BUX
36 340.47
-0.02%
-6.00
OTP
10 690.00
+2.30%
+240.00
MOL
1 987.00
-0.30%
-6.00
RICHTER
6 765.00
-2.59%
-180.00
MTELEKOM
400.00
+0.25%
+1.00
 
2018. december 14. 11:01

“Trendetlen” piacokat látunk mindenfelé, de nem mondhatjuk, hogy a részvények ára, árazása el van szállva az Amundi Alapkezelő szerint. A régióban és Magyarországon is pozitív meglepetést okoztak a tőzsdei cégek, így a részvények árazása historikusan is alacsony. Az inflációs meccs nincs lejátszva, a pénzromlás ellen nem árt védekezni.

A gazdasági növekedés miatt bővültek a vállalati nyereségek a fejlett világban az utóbbi időben. Ám a tőzsdéken az árfolyamok emelkedése miatt a P/E ráták is megemelkedtek. Mi várhatóa  részvénypiacoktól egy ilyen “(t)rendetlen piacon”? – tette fel a kérdést Kocsi János, az Amundi Alapkezelő részvényportfólió-menedzsere.

A Fed politikája, az erősebb dollár alapvetően nem jó a tőzsdéknek. A pénzmennyiség bővülésének vége, enyhe szűkítés várható. Így vége a jegybankok által teremtett aranykornak, de összeomlást sem várnak. Ez a szűkülés ugyanis nem lesz nagy mértékű, és a Fed is érezhetően óvatosan bánik a piacokkal.

Drasztikus lépések helyett óvatosságot lehet tőle várni. Míg a Lehman-válság előtt gyorsan emelte a kamatot, most fokozatosan teszi. Ennek üteme kellően lassú ahhoz, hogy ne okozzon komoly piaci válságot.

Lesz még növekedés

Lesz gazdasági növekedés jövőre is, főleg Amerikában, és főleg az év első felében. A növekedés mindhárom motorja be van kapcsolva: elég magas fordulatszámon pörög a fogyasztás, intenzív a kormányzati költekezés és erősek a beruházások is.

Kocsi János

“Make America great again" azaz "Tegyük ismét naggyá Amerikát" - Trump jelmondata egyben azt is jelenti, hogy tegyünk másokat kisebbé. (“Make others small again".) Ez az amerikai eszközök felértékelődését eredményezte az utóbbi 1-2 évben.

Átlagosan drágák a részvények?

Az amerikai vállalatok nyeresége év/év alapon 23 százalékkal nőtt az utóbbi egy évben, többek között Trump adópolitikájának következtében. Ezt sokan megismételhetetlennek tartják, például az adócsökkentés már nem jön elő újból. De tíz százalékos eredmény-bővülést sokan a következő évben is elképzelhetőnek látnak.

A részvények így még mindig többet hozhatnak, mint a kötvények, de a különbség csökkenhet a korábbihoz képest. Ez év elején joggal hangoztatták, hogy drága az amerikai piac, 19-es P/E-vel, most azonban már nincs szó túlárazottságról az elemző szerint. Inkább átlagos árazáson forognak az amerikai részvények, 14-15-ös P/E között.

Sáv alján vagyunk, vegyünk!

Milyen stratégia mellett, mely cégeket érdemes vásárolni? Ha van korrekció a piacon, azt az alapkezelő szerint érdemes megvenni (buy the dips). Egy sáv kialakulása látszik, e sáv alján érdemes vásárolni, most éppen ott vagyunk. A különböző erők ugyanis eléggé kiegyenlítik egymást, a sáv várhatóan megmarad.

Az Amundi azért alapvetően a vedd és tartsd (“buy and hold”) stratégia híve. Kedvelik a minőségi vállalatokat, amelyeknek jelentős a versenyelőnye, és amelyek várhatóan egészségesen növelik majd az eredményüket, és várhatóan osztalékot is fizetnek.

Felpattanás a fejlődőknél?

A feltörekvő piacok nagy kálváriát éltek át idén, a részvények majdnem 30 százalékkal estek vissza, részben Trump politikája miatt. A fejlődő piacok gazdasága azonban tovább roboghat, évi 4,7 százalékkal bővülhet, még akkor is, amikor pár év múlva a fejlett gazdaságok várhatóan lelassulnak majd. Emiatt a fejlődő részvénypiacokon valószínűsíthető egy komolyabb felpattanás.

A kereskedelmi háború elhúzódhat, de a végén valószínűleg kétoldalú megállapodásokat kötnek a felek. Nem valószínű egy igazán tartós és komoly kereskedelmi háború. Ha mégis így lenne, akkor az nagy károkat okozna. Az USA is négy százalék feletti GDP-visszaesést könyvelhetne el, mások még nagyobbat. “De ezt Trump is tudja, ez a forgatókönyv nem valószínű” – mondta az elemző.

Ez sem Európa éve lesz?

Kína évtizedekig a bolondját járatta a világgal a protekcionizmusán keresztül, így a kereskedelmi háború célja legitim. Az eszköze azonban nem biztos, hogy a legszerencsésebb, az ilyen ügyet a WTO (Világkereskedelmi Szervezet) előtt kellene rendezni, nemzetközi összefogással.

Európában érik egy komolyabb reformcsomag, ami még nem érkezett meg. Ám ha lesz egy válság utáni felpattanás, annak a lendülete 10-15 évig is kitarthat. Így várhatóan 2019 sem Európa éve lesz – hangzott el.

A nyugalom szigete maradhatunk

Kontinensünk gazdaságának lassulása a vállalati eredményekben is visszatükröződik. A német cégek öt százalékos negatív meglepetést okoztak a legutóbbi negyedévben. Az európai papírok árazása semlegesnek tekinthető, nem gondoljuk, hogy ez jó beszállási pont, de shortolásra sem kedvező – mondta Kocsi János.

Kelet-Európa rekordnövekedést szállított az utóbbi években, a várakozások szerint ez a régió is lassulni fog, de szintén csak fokozatosan. Ez után is növekedni fog a gazdaság, csak kisebb mértékben, mint korábban, tehát recesszió nem várható. “A régió a nyugalom szigete maradhat” – mondta a menedzser.

Mit vegyünk a régióban?

A régió eladósodottságáért sem kell aggódni, a deficit nem fog elszállni. Nálunk ugyan még mindig magas, de lassan tovább csökkenhet. Az olajár esése miatt most fellélegezhet a lengyel és a magyar jegybank, amelyek eddig nem emeltek kamatot, mert csökkent az inflációs veszély.

A régióban az Amundi főleg bankrészvényekbe, esetleg telekom-cégekbe fektet, különösen, ha azok még jelentős osztalékot is fizetnek. A régiós cégek az elemzői várakozásokat legutóbb 17 százalékkal verték meg, ennek is köszönhető, hogy felülteljesítették szinte az összes többi részvénypiacot. A részvények árazása historikusan is alacsony.

A csillagok ritka kedvező együttállása

A BUX index ismét csúcsközelben van, a vállalati eredmények szépen fokozatosan javultak, így lufiról nem lehet beszélni. Az index értéke nem szakadt el a vállalatok eredményességétől, sőt, elmaradt attól, így még mindig olcsó a magyar részvénypiac. Nem nagy mértékben, de enyhén a historikus átlag alatt forognak a magyar papírok.

Kedvező üzleti környezetben működnek a magyar blue chipek, “a csillagok ritka kedvező együttállásának örvendenek” – mondták. Egyszerre nő a volumen és a marzs, több árut adnak el magasabb haszonkulcs mellett. A magyar GDP növekedése várhatóan csökkenni fog, de így is viszonylag magas marad.

Védekezz az infláció ellen!

Az alapkezelő számára vonzóak még az amerikai államkötvények, amelyek hozama évi három százalék körül van. “Vonzó elemet jelentenek bármely portfólióban. Már van a részvényeknek alternatívája” – mondják. Főleg az 1-7 éves lejáratokat ajánlják, három százalékos dollárhozammal, ami nagyon jónak számít. (Magasabb, mint a hasonló magyar kötvények hozama forintban – a szerk.)

Nyersanyagcégeket, infrastruktúra-befektetéseket, ingatlancégeket tartanak jó vételnek, amelyek az infláció ellen védelmet nyújtanak. Az inflációs meccs még nincs lefutva, különösen Kelet-Európában, ahol különösen feszített a munkaerőpiac.

Olaj, bánya, ingatlan

Az olaj vagy az olajhoz kapcsolódó részvények nem rossz beszállási ponton vannak. Ha az olaj nem is megy fel a korábbi csúcsokra, 15-20 százalékos emelkedés könnyen elképzelhető.

Főleg minőségi, magas osztalékfizetési képességű vállalatokat érdemes vásárolni, minden piacon, különösen Kelet-Európában. Ezen kívül alternatív befektetésekbe, mint az olaj, a nyersanyag vagy a private equity érdemes beszállni – összegezte az alapkezelő.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Részvény / Deviza / Áru Trump bosszúja gyors volt, gépi intelligenciában nyomulnak az óriások
Eidenpenz József | 2020. május 28. 11:53
Az európai tőzsdéken ma is jó a hangulat, az USA-ban azonban egyelőre kérdéses. Főleg a tech-szektorban, miután Donald Trump máris beváltani látszik fenyegetését, és büntetésekkel igyekszik korrigálni az (őt) helytelenül moderáló közösségimédia-alkalmazásokat. A nagy technológiai óriások öt éve nem vásároltak fel ennyi startupot, főleg a mesterséges intelligenciában nyomulnak.
Részvény / Deviza / Áru Pesszimista a Fidelity, komoly esélyt ad a második hullámnak
Eidenpenz József | 2020. május 28. 06:07
Mintegy 60 százalékos valószínűséget ad a Fidelity International annak a forgatókönyvnek, hogy lesz második fertőzési hullám ősszel, amelyet még nem tudnak teljes mértékben kézben tartani az országok. A világ nagy mértékben függ majd Kínától, ahol pozitív növekedés várható a járvány ellenére is, 1,2 százalék a Fidelity alapszcenáriójában. Az EU gazdasága tíz százalékkal zsugorodhat idén, de rossz esetben ez húsz százalékra is lemehet.
Részvény / Deviza / Áru Trump megfenyegette a közösségi médiát, megint az OTP a húzópapír
Eidenpenz József | 2020. május 27. 18:42
A tőzsdeindexek nagy része még erősödik, de az eddig az emelkedés motorját jelentő technológiai papírok ma lefelé tartanak. Miután a Twitter megjelölte az amerikai elnök egyik bejegyzését, mint potenciálisan félrevezető információt, Trump szabályozással vagy bezárással fenyegette meg az egész szektort. Itthon tovább drágul az OTP, de megtorpant a Mol, amelyet az eső olaj nyomaszthat.
Részvény / Deviza / Áru Tavasszal megrohamozták a Tescót, most meg kapkodnak az utazási irodákért
Eidenpenz József | 2020. május 27. 11:04
Ma is maradt az optimizmus a tőzsdéken, pedig sűrűsödnek a fekete felhők az amerikai-kínai kapcsolatok egén. Európában nagy az optimizmus a mozgási korlátozások lazítása miatt, sokan már a nyaralásukat tervezgetik, ami a turizmussal kapcsolatos részvényeket küldte a magasba. A brit kiskereskedők nagy forgalomnövekedést értek el. Kevesebb alkalommal vásároltak az emberek, de akkor másfélszer annyit vettek. Ma is hasít az OTP.
Részvény / Deviza / Áru 3000 felett az S&P, tízezer fölé ugrott az OTP
Eidenpenz József | 2020. május 26. 18:53
Az amerikai részvénypiac a tegnapi zárva tartás után ma igyekezett bepótolni a lemaradást Európához képest, de nem sikerült neki. Az S&P 500 index így is 3000 pont felett jár, miközben Európa tovább menetelt. A BUX-ra sem lehetett panasz, főleg az OTP remekelt, öt százalék feletti ugrást produkált. A forint erős, annak ellenére, hogy az MNB ma nem sokat mondott a kamatdöntés után.
Részvény / Deviza / Áru Ebben a két országban júliustól már teljesen megszűnhetnek a korlátozások
Eidenpenz József | 2020. május 25. 18:51
Németországban és Spanyolországban is megvan a menetrendje, mikor szűnhet meg az utolsó korlátozás is. Szerdán az Európai Bizottság új előterjesztést mutathat be, amelyet az EU vezetői végre személyesen tárgyalnak meg. Újból megnyílik a virtuális térbe száműzött tőzsde New Yorkban. Ilyen hírek nyomán ma az európai részvények két százalék körüli emelkedést értek el.
Részvény / Deviza / Áru Indul a csőd-cunami, emelkedünk, mert mindenki esést vár
Eidenpenz József | 2020. május 25. 11:53
Jó a hangulat a tőzsdéken, látszólag különösebb ok nélkül, bár valószínűleg a tovább javuló járványstatisztikák sokat nyomnak a latban. Hong Kongban újra tüntetnek, az USA és Kína szócsatákat vív. A munkanélküliség-hullámot hasonló csődhullám követheti a vállalati és az ingatlanszektorban. Azért emelkedhet a tőzsde, mert mindenki esést vár.
Részvény / Deviza / Áru Három hónapja kezdődött a krach – hol tart a forint a globális deviza-roncsderbiben?
Eidenpenz József | 2020. május 25. 06:07
Úgy érzed, gyenge a forint? Akkor nézd meg, hol tart ehhez képest a cseh korona, a brazil reál vagy a török líra. De még Norvégia vagy Kanada sem úszta meg, jelentősen leértékelődött fizetőeszközük a vírusválság által okozott tőkepiaci krach közepette. Az is érthetővé válik, miért fordulnak mostanában sokan az aranyhoz.
Részvény / Deviza / Áru Tudjuk, mit csináltál áprilisban, újra tőzsdén a Pick szalámigyár
Eidenpenz József | 2020. május 22. 19:17
A videojátékok piaca hatalmas emelkedést mutatott áprilisban, de vették a hardvereket is. Sokan nyilván ezzel ütötték el az időt a karantén alatt. A tőzsdéken stagnálás vagy enyhe esés látható, a BUX kicsit jobban süllyedt, főleg a Mol miatt. Gyengült a forint is.
Részvény / Deviza / Áru Kína berúgta az ajtót – kisbefektetőknek már nem adnak el olajat?
Eidenpenz József | 2020. május 22. 11:41
Végleg rá akar telepedni Kína Hong Kongra, a tőzsdeindex majdnem hat százalékkal zuhant, Amerika válaszlépésekkel fenyeget. Az európai tőzsdék esése azonban mérsékelt, a BUX is az átlagot hozza, az OTP egy százalék alatti mértékben gyengül. Megint visszapattant 349 forint környékéről az euró. Egyes cégek nem akarnak olajat eladni olyan alapoknak, amelyekbe a kisbefektetők szállnak be. Drága lett bitcoinozni.
Friss
hírlevél