BUX
35 780.40
-0.42%
-152.00
OTP
10 810.00
-1.01%
-110.00
MOL
1 865.00
-0.05%
-1.00
RICHTER
6 675.00
-0.30%
-20.00
MTELEKOM
384.00
+0.92%
+3.00
 
2018. április 18. 06:08

Irán valutája, a riál heves zuhanásba kezdett, mire a kormány bevezetett egy hivatalos árfolyamot, a szabadpiacot pedig korlátozta. Ezt a módszert mi is jól ismerjük még az előző rendszerből: megoldást nem hoz, legfeljebb feketepiac alakul ki. De mi is vajon a gond Iránban, miért esik az árfolyam?

Ha egy devizára fel- vagy gyakrabban leértékelési nyomás nehezedik, annak mindig fundamentális oka van, noha a politikusok szeretik a spekulánsokra fogni. Ha masszív leértékelődés van, akkor több a hazai valuta, mint a deviza, és ez rendszerint abból szokott adódni, hogy egy ország fizetési mérlegében erős hiány van, vagy túl sokat bocsát ki saját valutájából, infláció keletkezik, és ha ezt nem kompenzálja vonzó kamatszint, a megtakarítók stabil devizára akarják váltani azt.

Beavatkozás

Az iráni deviza az 1979-es forradalom, vagyis az Iszlám Köztársaság létrejötte óta sokat gyengült: akkor egy dollár 70 riált ért, most viszont a Guardian szerint már 60 000 volt a kurzus, mielőtt a kormány beavatkozott. Hassan Rohani elnök az utóbbi években mindazonáltal stabilizálta az árfolyamot: 2013-as megválasztásakor 36 ezer volt a dollár, tavaly áprilisban 40 ezer. A hirtelen újabb leértékelés most következett be, miután a lakosság félni kezdett a gazdaság romló kilátásaitól és a politikai bizonytalanságoktól.

A kormány most fixálta az árfolyamot 42 ezer riálon, a valutaváltók egyelőre be is zártak, mivel a mesterséges árfolyamon nincs kereskedés, olyan, mint amikor a BÉT-en egy részvény limit mértékben emelkedik és elakad: ott áll a sok vevő, eladó nincs. Ugyanez történik Iránban: 42 ezren mindenki venné a dollárt, eladó nem akad. Hivatalos iráni magyarázat szerint nem az a gond, hogy nincs elég devizája az országnak, hanem a készpénzben rendelkezésre álló dollárban mutatkozik hiány. A lakosság pedig a megingott bizalom miatt a készpénzt keresi.

Magyarázat

Iránnak elvileg többletes volt a folyó fizetései mérlege tavaly, de most általános a félelem, hogy Trump kivonul az Iránnal kötött hathatalmi megállapodásból, melyet az iráni atomprogram beszüntetéséről kötöttek, és ez súlyos gazdasági nehézségekhez vezethet. Azonban ha csak bankjegyekből van hiány, az elvileg megoldható: némi költség ellenében rendelni lehet belőle a kibocsátó országnál, számlapénz ellenében. Elképzelhető persze, hogy Amerika már most sem szívesen látja el dollárral Iránt, ám van azért még egy-két világvaluta, amiből rendelhetnének, például az euró.

Működhet?

A mesterséges árfolyam csak akkor lehet működőképes, ha az állam, pontosabban a jegybank képes azon a kereslet és a kínálat eltéréseiből adódó kilengéseket megoldani, azaz szükség esetén nagy mennyiségben tud eladni vagy venni a különféle valutákból. Ha ez nem megy, és a hivatalos váltók nem térhetnek el a központi árfolyamtól, jön a hiány, és fellendül a feketepiac, ahol a kereslet és a kínálat mindig egymásra talál, esetenként a hivatalos árfolyam többszörösén.

Nálunk is így volt

Régiónkban, az egykori keleti tömb országaiban évtizedeken át ez volt a helyzet, mivel az importot az állam korlátozta, az erős, szabadon átváltható valuták forgalmát pedig korlátozta. Az importőr cégek csak akkor kaptak, ha importengedélyük volt, a lakosságnak pedig egy kis utazási kerete volt. Így aztán megindult a magánimport: mindent lehetett kapni a feketepiacon, és persze a valutáknak is meg volt a szabadpiaci árfolyamuk.

A forint ebből a szempontból jobban állt, mint társai: a feketepiaci árfolyam általában nem haladta meg 50 százaléknál jobban a hivatalost, de nyáron, amikor a turisták sok valutát hoztak, néha egészen összeszűkült a marzs. Lengyelországban, Romániában és Kelet-Németországban lényegesen rosszabb volt a helyzet: az piaci ár a hivatalos, lényegében elméleti árfolyam többszörösére is felszaladt.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Részvény / Deviza / Áru Erősödött a forint, lejtőre került az OTP
Privátbankár.hu | 2020. július 9. 18:38
Reggel még úgy tűnt, mérsékelt emelkedés jöhet a piacon, ám napközben annak ellenére megváltozott a hangulat, hogy az Egyesült Államokból jó hírek érkeztek.
Részvény / Deviza / Áru Több a brummogás az autópályákon, optimista a Daimler
Eidenpenz József | 2020. július 9. 11:52
Pluszban vannak az európai tőzsdék, de csak szerény mértékben, és akad süllyedő index is. Az óvatosan optimista hangulatot egy jó gyorsjelentés és néhány gazdasági adat alapozta meg. Közben az amerikai kontinensről érkező járványhírek továbbra is borzasztóak. Az OTP süllyedését főleg a Richter emelkedése ellensúlyozza, a forint stabilizálódott.
Részvény / Deviza / Áru Az alacsony kamat miatt gyengül a forint? Emelkedik az arany és a technológiai szektor
Eidenpenz József | 2020. július 8. 18:52
Míg Európában az indexek süllyedtek, addig az Egyesült Államokban szerény pluszokat lehet látni, főleg a technológiai szektorban. A BUX szintén emelkedni tudott, ám a forint ismét gyengült. A nap egyik nyertese az arany, amely 1820 dollár fölött új kilencéves rekordokat döntöget. Az ezüst pedig egy hirtelen ugrással átlépte a 19 dolláros határt.
Részvény / Deviza / Áru Nagy a harc a házhoz szállítási piacon, 355 felett az euró
Eidenpenz József | 2020. július 8. 11:46
A járványhírek továbbra sem jók, ez rányomja bélyegét a tőzsdei kereskedésre. Ráadásul nemsokára indul a gyorsjelentési szezon, az EKB pedig kiváró álláspontra helyezkedik. Így az európai tőzsdék inkább esnek, de Budapesten van egy kis emelkedés. Újabb egy forinttal drágább az euró. Izgalmas hírek jönnek a házhoz szállítással foglalkozó nagy cégek szektorából.
Részvény / Deviza / Áru Áttörte az 1800 dollárt az arany, újra gyengül a forint
Eidenpenz József | 2020. július 7. 19:04
Megszakadt a napokig tartó emelkedő trend a világ legfontosabb tőzsdéin, az európai indexek egész nap mínuszban jártak, Amerika is eséssel kezdett. Valamelyest javítani tudott a rossz hangulaton, hogy a Citigroup emelte az év végére vonatkozó részvénypiaci várakozásait, és jött egy viszonylag kedvező munkaerő-piaci adat is. Az arany több mint kilenc éve nem látott csúcson van, a forint viszont újra gyengülő pályára állt.
Részvény / Deviza / Áru Szakadatlanul veszi saját részvényeit az OTP
Privátbankár.hu | 2020. július 7. 15:51
Június közepén írtunk arról, hogy az OTP Bank milyen aktívan vásárolja a saját részvényeit. Nos, a folyamat azóta sem változott, a pénzintézet szinte minden nap vesz egy csomagot. Így már a teljes állomány 1 százalékát tartja a tulajdonában.
Részvény / Deviza / Áru Újabb csomagok készülnek, válság előtti szinten a magyar lakáspiac
Eidenpenz József | 2020. július 7. 11:53
A hétfői szép emelkedés és csúcsdöntögetés után kedden korrigálnak az európai tőzsdék és az amerikai határidős indexek. Budapesten is egy százalék körüli az esés, három nagy részvényünk kis egy irányba tart. Újra lejtős pályán a forint. A Duna House gyorsjelentése azt állítja, hogy a válság előtti szintre javult a hazai lakáspiac. Nagy csomagok készülnek Nagy-Britanniában és az USA-ban.
Részvény / Deviza / Áru Az utazási irodák 85 százaléka csődtől fél, nagyot ugrott az OTP
Eidenpenz József | 2020. július 6. 18:50
Kiváló a hangulat a világ fontosabb tőzsdén ma is, aminek részben a Kínához, a kínai gazdasághoz fűzött remény, részben egy jó amerikai szolgáltatóipari adat lehet az oka. Egy német kutatóintézet szerint a cégek 21 százaléka csődtől tart, de a turizmusban ez az arány inkább 60-90 százalék közötti. A BUX is emelkedett, főleg az OTP négy százalékos ugrása vitte fel. A forint stabil, megindultak viszont a nemesfémek.
Részvény / Deviza / Áru Piros shortban sírdogálhatnak a Tesla-shortosok, kapkodnak a kínai részvények után
Eidenpenz József | 2020. július 6. 11:20
Remekül indult ez a hét is az európai tőzsdéken, de az igazi ugrás Ázsiában volt. Szépséghiba, hogy a nagy emelkedést egy kínai kormányközeli lap kincstári optimizmusa indíthatta el. A BUX is emelkedik, de elmarad úgy Lengyelországtól, mint Nyugat Európa nagy részétől. Elon Musk már megint kitalált valami csodásat hívei és ellenségei szórakoztatására.
Részvény / Deviza / Áru Tízezreket bocsátanak el a német autógyárak, hát még a beszállítók
Eidenpenz József | 2020. július 3. 18:35
Ma Európában egy százalék körüli mértékben estek a részvényindexek, miközben Amerika zárva volt. Budapesten is hasonló a helyzet, a forint is megindult lefelé. A rossz hírek közé tartozik, hogy nő a feszültség India és Kína között, ráadásul megnyílt a kereskedelmi háborús front. Több tízezer embert küldhetnek el a német autógyárak, és további tízezrekről beszélnek a beszállítók körében.
Friss
hírlevél