BUX
36 463.72
+1.05%
+378.00
OTP
10 540.00
+2.93%
+300.00
MOL
2 008.00
-0.30%
-6.00
RICHTER
6 910.00
+0.07%
+5.00
MTELEKOM
396.00
+0.25%
+1.00
 
2020. április 3. 19:03

Az MNB pár nappal ezelőtti forinterősítő intézkedése ellenére megint 367-hez közelít az árfolyam. De gyengül a zloty és a cseh korona is. A BUX az európai indexekhez hasonlóan esett, az OTP felfelé, a Mol és a Richter lefelé húzta.

Ma egész nap negatív maradt a hangulat a részvénypiacokon, az európai indexek végül 0,5-2,5 százalék közötti esésben zártak. A skála jobbik végén a német DAX index állt fél százalékkal, az egyik legrosszabb az olasz index másfél százalékos esése volt. Az amerikai indexek is jelentős mínuszban vannak, 1,8-1,9 százalékkal esnek hat óra után. A rossz hangulat egyik oka lehet, hogy az USA-ban továbbra is romlanak a járványstatisztikák, az eddigi legtöbb halottat regisztrálták például New Yorkban. Európában is várat magára a fordulópont.

Az USA-ban 1975 óta nem látott ütemben ugrott meg a munkanélküliség márciusban, 3,5-ről 4,4 százalékra. Az elemzők 3,8 százalékot vártak. A foglalkoztatottak száma is a vártnál jobban, 701 ezerrel zuhant vissza. Az adatokban a legrosszabb azonban az, hogy még csak egy előszelét adják annak, ami áprilisban jön – írja a tőzsdei sajtó. Valójában a sokkot már a csütörtöki adatok előidézték, amikor a heti munkanélküli-kérelmek száma haladta meg az összes lehetséges elképzelést.

OTP fel, Mol le

Itthon a BUX index egy százalékkal esett, az OTP három százalékos emelkedése, a Mol hat százalékos zuhanása és a Richter két százalékos esése mellett. Annak ellenére esik a Mol, hogy a napokban nagy izgalmakat kiváltó olaj ismét 5-10 százalékos pluszban van.

A forint reggel viszonylag erős volt, 360 körül járt az euró, de azután fokozatosan gyengült a nap során. Most este 367,70 az árfolyam, vészesen közelít ahhoz a 370-es szinthez, ami előtt az MNB pár napja beavatkozott. A cseh korona és a lengyel zloty is gyengült, bár valamivel kevésbé, mint a mi fizetőeszközünk.

További és frissebb árfolyamok itt láthatók

Marad a nyomás a forinton

Nehezen fordul a forint az Erste Befektetési Zrt. kora délutáni elemzése szerint. Bár 360 forint alatt is járt az EUR/HUF tegnap, ma ismét 365 forint környékén van az árfolyam. (Azóta már 368 közelében.) “A nyomás így továbbra is ott van a forinton, azonban ez most a régiós devizákra is igaz. Az MNB kvázi kamatemelése és a kormány jövő hét elejére várható fiskális stimulusa azonban hozzájárulhatnak a forint árfolyamának stabilizálásához a közeljövőben” – véli a brókercég. (A forinttal kapcsolatos véleményeket idéztünk szokásos délelőtti piaci tudósításunkban is.)

A befektetők veszik az aranyat, az ETF-ekben tárolt arany mennyisége ma reggelre tovább nőtt, 2826 tonnára – írja az Erste Befektetési Zrt. A piacon gondot okoz az is, hogy a fizikai kínálat eltűnt a járvánnyal kapcsolatos korlátozások miatt. A svájci aranyöntők kérték a kormányt, hogy újra elkezdhessék a tevékenységüket, mivel jelentős igény lenne a fizikai aranyra, rudakra, érmékre és ékszerekre. A fundamentumok mindenesetre továbbra is kedvezőek az aranyra nézve – tartja a brókercég.

Fontos támasznál a BUX

E héten már nem volt tapasztalható a korábbi erőteljes eladói nyomás a részvénypiacokon, de továbbra is rendkívül törékeny a hangulat, a koronavírus-járvány gyorsulása bármikor kiválthat egy újabb csökkenő hullámot. A hazai részvényindex lényegében oldalazást mutatott, de most meghatározó támaszhoz ért 32 ezer pontnál, melynek szignifikáns letörése újabb negatív hullámot indíthat el a hazai részvénypiacon – írta az Equilor Befektetési Zrt. hírlevele.

Összeomlottak a sertésárak

A sovány sertéshús ára az USA-ban valósággal összeomlott. Ma újabb 5-8 százalékkal tíz éves mélypont közelébe estek a közelebbi határidők. Egy hét alatt már 40 százalék körüli az esés, amiben nyilván a koronavírus-járvány amerikai súlyosbodásának lehet oroszlánrésze. A sertéshús az árutőzsdén általában tavasszal, nyár elején drágul. Akkor, amikor az USA-ban megindul a szabad téri hússütögetés, a kertiparty– és barbecue-szezon. Ez az idén lehet, hogy teljesen kimarad. A hús jelentős részét egyébként Kínába exportálják.

 

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Részvény / Deviza / Áru Tavasszal megrohamozták a Tescót, most meg kapkodnak az utazási irodákért
Eidenpenz József | 2020. május 27. 11:04
Ma is maradt az optimizmus a tőzsdéken, pedig sűrűsödnek a fekete felhők az amerikai-kínai kapcsolatok egén. Európában nagy az optimizmus a mozgási korlátozások lazítása miatt, sokan már a nyaralásukat tervezgetik, ami a turizmussal kapcsolatos részvényeket küldte a magasba. A brit kiskereskedők nagy forgalomnövekedést értek el. Kevesebb alkalommal vásároltak az emberek, de akkor másfélszer annyit vettek. Ma is hasít az OTP.
Részvény / Deviza / Áru 3000 felett az S&P, tízezer fölé ugrott az OTP
Eidenpenz József | 2020. május 26. 18:53
Az amerikai részvénypiac a tegnapi zárva tartás után ma igyekezett bepótolni a lemaradást Európához képest, de nem sikerült neki. Az S&P 500 index így is 3000 pont felett jár, miközben Európa tovább menetelt. A BUX-ra sem lehetett panasz, főleg az OTP remekelt, öt százalék feletti ugrást produkált. A forint erős, annak ellenére, hogy az MNB ma nem sokat mondott a kamatdöntés után.
Részvény / Deviza / Áru Ebben a két országban júliustól már teljesen megszűnhetnek a korlátozások
Eidenpenz József | 2020. május 25. 18:51
Németországban és Spanyolországban is megvan a menetrendje, mikor szűnhet meg az utolsó korlátozás is. Szerdán az Európai Bizottság új előterjesztést mutathat be, amelyet az EU vezetői végre személyesen tárgyalnak meg. Újból megnyílik a virtuális térbe száműzött tőzsde New Yorkban. Ilyen hírek nyomán ma az európai részvények két százalék körüli emelkedést értek el.
Részvény / Deviza / Áru Indul a csőd-cunami, emelkedünk, mert mindenki esést vár
Eidenpenz József | 2020. május 25. 11:53
Jó a hangulat a tőzsdéken, látszólag különösebb ok nélkül, bár valószínűleg a tovább javuló járványstatisztikák sokat nyomnak a latban. Hong Kongban újra tüntetnek, az USA és Kína szócsatákat vív. A munkanélküliség-hullámot hasonló csődhullám követheti a vállalati és az ingatlanszektorban. Azért emelkedhet a tőzsde, mert mindenki esést vár.
Részvény / Deviza / Áru Három hónapja kezdődött a krach – hol tart a forint a globális deviza-roncsderbiben?
Eidenpenz József | 2020. május 25. 06:07
Úgy érzed, gyenge a forint? Akkor nézd meg, hol tart ehhez képest a cseh korona, a brazil reál vagy a török líra. De még Norvégia vagy Kanada sem úszta meg, jelentősen leértékelődött fizetőeszközük a vírusválság által okozott tőkepiaci krach közepette. Az is érthetővé válik, miért fordulnak mostanában sokan az aranyhoz.
Részvény / Deviza / Áru Tudjuk, mit csináltál áprilisban, újra tőzsdén a Pick szalámigyár
Eidenpenz József | 2020. május 22. 19:17
A videojátékok piaca hatalmas emelkedést mutatott áprilisban, de vették a hardvereket is. Sokan nyilván ezzel ütötték el az időt a karantén alatt. A tőzsdéken stagnálás vagy enyhe esés látható, a BUX kicsit jobban süllyedt, főleg a Mol miatt. Gyengült a forint is.
Részvény / Deviza / Áru Kína berúgta az ajtót – kisbefektetőknek már nem adnak el olajat?
Eidenpenz József | 2020. május 22. 11:41
Végleg rá akar telepedni Kína Hong Kongra, a tőzsdeindex majdnem hat százalékkal zuhant, Amerika válaszlépésekkel fenyeget. Az európai tőzsdék esése azonban mérsékelt, a BUX is az átlagot hozza, az OTP egy százalék alatti mértékben gyengül. Megint visszapattant 349 forint környékéről az euró. Egyes cégek nem akarnak olajat eladni olyan alapoknak, amelyekbe a kisbefektetők szállnak be. Drága lett bitcoinozni.
Részvény / Deviza / Áru A TikTok lassan annyit ér, mint Magyarország GDP-je
Eidenpenz József | 2020. május 21. 18:42
Az amerikai munkanélküliségi adat látszólag megfelelt a várakozásoknak, de a tőzsdéket nem tudta jobb kedvre deríteni. A kereskedelmi háború árnya és globálisan romló vírusstatisztikák nyomasztják a befektetőket. A BUX viszonylag jól teljesített, legalább az OTP meg tudta tartani tegnapi záróárát. A forint tovább erősödött. Újított a Facebook, sokat ér a Tiktok.
Részvény / Deviza / Áru Ez egy új fejezet? Trump nekiment személyesen a kínai elnöknek is
Eidenpenz József | 2020. május 21. 12:09
Főleg az amerikai-kínai kapcsolatok romlása miatt esnek ma a tőzsdék. Donald Trump elnök ezúttal személyesen a kínai elnököt is támadta, amire eddig nem volt példa. A szenátus közben elfogadott egy szabályozást, ami alapján kidobhatják az amerikai tőzsdékről a kínai nagyvállalatok részvényeit. A BUX is süllyed, a forint viszont erősödik.
Részvény / Deviza / Áru 100 készülő oltásból ötnek van esélye? – lassan csúcsot döntenek az amerikai részvények
Eidenpenz József | 2020. május 20. 19:24
Jó a hangulat a tőzsdéken, a befektetők bíznak benne, hogy újabb mentőcsomagokat adnak a gazdaságnak. Mentőövet készülnek dobni az európai autóiparnak is. A legalább százféle készülő oltóanyagból készült egy ötelemű lista, amely az esélyesebbeket tartalmazza. A BUX szerényen emelkedett, a forint stabil volt.
hírlevél