikus azonosító egység.

A terméket nemsokára piacra dobják. Az online oktatási rendszerük éles indulását pedig szeptemberre tervezik, most folyik a béta-teszt, vagyis jelenleg valós körülmények között “béta-ügyfelekkel” próbálják ki.

Jó kérdés, hányan dolgoznak

A cég dolgozóinak létszáma 120 körül van, de “rengeteg digitális nomád dolgozik nálunk távolról. Én magam Ausztriából járok be” – mondta el a vezérigazgató. Vannak olyan csúcsfejlesztőik, akik “megálltak a középiskolánál”, és autodidakta módon képezték magukat tovább magas szintre. “Én sokszor már meg sem nézem, kinek milyen diplomája van” – hangzott el.

A cég szabadalmak helyett oltalmakkal dolgozik. A szabadalmak ugyanis túl lassú, 1-2 éves bejegyzési idővel működnek, és előzetesen meg kell őket hirdetni, amikor könnyen lemásolhatók, ellophatók. Az oltalmaik száma húszhoz közelít. Ezeket leadják a megfelelő hivatalnál, és titokban maradnak.

A rovat támogatója a 4iG

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vétel eladás forgalom deviza dátum idő
OTP 18600 18350 18600 +0,84% 0 0 10 418 332 500 HUF 2024-05-07 17:13:25
MOL 3000 2994 3020 -0,66% 0 0 2 160 673 152 HUF 2024-05-07 17:05:23
MTELEKOM 922 920 927 -0,54% 0 0 97 941 364 HUF 2024-05-07 17:12:43
RICHTER 9475 9365 9500 +1,39% 0 0 1 702 940 630 HUF 2024-05-07 17:05:16
OPUS 382 374 382 +0,53% 0 0 91 385 706 HUF 2024-05-07 17:10:14
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Részvény / Deviza / Áru A forint is érzi a közelgő hidegfrontot
Privátbankár.hu | 2024. május 7. 18:45
Kissé gyengült a forint a főbb devizákkal szemben kedden kora estére a bankközi devizapiacon reggelhez képest.
Részvény / Deviza / Áru Soha nem látott magasságokba jutott a Budapesti Értéktőzsde
Privátbankár.hu | 2024. május 7. 17:49
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 314,06 pontos, 0,46 százalékos emelkedéssel, 68 882,55 ponton, történelmi csúcson zárt kedden.
Részvény / Deviza / Áru Rendkívül pozitív meglepetés jött Magyarországról, ez lehet az aranyárrekordok hátterében
Eidenpenz József | 2024. május 7. 12:05
Jó a hangulat az európai részvénypiacokon, a BUX Index is képes némi további emelkedésre a hétfői csúcsdöntés után. Az OTP és a Richter a nap nyertesei, a Mol és a 4iG a vesztes oldalon vannak. Messze meghaladta a várakozásokat a magyar fogyasztás, gyengült kissé a forint. Valójában mitől emelkedik az arany? Bűnözők pénze-e a bitcoin?
Részvény / Deviza / Áru Fordulat a forintpiacon
Privátbankár.hu | 2024. május 7. 06:51
Drágább lett az euró és a dollár. 
Részvény / Deviza / Áru Megindult a forint, nézze, mit mutat az árfolyam!
Privátbankár.hu | 2024. május 6. 18:37
Erősödött a forint a főbb devizákkal szemben hétfőn kora estére a bankközi devizapiacon reggelhez képest.
Részvény / Deviza / Áru Megint sosem látott magasságokba emelkedett a BUX
Privátbankár.hu | 2024. május 6. 17:36
Történelmi csúccsal indította a hetet a BÉT indexe.
Részvény / Deviza / Áru Komoly tervekkel állt elő a budapesti tőzsdén is érdekelt cég
Privátbankár.hu | 2024. május 6. 16:25
Az AutoWallis 2028-ra már jelentős árbevételt tervez.
Részvény / Deviza / Áru Még mindig vesztésre áll a forint, fontos lépésre készülhetnek a kínaiak
Privátbankár.hu | 2024. május 6. 11:53
A forintból hiányzik az erő, az idén még mindig mínuszban van a legfontosabb nemzetközi devizákkal szemben. A hét jól indult a budapesti tőzsdén, ahogy az európai börzéken is. Az olajpiacon pedig változott a helyzet. 
Részvény / Deviza / Áru Az égre emelheti a tekintetét, ha megtudja, hogy kezdte a hetet a forint
Privátbankár.hu | 2024. május 6. 07:42
Kezdődik az újabb hét, vajon hogy teljesít a forint?
Részvény / Deviza / Áru Ebbe jó még fektetni állampapírokon kívül (mielőtt ezt a kiskaput is becsukják)
Eidenpenz József | 2024. május 6. 05:39
Aki valamilyen okból többre vágyik, mint az állampapírok egyre csökkenő kamata, nem árt, ha a tőzsdei befektetések között is körülnéz. Ezekre ugyanis nem vonatkozik a szocho, és bizonyos esetekben az árfolyamnyereség-adó is megúszható. Tipikusan kisbefektetőknek valók például a tőzsdén kereskedett alapok, amelyeknek hatalmas kínálata létezik Nyugat-Európában.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG