TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

Az MNB pár nappal ezelőtti forinterősítő intézkedése ellenére megint 367-hez közelít az árfolyam. De gyengül a zloty és a cseh korona is. A BUX az európai indexekhez hasonlóan esett, az OTP felfelé, a Mol és a Richter lefelé húzta.

Ma egész nap negatív maradt a hangulat a részvénypiacokon, az európai indexek végül 0,5-2,5 százalék közötti esésben zártak. A skála jobbik végén a német DAX index állt fél százalékkal, az egyik legrosszabb az olasz index másfél százalékos esése volt. Az amerikai indexek is jelentős mínuszban vannak, 1,8-1,9 százalékkal esnek hat óra után. A rossz hangulat egyik oka lehet, hogy az USA-ban továbbra is romlanak a járványstatisztikák, az eddigi legtöbb halottat regisztrálták például New Yorkban. Európában is várat magára a fordulópont.

Az USA-ban 1975 óta nem látott ütemben ugrott meg a munkanélküliség márciusban, 3,5-ről 4,4 százalékra. Az elemzők 3,8 százalékot vártak. A foglalkoztatottak száma is a vártnál jobban, 701 ezerrel zuhant vissza. Az adatokban a legrosszabb azonban az, hogy még csak egy előszelét adják annak, ami áprilisban jön – írja a tőzsdei sajtó. Valójában a sokkot már a csütörtöki adatok előidézték, amikor a heti munkanélküli-kérelmek száma haladta meg az összes lehetséges elképzelést.

OTP fel, Mol le

Itthon a BUX index egy százalékkal esett, az OTP három százalékos emelkedése, a Mol hat százalékos zuhanása és a Richter két százalékos esése mellett. Annak ellenére esik a Mol, hogy a napokban nagy izgalmakat kiváltó olaj ismét 5-10 százalékos pluszban van.

A forint reggel viszonylag erős volt, 360 körül járt az euró, de azután fokozatosan gyengült a nap során. Most este 367,70 az árfolyam, vészesen közelít ahhoz a 370-es szinthez, ami előtt az MNB pár napja beavatkozott. A cseh korona és a lengyel zloty is gyengült, bár valamivel kevésbé, mint a mi fizetőeszközünk.

További és frissebb árfolyamok itt láthatók

Marad a nyomás a forinton

Nehezen fordul a forint az Erste Befektetési Zrt. kora délutáni elemzése szerint. Bár 360 forint alatt is járt az EUR/HUF tegnap, ma ismét 365 forint környékén van az árfolyam. (Azóta már 368 közelében.) “A nyomás így továbbra is ott van a forinton, azonban ez most a régiós devizákra is igaz. Az MNB kvázi kamatemelése és a kormány jövő hét elejére várható fiskális stimulusa azonban hozzájárulhatnak a forint árfolyamának stabilizálásához a közeljövőben” – véli a brókercég. (A forinttal kapcsolatos véleményeket idéztünk szokásos délelőtti piaci tudósításunkban is.)

A befektetők veszik az aranyat, az ETF-ekben tárolt arany mennyisége ma reggelre tovább nőtt, 2826 tonnára – írja az Erste Befektetési Zrt. A piacon gondot okoz az is, hogy a fizikai kínálat eltűnt a járvánnyal kapcsolatos korlátozások miatt. A svájci aranyöntők kérték a kormányt, hogy újra elkezdhessék a tevékenységüket, mivel jelentős igény lenne a fizikai aranyra, rudakra, érmékre és ékszerekre. A fundamentumok mindenesetre továbbra is kedvezőek az aranyra nézve – tartja a brókercég.

Fontos támasznál a BUX

E héten már nem volt tapasztalható a korábbi erőteljes eladói nyomás a részvénypiacokon, de továbbra is rendkívül törékeny a hangulat, a koronavírus-járvány gyorsulása bármikor kiválthat egy újabb csökkenő hullámot. A hazai részvényindex lényegében oldalazást mutatott, de most meghatározó támaszhoz ért 32 ezer pontnál, melynek szignifikáns letörése újabb negatív hullámot indíthat el a hazai részvénypiacon – írta az Equilor Befektetési Zrt. hírlevele.

Összeomlottak a sertésárak

A sovány sertéshús ára az USA-ban valósággal összeomlott. Ma újabb 5-8 százalékkal tíz éves mélypont közelébe estek a közelebbi határidők. Egy hét alatt már 40 százalék körüli az esés, amiben nyilván a koronavírus-járvány amerikai súlyosbodásának lehet oroszlánrésze. A sertéshús az árutőzsdén általában tavasszal, nyár elején drágul. Akkor, amikor az USA-ban megindul a szabad téri hússütögetés, a kertiparty– és barbecue-szezon. Ez az idén lehet, hogy teljesen kimarad. A hús jelentős részét egyébként Kínába exportálják.

 

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 28 410 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál és a Cetelemnél 28 721 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru A tőzsdekrach oka 200 ezer halott Amerikában, 400 ezer fertőzés Magyarországon?
Eidenpenz József | 2020. szeptember 21. 18:55
Csúnya, két-három hónapja nem látott mélyrepülést mutatnak a tőzsdék, részben a járvány rohamos terjedése, részben az amerikai stimulus hiánya, részben pedig a bankszektor problémái miatt. A német index különösen nagyot esett, de a BUX sem sokkal maradt el tőle. A forint is gyengült, a dollár viszont erősödött, ami az árupiacokat is a mélybe lökte. Amerikában ráadásul még politikai komplikációk is felmerültek.
Részvény / Deviza / Áru Túlzás volt a reggeli OTP-zuhanás? Megvan a TikTok-megoldás
Eidenpenz József | 2020. szeptember 21. 11:31
A koronavírus súlyosbodó második hullámával és szigorodó biztonsági intézkedésekkel, valamint a bankszektor teljesítményével magyarázzák, hogy ma is nagyon rossz a tőzsdék hangulata. A tőzsdeindexek esése a két-három százalékot is eléri, közéjük tartozik a hazai BUX-index is. Az OTP különösen nagyot esett, ennek magyar és európai okai is vannak. A forint gyengül, a dollár erősödik.
Részvény / Deviza / Áru Nagyot esett az OTP, megvan, miért emelkedik a Telekom
Eidenpenz József | 2020. szeptember 18. 18:49
Rossz hangulatban telik a hét utolsó napja a tőzsdéken, Európában főleg a magas fertőzésszámok okoznak aggodalmakat. A BUX index az európai átlaghoz hasonlóan esett, üde színfolt volt a Magyar Telekom, amely egy tenderrel kapcsolatban kapaszkodott feljebb. Az euró/forint makacsul 360 felett tartózkodott, az olaj drágulása viszont leállni látszik.
Részvény / Deviza / Áru Tik-tak, tik-tak: ma dönt Trump a TikTokról, holnap a kormány a hitelmoratóriumról
Csabai Károly | 2020. szeptember 18. 11:26
Úgy tűnik, a világgazdaság mielőbbi kilábalásával kapcsolatos aggodalmak az amerikai és az európai piacokat jobban megfektették, mint az ázsiaiakat, ez a nemesfémek malmára hajtották a vizet. Az olaj erős hetet zárt, ami baljós előjel a számunkra, vége szakadhat ugyanis a hazai üzemanyagárak csökkenésének. Az OTP és a forint árfolyamát a hiteltörlesztési moratóriumról holnap belengetett döntés bizonytalan kimenetele tarthatja nyomás alatt. Az USA-ban pedig a vigyázó szemek Trumpra vetődnek atekintetben, hogyan dönthet az amerikai elnök a TikTokról.
Részvény / Deviza / Áru Ezután jön csak a járvány neheze? A Tesla 3+1 ütőkártyája
Eidenpenz József | 2020. szeptember 17. 19:10
Európában kicsit, Amerikában nagyon rossz – így foglalhatnánk össze a mai tőzsdei hangulatot. Budapesten pedig valahol a kettő között. A befektetőknek a jelek szerint nem sok okuk van a vásárlásra, a legtöbb gazdasági adat inkább felemás, az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed pedig tegnap este csalódást okozott. Lehet, hogy télen újabb válságra számíthatunk?
Részvény / Deviza / Áru Több mint kínos, ami kiderült a tőzsde sztárjáról
Király Béla | 2020. szeptember 17. 18:48
Az idei első félévben a Nasdaq legjobban teljesítő részvénye a Nikola elektromos teherautó-gyártóé volt. Igaz a gyártót akár idézőjelbe is tehetnénk, hiszen a vállalatról kiderült, hogy ettől továbbra is nagyon messze van.
Részvény / Deviza / Áru Augusztusban megint beomlott az európai autóipar, retikülökkel folyik az adok-kapok
Eidenpenz József | 2020. szeptember 17. 11:47
Az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed egyesek szerint csalódást okozott a piacoknak, mások szerint kellemes meglepetést. A tegnap esti amerikai esés mindenesetre folytatódik Ázsiában és Európában egyaránt. Kontinensünkön szenvednek a bankok és az autóipar. A BUX hozza az európai átlagot, főleg az OTP húzza le. Az új jelszó a “Hópehely” a technológiai részvények piacán, folytatódik a luxusóriások harca.
Részvény / Deviza / Áru Ruanda szintje alá süllyedt Törökország, házkutatás a BMW-nél
Eidenpenz József | 2020. szeptember 16. 18:56
A ma esti fontos Fed-ülés előtt nem teljesen egyértelmű a tőzsdék iránya, Amerikában például a technológiai részvények süllyednek és az ipari részvények emelkednek. Régiónk továbbra is alulteljesítő, Varsóban és Budapesten is süllyedt az index. Nálunk ez az OTP esésének köszönhető. Ismét gyengült a forint, kiújult a Boeing-botrány, leépítenek az európai járműgyártók. Házkutatást tartanak a BMW-nél, de csak Dél-Koreában.
Részvény / Deviza / Áru Miért maradt le a BUX? Mit mutat az Apple új órája?
Eidenpenz József | 2020. szeptember 16. 11:28
Óvatosan pozitív a hangulat ma a tőzsdéken, mindenki a Fed ülésének esti záró eseményére vár. A BUX azonban ma is szerény mínuszban van, miközben a forint is tovább gyengül. A BUX már régen alulteljesítő, ennek okai talán a gazdaságpolitikában keresendőek. Ígéretes a Pfizer vakcinája, kereset készül a Facebook ellen, elmeszelték Donald Trump kereskedelmi háborúját – legalábbis elvileg.
Részvény / Deviza / Áru Jön az árupiaci bika? Ma nézik az Apple óráját
Eidenpenz József | 2020. szeptember 15. 19:05
Az Egyesült Államokban nagyon jó a tőzsdék hangulata, az indexeket főleg a technológiai szektor húzza. Európában is szinte csak pluszokat látunk, kivétel Varsó és még inkább Budapest. Valamiért a hazai piacon komoly eladói nyomás volt, három vezető részvényünk is nagyot esett. Valamelyest a forint is tovább gyengült. Ma mutatja be új termékeit az Apple.
Friss
hírlevél