BUX
36 263.50
+2.46%
+869.00
OTP
11 050.00
+1.84%
+200.00
MOL
1 866.00
+2.47%
+45.00
RICHTER
6 785.00
+3.98%
+260.00
MTELEKOM
383.00
+1.32%
+5.00
 
2018. július 24. 17:10

Kamatdöntő ülést tartott az MNB, ahol nem változtattak a kamatokon, majd indoklást is kiadtak, melyben hangsúlyozzák, hogy semmi más nem számít, csak az infláció, mégpedig az, hogy elég magas legyen, a forint árfolyama lényegtelen. A forint erősödni kezdett az indoklás megjelenése után.

A jegybank a kamatdöntő ülésen, amint várható volt, változatlanul hagyta a 0,9 százalékos alapkamatot és a -0,15 százalékos egynapos (overnight) kamatot. Ugyanakkor továbbra is erősen korlátozza a jegybanknál 3 hónapra elhelyezhető banki betétállományt, 75 milliárd forintban. Ezzel lényegében a jegybanki alapkamat értelmét is veszti, mivel ténylegesen csak alig vehető igénybe, ezáltal a valódi kamatszint nagyjából ott van, ahol a 3 hónapos diszkont kincstárjegyeket megvették ma: 0,15 százalékon.

Csak az infláció

Az jegybank monetáris politikája tehát nem változik, azt nem befolyásolja, hogy az utóbbi időben meglehetősen gyenge a forint. Az egyetlen szempont az infláció, mégpedig az, hogy elég magas legyen, vagyis stabilan elérje a három százalékot. Az utolsó adat ugyan 3,1 százalék volt, de a jegybank véleménye szerint ez elsősorban az olajár elmúlt hónapokban bekövetkezett emelkedésének köszönhető, véleményük szerint, ha ez lecseng, az infláció visszaesik, és csak jövő év közepén éri el újra a 3 százalékos jegybanki célt, akkor immár stabilan.

Ezt figyelembe véve a jegybank úgy gondolja, hogy továbbra is indokolt a rendkívül laza monetáris politika, lényegében a nulla kamatok politikája. Kifejezetten hangsúlyozza a közlemény, hogy az infláció az egyetlen szempont, ami a monetáris politikát meghatározza (a teljes közlemény itt olvasható). Így a forint gyengülésének okán nem módosítanak, kétségkívül nem is feltétlenül kell, mivel ha a fundamentumok (elsősorban a fizetési mérleg nagy többlete) érvényesülni tudnának, akkor még nulla közeli kamatok mellett is erősödhetne a forint.

A háttérben

Nem tartjuk kizártnak, hogy a kormány és a jegybank együttműködik a kérdésben, például nem vásárolnak egy darabig devizát abból a célból, hogy az államadósság még fennálló devizahányadát forintra váltsák. Megtehetik azt, hogy átmenetileg a devizatartalékokat csökkentik ebből a célból, de azt is, hogy maga a folyamat szünetel, hisz olyan alacsony az adósságon belüli devizahányad (20 százalék alatti), hogy szükségtelen tovább csökkenteni, de legalábbis semmiképpen sem sürgős.

Ez persze csak elmélkedés, de arra akartunk ezzel rávilágítani, hogy az extrém laza monetáris kondíciók fennmaradása nem jelent törvényszerűen forintgyengülést, talán ez is adja a közlemény magabiztosságát abban a tekintetben, hogy a monetáris politika nem foglalkozik az árfolyammal. Ha ugyanis további jelentős forintgyengülés következne, és nem lenne más eszköz ennek megfékezésére, biztosan beavatkoznának.

Piaci reakciók

Így összességében arra a következtetésre lehet jutni, hogy a 0 kamatok időszaka még eltart egy darabig, ugyanakkor a forint ennek ellenére nem fog összeomlani. Mindazonáltal a jelenlegi forintárfolyam is kedvezőtlen a bérfelzárkózás szempontjából, hisz a 12 százalékos éves béremelkedés ellenére a mostani árfolyamon a nettó átlagkereset csak havi 700 euró, míg az osztrák és a német a legfrissebb adatok szerint 2300, vagyis még ezek harmadát sem érjük el.

Miután a piac megemésztette az eseményeket, vevők jelentek meg a forint piacán, az árfolyam erősödni kezdett, 325,50-ig is lejött az euróval szemben, míg délelőtt 327 fölött is járt. Nem kizárt, hogy a résztvevők is eszmefuttatásunkhoz hasonlóan értékelték a jegybank magabiztosságát, így venni kezdték a forintot.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Részvény / Deviza / Áru Aprócska autógyár lett a világ legértékesebbje
Király Béla | 2020. július 2. 14:31
Amikor egy adott szektoron belül a részvényárak erősen eltérő értékeléssel bírnak, rendre felmerül, hogy mennyire megbízható a tőzsdék értékítélete. Nem kérdéses, hogy ez a Toyota trónfosztása kapcsán is téma lesz.
Részvény / Deviza / Áru Lezárták fél Amerikát, a tőzsdék meg mámorban úsznak
Eidenpenz József | 2020. július 2. 11:40
Annak ellenére, hogy a koronavírus-járvánnyal, a készülő oltásokkal kapcsolatos hírek cseppet sem megnyugtatók, nagyon szépen emelkednek az indexek Európában. Ezúttal a BUX is csatlakozott, mindegyik vezető papírunk szépen drágul. A német autóipar szereplői lassú élénkülését várnak a következő hónapokra. A McDonald’s felfüggesztette üzleteinek újranyitását.
Részvény / Deviza / Áru Fantomárak, dühös brókerek – miért omlott össze ma a pesti és frankfurti kereskedés?
Eidenpenz József | 2020. július 1. 18:43
Európában vegyes volt a tőzsdék hangulata, az USA-ban viszont pluszban nyitottak az indexek, miután nőtt a remény arra, hogy elkészül a vírus elleni oltás. Emellett néhány gazdasági adat is viszonylag jól alakult. Az olajkészletek is többet estek a vártnál. Itthon a BUX index viszont 1,1 százalékkal esett, a forint viszont végre erősödött. De mi okozhatta a délelőtti leállást?
Részvény / Deviza / Áru Mészáros Lőrincék kiszálltak a 4iG-ből
Privátbankár.hu | 2020. július 1. 18:30
A 4iG Nyrt. elnök-vezérigazgatója tőzsdén kívüli ügyletekkel meghatározó, többségi befolyást szerez a 4iG Nyrt.-ben. Az eladó a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Opus és a Konzum PE Magántőkealap.
Részvény / Deviza / Áru A koronavírus egyik lehetséges nyertese: innováció és digitalizáció egy 24 milliárd dolláros piacon
MFC Equity | 2020. július 1. 12:46
Indul Stock Picking rovatunk - az MFC Equity nemzetközi befektetési klub olyan növekedésorientált cégeket keres, amelyek részvényeinek ára nem tükrözi valódi értéküket. Kéthetente tesszük közzé elemzéseiket - az első ígéretes vállalat a Nasdaq-on bevezetett Five9 Inc., amely egy 24 milliárd dolláros piacon kínál újfajta, felhő alapú megoldást.
Részvény / Deviza / Áru Kereskedési hiba Frankfurtban és Budapesten, leépítések és fizetéscsökkentések a légitársaságoknál
Eidenpenz József | 2020. július 1. 10:50
Mind a német tőzsdén, mind Budapesten kereskedési hibával indult a nap, de a tőzsdei hangulat alapvetően pozitív Európában. Szerény plusszok jellemzőek több más börzén, miközben a forint kissé erősödik, a nemesfémek tovább drágulnak. Megindult az olaj is. Forrong a repülés-szektor.
Részvény / Deviza / Áru 1800 dollár felett az arany, nagyot esett az OTP
Eidenpenz József | 2020. június 30. 18:36
A döcögős kezdés ellenére ma jól teljesítenek a tőzsdék az USA-ban és Németországban, miközben a BUX index eléggé nagyot esett. Elsősorban az OTP-részvények mélyrepülése húzta le. Sovány vigasz, hogy valamivel kisebb mértékben a lengyel és a cseh tőzsde is esett. Teljes állásba költöznek vissza a Volkswagennél, megőrülnek a Tesláért és az aranyért, ezüstért.
Részvény / Deviza / Áru CFD-kereskedés – útmutató kezdőknek
Márkázott tartalom | 2020. június 30. 15:22
A CFD, vagyis Contract For Difference egy olyan típusú szerződés, amelyet gyakran használnak a pénzügyi ágazaton belül, hiszen nagyban megkönnyíti a befektetési eszközök kereskedésének módját. Akár nagyon csekély tőke mellett is. Áttekintjük, hogyan működik a CFD-kereskedés nagyon leegyszerűsítve, fő jellemzői mentén.
Részvény / Deviza / Áru Utazhatunk végre vagy sem? Ez foglalkoztatja a tőzsdéket
Eidenpenz József | 2020. június 30. 11:36
Enyhe mínuszban vannak a tőzsdeindexek Európában, Ázsiában viszont az új Hong Kong-törvény ellenére is jó a hangulat. A BUX sem nagyon tér el az átlagtól, fél százalékkal süllyed, főleg az OTP húzza le. Tart a forint maratoni gyengülése, alaptőkét emel a CIG Pannónia.
Részvény / Deviza / Áru Nem friss pénzből hajt végre óriási tőkeemelést Mészáros Lőrinc biztosítója
Privátbankár.hu | 2020. június 30. 09:58
A CIG Pannónia Életbiztosító Nyrt. úgy növeli 6,3 milliárd forinttal, 9,4 milliárdra a jegyzett tőkéjét, hogy a részvényei névértékét megháromszorozza, 33 forintról 100 forintra. Ami azt jelenti, hogy a tulajdoni arányok nem változnak, így Mészáros Lőrinc Opus Global Nyrt.-je marad a biztosító fő, 24,5 százalékos tulajdonosa.
hírlevél