BUX
36 302.78
+0.97%
+350.00
OTP
10 880.00
+4.31%
+450.00
MOL
1 810.00
-1.63%
-30.00
RICHTER
7 030.00
-1.68%
-120.00
MTELEKOM
387.00
+1.84%
+7.00
 
TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
2020. július 21. 19:12

A sikeres megállapodással zárult európai uniós csúcstalálkozó a magyar és a nyugat-európai tőzsdékre is megnyugtatóan hatott. A délután folyamán a forint a 350-es szintig erősödött.

A brüsszeli hírek húzták az OTP-t

Erős napot zárt a Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX, amely 306 pontos, 0,87 százalékos emelkedéssel, 35 488,15 ponton fejezte be a keddi kereskedést. A magyar piacot egyértelműen az OTP részvényei lendítették fel, amely optimistán reagált a hajnalban lezárult uniós csúcstalálkozóra. Ezen, mint arról beszámoltunk, sikerült megegyezni nem csak az Unió következő hétéves költségvetéséről, de a Merkel-Macron fémjelezte gazdasági mentőcsomagról is.

Erre a kedvező hírre a blue chipek közül az OTP reagált leginkább, a bankpapír árfolyama emelkedett több mint 2 százalékkal emelkedett, és 11 ezer forinton zárt. A Mol 10 forinttal, 0,57 százalékkal 1760 forintra erősödött, a Richter árfolyama nem változott, míg a Magyar Telekom árfolyama 7 forinttal, 1,81 százalékkal 380 forintra csökkent

Nem csak a pesti parketten értékelték pozitívan a brüsszeli híreket, hanem a német és a francia tőzsdén is. Előbbi kifejezetten sokat emelkedett napközben, igaz a bizonytalanabb amerikai nyitás miatt a zárásra némileg korrigált a mutató. A londoni FTSE-100 mutató 0,11 százalékos, a frankfurti DAX index 0,96 százalékos, a párizsi CAC-40 index pedig 0,22 százalékos pluszban fejezte be a napot.

További és frissebb árfolyamok, grafikonok itt láthatók

A Wall Streeten vegyesen nyitott a piac, hiszen a Dow Jones mutatója felfele ment, ahogy az S&P 500-as is, ám a Nasdaq kisebb gyengülést mutatott a keddig kereskedés első felében.

Kamatvágás után erősödött a forint

Kedden délután tartotta kamatdöntő ülését a Magyar Nemzeti Bank, ahol nem született meglepetés, hiszen ahogy azt az új alelnök, Virág Barnabás korábban beharangozta, 15 bázispontos vágásról döntöttek. Az első reakció ugyan minimális forintgyengülés volt, ám azt követően, hogy a jegybanki kommentár is megjelent, megnyugodtak a kedélyek.

Ebben ugyanis az szerepelt, hogy az alapkamat 0,6 százalékos szintje fenntartható módon támogatja az árstabilitást, a pénzügyi stabilitás megőrzését és a gazdasági növekedés helyreállítását. A jelenlegi, gyorsan változó környezetben kiemelten fontos, hogy a rövid oldali hozamok biztonságos távolságban maradjanak a nullaközeli tartománytól. A Tanács folyamatosan értékeli a beérkező adatokat és az inflációs kilátások változását. A fentieket pedig a befektetők úgy értékelték, hogy a közeljövőben nem várható újabb kamatvágás. Ennek köszönhetően az euróval szemben a magyar fizetőeszköz a 350-es szintig erősödött.

Drágulás az árupiacokon

Az uniós hírekre reagálva jelentősen erősödött az euró a dollárral szemben. A zöldhasú gyengülése és a kedvezőbb gazdasági kilátások pedig az árupiacokon is visszaköszöntek. Három százalékot meghaladó mértékben emelkedett a kőolaj ára. Az északi-tengeri Brent olajfajta hordónkénti ára 1,44 dollárral (3,33 százalékkal) 44,72 dollárra nőtt. A nyugati féltekén irányadó WTI amerikai könnyűolajfajta hordónként 1,41 dollárral (3,45 százalékkal) 42,33 dollárra drágult. Emelkedett az arany ára is, amely unciánként 1,32 százalékkal, 24,05 dollárral lett drágább, és kedden késő délután 1840 dollár körül állt.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Részvény / Deviza / Áru Megjöttek a vevők a magyar tőzsdére, száguldanak az ipari fémek
Eidenpenz József | 2020. augusztus 10. 18:43
A múlt héthez hasonlóan ma is főleg az amerikai-kínai kapcsolatok romlása és a várható amerikai gazdasági stimulus határozta meg a tőzsdei kereskedést. Ezenkívül jönnek a gyorsjelentések, és miközben a dollár alig mozog, a legtöbb árupiaci termék drágul. Itthon az OTP húzta fel a BUX indexet, de a Telekom és az Opus is szépen megindult. Erősödött a forint, az arany, nagyot ugranak az ipari fémek.
Részvény / Deviza / Áru Ügyes húzás Trumptól, jön a Twit-Tok?
Eidenpenz József | 2020. augusztus 10. 11:20
Egyelőre bizonytalanok az európai tőzsdék, de összességében több részvény tart lefelé, mint felfelé. A BUX index ismét felül teljesítő, az OTP három-négy százalékkal drágul. Felfelé tartanak az árupiaci termékek, drágul az olaj, az arany, az ezüst és éves csúcsához közelít a bitcoin. Új kérője akadt a TikTok-nak, állítólag a Twitter is tárgyalásokat folytat a tulajjal.
Részvény / Deviza / Áru Tikk-takk, TikTok! Estére feltámadt a Mol
Eidenpenz József | 2020. augusztus 7. 19:01
Európában szerény pluszban, az Egyesült Államokban mérsékelt mínuszban járnak a tőzsdeindexek. Az amerikai munkaerő-piaci adat valamivel jobb lett a vártnál, de ez nem tudta igazán feldobni a hangulatot. A szenátus egyelőre nem egyezett meg a gazdaságélénkítő csomagról, a TikTok után a WeChat betiltását viszont még Amerikában is sokan rossz néven vették. A BUX messze túlteljesítette az összes európai indexet.
Részvény / Deviza / Áru Kárpótolná részvényeseit az OTP
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 7. 12:05
Rendhagyó módon online tájékoztató keretében ismertették az OTP Bank féléves eredményének részleteit, ahol Bencsik László vezérigazgató helyettes azt jelezte, hogy sok ügyfelük nem él a hitelmoratórium lehetőségével. A vezető arra is kitért, hogy szeretnék kárpótolni a részvényeseket azt követően, hogy most nem volt osztalékfizetés.
Részvény / Deviza / Áru Tízmilliárdos OTP-meglepi, plusz két másik ok, amiért nagy nap lesz a mai
Eidenpenz József | 2020. augusztus 7. 11:30
Egyelőre eléggé bizonytalanok vagy enyhén pesszimisták a tőzsdék különböző fontos adatokra és eseményekre várva. A BUX index viszont szépen emelkedik két fontos gyorsjelentés nyomán, a forint pedig minimális mértékben gyengült. Az OTP jelentéséről egyértelműen pozitívan nyilatkoztak az elemzők, a Molé viszont némileg ellentmondásos.
Részvény / Deviza / Áru Pozitív meglepetés az OTP-től
Király Béla | 2020. augusztus 7. 08:12
Az első negyedéves számok után az elemzők óvatos várakozásokat közöltek az OTP eredménye kapcsán. A bank pénteken közzétett beszámolója szerint a konszolidált adózás utáni nyeresége 10 milliárd forinttal haladta meg az elemzői konszenzust. A gazdasági környezet ugyan jelentősen romlott, ám az eredményeket javította, hogy az első negyedéves rekordmértékű tartalékképzés után ezúttal már kisebb összeg elkülönítésére került sor.
Részvény / Deviza / Áru A koronavírus súlyos veszteséget hozott a Molnak
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 7. 06:56
Pénteken tette közzé második negyedéves számait a Mol, amely a második negyedévben 41,5 milliárdos veszteséget szenvedett el. A vállalat ugyanakkor jelezte, hogy a szabad cash flow továbbra is pozitív volt, ami azt jelenti, hogy a veszteségek ellenére is stabil a működésük. A vállalat a második félévre is kedvezőtlen gazdasági környezettel számol.
Részvény / Deviza / Áru Alaposan elintézte a koronavírus a Zwackot, nagy nap lesz a holnapi
Eidenpenz József | 2020. augusztus 6. 18:57
Európában fél – egy százalékos mínuszban zártak a vezető tőzsdeindexek, Amerika viszont nem találja az irányt. A BUX index viszont felülteljesítő, 0,9 százalékos pluszban zárt. Erősödött a forint is, tovább menetelnek a nemesfémek, nagyot gyengült viszont a török líra. A Zwack jelentésében töredékére csökkent az eredmény és visszaesett a bevétel a koronavírus miatt. Holnap OTP és Mol jelentés jön.
Részvény / Deviza / Áru Jobb internetkapcsolaton dolgozik a Telekom, sokkot okozhat a tőkepiacon az oltás
Eidenpenz József | 2020. augusztus 6. 11:32
Esnek az európai tőzsdeindexek, de a német és a magyar index még tartja magát. Ismét hatalmas mennyiségű gyorsjelentés jött, a magyar brókercégek enyhén negatív meglepetésnek tartják a Magyar Telekom számait. Határozottan gyengül a forint, tart az arany és az ezüst menetelése. A TikTok Európában is meg akarja vetni a lábát. Az oltás nagy felfordulást okozhat a tőkepiacokon.
Részvény / Deviza / Áru Végre megindult a BUX, Amerika helyett Kínában rendezik a gigakibocsájtást
Eidenpenz József | 2020. augusztus 5. 18:57
Szerdán is jó volt a hangulat a tőzsdéken, az európai és az amerikai részvénypiacok egyaránt fél százalék körüli pluszt értek el átlagosan. Jött néhány jó makróadat, és a gyorsjelentések által rajzolt kép is kedvezőbb volt, mint az előző napon. Új csúcsokra érkezett az arany, folytatja erősödését az ezüst és a platina. Végre megindult a BUX is.
hírlevél