TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Az amerikai tőzsdeindexek újabb rekordokat állítottak fel, és a német piac is másfél éves csúcsra ugrott. A befektetők egyre optimistább kimenetelt várnak az amerikai-kínai kereskedelmi megállapodástól.

Hétfőn az európai és a tengerentúli tőzsdéken is folytatódott a hossz. A fontosabb európai indexek többsége éves csúcson zárt. A Wall Streeten is hasonló volt a helyzet, hiszen a 30 vezető iparvállalat Dow Jones indexe 115,36 ponttal, 0,42 százalékkal, 27 462,72 pontra emelkedett. Az S&P 500-as mutatója 11,46 ponttal, 0,37 százalékkal nőtt, és 3078,37 ponton fejezte be a napot.

A technológiai részvények Nasdaq Composite mutatója 46,80 ponttal, 0,56 százalékkal emelkedett, és 8433,20 ponton zárt. Hajnalban Ázsiában is vágtató indexeket láthattunk, és az európai piacokon is minimális pluszban nyitottak az indexek.

Lássuk a legfontosabb piacbefolyásoló információkat.

1; Nagyon optimista megállapodást kezdtek árazni a piacok

A befektetők figyelmének középpontjában az amerikai-kínai kereskedelmi tárgyalások állnak, amely kapcsán megjelent néhány pozitív hír. Az amerikai tisztségviselők jelezték, hogy novemberben a két elnök aláírja a részmegállapodást. Wilbur Ross amerikai kereskedelmi miniszter pedig azt mondta, hogy "nagyon rövid időn belül" kiadják az exportengedélyeket az amerikai vállalatoknak, hogy alkatrészeket szállíthassanak a Huawei Technologies kínai vállalatnak. A legnagyobb emelkedést így azok a cégek érték el, amelyeknek magas a kínai kitettsége, így többek között az autóiparnak és a nyersanyagiparnak kedveztek a hírek.

Persze az elmúlt másfél évben annyi csavar és fordulat volt ebben a történetben, hogy a finálé előtt akár újabb is jöhet. Olyan hírek láttak ugyanis napvilágot, hogy csak akkor fogadják el a kereskedelmi megállapodást a kínaiak, ha az USA visszavonja 360 milliárd dollár értékű árúra kivetett vámot. A kínaiak azt szeretnék elérni, hogy 110 milliárd dollár értékű áruról töröljék el, míg másik 250 milliárd dollár értékű áruról pedig csökkentsék a 25 százalékos vámot. Az is felmerült a tárgyalásokon, hogy ideiglenesen függesszenek fel vámokat, melyért cserébe Kína is felfüggeszti az agrártermékekre kivetett vámot, írta reggeli hírlevelében az Equilor.

A végső megállapodás feltétele még az is, hogy a december 15-re beígért vámemelés maradjon el, hiszen az akkor kivetendő adó az okos telefonokat és laptopokat sújtaná, mely érzékenyen érintené Kínát. Az amerikai tárgyalófél szerint a vámok a garancia arra, hogy Kína betartja a megállapodást, attól félnek, hogy ha eltörlik a vámokat, akkor Kína nem fogja betartani a piaci reformokat előíró részeit a megállapodásnak.

2; Újabb gyengébb adat jött Kínából

Miután a befektetők a kereskedelmi háború lezárására fókuszálnak, a recessziós félelmeket teljesen félretették. Pedig folyamatosan jönnek aggasztó hírek, amely a gazdasági lassulásra, illetve a visszaesésre utalnak. Ma hajnalban például Kínából érkezett egy ilyen adat.

Októberben nyolc havi mélypontra lassult a kínai szolgáltatóipar teljesítményének növekedési üteme a Caixin gazdaságkutató intézet beszerzésimenedzser-indexének (BMI) tanúsága szerint. A Caixin szolgáltatóipari BMI mutatója októberben 51,1 pontra csökkent az előző havi 51,3 pontról. A piac a teljesítmény javulására számított, arra, hogy a mutató 52,8 pontra emelkedik.

A BMI 50 pont feletti értéke a vizsgált gazdasági tevékenység teljesítményének növekedését, 50 pont alatti értéke pedig zsugorodását számszerűsíti. A Caixin kínai szolgáltatóipari BMI mutatója 2005 óta tartózkodik 50 pont felett. A Caixin októberi szolgáltatóipari BMI mutatója nyolc hónapja a legalacsonyabbnak bizonyult. A kínai nemzeti statisztikai hivatal korábban publikált hasonló, nem feldolgozóipari ágazatokat felölelő BMI mutatója pedig 2016 februárja óta a legalacsonyabb értéket érte el.

3; A dübörgő piacon is vannak vesztesek

Hiába ugrottak csúcsra az amerikai tőzsdék legfontosabb mutatói, találunk azért olyan részvényt, amely veszített értékéből. Az egyik ilyen a McDonald's részvénye volt, amely közel 3 százalékkal gyengült. A háttérben az állt, hogy a gyorsétteremlánctól távozott Steve Easterbrook elnök-vezérigazgató, miután kiderült, hogy szerelmi viszonyt folytatott egy alkalmazottjával. (A témával a Privátbankár részletesen is foglalkozott, cikkünk itt érhető el.)

Beszakadt az Under Armour sportszergyártó részvénye, amelynek kurzusa 19 százalékkal esett. A vállalat megítélése azért romlott drasztikusan, mert a befektetők rosszul fogadták, hogy a vállalat ismét rontotta éves profitvárakozását. A sportszergyártó papírjai egyébként az utóbbi időszakban meglehetősen rosszul teljesítettek, a részvény ugyanis augusztusban még 28 dollár körül mozgott, míg a hétfői zárásban már a 17 dolláros szint közelében volt.

Európában kedden a spanyol Telefonica papírjai kerültek eladói nyomás alá, miután a távközlési óriás a vártnál gyengébb számokat közölt. A részvény esése miatt egyébként a kontinens más távközlési papírjai is gyengüléssel kezdtek.

4; Óriási üzletbe vágott a Mol

Megállapodott a MOL és a Chevron, így a magyar olajtársaság 9,57 százalékos részesedést vásárol az azerbajdzsáni ACG olajmezőben és 8,9 százalékos részesedést a BTC (Baku-Tbiliszi-Ceyhan) olajvezetékben. A megállapodás értéke 2019. január 1-jei árfolyamon 1,57 milliárd dollár, amely a - nyilvánosságra nem hozott időpontú - záráskor módosulhat. A zárást követően a Mol az ACG mező harmadik legnagyobb tulajdonosává válhat. A vállalat a tranzakciót a meglévő likviditásából tudja fedezni, a korábbi osztalékfizetési terveket nem befolyásolja.

A jelentős készletekkel rendelkező ACG-mező a Kaszpi-tengeren található, ahol 1997 óta termelnek kőolajat és a világ legnagyobb tengeri kőolajmezőinek az egyike. Az ACG operátora a BP, a termelés hat tengeri platformon zajlik, így a teljes termelés 2018-ban 584 ezer hordó/nap szintet ért el.

Az Equilor elemzői szerint a tranzakciónak köszönhetően a MOL EBITDA-jának összetétele kiegyensúlyozottabbá válhat, csökkenhet a finomító túlsúlya, és így a MOL kevésbé lesz kitéve a külső környezetből fakadó kockázatoknak. Tekintve, hogy a MOL régóta tervez akvizíciókat olajtartalékainak pótlására, és az ár a várt alatt alakult, a hír kedvezően befolyásolhatja a részvény árfolyamát.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 28 410 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál és a Cetelemnél 28 721 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru Nem lesz több segélycsomag? Fúziók a bankszektorban?
Eidenpenz József | 2020. szeptember 22. 19:00
Mára megnyugodtak a tőkepiacok, az indexek többsége emelkedik, bár kivételek is vannak. A BUX előnye a nap végére csökkent, végül csak 0,2 százalékos pluszban végzett. Főleg a Mol tartotta meg, miközben az OTP folytatta az esést. Az MNB nagy napján tovább drágult az euró, nincs már túl messze a tavasszal beállított történelmi csúcstól. Fúziókról beszélnek az európai bankszektorban, nem várható második csomag az USA-ban.
Részvény / Deviza / Áru A forint gyengülése hosszú távú trend, a pénzbőség hajtja az árupiacokat
Eidenpenz József | 2020. szeptember 22. 13:05
A magyar gazdaság 2022-re érheti el a válság előtti szintet, a forintnak pedig lehetnek erősödő szakaszai, de hosszú távon megmaradhat a lassú gyengülő trend – mondja az Equilor Befektetési Zrt. A pénzbőség meglepetéseket hozott az árupiacokon is, több terméknél kitarthat az emelkedés lendülete. Az OTP-t alulsúlyozásra, a Richtert felülsúlyozásra javasolják.
Részvény / Deviza / Áru A hétfői vérfürdő után is gyengélkedik az OTP
Király Béla | 2020. szeptember 22. 11:40
Hétfőn jelentősen gyengült a forint, és kedden délelőtt sem mutatott erőt. A magyar fizetőeszköz szempontjából nagy kérdés, miként dönt kora délután az MNB, ez ugyanis befolyásolhatja a forint mozgását. A tőzsdék a hétfői zuhanás után kedden délelőtt korrigáltak, ugyanakkor az OTP csak minimálisan tudott emelkedni a beszakadás után.
Részvény / Deviza / Áru A tőzsdekrach oka 200 ezer halott Amerikában, 400 ezer fertőzés Magyarországon?
Eidenpenz József | 2020. szeptember 21. 18:55
Csúnya, két-három hónapja nem látott mélyrepülést mutatnak a tőzsdék, részben a járvány rohamos terjedése, részben az amerikai stimulus hiánya, részben pedig a bankszektor problémái miatt. A német index különösen nagyot esett, de a BUX sem sokkal maradt el tőle. A forint is gyengült, a dollár viszont erősödött, ami az árupiacokat is a mélybe lökte. Amerikában ráadásul még politikai komplikációk is felmerültek.
Részvény / Deviza / Áru Túlzás volt a reggeli OTP-zuhanás? Megvan a TikTok-megoldás
Eidenpenz József | 2020. szeptember 21. 11:31
A koronavírus súlyosbodó második hullámával és szigorodó biztonsági intézkedésekkel, valamint a bankszektor teljesítményével magyarázzák, hogy ma is nagyon rossz a tőzsdék hangulata. A tőzsdeindexek esése a két-három százalékot is eléri, közéjük tartozik a hazai BUX-index is. Az OTP különösen nagyot esett, ennek magyar és európai okai is vannak. A forint gyengül, a dollár erősödik.
Részvény / Deviza / Áru Nagyot esett az OTP, megvan, miért emelkedik a Telekom
Eidenpenz József | 2020. szeptember 18. 18:49
Rossz hangulatban telik a hét utolsó napja a tőzsdéken, Európában főleg a magas fertőzésszámok okoznak aggodalmakat. A BUX index az európai átlaghoz hasonlóan esett, üde színfolt volt a Magyar Telekom, amely egy tenderrel kapcsolatban kapaszkodott feljebb. Az euró/forint makacsul 360 felett tartózkodott, az olaj drágulása viszont leállni látszik.
Részvény / Deviza / Áru Tik-tak, tik-tak: ma dönt Trump a TikTokról, holnap a kormány a hitelmoratóriumról
Csabai Károly | 2020. szeptember 18. 11:26
Úgy tűnik, a világgazdaság mielőbbi kilábalásával kapcsolatos aggodalmak az amerikai és az európai piacokat jobban megfektették, mint az ázsiaiakat, ez a nemesfémek malmára hajtották a vizet. Az olaj erős hetet zárt, ami baljós előjel a számunkra, vége szakadhat ugyanis a hazai üzemanyagárak csökkenésének. Az OTP és a forint árfolyamát a hiteltörlesztési moratóriumról holnap belengetett döntés bizonytalan kimenetele tarthatja nyomás alatt. Az USA-ban pedig a vigyázó szemek Trumpra vetődnek atekintetben, hogyan dönthet az amerikai elnök a TikTokról.
Részvény / Deviza / Áru Ezután jön csak a járvány neheze? A Tesla 3+1 ütőkártyája
Eidenpenz József | 2020. szeptember 17. 19:10
Európában kicsit, Amerikában nagyon rossz – így foglalhatnánk össze a mai tőzsdei hangulatot. Budapesten pedig valahol a kettő között. A befektetőknek a jelek szerint nem sok okuk van a vásárlásra, a legtöbb gazdasági adat inkább felemás, az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed pedig tegnap este csalódást okozott. Lehet, hogy télen újabb válságra számíthatunk?
Részvény / Deviza / Áru Több mint kínos, ami kiderült a tőzsde sztárjáról
Király Béla | 2020. szeptember 17. 18:48
Az idei első félévben a Nasdaq legjobban teljesítő részvénye a Nikola elektromos teherautó-gyártóé volt. Igaz a gyártót akár idézőjelbe is tehetnénk, hiszen a vállalatról kiderült, hogy ettől továbbra is nagyon messze van.
Részvény / Deviza / Áru Augusztusban megint beomlott az európai autóipar, retikülökkel folyik az adok-kapok
Eidenpenz József | 2020. szeptember 17. 11:47
Az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed egyesek szerint csalódást okozott a piacoknak, mások szerint kellemes meglepetést. A tegnap esti amerikai esés mindenesetre folytatódik Ázsiában és Európában egyaránt. Kontinensünkön szenvednek a bankok és az autóipar. A BUX hozza az európai átlagot, főleg az OTP húzza le. Az új jelszó a “Hópehely” a technológiai részvények piacán, folytatódik a luxusóriások harca.
Friss
hírlevél