TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

Tényleg összehívták az OPEC értekezletét, ahogy Donald Trump jelezte, bár csak virtuálisan. Kérdés, ez elég lesz-e az olajárak stabilizálására, az amerikai olajipar megmentésére. A tegnapi szerény pluszokat enyhe mínuszok követik a tőzsdéken. A Mol süllyed leginkább itthon, de a forint is megint lefelé tart. 

Egymillió fölé emelkedett a fertőzöttek száma a világban, és 53 ezer fölé a halottaké. Nagy-Britanniában, az USA-ban, de Magyarországon és még számos országban tovább terjed a kór, másutt, mint Olaszországban vagy Spanyolországban magas szinten ingadozik a fertőzöttek és halottak napi száma. (Lásd cikkeinket a vírus terjedéséről itt»»» és itt»»».)

Tegnap az egész részvénypiac emelkedését részben az olajárak ugrásával magyarázták, a nagy bajban levő olajiparnak ugyanis az egész amerikai gazdaságra nézve lényeges a kihatása. Mára azonban az optimizmus hatás halványulni látszik, mert a Bloomberg megfogalmazásában “az ördög a részletekben rejlik majd”. Az OPEC mindenesetre ma délelőtt “virtuális találkozót” hívott össze a helyzet megvitatására hétfőre.

A WTI típusú olaj ára az amerikai fogyasztói árakkal korrigálva (Macrotrends.net) A WTI típusú olaj ára az amerikai fogyasztói árakkal korrigálva (Macrotrends.net)

A Molt is sújtja az olajválság

Kora reggel mínuszban volt az olaj ára, délelőtt már újra pluszban látjuk, főleg a Brent északi-tengeri típust, amely hat százalékos pluszban volt tíz órakor. A WTI ezzel 25,70, a Brent 31,70 dolláron állt. Az olajrészvények viszont esnek. (A Macrotrends.net fenti ábrájának érdekessége, hogy az inflációval korrigálva mutatja az olaj árát ,amely a kilencvenes évek óta nem volt ilyen alacsony szinteken.  A szürke oszlopok az USA recessziós időszakait jelzik.) Tegnap emlékezetes, 25 százalék körüli robbanást mutatott be a fekete arany, miután Donald Trump beszélt a szaúdi herceggel, és reményét fejezte ki, hogy az oroszok és a szaúdiak megegyeznek a kitermelés jelentős csökkentéséről.

Az európai tőzsdeindexek jellemzően egy százalék körüli mínuszban vannak ma délelőtt, a német DAX egyelőre megússza fél százalékkal. Az amerikai indexek határidős árai is 1,0-1,2 százalékkal süllyednek. Itthon a BUX is egy százalékkal esik, a Mol 3,3, a Richter 1,1 százalékkal gyengül. Az OTP pár ezrelékes pluszban, a bank egyébként szorgalmasan vásárolja saját részvényeit.

Szigorít az MNB, csúcson a dollár/forint

A forint kissé gyengült, az euró több mint egy forinttal drágább, 364,60. A forintot két napja az MNB-nek kellett stabilizálnia, amikor az euróárfolyam a 370-et ostromolta. Egyfajta részleges kamatemelés történt, hiszen bevezettek egy új tendert a bankoknak, ahol magasabb kamatot kínálnak a lekötött pénzért. “Kevesebb mint 24 óra alatt monetáris könnyítésből monetáris szigorításba váltott a magyar jegybank” – írta a Bloomberg Orbán teljhatalmát és a hazai helyzetet elemző cikkében.

“A jegybank monetáris szigorításként értelmezhető intézkedései segítettek a hazai devizának. A lépéssel a látszólag gyorsuló gyengülést megakadályozhatták, ugyanakkor a régiós trendektől nehéz lesz függetlenedni, a koronavírus miatt továbbra is kockázatkerülő üzemmódban vannak a befektetők, így rövid távon nem biztos, hogy nagy erősödést kell várni” – írta csütörtökön a KBC Equitas is.

Új történelmi csúcsra emelkedett a dollár-forint árfolyama a mai kereskedésben, de ez most elsősorban a dollár euróval szembeni erősödésének tudható be, és csak kisebb részben a forint gyengülésének– írja az Equilor Befektetési Zrt. “Technikailag igen nyugtalanító a kép, Fibonacci-szintek alapján akár a 352-es szint is elérhető lehet a következő időszakban” – teszik hozzá.

A Reuters által megkérdezett elemzők viszont egy év alatt hét százalékos forinterősödést várnak.

Robbant a Tesla, csökkent a Mol-célár

A Tesla árfolyama 18 százalékkal emelkedett tegnap a zárás utáni kereskedésben, miután a vállalat meglepetésre arról számolt be, hogy 88 400 autót szállított le az első negyedévben, jóval többet, mint a 78 ezres konszenzus. A Goldman Sachs a Mol célárát 3400 forintról 2200 forintra csökkentette, az ajánlásuk pedig vételről tartásra módosult. Az elemzői konszenzus így jelenleg 2544 forint a Mol részvényére, amely 27 százalékkal magasabb a tegnapi záróárfolyamnál – írta a KBC Equitas reggeli összefoglalója.

Ingyenes HBO-sorozatok

Az AT&T által tulajdonolt HBO a mai naptól világszerte ingyenesen elérhetővé tesz rengeteg sorozatot, több, mint 10 ezer órányi tartalmat – írta az Equilor Befektetési Zrt. hírlevele. A felhasználók az összes HBO által támogatott platformon hozzáférhetnek a műsorokhoz. A vállalat közleménye szerint egy hónapig lesz ingyenes a tartalom, ugyanis májustól indul az HBO Go streaming szolgáltatás havi 14,99 dollárért.

Ma sok makrogazdasági adat érkezik majd, például újabb beszerzési menedzserindexek. Bár a hatásuk most különösen kiszámíthatatlan, ahogy a tegnapi borzasztó amerikai munkanélküliségi adat sem akadályozta meg az indexeket abban, hogy emelkedjenek.

 

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru Focimeccs helyett e-sportot nézünk majd? Ha igen, ez a cég sokat nyerhet
MFC Equity | 2020. október 29. 20:01
Stock Picking rovatunkban az MFC Equity nemzetközi befektetési klub olyan növekedésorientált cégeket keres, amelyek részvényeinek ára nem tükrözi valódi értéküket. A sorozat következő részében a Modern Times Groupot (MTG), a világ egyik vezető e-sporttal és gaminggel foglalkozó vállalatát elemzik.
Részvény / Deviza / Áru Jön a gyorstesztek új generációja? Kiderült az ég az USA-ban
Eidenpenz József | 2020. október 29. 19:06
A hét első három napjának hatalmas zuhanása után csütörtökön megnyugvás következett az tőzsdéken. Segített a vártnál jobb amerikai GDP-adat és munkanélküliségi statisztika. Itthon a BUX minimális süllyedéssel megúszta, annak ellenére, hogy a Mol elég nagyot esett. Vészesen közeledett a forint eddigi történelmi mélypontjához, de aztán visszafordult EKB ülése után. Újfajta gyorstesztek segíthetnek a rendezvények megtartásában.
Részvény / Deviza / Áru Európa bezár, már majdnem 370 forint az euró
Eidenpenz József | 2020. október 29. 12:03
Európa egyre nagyobb részében immár a tavaszihoz hasonló lezárásokkal próbálják a koronavírust megállítani, aminek gazdasági következményei a lejtőre küldték a tőzsdéket a héten. Ma azonban kisebb korrekció látható, a BUX is szerény pluszban jár. Az euró viszont fillérekre van eddigi rekordjától. Jó és rossz gyorsjelentések tömege, EKB-ülés teszik még izgalmasabbá a tőzsdenapot.
Részvény / Deviza / Áru Megjött Merkel 12 pontos csomagja, vérengzés az európai tőzsdéken
Eidenpenz József | 2020. október 28. 18:55
Két hónapja nem látott esés van a főbb nyugati tőzsdéken, a BUX még viszonylag jól megúszta. A fő ok a koronavírus miatti újabb lezárások, amik a gazdaságban újabb károkat okozhatnak. A forint viszont gyenge, az euró kevesebb mint másfél forintra volt az eddigi történelmi csúcstól. Németországban elfogadták a tavaszihoz hasonló, de lazább korlátozásokat, amelyek hétfőtől életbe lépnek.
Részvény / Deviza / Áru Megmenthető-e a karácsony? Ki pumpálja vissza a szén-dioxidot a földbe?
Eidenpenz József | 2020. október 28. 11:17
Nagyon rossz a hangulat Európában a vírus terjedése miatt, a vezető tőzsdeindexek három százalék feletti mínuszban is jártak. Az amerikai határidős indexek is negatív kezdést vetítenek előre. A BUX viszonylag jól állta a sarat, de nagyot esett a forint, már csak három forintra van a történelmi mélyponttól. Ez a negyedév is recessziót hozhat, több országban újabb lezárásokra készülnek.
Részvény / Deviza / Áru Bravúr a Harley-Davidsonnál, pandémia után twindémia
Eidenpenz József | 2020. október 27. 18:57
A hétfői csúnya esés után kedden is rossz maradt a hangulat az európai részvénypiacokon, a biztató kezdet ellenére egy százalék körüli mínuszban zártak az indexek. Az Egyesült Államokban vegyes a kép, a technológiai részvények emelkedni tudnak, az ipari részvényeket adják. A BUX stagnált, a forint kissé gyengült. Vegyes amerikai gyorsjelentések érkeztek. Sorban állnak az idősek az influenza-oltásért.
Részvény / Deviza / Áru Megszerezte a 4iG az INNObyte-ot, a GVH is áldását adta az ügyletre
Privátbankár.hu | 2020. október 27. 15:04
A szeptemberben bejelentett vásárlásról a 4iG a tőzsde honlapján tájékoztatott.
Részvény / Deviza / Áru Kína taszítaná le trónjáról a Teslát, Merkel csúnya lezárást tervez?
Eidenpenz József | 2020. október 27. 11:41
A tegnapi csúnya mínusz után ma enyhe pluszban indultak a tőzsdék, de ez nem tartott sokáig, újra mínuszban vannak. Jöttek jó vállalati hírek is, de olyan nagy országokban, mint Franciaország vagy Németország, a lezárások szigorítása várható. A BUX stagnál, a forint stabil. Itt az új elektromosautó-lista.
Részvény / Deviza / Áru A világ legnagyobb tőzsdei bevezetését tervezi Jack Ma másik cége, íme a részletek
Privátbankár.hu | 2020. október 26. 19:38
Az Ant Group ezzel minden idők legnagyobb értékű tőzsdei bevezetésére készül, amellyel a Saudi Aramco eddigi rekordját is felülmúlná.
Részvény / Deviza / Áru Rendet vág a vírus a tőzsdéken, elégedett a VW az elektromos modelljével
Eidenpenz József | 2020. október 26. 18:48
Rosszul indult a hét, a terjedő vírus, az újabb korlátozások, ezek gazdasági következményei és az amerikai csomag elmaradása erős esést okoztak. Hasonló okok miatt zuhan az olaj is. A BUX is beállt a sorba, főleg a Mol húzta le. A Volkswagen eladási számokat közölt első elektromos autójáról, az Ant pedig szervezi minden idők legnagyobb tőzsdei bevezetését.
Friss
hírlevél