<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Mi lesz, ha nyer az ellenzék? Megfékezhető az infláció?
Mekkora lesz a következő kormány mozgástere?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Király Júliával, az MNB korábbi alelnökével, Márki-Zay Péter tanácsadójával - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2021. december 16. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Kedden mutatták be a Facebook által kibocsátott új kriptopénzt, a Librát. Ez, ellentétben a Bitocoinnal inkább egy átutalásokat segítő eszköz lesz, amellyel Zuckerbergék az emberek milliárdjainak akarnak korszerű pénzügyi szolgáltatásokat biztosítani. A befektetők már megelőlegezték a bizalmat.

A maga nemében nem bombameglepetés a Facebook mai bejelentése, hiszen tudni lehetett, hogy az általuk fejlesztett kritpoeszközt mutatják be. A Libra névre keresztelt rendszer révén a Facebook felhasználói egymásnak utalhatnak, de ennél szélesebb körnek szánják. A vállalat szándékai szerint ugyanis az interneten és a Facebook különböző platformjain keresztül történő fizetésre lehet majd használni.

A keddi eseményen Mark Zuckerberg, a Facebook első embere azt is elmondta, hogy a Libra blockchain technológiát használ, mint a többi kriptoeszköz, így például a Bitcoin. A felhasználóknak viszont még egy ideig várni kell, mert csak 2020 első félévétől lehet majd használni.

A fent említett Bitcointól egy dologban biztosan el fog térni, az árfolyamát ugyanis fixálni fogják és meghatározott dollárt ér majd egy Libra. Ennek vélhetőleg nagyon sok spekuláns nem fog örülni, előzetesen ugyanis a piaci szereplők egy része komolyan reménykedett abban, hogy a Librával kereskedve "csinálják meg a szerencséjüket. Ők a Facebook biztosította hátteret kihasználva szeretettek volna ebbe fektetni a későbbi árfolyam emelkedés reményében. Ennek egyébként a rögzített árfolyam mellett az is ellentmond, hogy nem a "Facebook pénze" lesz, hanem egy non-profit szervezet, a Libra Association kezeli majd. Ebben egyébként pénzügyi szolgáltatók, mint a Visa, a Mastercard, a PayPal és a Stripe éppen úgy érdelt lesz, mint a Spofity, az Uber, a Lyft vagy éppen a Vodafone. Az is kiderült, hogy a Libra nyílt forráskódú rendszer lesz, így elvileg bárki beépítheti majd az oldalába vagy az applikációjába.

Mark Zuckerberg azonban nem az a cégvezető, aki csupán jószándékból komoly erőforrásokat fordít egy olyan eszközbe, amelytől semmi hasznot nem remélhet. Lesz ugyanis egy Calibra nevű alrendszer, amely digitális pénztárca applikációt indít majd, illetve ez támogatja majd a fejlesztőket, hogy online alkalmazásaikban a Libra fizetési rendszerét építsék be. Minden bizonnyal a korábbi adatkezelési botrány  miatt Zuckerberg azt is hangoztatta, hogy a Facebook senkinek a pénzügyeit nem fogja látni, így nem kell attól tartani, hogy a digitális pénztárcák "vastagsága" és a Librán keresztül lebonyolított műveleteket felhasználva célzott Facebook hirdetéséket kapnak majd.

Akinek van okostelefonja, az bankolhat majd

A vállalat természetesen igyekszik a rendszer jó oldalát kidomborítani, és azt hangoztatták, hogy világszerte emberek milliárdjai számára fognak korszerű pénzügyi szolgáltatásokat biztosítani. Jelenleg ugyanis sokan főként a fejlődő országokban ez sokak számára legfeljebb vágyálom, hiszen nincs sem infrastruktúra, sem megfelelő  pénzügyi rendszer hozzá. A Libra révén viszont az emberek a jövőben a mobiljuk révén a jövőben egyszerűen tudják majd intézni a pénzügyeiket. Zuckerberg egyenesen azt mondta, hogy hasonlóan egyszerű lesz pénzt küldeni, mint fotókat megosztani.

Láthatjuk, hogy az internet minden területen, ami digitalizálható megváltoztatta a játékszabályokat,  ez alól viszont a pénz kimaradt, mondta David Marcus, a Facebook Calibra divíziójának vezetője. "Most, bárki, akinek olcsó okostelefonja van, hozzáférhet azon keresztül szinte bármilyen információhoz. Miért ne működhetne ugyanígy a pénz esetén?" - tette fel a kérdést a szakember, aki a Libra fejlesztése előtt a Facebook Messenger diviziójának élén állt, de korábban a PayPal elnöki posztját is betöltötte.

Nagyot ugrott az árfolyam

hirdetés

A számok egyébként azt mutatják, hogy óriási lehetőségek vannak ezen a piacon, hiszen világszerte 1,7 milliárd ember van, aki nem használ bankkártyát, és nem jut hozzá megfelelő szintű a pénzügyi szolgáltatásokhoz, viszont az internetre tud kapcsolódni. A piac egyébként előzetesen nagy reményeket táplált a Facebook fémjelezte fizetési eszközbe. Azt remélnék ugyanis a Librától, hogy a vállalat egy óriási piacra belépve a pénzügyi szolgáltatásokból is nagyon komoly bevételeket ér majd el. Ez a növekedési lehetőségek mellett ugyanis a diverzifikáció szempontjából is kulcskérdés lenne, hiszen a Facebook jelenleg a hirdetési bevételektől függ a vállalat eredménye.

A befektetők egyébként megelőlegezték a bizalmat, hiszen hétfőn nagyot ugrott a Facebook részvényeinek árfolyama, több mint 4 százalékos plusszal zártak. Az emelkedés kedden folytatódott, és a nyitást követően 2 százalékkal ment fel a papír, igaz ebben már szerepet játszott az, hogy ismét felcsillant a remény a kínai-amerikai ellentét rendezésére és az EKB várható gazdaságösztönző csomagja a befektetők szerint a Fed-et is hasonlóra sarkalhatja.

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vételi ajánlat eladási ajánlat forgalom dátum idő
OTP 17380 17380 17940 -1,22% 0 0 6 103 709 940 Ft 2021-12-03 17:05:27
MOL 2410 2396 2450 -0,99% 0 0 1 971 798 962 Ft 2021-12-03 17:05:25
MTELEKOM 414 413 420 -0,48% 0 0 179 273 377 Ft 2021-12-03 17:08:51
RICHTER 8525 8480 8715 -1,39% 0 0 1 141 605 550 Ft 2021-12-03 17:05:52
OPUS 230 223 232 +3,83% 0 0 187 939 330 Ft 2021-12-03 17:05:24
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru A Richter volt ma a leggyengébb láncszem
Privátbankár.hu | 2021. december 3. 17:43
A nemzetközi hangulat után ment a pesti börze. 
Részvény / Deviza / Áru Ügyesen tőzsdéztek a Privátbankár.hu és az Mfor.hu újságírói
Privátbankár.hu | 2021. december 3. 14:04
Két dobogós helyet is megszereztek a Privátbankár.hu és az Mfor.hu újságírói az Equilor Befektetési Zrt. által meghirdetett kereskedési versenyen.
Részvény / Deviza / Áru Nem képes a forint a tartós erősödésre, leminősítették a 4iG-t
Eidenpenz József | 2021. december 3. 11:07
Európában megnyugodtak a tőzsdék a csütörtöki nagy esés után, az amerikai folytatás egyelőre kérdéses. A BUX is emelkedik, a forint viszont csapkod, nem valami izmos a kamatemelés ellenére sem. A Facebook feloldotta a kriptodeviza-reklámok évekkel ezelőtt elrendelt tiltását.
Részvény / Deviza / Áru Európa tette tönkre a hangulatot Budapesten
Privátbankár.hu | 2021. december 2. 18:23
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 439,48 pontos, 0,85 százalékos csökkenéssel, 51 420,71 ponton zárt csütörtökön.
Részvény / Deviza / Áru A kötvények helyett részvényekbe kell fektetni 2022-ben
Privátbankár.hu | 2021. december 2. 15:18
2022-ben a kötvények helyett tanácsosabb a részvények vagy a részvényalapú befektetési formák felé fordulni, és érdemes készülni a decemberi Mikulás-ralira is. Bár a globális politikai, gazdasági és egészségügyi kockázatok jelentősek, továbbra is vannak még vonzó befektetési lehetőségek, például az olajtársaságokra, a globális pénzügyi szektorra és az amerikai technológiai szektor szereplőire érdemes koncentrálni. A hazai piacon izgalmasak a 4iG részvényei, a MOL azonban kevésbé – hangzott el az SPB Befektetési Zrt. ma délelőtti online befektetői rendezvényén.  
Részvény / Deviza / Áru Beszakadnak az árak? Vegyél!
Király Béla | 2021. december 2. 11:31
Az amerikai piacokon az utóbbi években mindig nyerő stratégia volt, hogy egy-egy nagyobb esésnél vásárolni kellett a részvényeket. Aki így tett, hamarosan komoly nyereségre tehetett szert. Az egyik legnagyobb brókerház most is ezt tanácsolja.
Részvény / Deviza / Áru Befektetési stratégiák az omikron-variáns árnyékában
Módos Dániel | 2021. december 1. 18:24
A dél-afrikai omikron variáns megjelenése nem csak a tudósokat ijesztette meg, hanem a piaci hangulat is rövid idő alatt nagyot változott, annak ellenére, hogy még biztosat nem tudunk kijelenteni erről a variánsról. Az aggodalmakat az okozza, hogy a sok mutáció miatt lehet rá esély, hogy az oltások esetleg nem, vagy kevésbé hatásosak az omikron variáns ellen.
Részvény / Deviza / Áru Jól ment ma a Mol-részvényeknek
Privátbankár.hu | 2021. december 1. 17:43
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 395,59 pontos, 0,77 százalékos emelkedéssel, 51 860,19 ponton zárt szerdán.
Részvény / Deviza / Áru Powell rúgását is kiheverte a tőzsde, a forint pedig köszöni a meglepit
Eidenpenz József | 2021. december 1. 11:57
Egy nap le, egy nap fel, a volatilitás magas, de ma ismét optimista üzemmódban vannak a tőzsdék. Pedig számos okuk lenne az esésre, például azért, mert előbb szigoríthat a Fed. A forint jól fogadta az MNB tegnapi váratlan lépését, reggel már 363 is volt az euró. Az ether megint túlteljesítette a bitcoint.
Részvény / Deviza / Áru Az omikron a befektetőkre is ráijesztett
Privátbankár.hu | 2021. november 30. 19:09
A vezető részvények közül csak az OTP-nek volt jó napja a BÉT-en. 
Friss
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos Ingatlantájoló