BUX
32 265.92
-1.00%
-326.00
OTP
9 100.00
+3.23%
+285.00
MOL
1 885.00
-5.75%
-115.00
RICHTER
6 085.00
-2.01%
-125.00
MTELEKOM
355.00
+0.00%
+0.00
 
2019. június 18. 18:10

Kedden mutatták be a Facebook által kibocsátott új kriptopénzt, a Librát. Ez, ellentétben a Bitocoinnal inkább egy átutalásokat segítő eszköz lesz, amellyel Zuckerbergék az emberek milliárdjainak akarnak korszerű pénzügyi szolgáltatásokat biztosítani. A befektetők már megelőlegezték a bizalmat.

A maga nemében nem bombameglepetés a Facebook mai bejelentése, hiszen tudni lehetett, hogy az általuk fejlesztett kritpoeszközt mutatják be. A Libra névre keresztelt rendszer révén a Facebook felhasználói egymásnak utalhatnak, de ennél szélesebb körnek szánják. A vállalat szándékai szerint ugyanis az interneten és a Facebook különböző platformjain keresztül történő fizetésre lehet majd használni.

A keddi eseményen Mark Zuckerberg, a Facebook első embere azt is elmondta, hogy a Libra blockchain technológiát használ, mint a többi kriptoeszköz, így például a Bitcoin. A felhasználóknak viszont még egy ideig várni kell, mert csak 2020 első félévétől lehet majd használni.

A fent említett Bitcointól egy dologban biztosan el fog térni, az árfolyamát ugyanis fixálni fogják és meghatározott dollárt ér majd egy Libra. Ennek vélhetőleg nagyon sok spekuláns nem fog örülni, előzetesen ugyanis a piaci szereplők egy része komolyan reménykedett abban, hogy a Librával kereskedve "csinálják meg a szerencséjüket. Ők a Facebook biztosította hátteret kihasználva szeretettek volna ebbe fektetni a későbbi árfolyam emelkedés reményében. Ennek egyébként a rögzített árfolyam mellett az is ellentmond, hogy nem a "Facebook pénze" lesz, hanem egy non-profit szervezet, a Libra Association kezeli majd. Ebben egyébként pénzügyi szolgáltatók, mint a Visa, a Mastercard, a PayPal és a Stripe éppen úgy érdelt lesz, mint a Spofity, az Uber, a Lyft vagy éppen a Vodafone. Az is kiderült, hogy a Libra nyílt forráskódú rendszer lesz, így elvileg bárki beépítheti majd az oldalába vagy az applikációjába.

Mark Zuckerberg azonban nem az a cégvezető, aki csupán jószándékból komoly erőforrásokat fordít egy olyan eszközbe, amelytől semmi hasznot nem remélhet. Lesz ugyanis egy Calibra nevű alrendszer, amely digitális pénztárca applikációt indít majd, illetve ez támogatja majd a fejlesztőket, hogy online alkalmazásaikban a Libra fizetési rendszerét építsék be. Minden bizonnyal a korábbi adatkezelési botrány  miatt Zuckerberg azt is hangoztatta, hogy a Facebook senkinek a pénzügyeit nem fogja látni, így nem kell attól tartani, hogy a digitális pénztárcák "vastagsága" és a Librán keresztül lebonyolított műveleteket felhasználva célzott Facebook hirdetéséket kapnak majd.

Akinek van okostelefonja, az bankolhat majd

A vállalat természetesen igyekszik a rendszer jó oldalát kidomborítani, és azt hangoztatták, hogy világszerte emberek milliárdjai számára fognak korszerű pénzügyi szolgáltatásokat biztosítani. Jelenleg ugyanis sokan főként a fejlődő országokban ez sokak számára legfeljebb vágyálom, hiszen nincs sem infrastruktúra, sem megfelelő  pénzügyi rendszer hozzá. A Libra révén viszont az emberek a jövőben a mobiljuk révén a jövőben egyszerűen tudják majd intézni a pénzügyeiket. Zuckerberg egyenesen azt mondta, hogy hasonlóan egyszerű lesz pénzt küldeni, mint fotókat megosztani.

Láthatjuk, hogy az internet minden területen, ami digitalizálható megváltoztatta a játékszabályokat,  ez alól viszont a pénz kimaradt, mondta David Marcus, a Facebook Calibra divíziójának vezetője. "Most, bárki, akinek olcsó okostelefonja van, hozzáférhet azon keresztül szinte bármilyen információhoz. Miért ne működhetne ugyanígy a pénz esetén?" - tette fel a kérdést a szakember, aki a Libra fejlesztése előtt a Facebook Messenger diviziójának élén állt, de korábban a PayPal elnöki posztját is betöltötte.

Nagyot ugrott az árfolyam

A számok egyébként azt mutatják, hogy óriási lehetőségek vannak ezen a piacon, hiszen világszerte 1,7 milliárd ember van, aki nem használ bankkártyát, és nem jut hozzá megfelelő szintű a pénzügyi szolgáltatásokhoz, viszont az internetre tud kapcsolódni. A piac egyébként előzetesen nagy reményeket táplált a Facebook fémjelezte fizetési eszközbe. Azt remélnék ugyanis a Librától, hogy a vállalat egy óriási piacra belépve a pénzügyi szolgáltatásokból is nagyon komoly bevételeket ér majd el. Ez a növekedési lehetőségek mellett ugyanis a diverzifikáció szempontjából is kulcskérdés lenne, hiszen a Facebook jelenleg a hirdetési bevételektől függ a vállalat eredménye.

A befektetők egyébként megelőlegezték a bizalmat, hiszen hétfőn nagyot ugrott a Facebook részvényeinek árfolyama, több mint 4 százalékos plusszal zártak. Az emelkedés kedden folytatódott, és a nyitást követően 2 százalékkal ment fel a papír, igaz ebben már szerepet játszott az, hogy ismét felcsillant a remény a kínai-amerikai ellentét rendezésére és az EKB várható gazdaságösztönző csomagja a befektetők szerint a Fed-et is hasonlóra sarkalhatja.

Részvény / Deviza / Áru Putyin kész megállapodni az olajról, javultak az indexek
MTI | 2020. április 3. 22:11
Moszkva kész a Washingtonnal való együttműködési megállapodásra az OPEC+ keretében Oroszország kész a megállapodásra az OPEC+ (Kőolaj-exportáló Országok Szervezete - OPEC; plusz a vele szövetséges nagy olajexportáló országok) mechanizmusán belül, illetve az Egyesült Államokkal való együttműködésre az olajpiaci helyzet kiegyensúlyozása és a kitermelés csökkentése érdekében - jelentette ki Vlagyimir Putyin elnök az orosz kormány és az olajipar képviselőinek részvételével megtartott videokonferencián.
Részvény / Deviza / Áru Nehezen fordul a forint, mint egy tankhajó
Eidenpenz József | 2020. április 3. 19:03
Az MNB pár nappal ezelőtti forinterősítő intézkedése ellenére megint 367-hez közelít az árfolyam. De gyengül a zloty és a cseh korona is. A BUX az európai indexekhez hasonlóan esett, az OTP felfelé, a Mol és a Richter lefelé húzta.
Részvény / Deviza / Áru Nem érdemes még forinterősödést várni?
Eidenpenz József | 2020. április 3. 11:17
Tényleg összehívták az OPEC értekezletét, ahogy Donald Trump jelezte, bár csak virtuálisan. Kérdés, ez elég lesz-e az olajárak stabilizálására, az amerikai olajipar megmentésére. A tegnapi szerény pluszokat enyhe mínuszok követik a tőzsdéken. A Mol süllyed leginkább itthon, de a forint is megint lefelé tart. 
Részvény / Deviza / Áru Reuters-tanulmány: egy év alatt 7 százalékkal erősödhet a forint
MTI | 2020. április 3. 11:03
A közép-kelet-európai devizáknál mostanra levonult a koronavírus-sokk, innen már felkapaszkodás jöhet, írja a tanulmány.
Részvény / Deviza / Áru Részvények válság idején: a nagy amerikai techcégekre érdemes figyelni?
Privátbankár.hu | 2020. április 3. 10:58
A Klasszis 2020 díjak rendhagyó, virtuális díjátadója kapcsán portfóliómenedzsereket kértünk fel arra, értékeljék a 2019-es évet és a 2020-as kilátásokat. Richter Pál, a Budapest Alapkezelő szakembere arról beszélt: 3-5 éves időtávval számoljon az, aki részvénybe fektet.
Részvény / Deviza / Áru Trump olajár-robbanást okozott, rossz hírre emelkedik a tőzsde
Eidenpenz József | 2020. április 2. 18:41
A hihetetlenül rossz amerikai munkanélküliségi adat ellenére emelkednek a tőzsdeindexek. Donald Trump amerikai elnök meg akarja menteni az amerikai olajipart az árak feltornászásával, nyilatkozatai nyomán 23 százalékkal robbantak az árak. Ez a Molt is elérte, a részvény mentette meg a BUX-ot is. A forint a tegnapi őrült zuhanás után ma viszonylag stabil.
Részvény / Deviza / Áru Sikerült stabilizálni a forintot, Trump beszélte fel az olajat
Eidenpenz József | 2020. április 2. 11:20
A tőzsdék óvatos optimizmust mutatnak ma délelőtt, az olaj is megindult felfelé, miután Donald Trump közvetített az oroszok és a szaúdiak között. Az euró/forint eltávolodott a tegnapi meredek csúcsoktól, ma reggel 360 alatt is előfordult. Az OTP húzza la a BUX-ot.
Részvény / Deviza / Áru Eddig tartott csak a kilábalás? Hatalmasat esett ma az OTP
Eidenpenz József | 2020. április 1. 18:52
Ismét lefelé tartanak a tőzsdeindexek világszerte, újra a medve az úr. Budapesten az OTP esése húzta le leginkább a mutatót. A forint zuhanását az MNB-nek kellett megállítania. Az olaj tovább szenved, a vállalati hírek többsége nagyon rossz.
Részvény / Deviza / Áru Új eszközt vezet be az MNB, megállt a forint zuhanása
Privátbankár.hu | 2020. április 1. 16:01
Egyhetes betéti tender rendszeres meghirdetéséről döntött a jegybank. A hírre reagálva a forint szerdai zuhanása megállt, és némileg korrigált az árfolyam.
Részvény / Deviza / Áru Orbán miatt zuhan a forint, mint a kő?
Eidenpenz József | 2020. április 1. 14:57
Az euró/forint tegnap átlépte a 360-as szintet, ma pedig már a 370-et ostromolja, ami rendkívül gyors értékvesztést jelent. A többi térségbeli deviza is gyengül, de korántsem ennyire. Nemzetközi tényezők mellett Orbán Viktor rendeleti kormányzásra felhatalmazó törvényét és a koronavírusra adott eddigi magyar kormányzati reakciókat is felsorolják az elemzők, ha az okokról szólnak.
Friss
hírlevél