BUX
34 407.20
-0.62%
-213.00
OTP
10 200.00
-0.58%
-60.00
MOL
1 707.00
-0.87%
-15.00
RICHTER
6 770.00
-0.95%
-65.00
MTELEKOM
370.00
+0.68%
+2.00
 
TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
2019. november 4. 16:28

Korábban elképzelhetetlen számok jelentek meg a Saudi Aramco szaúdi állami olajcég tervezett részvénykibocsátása kapcsán. Már most szinte biztosan kijelenthető, hogy ekkora mennyiségű részvényt még soha nem dobtak piacra, és ha a tervezett áron sikerül az értékesítés, akkor az Aramco lesz a világ legértékesebb vállalata.

Az Aramco központja Szaúd-Arábiában. Forrás: Wikimedia Commons

Nagyon régóta terítéken van a Saudi Aramco részvénykibocsátása, de az elmúlt években mindig porszem került a gépezetbe, mielőtt hivatalossá vált volna a részvények nyilvános értékesítése (IPO). Az olaj árfolyama, a kedvezőtlen piaci folyamatok és geopolitikai feszültségek is akadályozták az óriáscég tőzsdére lépését. Most viszont úgy tűnik minden sínre került, és elkezdődhet a részvényjegyzés.

A hivatalos tervek szerint a papírok kibocsátási árát december 4-én határozzák meg, majd egy héttel később, december 11-én elindul a kereskedés a rijádi Tadawul tőzsdén. Természetesen később a legnagyobb részvénypiacokra is bevezetik majd a papírokat. A szaúdi vállalat azt tervezi, hogy később további mintegy három százaléknyi részvénycsomagot egy-egy vezető külföldi tőzsdén is kibocsátanak (a tervek szerint London, New York és Tokió lesz majd az újabb kibocsátás színtere).

A világ legértékesebb tőzsdei cége lesz

Hivatalosan nem közölték, hogy a vállalat mekkora hányadát értékesítik, ám a sajtóbeszámolók szerint 2-5 százalékos értékről lehet szó. A mostani kibocsátás során legalább 1 százaléknyi részvény kerülhet magánkézbe, de sajtóinformációk szerint ez akár a cég 3 százalékát is érintheti. A vállalathoz és a szaúdi királyi családhoz közelálló források szerint ezt befolyásolni fogja az, hogy a piac milyen összegre értékeli a papírokat és így összességében mekkora lesz a társaság kapitalizációja.

A királyi udvar egyik legbefolyásosabb tagja, Mohamed herceg (Fahd bin Mohammed Al-Essa) azt mondta, hogy szerinte az Aramco értéke 2000 milliárd dollár, ugyanakkor a Wall Street Journal írása szerint az energiaipari óriás vezetői és a kibocsátásban közreműködő bankárok ennél alacsonyabb szintet tartanak reálisnak.

A kiszivárgott információk szerint 1600 és 1800 milliárd közé teszik az érintettek a vállalat kapitalizációját.

A lap szerint egyébként ennek átlagával számolnak a szaúdiak is. Amennyiben egyébként a fenti értékek körül alakul az árazás, úgy a Saudi Aramco a világ legértékesebb tőzsdei vállalata lesz.

Ez persze abból a szempontból nem meglepő, hogy az energetikai szektorban eddigi is a legnagyobbnak számított. Ha a szuperlatívuszoknál és az adatoknál tartunk, akkor megjegyezhetjük azt is, hogy ez a világ legnagyobb integrált kőolaj- és földgázipari vállalata: a kutatás és kitermelés (upstream) üzletágat Szaúd-Arábiában működteti, míg feldolgozás-kereskedelem (downstream) üzletága globális kiterjedtségű. A dahráni székhelyű vállalat az első fél évben napi átlagban 13,2 millió hordó kőolaj-egyenértékű (boe) szénhidrogént termelt ki, ennek háromnegyed része, 10 millió hordó volt nyersolaj.

A legnyereségesebb vállalat titulusa is az Aramcót illeti

A Saudi Aramco korábban üzleti titokként őrizte pénzügyi adatait, a tervezett IPO miatt viszont a 2018-as számai már publikusak lettek (illetve azóta is közlik az eredményeket). A társaság első féléves összbevétele 163,88 milliárd dollár volt, ami 2,27 százalékkal maradt el a tavalyi év azonos időszakához képest. Az adózott eredmény 11,55 százalékkal, 46,89 milliárd dollárra mérséklődött.

A top kategóriás megjelölést azonban ezek a számok sem veszélyeztetik. Ha összevetjük a számait a világ legnyereségesebb, tőzsdén jegyzett társaságával, akkor azt látjuk, hogy

az Apple 31,5 milliárd dollár profitot termelt üzleti évének első hat hónapjában, vagyis mintegy 15 milliárd dollárral kevesebbet, mint az Aramco.

Még brutálisabb a különbség, ha a tőzsdéken jegyzett nagy olajipari vállalatok számival hasonlítjuk össze az Aramco eredményét, hiszen az Exxon Mobil 5,5 milliárd dollár, a Royal Dutch Shell pedig 8,8 milliárd dollár nyereséget ért el az első fél évben.

Minden eddig kibocsátásnál nagyobb lehet

Ha a tőzsdei kibocsátás értékét nézzük, a várakozások szerint ott is megdőlhet az eddigi rekord. A legnagyobb IPO-k az elmúlt években kínai vállalatok nevéhez kötődnek: az Alibaba 2014-ben 25 milliárdos részvénykibocsátást hajtott végre, a Kínai Mezőgazdasági Bank (Agricultural Bank of China) pedig 22,1 milliárdost négy évvel korábban. A szakértők szerint, a potenciális maximumtól, vagyis a 100 milliárd dollártól (amely 2000 milliárdos cégértéket és 5 százalékos értékesítést feltételez) messze lesz a mostani IPO összértéke, ám nem lenne meglepő, ha az Alibaba féle kibocsátásnak akár a dupláját is elérné.

A kérdés persze az, hogy a befektetők előtt sikerül-e elhúzni a mézesmadzagot, hiszen óriási tőkét kell megmozgatni a sikeres értékesítés érdekében. Előzetesen arról szólnak a hírek, hogy a rekordnyereség számottevő részét beígérhetik osztaléknak, ami a részvényesek számára az állandó cash-flow miatt érdekes lehet. Arról nem beszélve, hogy ha a nagyságrendileg 100 milliárdos éves nyereséget (ahogy fent jeleztük, az első félévben közel 47 milliárd volt a profit) és az 1700 milliárdos piaci értéket nézzük, akkor majd 6 százalékos osztalékhányad érhető el. Ez pedig a mostani nulla közeli kamatkörnyezetben igen vonzó lehet.

A nagy kérdés persze, hogy a befektetők mennyire hisznek a szénhidrogén jövőjében, hiszen hiába a mostani magas profit, ha ez nem fenntartható. Az, hogy a járművek hajtóanyagaként, energiahordozóként, vagy éppen vegyipari alapanyagként meddig lesz kikerülhetetlen az olaj és a földgáz, hosszú tudományos és filozófiai viták tárgya lehet, de jelen pillanatban kevés az esély arra, hogy rövidtávon gyökeres fordulat jöjjön.

Miért adják el, ha ilyen jó?

Felmerül persze az is, hogy ha a Saudi Aramco ennyire sikeres és jó cég, akkor a tulajdonosok miért akarnak megválni tőle. A hivatalos magyarázat szerint a társaság részbeni privatizálásával finanszíroznák a szaúdi trónörökös Vízió 2030 elnevezésű tervét, amely a kőolajtól túlságosan függő gazdaság átalakítását irányozza elő. A kevésbé hízelgő kommentárok viszont azt említik, hogy a monarchia primátusán repedések keletkeztek, amelynek bel- és külpolitikai, gazdasági és társadalmi következményei is vannak.

A szaúdiaknak immár hosszú évek óta feszült a viszonya Iránnal, akiket a néhány hónapja, épp az Aramco ellen elkövetett dróntámadással is vádolnak. Ez a katonai akció a feszültségen túl a szakértők szerint azt is jelezte, hogy Rijad pozíciói meggyengültek. De a monarchiának a korábban megkérdőjelezhetetlen belső rend fenntarthatóságát is vizsgálnia kell, ami a merev vallási szabályok lassú oldásában jelentkezik. Jól hangzó üzenet lenne a világ felé, hogy a világiasabb szemlélet lesz ezután az uralkodó irányzat, de sokkal inkább arról lehet szó, hogy szelepet nyitnak a feszültség kiengedésére.

Érdekesség egyébként, hogy a mostani részvénykibocsátás során is van egy olyan kitétel, ami a nyugati emberek számára nehezen érthető, "homlokráncolós". Engedélyezik ugyanis, hogy a papírból elvált nők is vásárolhassanak, ami egyrészt előrelépésnek számít, másrészt a monarchia diszkriminatív alapjaira irányítja a figyelmet.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Részvény / Deviza / Áru 2000 dollár az arany, árupiaci árrobbanás várható?
Eidenpenz József | 2020. augusztus 4. 18:57
A tegnapi nagyszerű emelkedés után ma megtorpantak a főbb tőzsdeindexek, főleg stagnálnak, miközben pozitív és negatív hatások is érték őket. A kínai-amerikai feszültség növekedése és néhány rossz gyorsjelentés az egyik oldalon, a várható újabb amerikai kormányzati gazdaságélénkítés a másik oldalon helyezkedik el a mérleg serpenyőjében. A BUX index megint alulteljesítő volt, de igazán nagyot a forint esett.
Részvény / Deviza / Áru Másnaposság a hétfői eufória után, javult a Mol helyzete
Eidenpenz József | 2020. augusztus 4. 11:18
Míg hétfőn új történelmi csúcsot ütött a Nasdaq technológiai index és másutt is jó volt a tőzsdei hangulat, ma enyhe visszaesés látható Európában. Bár ma is vannak olyan indexek, amelyek emelkedni tudnak, a BUX nem tartozik ezek közé. Még a remek jelentést közlő Richter is visszaesett. A gyorsjelentések mozgatják az árfolyamokat, csalódást okozott a Diageo szeszipari vállalat, nagy veszteséget jelentett a Bayer. De voltak nyertesek is.
Részvény / Deviza / Áru Óriásit ugrott a gáz ára, nagyot csalódtak a büszke japánok
Eidenpenz József | 2020. augusztus 3. 19:07
Szépen indult ez a hónap is a tőzsdék számára, különösen Európában. Kontinensünkön főleg a biztató beszerzési menedzserindexek váltották ki az emelkedést, a tengerentúlon pedig a technológiai papírokkal kapcsolatos optimizmus folytatódik. A magyar eszközök alulteljesítők voltak. Meglepő ugrást produkált az amerikai gáz ára. Japánban viszont csúnya világ köszöntött be.
Részvény / Deviza / Áru Nem áll jól az OTP a külföldiek miatt, új csúcsot ütött az arany
Eidenpenz József | 2020. augusztus 3. 10:46
A német tőzsde pluszban tudta kezdeni a hetet, Európa többi részén azonban inkább a mínuszok dominálnak. Kínából ugyanis jó hír érkezett, ez a német exportőröknek is kedvező lehet. Gyorsjelentése után emelkedik a Richter, a Mol sem áll rosszul, az OTP-nek azonban csak stagnálásra futja. Több mint egy forinttal többe kerül az euró.
Részvény / Deviza / Áru Történelmi siket ért el az amerikai piacon a Richter
Privátbankár.hu / MTI | 2020. augusztus 3. 06:42
A Richter Gedeon Nyrt. remek teljesítményt nyújtott az első félévben, a társaság konszolidált árbevétele 15 százalékkal nőtt. A cég minden régióban növelni tudta az értékesítését, a legjobban az Egyesült Államokban sikerült. A nyeresége is látványosan nőtt.
Részvény / Deviza / Áru A koronavírus egyik nyertese: a cég, amely katalizálja az átlátható és megbízható ügyintézést
MFC Equity | 2020. augusztus 2. 06:07
Stock Picking rovatunkban az MFC Equity nemzetközi befektetési klub olyan növekedésorientált cégeket keres, amelyek részvényeinek ára nem tükrözi valódi értéküket. A sorozat harmadik részében a DocuSign vállalatot elemzik, amely idén nagy növekedésen van túl és még több profitábilis lehetőség előtt áll.
Részvény / Deviza / Áru Nincs megállás – széllel szemben is őrült vágtában a techcégek
Király Béla | 2020. július 31. 18:30
A legnagyobb technológiai vállalatok eredményeit a csütörtöki zárás után, illetve a pénteki nyitás előtt ismerhették meg a befektetők. Ennek köszönhetően az Apple, a Facebook és az Amazon is elképesztő emelkedést mutat. Ugyanakkor a pénteki helyzet egy érdekes anomáliára is rávilágít.
Részvény / Deviza / Áru Külföldi nyaralásra készül? Akkor gyorsan vegyen valutát
Csabai Károly | 2020. július 31. 11:14
Elemzők ugyanis nem tartják kizártnak, hogy a forint jelentősebben gyengülni fog az euróval szemben, a mai 345 alatti szintről akár 350 fölé. Miközben a hónap utolsó napjának elején a hazai tőzsde nem tudta tartani a lépést az emelkedő nyugat-európai társaival, a csúcsokat döntögető arany elérkezett a 2000 dolláros lélektani határhoz.  
Részvény / Deviza / Áru Minipánik a tőzsdéken, Trump még rátett egy lapáttal
Eidenpenz József | 2020. július 30. 18:46
A délelőtti európai rossz hangulat az amerikai piacok nyitása és az onnan érkező hírek után csak rosszabbodott, kisebb fajta pánik jelei kezdtek mutatkozni, azután zárásra valamelyest megnyugodtak a kedélyek. Egyes indexek így is három százalék fölötti esést értek el, a BUX-ot azonban a Mol és a Richter emelkedése viszonylag jó helyzetben tartotta. Erősen esnek az ipari fémek, és a kőolaj is tett egy nagy kanyart lefelé az utóbbi napok stagnálása után.
Részvény / Deviza / Áru Mészáros Lőrinc távozása után is nyerésben maradt a cég
Privátbankár.hu | 2020. július 30. 12:03
Az informatikában utazó 4iG Nyrt. - amelynek tulajdonosai közül csaknem egy hónapja szállt ki Mészáros Lőrinc - a Nemzeti Adó- és Vámhivatal intézményei részére szerez be többedmagával szervereket és tárolókat, valamint az azokhoz kapcsolódó szolgáltatásokat.
Friss
hírlevél