BUX
34 620.25
-0.21%
-71.00
OTP
10 260.00
-1.25%
-130.00
MOL
1 722.00
+0.29%
+5.00
RICHTER
6 835.00
+0.89%
+60.00
MTELEKOM
367.00
-0.14%
+0.00
 
TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
2019. november 5. 10:22

Az amerikai tőzsdeindexek újabb rekordokat állítottak fel, és a német piac is másfél éves csúcsra ugrott. A befektetők egyre optimistább kimenetelt várnak az amerikai-kínai kereskedelmi megállapodástól.

Hétfőn az európai és a tengerentúli tőzsdéken is folytatódott a hossz. A fontosabb európai indexek többsége éves csúcson zárt. A Wall Streeten is hasonló volt a helyzet, hiszen a 30 vezető iparvállalat Dow Jones indexe 115,36 ponttal, 0,42 százalékkal, 27 462,72 pontra emelkedett. Az S&P 500-as mutatója 11,46 ponttal, 0,37 százalékkal nőtt, és 3078,37 ponton fejezte be a napot.

A technológiai részvények Nasdaq Composite mutatója 46,80 ponttal, 0,56 százalékkal emelkedett, és 8433,20 ponton zárt. Hajnalban Ázsiában is vágtató indexeket láthattunk, és az európai piacokon is minimális pluszban nyitottak az indexek.

Lássuk a legfontosabb piacbefolyásoló információkat.

1; Nagyon optimista megállapodást kezdtek árazni a piacok

A befektetők figyelmének középpontjában az amerikai-kínai kereskedelmi tárgyalások állnak, amely kapcsán megjelent néhány pozitív hír. Az amerikai tisztségviselők jelezték, hogy novemberben a két elnök aláírja a részmegállapodást. Wilbur Ross amerikai kereskedelmi miniszter pedig azt mondta, hogy "nagyon rövid időn belül" kiadják az exportengedélyeket az amerikai vállalatoknak, hogy alkatrészeket szállíthassanak a Huawei Technologies kínai vállalatnak. A legnagyobb emelkedést így azok a cégek érték el, amelyeknek magas a kínai kitettsége, így többek között az autóiparnak és a nyersanyagiparnak kedveztek a hírek.

Persze az elmúlt másfél évben annyi csavar és fordulat volt ebben a történetben, hogy a finálé előtt akár újabb is jöhet. Olyan hírek láttak ugyanis napvilágot, hogy csak akkor fogadják el a kereskedelmi megállapodást a kínaiak, ha az USA visszavonja 360 milliárd dollár értékű árúra kivetett vámot. A kínaiak azt szeretnék elérni, hogy 110 milliárd dollár értékű áruról töröljék el, míg másik 250 milliárd dollár értékű áruról pedig csökkentsék a 25 százalékos vámot. Az is felmerült a tárgyalásokon, hogy ideiglenesen függesszenek fel vámokat, melyért cserébe Kína is felfüggeszti az agrártermékekre kivetett vámot, írta reggeli hírlevelében az Equilor.

A végső megállapodás feltétele még az is, hogy a december 15-re beígért vámemelés maradjon el, hiszen az akkor kivetendő adó az okos telefonokat és laptopokat sújtaná, mely érzékenyen érintené Kínát. Az amerikai tárgyalófél szerint a vámok a garancia arra, hogy Kína betartja a megállapodást, attól félnek, hogy ha eltörlik a vámokat, akkor Kína nem fogja betartani a piaci reformokat előíró részeit a megállapodásnak.

2; Újabb gyengébb adat jött Kínából

Miután a befektetők a kereskedelmi háború lezárására fókuszálnak, a recessziós félelmeket teljesen félretették. Pedig folyamatosan jönnek aggasztó hírek, amely a gazdasági lassulásra, illetve a visszaesésre utalnak. Ma hajnalban például Kínából érkezett egy ilyen adat.

Októberben nyolc havi mélypontra lassult a kínai szolgáltatóipar teljesítményének növekedési üteme a Caixin gazdaságkutató intézet beszerzésimenedzser-indexének (BMI) tanúsága szerint. A Caixin szolgáltatóipari BMI mutatója októberben 51,1 pontra csökkent az előző havi 51,3 pontról. A piac a teljesítmény javulására számított, arra, hogy a mutató 52,8 pontra emelkedik.

A BMI 50 pont feletti értéke a vizsgált gazdasági tevékenység teljesítményének növekedését, 50 pont alatti értéke pedig zsugorodását számszerűsíti. A Caixin kínai szolgáltatóipari BMI mutatója 2005 óta tartózkodik 50 pont felett. A Caixin októberi szolgáltatóipari BMI mutatója nyolc hónapja a legalacsonyabbnak bizonyult. A kínai nemzeti statisztikai hivatal korábban publikált hasonló, nem feldolgozóipari ágazatokat felölelő BMI mutatója pedig 2016 februárja óta a legalacsonyabb értéket érte el.

3; A dübörgő piacon is vannak vesztesek

Hiába ugrottak csúcsra az amerikai tőzsdék legfontosabb mutatói, találunk azért olyan részvényt, amely veszített értékéből. Az egyik ilyen a McDonald's részvénye volt, amely közel 3 százalékkal gyengült. A háttérben az állt, hogy a gyorsétteremlánctól távozott Steve Easterbrook elnök-vezérigazgató, miután kiderült, hogy szerelmi viszonyt folytatott egy alkalmazottjával. (A témával a Privátbankár részletesen is foglalkozott, cikkünk itt érhető el.)

Beszakadt az Under Armour sportszergyártó részvénye, amelynek kurzusa 19 százalékkal esett. A vállalat megítélése azért romlott drasztikusan, mert a befektetők rosszul fogadták, hogy a vállalat ismét rontotta éves profitvárakozását. A sportszergyártó papírjai egyébként az utóbbi időszakban meglehetősen rosszul teljesítettek, a részvény ugyanis augusztusban még 28 dollár körül mozgott, míg a hétfői zárásban már a 17 dolláros szint közelében volt.

Európában kedden a spanyol Telefonica papírjai kerültek eladói nyomás alá, miután a távközlési óriás a vártnál gyengébb számokat közölt. A részvény esése miatt egyébként a kontinens más távközlési papírjai is gyengüléssel kezdtek.

4; Óriási üzletbe vágott a Mol

Megállapodott a MOL és a Chevron, így a magyar olajtársaság 9,57 százalékos részesedést vásárol az azerbajdzsáni ACG olajmezőben és 8,9 százalékos részesedést a BTC (Baku-Tbiliszi-Ceyhan) olajvezetékben. A megállapodás értéke 2019. január 1-jei árfolyamon 1,57 milliárd dollár, amely a - nyilvánosságra nem hozott időpontú - záráskor módosulhat. A zárást követően a Mol az ACG mező harmadik legnagyobb tulajdonosává válhat. A vállalat a tranzakciót a meglévő likviditásából tudja fedezni, a korábbi osztalékfizetési terveket nem befolyásolja.

A jelentős készletekkel rendelkező ACG-mező a Kaszpi-tengeren található, ahol 1997 óta termelnek kőolajat és a világ legnagyobb tengeri kőolajmezőinek az egyike. Az ACG operátora a BP, a termelés hat tengeri platformon zajlik, így a teljes termelés 2018-ban 584 ezer hordó/nap szintet ért el.

Az Equilor elemzői szerint a tranzakciónak köszönhetően a MOL EBITDA-jának összetétele kiegyensúlyozottabbá válhat, csökkenhet a finomító túlsúlya, és így a MOL kevésbé lesz kitéve a külső környezetből fakadó kockázatoknak. Tekintve, hogy a MOL régóta tervez akvizíciókat olajtartalékainak pótlására, és az ár a várt alatt alakult, a hír kedvezően befolyásolhatja a részvény árfolyamát.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Részvény / Deviza / Áru Óriásit ugrott a gáz ára, nagyot csalódtak a büszke japánok
Eidenpenz József | 2020. augusztus 3. 19:07
Szépen indult ez a hónap is a tőzsdék számára, különösen Európában. Kontinensünkön főleg a biztató beszerzési menedzserindexek váltották ki az emelkedést, a tengerentúlon pedig a technológiai papírokkal kapcsolatos optimizmus folytatódik. A magyar eszközök alulteljesítők voltak. Meglepő ugrást produkált az amerikai gáz ára. Japánban viszont csúnya világ köszöntött be.
Részvény / Deviza / Áru Nem áll jól az OTP a külföldiek miatt, új csúcsot ütött az arany
Eidenpenz József | 2020. augusztus 3. 10:46
A német tőzsde pluszban tudta kezdeni a hetet, Európa többi részén azonban inkább a mínuszok dominálnak. Kínából ugyanis jó hír érkezett, ez a német exportőröknek is kedvező lehet. Gyorsjelentése után emelkedik a Richter, a Mol sem áll rosszul, az OTP-nek azonban csak stagnálásra futja. Több mint egy forinttal többe kerül az euró.
Részvény / Deviza / Áru Történelmi siket ért el az amerikai piacon a Richter
Privátbankár.hu / MTI | 2020. augusztus 3. 06:42
A Richter Gedeon Nyrt. remek teljesítményt nyújtott az első félévben, a társaság konszolidált árbevétele 15 százalékkal nőtt. A cég minden régióban növelni tudta az értékesítését, a legjobban az Egyesült Államokban sikerült. A nyeresége is látványosan nőtt.
Részvény / Deviza / Áru A koronavírus egyik nyertese: a cég, amely katalizálja az átlátható és megbízható ügyintézést
MFC Equity | 2020. augusztus 2. 06:07
Stock Picking rovatunkban az MFC Equity nemzetközi befektetési klub olyan növekedésorientált cégeket keres, amelyek részvényeinek ára nem tükrözi valódi értéküket. A sorozat harmadik részében a DocuSign vállalatot elemzik, amely idén nagy növekedésen van túl és még több profitábilis lehetőség előtt áll.
Részvény / Deviza / Áru Nincs megállás – széllel szemben is őrült vágtában a techcégek
Király Béla | 2020. július 31. 18:30
A legnagyobb technológiai vállalatok eredményeit a csütörtöki zárás után, illetve a pénteki nyitás előtt ismerhették meg a befektetők. Ennek köszönhetően az Apple, a Facebook és az Amazon is elképesztő emelkedést mutat. Ugyanakkor a pénteki helyzet egy érdekes anomáliára is rávilágít.
Részvény / Deviza / Áru Külföldi nyaralásra készül? Akkor gyorsan vegyen valutát
Csabai Károly | 2020. július 31. 11:14
Elemzők ugyanis nem tartják kizártnak, hogy a forint jelentősebben gyengülni fog az euróval szemben, a mai 345 alatti szintről akár 350 fölé. Miközben a hónap utolsó napjának elején a hazai tőzsde nem tudta tartani a lépést az emelkedő nyugat-európai társaival, a csúcsokat döntögető arany elérkezett a 2000 dolláros lélektani határhoz.  
Részvény / Deviza / Áru Minipánik a tőzsdéken, Trump még rátett egy lapáttal
Eidenpenz József | 2020. július 30. 18:46
A délelőtti európai rossz hangulat az amerikai piacok nyitása és az onnan érkező hírek után csak rosszabbodott, kisebb fajta pánik jelei kezdtek mutatkozni, azután zárásra valamelyest megnyugodtak a kedélyek. Egyes indexek így is három százalék fölötti esést értek el, a BUX-ot azonban a Mol és a Richter emelkedése viszonylag jó helyzetben tartotta. Erősen esnek az ipari fémek, és a kőolaj is tett egy nagy kanyart lefelé az utóbbi napok stagnálása után.
Részvény / Deviza / Áru Mészáros Lőrinc távozása után is nyerésben maradt a cég
Privátbankár.hu | 2020. július 30. 12:03
Az informatikában utazó 4iG Nyrt. - amelynek tulajdonosai közül csaknem egy hónapja szállt ki Mészáros Lőrinc - a Nemzeti Adó- és Vámhivatal intézményei részére szerez be többedmagával szervereket és tárolókat, valamint az azokhoz kapcsolódó szolgáltatásokat.
Részvény / Deviza / Áru Rossz gyorsjelentések jöttek, de legalább ittunk elég sört
Eidenpenz József | 2020. július 30. 11:19
Ma van a gyorsjelentési szezon csúcsa, késő este a világ legértékesebb vállalatai teszik közzé a számaikat. A tőzsdék hangulata azonban elromlott, valószínűleg azért, mert Európában többségükben rossz gyorsjelentések érkeztek. Rosszul muzsikál az autóipar és a bankszektor, de legalább a sörgyáraknak jól megy. Öngólt rúgna az USA, ha fellépne az internetes óriások ellen?
Részvény / Deviza / Áru Eladnák a TikTok-ot, újabb nagy ugrás az elektromosautó-iparban?
Eidenpenz József | 2020. július 29. 18:51
Európában összességében stagnáltak a tőzsdék, ehhez képest a hazai BUX fél százalékos emelkedése szép teljesítmény. A forint is pluszba kapaszkodott, és ismét életjeleket mutat az olaj. Miközben a piacok a Fed ülésére várnak, az internetes óriások vezetői arról kell nyilatkozzanak, nem váltak-e túl hatalmassá. Eközben kiszivárgott, hogy eladnák a támadások kereszttüzében álló TikTok-alkalmazást. Musk újabb tweetje kelt feltűnést.
Friss
hírlevél