BUX
36 063.11
-0.44%
-159.00
OTP
10 800.00
-0.92%
-100.00
MOL
1 859.00
-0.05%
-1.00
RICHTER
6 850.00
-0.65%
-45.00
MTELEKOM
385.00
+1.18%
+4.00
 
2019. június 18. 18:10

Kedden mutatták be a Facebook által kibocsátott új kriptopénzt, a Librát. Ez, ellentétben a Bitocoinnal inkább egy átutalásokat segítő eszköz lesz, amellyel Zuckerbergék az emberek milliárdjainak akarnak korszerű pénzügyi szolgáltatásokat biztosítani. A befektetők már megelőlegezték a bizalmat.

A maga nemében nem bombameglepetés a Facebook mai bejelentése, hiszen tudni lehetett, hogy az általuk fejlesztett kritpoeszközt mutatják be. A Libra névre keresztelt rendszer révén a Facebook felhasználói egymásnak utalhatnak, de ennél szélesebb körnek szánják. A vállalat szándékai szerint ugyanis az interneten és a Facebook különböző platformjain keresztül történő fizetésre lehet majd használni.

A keddi eseményen Mark Zuckerberg, a Facebook első embere azt is elmondta, hogy a Libra blockchain technológiát használ, mint a többi kriptoeszköz, így például a Bitcoin. A felhasználóknak viszont még egy ideig várni kell, mert csak 2020 első félévétől lehet majd használni.

A fent említett Bitcointól egy dologban biztosan el fog térni, az árfolyamát ugyanis fixálni fogják és meghatározott dollárt ér majd egy Libra. Ennek vélhetőleg nagyon sok spekuláns nem fog örülni, előzetesen ugyanis a piaci szereplők egy része komolyan reménykedett abban, hogy a Librával kereskedve "csinálják meg a szerencséjüket. Ők a Facebook biztosította hátteret kihasználva szeretettek volna ebbe fektetni a későbbi árfolyam emelkedés reményében. Ennek egyébként a rögzített árfolyam mellett az is ellentmond, hogy nem a "Facebook pénze" lesz, hanem egy non-profit szervezet, a Libra Association kezeli majd. Ebben egyébként pénzügyi szolgáltatók, mint a Visa, a Mastercard, a PayPal és a Stripe éppen úgy érdelt lesz, mint a Spofity, az Uber, a Lyft vagy éppen a Vodafone. Az is kiderült, hogy a Libra nyílt forráskódú rendszer lesz, így elvileg bárki beépítheti majd az oldalába vagy az applikációjába.

Mark Zuckerberg azonban nem az a cégvezető, aki csupán jószándékból komoly erőforrásokat fordít egy olyan eszközbe, amelytől semmi hasznot nem remélhet. Lesz ugyanis egy Calibra nevű alrendszer, amely digitális pénztárca applikációt indít majd, illetve ez támogatja majd a fejlesztőket, hogy online alkalmazásaikban a Libra fizetési rendszerét építsék be. Minden bizonnyal a korábbi adatkezelési botrány  miatt Zuckerberg azt is hangoztatta, hogy a Facebook senkinek a pénzügyeit nem fogja látni, így nem kell attól tartani, hogy a digitális pénztárcák "vastagsága" és a Librán keresztül lebonyolított műveleteket felhasználva célzott Facebook hirdetéséket kapnak majd.

Akinek van okostelefonja, az bankolhat majd

A vállalat természetesen igyekszik a rendszer jó oldalát kidomborítani, és azt hangoztatták, hogy világszerte emberek milliárdjai számára fognak korszerű pénzügyi szolgáltatásokat biztosítani. Jelenleg ugyanis sokan főként a fejlődő országokban ez sokak számára legfeljebb vágyálom, hiszen nincs sem infrastruktúra, sem megfelelő  pénzügyi rendszer hozzá. A Libra révén viszont az emberek a jövőben a mobiljuk révén a jövőben egyszerűen tudják majd intézni a pénzügyeiket. Zuckerberg egyenesen azt mondta, hogy hasonlóan egyszerű lesz pénzt küldeni, mint fotókat megosztani.

Láthatjuk, hogy az internet minden területen, ami digitalizálható megváltoztatta a játékszabályokat,  ez alól viszont a pénz kimaradt, mondta David Marcus, a Facebook Calibra divíziójának vezetője. "Most, bárki, akinek olcsó okostelefonja van, hozzáférhet azon keresztül szinte bármilyen információhoz. Miért ne működhetne ugyanígy a pénz esetén?" - tette fel a kérdést a szakember, aki a Libra fejlesztése előtt a Facebook Messenger diviziójának élén állt, de korábban a PayPal elnöki posztját is betöltötte.

Nagyot ugrott az árfolyam

A számok egyébként azt mutatják, hogy óriási lehetőségek vannak ezen a piacon, hiszen világszerte 1,7 milliárd ember van, aki nem használ bankkártyát, és nem jut hozzá megfelelő szintű a pénzügyi szolgáltatásokhoz, viszont az internetre tud kapcsolódni. A piac egyébként előzetesen nagy reményeket táplált a Facebook fémjelezte fizetési eszközbe. Azt remélnék ugyanis a Librától, hogy a vállalat egy óriási piacra belépve a pénzügyi szolgáltatásokból is nagyon komoly bevételeket ér majd el. Ez a növekedési lehetőségek mellett ugyanis a diverzifikáció szempontjából is kulcskérdés lenne, hiszen a Facebook jelenleg a hirdetési bevételektől függ a vállalat eredménye.

A befektetők egyébként megelőlegezték a bizalmat, hiszen hétfőn nagyot ugrott a Facebook részvényeinek árfolyama, több mint 4 százalékos plusszal zártak. Az emelkedés kedden folytatódott, és a nyitást követően 2 százalékkal ment fel a papír, igaz ebben már szerepet játszott az, hogy ismét felcsillant a remény a kínai-amerikai ellentét rendezésére és az EKB várható gazdaságösztönző csomagja a befektetők szerint a Fed-et is hasonlóra sarkalhatja.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Részvény / Deviza / Áru Megjött a rettegett mutáció? De legalább nyitnak a pubok
Eidenpenz József | 2020. július 3. 11:54
A vártnál valamivel jobb beszerzésimenedzser-indexek érkeztek az európai országokból, miközben továbbra is nagyon rosszak a járványügyi hírek Amerikában. Komolyan felmerült, hogy a vírus már mutálódik. Az USA ma zárva van, így Európa egy kicsit el van veszve, irány nélkül oldalaz. Nem úgy a BUX index, amelynek minden fontosabb komponense pluszban van, és a forint is stabil.
Részvény / Deviza / Áru Itt az új 4iG elemzés: határ a csillagos ég?
Privátbankár.hu | 2020. július 3. 10:14
Angol nyelvű elemzést készített a 4iG-ról az Edison Investment Research annak apropóján, hogy változtak a társaságban a tulajdoni viszonyok. Az elemzésben található számok alapján szép jövő elé néz a magyar informatikai vállalat.
Részvény / Deviza / Áru Kirobbanó formában a tőzsdék, a Richter vezette az emelkedést Pesten
Eidenpenz József | 2020. július 2. 18:55
Nagyon jó volt a tőkepiaci hangulat egész nap, de még külön lendületet kapott, amikor közzétették délután az amerikai munkaerő-piaci adatokat. Az európai tőzsdeindexek egy része három százalék körüli emelkedést is elért, de a BUX 2,3 százaléka is szép. A forint is erősödött. Az egyik brókercég szerint olcsó a Magyar Telekom, a másik viszont arról ír, miért esett tegnap akkorát a Mol.
Részvény / Deviza / Áru Aprócska autógyár lett a világ legértékesebbje
Király Béla | 2020. július 2. 14:31
Amikor egy adott szektoron belül a részvényárak erősen eltérő értékeléssel bírnak, rendre felmerül, hogy mennyire megbízható a tőzsdék értékítélete. Nem kérdéses, hogy ez a Toyota trónfosztása kapcsán is téma lesz.
Részvény / Deviza / Áru Lezárták fél Amerikát, a tőzsdék meg mámorban úsznak
Eidenpenz József | 2020. július 2. 11:40
Annak ellenére, hogy a koronavírus-járvánnyal, a készülő oltásokkal kapcsolatos hírek cseppet sem megnyugtatók, nagyon szépen emelkednek az indexek Európában. Ezúttal a BUX is csatlakozott, mindegyik vezető papírunk szépen drágul. A német autóipar szereplői lassú élénkülését várnak a következő hónapokra. A McDonald’s felfüggesztette üzleteinek újranyitását.
Részvény / Deviza / Áru Fantomárak, dühös brókerek – miért omlott össze ma a pesti és frankfurti kereskedés?
Eidenpenz József | 2020. július 1. 18:43
Európában vegyes volt a tőzsdék hangulata, az USA-ban viszont pluszban nyitottak az indexek, miután nőtt a remény arra, hogy elkészül a vírus elleni oltás. Emellett néhány gazdasági adat is viszonylag jól alakult. Az olajkészletek is többet estek a vártnál. Itthon a BUX index viszont 1,1 százalékkal esett, a forint viszont végre erősödött. De mi okozhatta a délelőtti leállást?
Részvény / Deviza / Áru Mészáros Lőrincék kiszálltak a 4iG-ből
Privátbankár.hu | 2020. július 1. 18:30
A 4iG Nyrt. elnök-vezérigazgatója tőzsdén kívüli ügyletekkel meghatározó, többségi befolyást szerez a 4iG Nyrt.-ben. Az eladó a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Opus és a Konzum PE Magántőkealap.
Részvény / Deviza / Áru A koronavírus egyik lehetséges nyertese: innováció és digitalizáció egy 24 milliárd dolláros piacon
MFC Equity | 2020. július 1. 12:46
Indul Stock Picking rovatunk - az MFC Equity nemzetközi befektetési klub olyan növekedésorientált cégeket keres, amelyek részvényeinek ára nem tükrözi valódi értéküket. Kéthetente tesszük közzé elemzéseiket - az első ígéretes vállalat a Nasdaq-on bevezetett Five9 Inc., amely egy 24 milliárd dolláros piacon kínál újfajta, felhő alapú megoldást.
Részvény / Deviza / Áru Kereskedési hiba Frankfurtban és Budapesten, leépítések és fizetéscsökkentések a légitársaságoknál
Eidenpenz József | 2020. július 1. 10:50
Mind a német tőzsdén, mind Budapesten kereskedési hibával indult a nap, de a tőzsdei hangulat alapvetően pozitív Európában. Szerény plusszok jellemzőek több más börzén, miközben a forint kissé erősödik, a nemesfémek tovább drágulnak. Megindult az olaj is. Forrong a repülés-szektor.
Részvény / Deviza / Áru 1800 dollár felett az arany, nagyot esett az OTP
Eidenpenz József | 2020. június 30. 18:36
A döcögős kezdés ellenére ma jól teljesítenek a tőzsdék az USA-ban és Németországban, miközben a BUX index eléggé nagyot esett. Elsősorban az OTP-részvények mélyrepülése húzta le. Sovány vigasz, hogy valamivel kisebb mértékben a lengyel és a cseh tőzsde is esett. Teljes állásba költöznek vissza a Volkswagennél, megőrülnek a Tesláért és az aranyért, ezüstért.
hírlevél