BUX
35 875.71
-1.28%
-465.00
OTP
10 370.00
-2.99%
-320.00
MOL
1 970.00
-0.86%
-17.00
RICHTER
6 810.00
+0.67%
+45.00
MTELEKOM
393.00
-1.87%
-7.00
 
2020. április 3. 11:17

Tényleg összehívták az OPEC értekezletét, ahogy Donald Trump jelezte, bár csak virtuálisan. Kérdés, ez elég lesz-e az olajárak stabilizálására, az amerikai olajipar megmentésére. A tegnapi szerény pluszokat enyhe mínuszok követik a tőzsdéken. A Mol süllyed leginkább itthon, de a forint is megint lefelé tart. 

Egymillió fölé emelkedett a fertőzöttek száma a világban, és 53 ezer fölé a halottaké. Nagy-Britanniában, az USA-ban, de Magyarországon és még számos országban tovább terjed a kór, másutt, mint Olaszországban vagy Spanyolországban magas szinten ingadozik a fertőzöttek és halottak napi száma. (Lásd cikkeinket a vírus terjedéséről itt»»» és itt»»».)

Tegnap az egész részvénypiac emelkedését részben az olajárak ugrásával magyarázták, a nagy bajban levő olajiparnak ugyanis az egész amerikai gazdaságra nézve lényeges a kihatása. Mára azonban az optimizmus hatás halványulni látszik, mert a Bloomberg megfogalmazásában “az ördög a részletekben rejlik majd”. Az OPEC mindenesetre ma délelőtt “virtuális találkozót” hívott össze a helyzet megvitatására hétfőre.

A WTI típusú olaj ára az amerikai fogyasztói árakkal korrigálva (Macrotrends.net) A WTI típusú olaj ára az amerikai fogyasztói árakkal korrigálva (Macrotrends.net)

A Molt is sújtja az olajválság

Kora reggel mínuszban volt az olaj ára, délelőtt már újra pluszban látjuk, főleg a Brent északi-tengeri típust, amely hat százalékos pluszban volt tíz órakor. A WTI ezzel 25,70, a Brent 31,70 dolláron állt. Az olajrészvények viszont esnek. (A Macrotrends.net fenti ábrájának érdekessége, hogy az inflációval korrigálva mutatja az olaj árát ,amely a kilencvenes évek óta nem volt ilyen alacsony szinteken.  A szürke oszlopok az USA recessziós időszakait jelzik.) Tegnap emlékezetes, 25 százalék körüli robbanást mutatott be a fekete arany, miután Donald Trump beszélt a szaúdi herceggel, és reményét fejezte ki, hogy az oroszok és a szaúdiak megegyeznek a kitermelés jelentős csökkentéséről.

Az európai tőzsdeindexek jellemzően egy százalék körüli mínuszban vannak ma délelőtt, a német DAX egyelőre megússza fél százalékkal. Az amerikai indexek határidős árai is 1,0-1,2 százalékkal süllyednek. Itthon a BUX is egy százalékkal esik, a Mol 3,3, a Richter 1,1 százalékkal gyengül. Az OTP pár ezrelékes pluszban, a bank egyébként szorgalmasan vásárolja saját részvényeit.

Szigorít az MNB, csúcson a dollár/forint

A forint kissé gyengült, az euró több mint egy forinttal drágább, 364,60. A forintot két napja az MNB-nek kellett stabilizálnia, amikor az euróárfolyam a 370-et ostromolta. Egyfajta részleges kamatemelés történt, hiszen bevezettek egy új tendert a bankoknak, ahol magasabb kamatot kínálnak a lekötött pénzért. “Kevesebb mint 24 óra alatt monetáris könnyítésből monetáris szigorításba váltott a magyar jegybank” – írta a Bloomberg Orbán teljhatalmát és a hazai helyzetet elemző cikkében.

“A jegybank monetáris szigorításként értelmezhető intézkedései segítettek a hazai devizának. A lépéssel a látszólag gyorsuló gyengülést megakadályozhatták, ugyanakkor a régiós trendektől nehéz lesz függetlenedni, a koronavírus miatt továbbra is kockázatkerülő üzemmódban vannak a befektetők, így rövid távon nem biztos, hogy nagy erősödést kell várni” – írta csütörtökön a KBC Equitas is.

Új történelmi csúcsra emelkedett a dollár-forint árfolyama a mai kereskedésben, de ez most elsősorban a dollár euróval szembeni erősödésének tudható be, és csak kisebb részben a forint gyengülésének– írja az Equilor Befektetési Zrt. “Technikailag igen nyugtalanító a kép, Fibonacci-szintek alapján akár a 352-es szint is elérhető lehet a következő időszakban” – teszik hozzá.

A Reuters által megkérdezett elemzők viszont egy év alatt hét százalékos forinterősödést várnak.

Robbant a Tesla, csökkent a Mol-célár

A Tesla árfolyama 18 százalékkal emelkedett tegnap a zárás utáni kereskedésben, miután a vállalat meglepetésre arról számolt be, hogy 88 400 autót szállított le az első negyedévben, jóval többet, mint a 78 ezres konszenzus. A Goldman Sachs a Mol célárát 3400 forintról 2200 forintra csökkentette, az ajánlásuk pedig vételről tartásra módosult. Az elemzői konszenzus így jelenleg 2544 forint a Mol részvényére, amely 27 százalékkal magasabb a tegnapi záróárfolyamnál – írta a KBC Equitas reggeli összefoglalója.

Ingyenes HBO-sorozatok

Az AT&T által tulajdonolt HBO a mai naptól világszerte ingyenesen elérhetővé tesz rengeteg sorozatot, több, mint 10 ezer órányi tartalmat – írta az Equilor Befektetési Zrt. hírlevele. A felhasználók az összes HBO által támogatott platformon hozzáférhetnek a műsorokhoz. A vállalat közleménye szerint egy hónapig lesz ingyenes a tartalom, ugyanis májustól indul az HBO Go streaming szolgáltatás havi 14,99 dollárért.

Ma sok makrogazdasági adat érkezik majd, például újabb beszerzési menedzserindexek. Bár a hatásuk most különösen kiszámíthatatlan, ahogy a tegnapi borzasztó amerikai munkanélküliségi adat sem akadályozta meg az indexeket abban, hogy emelkedjenek.

 

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Részvény / Deviza / Áru Nem lesz itt semmiféle V alakú kilábalás?
Eidenpenz József | 2020. május 29. 18:47
A tőzsdék hangulata ma rossz, bár az amerikai technológiai papírok nagy átlagban tudtak egy kicsit emelkedni. A piacok arra várnak, mit talál ki Donald Trump elnök Kína megzabolázására, és ez mennyiben fogja érinteni a gazdaságot, a részvényeket. A BUX index is a többi európai mutatóhoz hasonlóan esett az OTP vezetésével, de a forint erősödött. A nemesfémeknek kedvez a helyzet.
Részvény / Deviza / Áru Trump mai sajtótájékoztatójától reszketnek a tőzsdék
Eidenpenz József | 2020. május 29. 12:02
Rossz ma a hangulat a világ tőzsdéin, sokan attól tartanak, hogy az amerikai-kínai viszony nagyon elmérgesedik, és új kereskedelmi háborúba torkollik. A gazdasági adatok vegyesek voltak, de a vállalati szektorból leépítésekről, termelés-csökkentésről, szolgáltatások törléséről jöttek hírek. Az OTP húzza le a BUX-ot, de még bőven tízezer felett jár.
Részvény / Deviza / Áru Várjunk a vételekkel: a következő esés nagyobb lehet, mint a márciusi?
Barlai Róbert | 2020. május 28. 20:34
Az amerikai Bézs Könyv megállapításai mellett a világ vezető pénzügyi szakembereinek véleménye alapján sem látszik sok esély arra, hogy V alakú gazdasági kilábalás következik be - a tőzsdéken mégis ezt árazzák, a piacok álom-üzemmódba kapcsoltak. Ez a divergencia nem tartható fenn sokáig, előbb-utóbb a tőzsdéken is ébresztőt fújnak -  ha pedig visszatér a kockázatkerülés, az újra nyomás alá fogja helyezni a feltörekvő piacokat valamint a közép- és kelet-európai országok eszköz- és devizaárfolyamait. Barlai Róbert tőkepiaci szakember jegyzete.
Részvény / Deviza / Áru Három hónapos csúcson a részvénypiacok, tovább száguld az OTP is
Eidenpenz József | 2020. május 28. 18:46
Vegyes makroadatok érkeztek, a német infláció például nagyon alacsony, ami a gazdasági növekedés szempontjából nem túl jó hír. Az amerikai munkanélküli kérelmek száma még mindig milliós nagyságrendű, és az ipar is jókorát esett áprilisban, de a számok megfeleltek az előzetes várakozásoknak. Így nyugodtan folytatódik az árfolyamok emelkedése a tőzsdéken, az OTP is a nyertesek közé tartozik.
Részvény / Deviza / Áru Trump bosszúja gyors volt, gépi intelligenciában nyomulnak az óriások
Eidenpenz József | 2020. május 28. 11:53
Az európai tőzsdéken ma is jó a hangulat, az USA-ban azonban egyelőre kérdéses. Főleg a tech-szektorban, miután Donald Trump máris beváltani látszik fenyegetését, és büntetésekkel igyekszik korrigálni az (őt) helytelenül moderáló közösségimédia-alkalmazásokat. A nagy technológiai óriások öt éve nem vásároltak fel ennyi startupot, főleg a mesterséges intelligenciában nyomulnak.
Részvény / Deviza / Áru Pesszimista a Fidelity, komoly esélyt ad a második hullámnak
Eidenpenz József | 2020. május 28. 06:07
Mintegy 60 százalékos valószínűséget ad a Fidelity International annak a forgatókönyvnek, hogy lesz második fertőzési hullám ősszel, amelyet még nem tudnak teljes mértékben kézben tartani az országok. A világ nagy mértékben függ majd Kínától, ahol pozitív növekedés várható a járvány ellenére is, 1,2 százalék a Fidelity alapszcenáriójában. Az EU gazdasága tíz százalékkal zsugorodhat idén, de rossz esetben ez húsz százalékra is lemehet.
Részvény / Deviza / Áru Trump megfenyegette a közösségi médiát, megint az OTP a húzópapír
Eidenpenz József | 2020. május 27. 18:42
A tőzsdeindexek nagy része még erősödik, de az eddig az emelkedés motorját jelentő technológiai papírok ma lefelé tartanak. Miután a Twitter megjelölte az amerikai elnök egyik bejegyzését, mint potenciálisan félrevezető információt, Trump szabályozással vagy bezárással fenyegette meg az egész szektort. Itthon tovább drágul az OTP, de megtorpant a Mol, amelyet az eső olaj nyomaszthat.
Részvény / Deviza / Áru Tavasszal megrohamozták a Tescót, most meg kapkodnak az utazási irodákért
Eidenpenz József | 2020. május 27. 11:04
Ma is maradt az optimizmus a tőzsdéken, pedig sűrűsödnek a fekete felhők az amerikai-kínai kapcsolatok egén. Európában nagy az optimizmus a mozgási korlátozások lazítása miatt, sokan már a nyaralásukat tervezgetik, ami a turizmussal kapcsolatos részvényeket küldte a magasba. A brit kiskereskedők nagy forgalomnövekedést értek el. Kevesebb alkalommal vásároltak az emberek, de akkor másfélszer annyit vettek. Ma is hasít az OTP.
Részvény / Deviza / Áru 3000 felett az S&P, tízezer fölé ugrott az OTP
Eidenpenz József | 2020. május 26. 18:53
Az amerikai részvénypiac a tegnapi zárva tartás után ma igyekezett bepótolni a lemaradást Európához képest, de nem sikerült neki. Az S&P 500 index így is 3000 pont felett jár, miközben Európa tovább menetelt. A BUX-ra sem lehetett panasz, főleg az OTP remekelt, öt százalék feletti ugrást produkált. A forint erős, annak ellenére, hogy az MNB ma nem sokat mondott a kamatdöntés után.
Részvény / Deviza / Áru Ebben a két országban júliustól már teljesen megszűnhetnek a korlátozások
Eidenpenz József | 2020. május 25. 18:51
Németországban és Spanyolországban is megvan a menetrendje, mikor szűnhet meg az utolsó korlátozás is. Szerdán az Európai Bizottság új előterjesztést mutathat be, amelyet az EU vezetői végre személyesen tárgyalnak meg. Újból megnyílik a virtuális térbe száműzött tőzsde New Yorkban. Ilyen hírek nyomán ma az európai részvények két százalék körüli emelkedést értek el.
Friss
hírlevél