7p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

“Trendetlen” piacokat látunk mindenfelé, de nem mondhatjuk, hogy a részvények ára, árazása el van szállva az Amundi Alapkezelő szerint. A régióban és Magyarországon is pozitív meglepetést okoztak a tőzsdei cégek, így a részvények árazása historikusan is alacsony. Az inflációs meccs nincs lejátszva, a pénzromlás ellen nem árt védekezni.

A gazdasági növekedés miatt bővültek a vállalati nyereségek a fejlett világban az utóbbi időben. Ám a tőzsdéken az árfolyamok emelkedése miatt a P/E ráták is megemelkedtek. Mi várhatóa  részvénypiacoktól egy ilyen “(t)rendetlen piacon”? – tette fel a kérdést Kocsi János, az Amundi Alapkezelő részvényportfólió-menedzsere.

A Fed politikája, az erősebb dollár alapvetően nem jó a tőzsdéknek. A pénzmennyiség bővülésének vége, enyhe szűkítés várható. Így vége a jegybankok által teremtett aranykornak, de összeomlást sem várnak. Ez a szűkülés ugyanis nem lesz nagy mértékű, és a Fed is érezhetően óvatosan bánik a piacokkal.

Drasztikus lépések helyett óvatosságot lehet tőle várni. Míg a Lehman-válság előtt gyorsan emelte a kamatot, most fokozatosan teszi. Ennek üteme kellően lassú ahhoz, hogy ne okozzon komoly piaci válságot.

Lesz még növekedés

Lesz gazdasági növekedés jövőre is, főleg Amerikában, és főleg az év első felében. A növekedés mindhárom motorja be van kapcsolva: elég magas fordulatszámon pörög a fogyasztás, intenzív a kormányzati költekezés és erősek a beruházások is.

Kocsi János

“Make America great again" azaz "Tegyük ismét naggyá Amerikát" - Trump jelmondata egyben azt is jelenti, hogy tegyünk másokat kisebbé. (“Make others small again".) Ez az amerikai eszközök felértékelődését eredményezte az utóbbi 1-2 évben.

Átlagosan drágák a részvények?

Az amerikai vállalatok nyeresége év/év alapon 23 százalékkal nőtt az utóbbi egy évben, többek között Trump adópolitikájának következtében. Ezt sokan megismételhetetlennek tartják, például az adócsökkentés már nem jön elő újból. De tíz százalékos eredmény-bővülést sokan a következő évben is elképzelhetőnek látnak.

A részvények így még mindig többet hozhatnak, mint a kötvények, de a különbség csökkenhet a korábbihoz képest. Ez év elején joggal hangoztatták, hogy drága az amerikai piac, 19-es P/E-vel, most azonban már nincs szó túlárazottságról az elemző szerint. Inkább átlagos árazáson forognak az amerikai részvények, 14-15-ös P/E között.

Sáv alján vagyunk, vegyünk!

Milyen stratégia mellett, mely cégeket érdemes vásárolni? Ha van korrekció a piacon, azt az alapkezelő szerint érdemes megvenni (buy the dips). Egy sáv kialakulása látszik, e sáv alján érdemes vásárolni, most éppen ott vagyunk. A különböző erők ugyanis eléggé kiegyenlítik egymást, a sáv várhatóan megmarad.

Az Amundi azért alapvetően a vedd és tartsd (“buy and hold”) stratégia híve. Kedvelik a minőségi vállalatokat, amelyeknek jelentős a versenyelőnye, és amelyek várhatóan egészségesen növelik majd az eredményüket, és várhatóan osztalékot is fizetnek.

Felpattanás a fejlődőknél?

A feltörekvő piacok nagy kálváriát éltek át idén, a részvények majdnem 30 százalékkal estek vissza, részben Trump politikája miatt. A fejlődő piacok gazdasága azonban tovább roboghat, évi 4,7 százalékkal bővülhet, még akkor is, amikor pár év múlva a fejlett gazdaságok várhatóan lelassulnak majd. Emiatt a fejlődő részvénypiacokon valószínűsíthető egy komolyabb felpattanás.

A kereskedelmi háború elhúzódhat, de a végén valószínűleg kétoldalú megállapodásokat kötnek a felek. Nem valószínű egy igazán tartós és komoly kereskedelmi háború. Ha mégis így lenne, akkor az nagy károkat okozna. Az USA is négy százalék feletti GDP-visszaesést könyvelhetne el, mások még nagyobbat. “De ezt Trump is tudja, ez a forgatókönyv nem valószínű” – mondta az elemző.

Ez sem Európa éve lesz?

Kína évtizedekig a bolondját járatta a világgal a protekcionizmusán keresztül, így a kereskedelmi háború célja legitim. Az eszköze azonban nem biztos, hogy a legszerencsésebb, az ilyen ügyet a WTO (Világkereskedelmi Szervezet) előtt kellene rendezni, nemzetközi összefogással.

Európában érik egy komolyabb reformcsomag, ami még nem érkezett meg. Ám ha lesz egy válság utáni felpattanás, annak a lendülete 10-15 évig is kitarthat. Így várhatóan 2019 sem Európa éve lesz – hangzott el.

A nyugalom szigete maradhatunk

Kontinensünk gazdaságának lassulása a vállalati eredményekben is visszatükröződik. A német cégek öt százalékos negatív meglepetést okoztak a legutóbbi negyedévben. Az európai papírok árazása semlegesnek tekinthető, nem gondoljuk, hogy ez jó beszállási pont, de shortolásra sem kedvező – mondta Kocsi János.

Kelet-Európa rekordnövekedést szállított az utóbbi években, a várakozások szerint ez a régió is lassulni fog, de szintén csak fokozatosan. Ez után is növekedni fog a gazdaság, csak kisebb mértékben, mint korábban, tehát recesszió nem várható. “A régió a nyugalom szigete maradhat” – mondta a menedzser.

Mit vegyünk a régióban?

A régió eladósodottságáért sem kell aggódni, a deficit nem fog elszállni. Nálunk ugyan még mindig magas, de lassan tovább csökkenhet. Az olajár esése miatt most fellélegezhet a lengyel és a magyar jegybank, amelyek eddig nem emeltek kamatot, mert csökkent az inflációs veszély.

A régióban az Amundi főleg bankrészvényekbe, esetleg telekom-cégekbe fektet, különösen, ha azok még jelentős osztalékot is fizetnek. A régiós cégek az elemzői várakozásokat legutóbb 17 százalékkal verték meg, ennek is köszönhető, hogy felülteljesítették szinte az összes többi részvénypiacot. A részvények árazása historikusan is alacsony.

A csillagok ritka kedvező együttállása

A BUX index ismét csúcsközelben van, a vállalati eredmények szépen fokozatosan javultak, így lufiról nem lehet beszélni. Az index értéke nem szakadt el a vállalatok eredményességétől, sőt, elmaradt attól, így még mindig olcsó a magyar részvénypiac. Nem nagy mértékben, de enyhén a historikus átlag alatt forognak a magyar papírok.

Kedvező üzleti környezetben működnek a magyar blue chipek, “a csillagok ritka kedvező együttállásának örvendenek” – mondták. Egyszerre nő a volumen és a marzs, több árut adnak el magasabb haszonkulcs mellett. A magyar GDP növekedése várhatóan csökkenni fog, de így is viszonylag magas marad.

Védekezz az infláció ellen!

Az alapkezelő számára vonzóak még az amerikai államkötvények, amelyek hozama évi három százalék körül van. “Vonzó elemet jelentenek bármely portfólióban. Már van a részvényeknek alternatívája” – mondják. Főleg az 1-7 éves lejáratokat ajánlják, három százalékos dollárhozammal, ami nagyon jónak számít. (Magasabb, mint a hasonló magyar kötvények hozama forintban – a szerk.)

Nyersanyagcégeket, infrastruktúra-befektetéseket, ingatlancégeket tartanak jó vételnek, amelyek az infláció ellen védelmet nyújtanak. Az inflációs meccs még nincs lefutva, különösen Kelet-Európában, ahol különösen feszített a munkaerőpiac.

Olaj, bánya, ingatlan

Az olaj vagy az olajhoz kapcsolódó részvények nem rossz beszállási ponton vannak. Ha az olaj nem is megy fel a korábbi csúcsokra, 15-20 százalékos emelkedés könnyen elképzelhető.

Főleg minőségi, magas osztalékfizetési képességű vállalatokat érdemes vásárolni, minden piacon, különösen Kelet-Európában. Ezen kívül alternatív befektetésekbe, mint az olaj, a nyersanyag vagy a private equity érdemes beszállni – összegezte az alapkezelő.

A rovat támogatója a 4iG

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vétel eladás forgalom deviza dátum idő
OTP 17230 17200 17550 -0,78% 0 0 5 542 831 390 HUF 2024-04-25 17:08:28
MOL 2998 2968 3014 +0,07% 0 0 1 262 943 364 HUF 2024-04-25 17:09:35
MTELEKOM 902 902 919 -4,25% 0 0 831 205 823 HUF 2024-04-25 17:08:53
RICHTER 9075 9030 9195 -0,27% 0 0 2 551 407 775 HUF 2024-04-25 17:05:30
OPUS 387 382 399 -2,27% 0 0 242 783 183 HUF 2024-04-25 17:05:13
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Részvény / Deviza / Áru Felcsillan a szeme, hogyha megpillantja mennyiért vásárolhat eurót
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 18:31
Jó napja volt a forintnak. 
Részvény / Deviza / Áru Megvan, miért romlott el a hangulat Budapesten
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 17:57
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 247,29 pontos, 0,37 százalékos csökkenéssel, 66 129,26 ponton zárt csütörtökön.
Részvény / Deviza / Áru Jól megemelték az OTP célárát, nagy pofont kapott a Facebook-anyavállalat
Eidenpenz József | 2024. április 25. 12:21
Az európai tőzsdék többnyire esnek, de a BUX index úgy tud emelkedni, hogy mind a négy vezető papír egyszerre tart felfelé. A forint tovább erősödget a kamatdöntés óta, az arany áresése megállt. Fordított pályát járt be a Tesla és a Meta. Óvakodjunk a bitcoinos csalásoktól.
Részvény / Deviza / Áru Legénykedik a forint csütörtök reggel!
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 07:22
A forint árfolyama csütörtök reggelre erőre kapott a főbb devizákkal szemben a szerda kora esti jegyzésekhez képest a nemzetközi bankközi devizapiacon.
Részvény / Deviza / Áru Van egy rossz hírünk a forintról
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 19:01
Már megint lejjebb csúszott az árfolyama.
Részvény / Deviza / Áru Nagy Márton bejelentést tett a benzinárról, szárnyalt a Mol
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 17:44
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 437,29 pontos, 0,66 százalékos emelkedéssel, 66 376,55 ponton zárt szerdán.
Részvény / Deviza / Áru Megrángatták a Molt az ársapka előtt, Musk felbeszélte a Teslát
Eidenpenz József | 2024. április 24. 12:21
Kedvező a hangulat a tőzsdéken, az amerikai gyorsjelentések is jók voltak és egy makroadat is reményt keltett. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) kamatdöntése inkább megnyugtatta a forintpiacot, az euró árfolyama enyhén esett. A pesszimista várakozásoknál is pocsékabbak lettek a Tesla számai, mégis emelkedni tudott. Letiltják a szankciók kikerülésére használt venezuelai kriptószámlákat.
Részvény / Deviza / Áru Félénk mosoly ülhet ki az arcára, ha meglátja, mennyibe kerül egy euró
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 07:27
A forint még mindig a 393-es szint felett cserél gazdát.
Részvény / Deviza / Áru Mit szólt a forint Matolcsy Györgyék döntéséhez?
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 19:04
Délutánra erősödött a főbb devizákkal szemben a hazai fizetőeszköz. 
Részvény / Deviza / Áru Már most fáj a Molnak a kormány terve
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 18:11
Újra bevezethetik az ársapkát, a lépés a Mol-részvények keddi kereskedésére is hatott. 
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG