TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
“Trendetlen” piacokat látunk mindenfelé, de nem mondhatjuk, hogy a részvények ára, árazása el van szállva az Amundi Alapkezelő szerint. A régióban és Magyarországon is pozitív meglepetést okoztak a tőzsdei cégek, így a részvények árazása historikusan is alacsony. Az inflációs meccs nincs lejátszva, a pénzromlás ellen nem árt védekezni.

A gazdasági növekedés miatt bővültek a vállalati nyereségek a fejlett világban az utóbbi időben. Ám a tőzsdéken az árfolyamok emelkedése miatt a P/E ráták is megemelkedtek. Mi várhatóa  részvénypiacoktól egy ilyen “(t)rendetlen piacon”? – tette fel a kérdést Kocsi János, az Amundi Alapkezelő részvényportfólió-menedzsere.

A Fed politikája, az erősebb dollár alapvetően nem jó a tőzsdéknek. A pénzmennyiség bővülésének vége, enyhe szűkítés várható. Így vége a jegybankok által teremtett aranykornak, de összeomlást sem várnak. Ez a szűkülés ugyanis nem lesz nagy mértékű, és a Fed is érezhetően óvatosan bánik a piacokkal.

Drasztikus lépések helyett óvatosságot lehet tőle várni. Míg a Lehman-válság előtt gyorsan emelte a kamatot, most fokozatosan teszi. Ennek üteme kellően lassú ahhoz, hogy ne okozzon komoly piaci válságot.

Lesz még növekedés

Lesz gazdasági növekedés jövőre is, főleg Amerikában, és főleg az év első felében. A növekedés mindhárom motorja be van kapcsolva: elég magas fordulatszámon pörög a fogyasztás, intenzív a kormányzati költekezés és erősek a beruházások is.

Kocsi János

“Make America great again" azaz "Tegyük ismét naggyá Amerikát" - Trump jelmondata egyben azt is jelenti, hogy tegyünk másokat kisebbé. (“Make others small again".) Ez az amerikai eszközök felértékelődését eredményezte az utóbbi 1-2 évben.

Átlagosan drágák a részvények?

Az amerikai vállalatok nyeresége év/év alapon 23 százalékkal nőtt az utóbbi egy évben, többek között Trump adópolitikájának következtében. Ezt sokan megismételhetetlennek tartják, például az adócsökkentés már nem jön elő újból. De tíz százalékos eredmény-bővülést sokan a következő évben is elképzelhetőnek látnak.

A részvények így még mindig többet hozhatnak, mint a kötvények, de a különbség csökkenhet a korábbihoz képest. Ez év elején joggal hangoztatták, hogy drága az amerikai piac, 19-es P/E-vel, most azonban már nincs szó túlárazottságról az elemző szerint. Inkább átlagos árazáson forognak az amerikai részvények, 14-15-ös P/E között.

Sáv alján vagyunk, vegyünk!

Milyen stratégia mellett, mely cégeket érdemes vásárolni? Ha van korrekció a piacon, azt az alapkezelő szerint érdemes megvenni (buy the dips). Egy sáv kialakulása látszik, e sáv alján érdemes vásárolni, most éppen ott vagyunk. A különböző erők ugyanis eléggé kiegyenlítik egymást, a sáv várhatóan megmarad.

Az Amundi azért alapvetően a vedd és tartsd (“buy and hold”) stratégia híve. Kedvelik a minőségi vállalatokat, amelyeknek jelentős a versenyelőnye, és amelyek várhatóan egészségesen növelik majd az eredményüket, és várhatóan osztalékot is fizetnek.

Felpattanás a fejlődőknél?

A feltörekvő piacok nagy kálváriát éltek át idén, a részvények majdnem 30 százalékkal estek vissza, részben Trump politikája miatt. A fejlődő piacok gazdasága azonban tovább roboghat, évi 4,7 százalékkal bővülhet, még akkor is, amikor pár év múlva a fejlett gazdaságok várhatóan lelassulnak majd. Emiatt a fejlődő részvénypiacokon valószínűsíthető egy komolyabb felpattanás.

A kereskedelmi háború elhúzódhat, de a végén valószínűleg kétoldalú megállapodásokat kötnek a felek. Nem valószínű egy igazán tartós és komoly kereskedelmi háború. Ha mégis így lenne, akkor az nagy károkat okozna. Az USA is négy százalék feletti GDP-visszaesést könyvelhetne el, mások még nagyobbat. “De ezt Trump is tudja, ez a forgatókönyv nem valószínű” – mondta az elemző.

Ez sem Európa éve lesz?

Kína évtizedekig a bolondját járatta a világgal a protekcionizmusán keresztül, így a kereskedelmi háború célja legitim. Az eszköze azonban nem biztos, hogy a legszerencsésebb, az ilyen ügyet a WTO (Világkereskedelmi Szervezet) előtt kellene rendezni, nemzetközi összefogással.

Európában érik egy komolyabb reformcsomag, ami még nem érkezett meg. Ám ha lesz egy válság utáni felpattanás, annak a lendülete 10-15 évig is kitarthat. Így várhatóan 2019 sem Európa éve lesz – hangzott el.

A nyugalom szigete maradhatunk

Kontinensünk gazdaságának lassulása a vállalati eredményekben is visszatükröződik. A német cégek öt százalékos negatív meglepetést okoztak a legutóbbi negyedévben. Az európai papírok árazása semlegesnek tekinthető, nem gondoljuk, hogy ez jó beszállási pont, de shortolásra sem kedvező – mondta Kocsi János.

Kelet-Európa rekordnövekedést szállított az utóbbi években, a várakozások szerint ez a régió is lassulni fog, de szintén csak fokozatosan. Ez után is növekedni fog a gazdaság, csak kisebb mértékben, mint korábban, tehát recesszió nem várható. “A régió a nyugalom szigete maradhat” – mondta a menedzser.

Mit vegyünk a régióban?

A régió eladósodottságáért sem kell aggódni, a deficit nem fog elszállni. Nálunk ugyan még mindig magas, de lassan tovább csökkenhet. Az olajár esése miatt most fellélegezhet a lengyel és a magyar jegybank, amelyek eddig nem emeltek kamatot, mert csökkent az inflációs veszély.

A régióban az Amundi főleg bankrészvényekbe, esetleg telekom-cégekbe fektet, különösen, ha azok még jelentős osztalékot is fizetnek. A régiós cégek az elemzői várakozásokat legutóbb 17 százalékkal verték meg, ennek is köszönhető, hogy felülteljesítették szinte az összes többi részvénypiacot. A részvények árazása historikusan is alacsony.

A csillagok ritka kedvező együttállása

A BUX index ismét csúcsközelben van, a vállalati eredmények szépen fokozatosan javultak, így lufiról nem lehet beszélni. Az index értéke nem szakadt el a vállalatok eredményességétől, sőt, elmaradt attól, így még mindig olcsó a magyar részvénypiac. Nem nagy mértékben, de enyhén a historikus átlag alatt forognak a magyar papírok.

Kedvező üzleti környezetben működnek a magyar blue chipek, “a csillagok ritka kedvező együttállásának örvendenek” – mondták. Egyszerre nő a volumen és a marzs, több árut adnak el magasabb haszonkulcs mellett. A magyar GDP növekedése várhatóan csökkenni fog, de így is viszonylag magas marad.

Védekezz az infláció ellen!

Az alapkezelő számára vonzóak még az amerikai államkötvények, amelyek hozama évi három százalék körül van. “Vonzó elemet jelentenek bármely portfólióban. Már van a részvényeknek alternatívája” – mondják. Főleg az 1-7 éves lejáratokat ajánlják, három százalékos dollárhozammal, ami nagyon jónak számít. (Magasabb, mint a hasonló magyar kötvények hozama forintban – a szerk.)

Nyersanyagcégeket, infrastruktúra-befektetéseket, ingatlancégeket tartanak jó vételnek, amelyek az infláció ellen védelmet nyújtanak. Az inflációs meccs még nincs lefutva, különösen Kelet-Európában, ahol különösen feszített a munkaerőpiac.

Olaj, bánya, ingatlan

Az olaj vagy az olajhoz kapcsolódó részvények nem rossz beszállási ponton vannak. Ha az olaj nem is megy fel a korábbi csúcsokra, 15-20 százalékos emelkedés könnyen elképzelhető.

Főleg minőségi, magas osztalékfizetési képességű vállalatokat érdemes vásárolni, minden piacon, különösen Kelet-Európában. Ezen kívül alternatív befektetésekbe, mint az olaj, a nyersanyag vagy a private equity érdemes beszállni – összegezte az alapkezelő.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru Megbízhatatlanok a Tesla-modellek?
Eidenpenz József | 2020. november 27. 18:50
Alacsony forgalom mellett ugyan, de szépen emelkednek az indexek a nyugati tőzsdéken. A Mol húzta fel a BUX-ot, az OTP nem igazán tudta, merre menjen, a forint gyengült kissé. A Tesla-modellek megbízhatóságát egy amerikai fogyasztóvédelmi szervezet csúnyán lepontozta a tulajdonosok jelzései alapján. De a papír csak száguld.
Részvény / Deviza / Áru Mindenkit mosolyra fakaszt ez a cég – a vevőket és a részvényeseket is
MFC Equity | 2020. november 27. 18:04
Stock Picking rovatunkban az MFC Equity nemzetközi befektetési klub olyan növekedésorientált cégeket keres, amelyek részvényeinek ára nem tükrözi valódi értéküket. A sorozat következő részében az Align Technology nevű vállalatot járják körül a szakértők, amely forradalmi fogszabályzóinak köszönhetően nagy növekedésnek nézhet elébe. 
Részvény / Deviza / Áru Jön végre az elektromos népautó?
Eidenpenz József | 2020. november 27. 12:01
Szerény pluszban vannak az európai tőzsdék, itthon a Richter és a Mol tud emelkedni. A Ford és a Volkswagen is új elektromos modellt tervez, az utóbbi valóságos népautó lehet 20 ezer eurós kezdő árával. Az Apple és a Foxconn elköltözteti a gyártást Kínából, a Tesla viszont újabb gyárat kezd építeni ugyanott.
Részvény / Deviza / Áru 30 ezer autót hív vissza a Mercedes, alulteljesített a Mol
Eidenpenz József | 2020. november 26. 19:03
A hálaadás-nap és a fekete péntek a szokásosnál visszafogottabb ugyan, de így is komoly következményekkel járhat a kiskereskedelemben és a vírus terjedésében. Az európai indexek és a BUX nyugodtak voltak, Pesten a Mol húzta vissza a mutatót. Károsanyag-kibocsátásuk miatt hívja vissza járműveit a Mercedes.
Részvény / Deviza / Áru Kiugró OTP-célár jött ki, a Nio az új kedvenc
Eidenpenz József | 2020. november 26. 11:54
Miközben Amerikában pulykasütögetéssel vannak elfoglalva, emelkednek a német technológiai részvények. Az online cégek profitálhatnak abból, hogy szigorítanak a járványügyi előírásokon Németországban. A német fogyasztói bizalom viszont nagyon rossz lett. Alig emelték meg az elemzők a Teslára és a Nióra vonatkozó céláraikat, az élet máris túlszaladt rajtuk, az árfolyam lehagyta az ajánlásokat.
Részvény / Deviza / Áru Mit tett a járvány a Mollal? A hulladékból csinálna bombaüzletet a cég
Privátbankár.hu | 2020. november 26. 10:39
Az olajipar a leggyengébben teljesítő szektor 2020-ban a részvénypiacokon, ami a Mol árfolyamán is meglátszik, mostanra viszont a jobban teljesítők közé került a társaság. Hernádi Zsolt elnök-vezérigazgató szerint ez a petrolkémiának és a kiskereskedelemnek köszönhető. A jövőben jobban ráfekszenek a hulladékkezelésre.
Részvény / Deviza / Áru Musk parkolási gondja miatt jöhet a kompakt Tesla, óvakodj a bitcoin-klónoktól!
Eidenpenz József | 2020. november 25. 18:52
Nem találják az irányt ma a tőzsdék az amerikai szünnap előtt, a hagyományos szektorok részvényei inkább süllyednek, a technológiai papírok viszont emelkednek New Yorkban. Európában is vegyes képet mutatnak az indexek, a BUX is alig változott. Elon Musk az Európaiaknak szánt kompakt Teslát tervez, Buffett pedig valami nagy dobásra készül.
Részvény / Deviza / Áru Extrém-e az optimizmus a tőzsdéken? Csúcsra járnak a német lakásárak
Eidenpenz József | 2020. november 25. 12:27
Ma egyelőre takaréklángon működnek a tőzsdék Európában, de a nap folyamán még fontos hírek érkeznek. Két részvényünk pluszban, kettő mínuszban, a forint pedig gyengül. A tőzsdéket annyi pozitív behatás érte az utóbbi napokban, hogy ezt nehéz lesz überelni, miközben holnap az USA-ban Hálaadás lesz. Négy éve nem ugrottak ekkorát a lakásárak Németországban.
Részvény / Deviza / Áru Felrobbantak a piacok: rekordszint körül a Bitcoin, történelmi csúcson a Dow
Király Béla | 2020. november 24. 18:47
A befektetők úgy vásárolnak, mintha nem lenne holnap, számos eszköz állított fel kedden újabb történelmi rekordot, vagy közelítette még látványosan az évekkel korábban felállított csúcsszintet. A járvány várható kezelése, a potenciális vakcinákról érkező kedvező hírek nagyot lendítettek a piacokon.
Részvény / Deviza / Áru Nem Trump lelépése az egyetlen dolog, aminek ma lehet örülni a piacon
Gáspár András | 2020. november 24. 11:22
Trump ujjait egyesével kell lefejteni a kormányrúdról, de lassan csak beletörődik abba, hogy át kell adnia a hatalmat - a befektetők örülnek a bizonytalanság elmúlásának, és a tömeges oltások közeledtével a gyors gazdasági fellendülésben bíznak, amit az USA-ban egy régi ismerős arc pénzügyminiszteri kinevezése is segíthet. Budapesten a CIG vezeti a tőzsdei erősödést, a BUX azonban továbbra is csak oldalazni tud - a forint pedig teljesen beállt.
Friss
hírlevél