<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Esegetnek a tőzsdék Európában, a BUX még megúszta kis mínusszal, a forint azonban nagyobbat mozdult. Az OPEC-megállapodás hiánya sokakat aggaszt, a következmények messzire vezetnek. A Robinhood-kibocsátásban vásárolni meglepő kockázatokat hordoz, még a Dogecoin is köztük van.

Nincs jó hangulat ma Európában, a német és francia indexek fél-fél, a brit 0,2 százalékos mínuszban vannak. A hosszú hétvége, azaz a hétfői szünnap után az USA-ban a határidős indexek 0,1 százalékkal süllyednek.

Itthon a BUX index csak 0,1 százalékkal van lejjebb, az OTP és a Richter 0,2 százalékkal esik, a Mol hasonló mértékben emelkedik. Jó napja van a Rábának, az Opus viszont visszaadta annak nagy részét, amit tegnap megnyert. A Telekom fél százalékkal lett olcsóbb.

Árfolyamok és grafikonok

A forint nagyobb gyengülést mutat ma, 353,60 az euró, két forinttal a tegnap esti felett. A nemesfémek és a réz 1-2 százalékkal emelkednek.

Fontos adatok érkeztek

A részvénypiacok aggódnak az emelkedő olajárak miatt, ami magasabb inflációt és így magasabb kamatszintet is okozhat. Már az amerikai kormányzat is sürgeti az OPEC-megállapodást a termelés növekedéséről.

Váratlanul visszaesett a német ZEW-konjunktúraindex és a német gyáripari megrendelésállomány is. Amerikából délután ISM szolgáltatóipari index érkezik.

Széteshet-e az OPEC?

Az olajexportáló országok szervezetének tanácskozása hosszú idő óta először eredménytelenül végződött a szaúdiak és az Egyesült Arab Emirátusok közötti nézeteltérés miatt. Sokan már azon vitatkoznak, jelentheti-e ez a szervezet szétesését.

Olajfúró torony (Pixabay.com)Olajfúró torony (Pixabay.com)

Tavaly márciusban a nézeteltérések az olaj árának soha nem látott zuhanásához (közvetve a negatív olajárak kialakulásához) vezettek, most azonban a reakció olajár-emelkedés. A Brent típusú olaj másfél százalékkal 77 dollár fölé jutott tegnap, a WTI is 76,30 volt, mintegy 2,5 éves csúcson. De tartósabban csak 2014-ben volt az árfolyam a jelenlegi szint felett.

Ma kissé tovább emelkednek az árak, a Brent 77,30, a WTI 76,40 dollár.

Mi jöhet az OPEC-kudarc után?

A vita közvetlen hatása az lehet, hogy az augusztus elsejétől tervezett kitermelés-növelés csúszhat vagy elmaradhat, így pedig szűk maradhat az olajpiac kínálati oldala – írja az Equilor Befektetési Zrt. hírlevele.

A kartellen belüli szembenállás azonban hosszú távon káros lehet az olaj árfolyamára nézve, ugyanis amennyiben kilépnének tagok, az csökkenthetné a szervezet alkupozícióját és ármeghatározó képességét. Az olajkínálat növelésére nagy szükség lenne, mert ötmillió hordó/nappal lehet magasabb az idei második félévben a kereslet, mint az első hat hónapban.

Ellenkező következtetésre jutott az Erste Befektetési Zrt., szerintük hosszú távon épp áremelkedés jöhet.

A mostani bizonytalanság rosszat tesz a kőolajpiacnak hosszú távon, mivel ha a kartell konfliktuskezelő képességébe vetett bizalom megrendül, az még inkább visszafogja a szervezeten kívüli beruházásokat. Ez pedig elégtelen kőolaj kínálatot és magasabb fogyasztói árakat eredményezhet írta Pletser Tamás árupiaci elemző.

De azt is írják, hogy “túl sokat veszíthetnek az olajtermelők, ha felborul az egység”, így ezt a konfliktust várhatóan meg fogják oldani.

Folytatódik a DiDi vesszőfutása

Nem kevesebb mint 25 százalékkal zuhant ma reggel a DiDi kínai autómegosztó árfolyama az amerikai tőzsdén kívüli (“premarket”) kereskedésben, 11,60 dollárra. Ez 17 százalékkal van a nemrégiben zajlott részvénykibocsátás 14 dolláros ára alatt is. Amint arról tegnap is beszámoltunk, a kínai hatóságok célkeresztjébe került a társaság, és kötelezték a kínai szoftver-áruházakat az alkalmazása eltávolítására.

Emellett több más techcég ellen is vizsgálatot folytatnak írja a KBC Equitas. A probléma a vállalatok adatgyűjtése lehet, a kínai vezetés a szakértők szerint nem szeretné, hogy a nagyvállalatok birtokában is jelentős mennyiségű felhasználói adat legyen, ez ugyanis veszélyeztethetné a kínai állam dominanciáját.

Robin Hood (Pixabay)Robin Hood (Pixabay)

Hat nagy kockázattal néz szembe, aki a Robinhood-ot jegyzi?

A közelgő Robinhood (HOOD) részvénykibocsátás kapcsán foglalta össze a kockázatokat a SeekingAlpha befektetési oldal, amely szerint hat nagy rizikófaktorral kell számolni.

  1. Az első meglepő módon a Dogecoin. A cég első negyedéves bevételeinek 17 százalékát adták a kriptodevizák, ennek is harmada a mém-kriptóra, a “kutyaérmére” jutott. Ha ettől elfordulnak, csökken a cég bevétele.
  2. A kisbefektetők a járvány elmúltával egyszerűen beleunhatnak a tőzsdézésbe, amit sokan a karantén alatt kezdtek.
  3. A GameStop, AMC és más “mém-részvényekkel” való tömeges játszadozás, manipuláció a felügyeleti szervek nemtetszését váltotta ki, az ilyen ügyletek újraszabályozása várható. Ez is csökkentheti a forgalmat.
  4. Nem kizárt egy újabb üzemszünet, ami a nagy forgalmú tavalyi napokban többször előfordult, és rossz hatással lehet az üzletmenetre.
  5. A várhatóan emelkedő kamatok növelhetik a hitelből tőzsdézők terheit és a nem teljesítő, nem fizető ügyfelek számát.
  6. Az elemzők szkeptikusak. Sokan túl kockázatosnak tartják a részvényt, ami alacsonyabb keresletet okozhat.

A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. A privatbankar.hu honlaptartalma ("Honlaptartalom") a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek a privatbankar.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az privatbankar.hu felelősséget nem vállal. A Privátbankár.hu Kft, mint a privatbankar.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.

 

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vételi ajánlat eladási ajánlat forgalom dátum idő
OTP 17530 17520 18015 -3,20% 0 0 7 286 354 025 Ft 2021-09-20 17:06:52
MOL 2378 2346 2420 -2,38% 0 0 2 345 669 350 Ft 2021-09-20 17:10:59
MTELEKOM 423 422 430 -0,82% 0 0 124 401 111 Ft 2021-09-20 17:09:39
RICHTER 8555 8460 8700 -2,28% 0 0 1 300 551 550 Ft 2021-09-20 17:12:40
OPUS 246 240 252 -2,57% 0 0 80 917 370 Ft 2021-09-20 17:05:10
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru Kínai vihar söpört végig a tőzsdéken
Privátbankár.hu / MTI | 2021. szeptember 20. 18:07
Európa-szerte komoly eséseket láthattunk a tőkepiacokon, a BUX 1000 pont feletti zuhanással zárt. A forintnak is rossz napja volt, folytatta a gyengülést.
Részvény / Deviza / Áru Tíz céggel bővül a DAX
Privátbankár.hu / MTI | 2021. szeptember 20. 17:43
Tíz új vállalat szerepel hétfőtől a frankfurti értéktőzsde vezető indexében, a DAX így már a német gazdaság negyven meghatározó szereplőjének piaci teljesítményét mutatja meg.
Részvény / Deviza / Áru Dél-kelet-európai IT-piacon terjeszkedik a 4iG
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 20. 15:46
70 százalékos tulajdonrészét szerezhetnek a TeleGroup Limitedben, valamint TeleGroup Banja Lukában.
Részvény / Deviza / Áru Senki sem akar kockáztatni, zuhannak a részvények
Eidenpenz József | 2021. szeptember 20. 11:59
Csúnyán néznek ki a tőzsdék, szinte minden esik, néhány dolog pedig zuhan. Csúszik lefelé a forint és a legtöbb árupiaci termék is. Kína még úgy is sakkban tartja a piacokat, hogy a tőzsdéi éppen zárva vannak. Sok jegybank ülésezik a héten, köztük az amerikai és a magyar is.
Részvény / Deviza / Áru Felülteljesített a BUX a nemzetközi tőzsdékhez képest
Privátbankár.hu / MTI | 2021. szeptember 17. 18:01
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 45,60 pontos, 0,09 százalékos emelkedéssel, 52 376,91 ponton zárt pénteken.
Részvény / Deviza / Áru 351 felett az euró, az oltottak küldik magasabbra a légitársaságokat
Eidenpenz József | 2021. szeptember 17. 12:11
Az ellentmondásos amerikai makroadatok alaposan megrángatták a dollárt, vele a forintot és az aranyat is, de a részvényindexek meglepően stabilak. A BUX ma kissé emelkedik, az OTP esését a Richter ellensúlyozza. Emelkednek a légitársaságok, mert a britek utazási könnyítéseket terveznek az oltottaknak. Nagy csőd jöhet Kínában.
Részvény / Deviza / Áru Nyugat-európai gázárak az egekben – hozzánk is begyűrűzik?
Eidenpenz József | 2021. szeptember 17. 05:41
Még csak közeleg a tél, a nyugat-európai gázárak mégis soha nem látott magasságokban vannak. Az USA-ban is sok éves rekordok dőlnek. Mi ennek az oka, mi változott? Megalapozott-e, vagy csak valamilyen spekulációs buborék? Hol vannak most az árak az egykori rezsicsökkentés szintjéhez képest?
Részvény / Deviza / Áru Alig mozdult a BUX-index
MTI | 2021. szeptember 16. 17:34
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 13,40 pontos, 0,03 százalékos emelkedéssel, 52 331,31 ponton zárt csütörtökön.
Részvény / Deviza / Áru Elmarad az idei német gazdasági csoda, makacsul kúszik felfelé az olaj
Eidenpenz József | 2021. szeptember 16. 12:07
Emelkednek az európai tőzsdék, pedig jelentősen csökkentették a német gazdaság idei növekedésére vonatkozó előrejelzést. Az erre az évre várt fellendülés 2022-re tolódhat. A makacsul felfelé kúszó olajárak és az alkatrészhiány miatt dráguló járművek miatt csökkennek az autóeladások.
Részvény / Deviza / Áru Kis mínuszban zárt a BUX
Privátbankár.hu / MTI | 2021. szeptember 15. 18:29
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 74,48 pontos, 0,14 százalékos csökkenéssel, 52 317,91 ponton zárt szerdán.
Friss
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos