TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
A bőség zavarával küzd az, aki a mai tőzsdenapot próbálja összefoglalni, olyan nagyágyúk gyorsjelentései jöttek, mint a Microsoft, a Facebook, a 3M vagy a Tesla. A tőzsdék viszont inkább esnek, bár az új rekordok után talán nem is meglepő, hogy sokan meg vannak ijedve. Túlértékeltek vajon a részvények, és innentől sokáig csak szomorúságot fognak okozni tulajdonosaiknak?
(Pixabay)

Néhány meglehetősen jó gyorsjelentés után az amerikai tőzsdék jól kezdtek ma és a nap elején még csúcsdöntésre készültek, de aztán irányt váltottak. Az ipari részvények Dow Jones indexe jelentősebb, az S&P 500 szerényebb mínuszban van, csak a Nasdaq technológiai tőzsde tud kis mértékben javulni.

Európában is mérsékelt mínuszokat látunk, a BUX index is lassan lefelé csorgott a tegnapi új csúcs után. A végére 1,2 százalékkal került lejjebb, mind a négy nagy magyar cég papírja esett. A forint gyengült, 322,20 forint az euró.

Részvény– és devizaárfolyamok itt láthatók

1. A 3M-sokk

A 3M rossz eredményeinek közzététele mellett csökkentette idei növekedési előrejelzését és világszerte összesen 2000 fős leépítést jelentett be, mindez eléggé sokkolta a befektetőket. A részvény nyitáskor kőként zuhant mintegy 11 százalékot, és azóta is ekörül a szint körül tartózkodik.

A társaság gyenge keresletről számolt be autóipari beszállítói üzletágában, különösen ami Kínát és a Csendes-óceáni térséget illeti. Ez más cégek számára sem éppen jó jel. Reggel egyébként a kínai tőzsde is 2,5 százalék körüli esést mutatott be.

2.-3.: A Microsoft és a Facebook húzzák a tech-szektort

Záporoznak a fontos vállalati jelentések a héten, a befektetők csak kapkodják a fejüket. A Microsoft és a Facebook reggeli gyorsjelentései a vártnál jobban alakultak, emiatt a főbb tőzsdeindexek közül szinte egyedüliként ma a Nasdaq Composite szerény pluszban tudott maradni. A Facebook közel hét, a Microsoft mintegy négy százalékos pluszban van jelenleg, a szoftveróriás értéke ezer milliárd dollárhoz közelít.

A Tesla gyorsjelentésében viszont a vártnál nagyobb veszteségről adott számot, emiatt négy százalékkal esik, 250 dollár alá esett, ahol utoljára októberben volt. Elon Musk Tesla-vezér elhintett egy csomó információt, az egyik szerint esetleg vissztérnének a tőkepiacra forrásokat bevonni. A másik szerint nemsokára itt vannak az önvezető taxik, a harmadikban néhány hagyományos értékesítési hely fennmaradásáról beszélt az online rendelések mellett. Emelték a termelési előrejelzéseiket is.

A Wedbush leminősítette a Tesla-részvényt “vétel”-ről “semleges”-re, célárát 365-ről 275 dollárra. Ugyanez a cég fenntartja a “felülteljesítő” minősítést a Microsoft papírjára, és 150-ről 155 dollárra emelte a célárat. (Most 130 dollárnál jár a részvény.) A SeekingAlpha szerint a JPMorgan 125-ről 145-re, a BMO 125-ről 147-re, a Citi 110-ről 130-ra, a Mizuho 135-ről 142-re emelte a Microsoft-célárat.

4. Deutsche Bank-Commerzbank-fúzió: törölve

Frankfurtban kiadott közös közleményük szerint a két nagybank alapos mérlegelés után megállapította, hogy “az egyesülés nem lenne hasznos a részvényeseknek és az érdekeltek egyéb csoportjainak”. A fúzió pedig nagyon régen napirenden volt, vegyes érzelmeket váltva ki a befektetők és például a leépítésektől tartó szakszervezetek körében. A Deutsche Bank részvénye 1,8, a Commerzbanké 2,7 százalékos eséssel zárt. Aminek az lehet a fő oka, hogy az egyesített banktól a részvényesek hatékonyság-növelést vártak.

5. A félelem falán kúsznak fel az árfolyamok?

Óvatosak a befektetők, elemzők itt a csúcsnál, félnek, hogy túlértékeltek az amerikai részvények, legalábbis a BMO Wealth Managementnek a Marketwatch által idézett vezető stratégája szerint. Egy év múlva azután valószínűleg bánni fogják, hogy kimaradtak egy jó lehetőségből. Az amerikai részvények szerinte fair értékükön forognak. A fő érv emellett az, hogy az S&P 500 index részvényeinek hozama (a P/E mutató fordítottja, E/P, jelenleg mintegy 5,4 százalék) jóval magasabb, mint a tíz éves amerikai államkötvényeké. (Évi 2,53 százalék.)

Ahogy lenni szokott, tele van a piac egymásnak ellentmondó véleményekkel ma is. “Az ember, aki megjósolta a 2008-as és a 2000-es részvénypiaci eséseket”, Jeremy Grantham azt mondta a CNBC-nek, hogy a következő mintegy 20 évben a részvénypiacok sok bánatot fognak okozni a befektetőknek, és csak évi 2-3 százalék hozam várható tőlük.

A Robert Shiller Nobel-díjas közgazdász által kifejlesztett CAPE (ciklikusan kiigazított P/E) hányados ugyanis jelenleg mintegy 30 az amerikai részvénypiacon. A sok éves átlag pedig 16,6 volt. Grantham már tavaly óta jósol újabb lejtmenetet, amin szerinte a Fed és az EKB sem fog tudni már segíteni.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 28 410 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál és a Cetelemnél 28 721 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru Az autóipari munkahelyeket megszüntetik, ugye?
Eidenpenz József | 2020. szeptember 28. 19:15
Sorra jönnek hírek német autógyárak és beszállítóik foglalkoztatotti létszámának csökkentéséről, gyáregységek bezárásáról. Közben azonban az iparági jövőjét sok szakember viszonylag pozitívan látja, mert erős például a kínai export. Mi az oka ennek a kettősségnek? Lehet, hogy a koronavírus csak ürügy a leépítésekre? Lehet, hogy ezek az állások eleve megszűnésre voltak ítélve?
Részvény / Deviza / Áru Felrobbant a Mol, elszállt az OTP
Király Béla | 2020. szeptember 28. 18:59
Pozitívra váltott a nemzetközi tőzsdei hangulat, amelynek a magyar tőzsde nagy nyertese lett. A hétfői kereskedésben az OTP és a Mol is jelentős emelkedéssel zárt.
Részvény / Deviza / Áru Benzin– és dízeltilalom jöhet Németországban, szárnyakat kapott a Mol
Eidenpenz József | 2020. szeptember 28. 11:54
Remekül kezdődött a hét a tőzsdéken, ami jó kínai ipari adatoknak és a vállalatfelvásárlási hullámnak köszönhető, de az amerikai mentőcsomaggal kapcsolatos reményeknek is. Európát a német index vezeti, de a BUX sem maradt le tőle sokkal. A Molt valószínűleg a sajátrészvény-vásárlásokról szóló hír mozgatta meg. Felmerült, hogy idővel Németországban is be kéne szüntetni a hagyományos üzemanyagú autók eladását.
Részvény / Deviza / Áru Megroggyant a forint, merre tovább, MNB? – A hét videója
Privátbankár.hu | 2020. szeptember 25. 19:32
Izgalmas hét volt a devizapiacon, a forint ugyanis felült a hullámvasútra, amelynek tempóját részben az MNB lépései határozták meg.
Részvény / Deviza / Áru Eladták a CIG Pannónia negyedét, Dánia felhajtja a Tesla árát
Eidenpenz József | 2020. szeptember 25. 18:58
Európában rossz volt a hangulat, a fontosabb tőzsdék mínuszban zártak, a BUX index éppen hogy pluszban tudott maradni. De legalább négy részvényünkből három pluszban zárt. Bejelentették a CIG Pannónia Életbiztosító eladását, a vevőt egy nagyon híres dunántúli faluban jegyezték be. Dániában nagyon drága lesz a Tesla.
Részvény / Deviza / Áru Megszületett egy láthatatlan euró/forint árfolyamplafon?
Eidenpenz József | 2020. szeptember 25. 12:33
A BUX index ma ledolgozta a tegnapi csúnya esés több mint felét, ismét 9000 fölött jár az OTP és javított a Mol is. Európában valamivel több a mínusz a tőzsdéken, mint a plusz, de nincs határozott irány. A forint enyhén erősödik, elemzők szerint azért, mert egy bizonyos sávban az MNB közbeléphet. Warren Buffet meglepően régimódi befektetést eszközölt.
Részvény / Deviza / Áru El sem hinnéd, melyik két országban volt ma kamatemelés
Eidenpenz József | 2020. szeptember 24. 18:51
A rossz hír lett a jó hír, a munkanélküli kérelmek meglehetősen magas száma ellenére Amerikában felfelé indultak el a tőzsdeindexek. Arra számítanak, hogy a rossz adatok kikényszerítik a gazdaságpolitikusok válaszlépéseit. A BUX 1,9 százalékos eséssel zárt, a Mol és az OTP húzta le. A forint kissé erősödni tudott, ehhez azonban az MNB közbelépésére is szükség volt.
Részvény / Deviza / Áru Támadó üzemmódban a német elektromosautó-gyártók, csökkentették a Mol célárát
Eidenpenz József | 2020. szeptember 24. 11:20
A tegnap esti csúnya amerikai esés után ma Európában és Ázsiában is lefelé tartanak az indexek. A fő okok a járvány terjedése és az amerikai mentőcsomag hiánya lehetnek. A BUX is süllyed, főleg a Mol húzza le. Egy elemző csökkentette a Mol-ra vonatkozó célárát és az egész piacot pesszimistán látja. A Tesla beperli az amerikai kormányzatot a Kínával szemben kivetett büntetővámok miatt.
Részvény / Deviza / Áru Óriási részvénykibocsátás készül, nemsoká 370 lehet az euró
Eidenpenz József | 2020. szeptember 23. 18:44
Az európai tőzsdék még pluszban tudtak végezni, de elromlott a hangulat az amerikai értékpapír-piacon, elsősorban a technológiai részvényeket adják. Jött egy kellemetlen adat az amerikai gazdasági aktivitásról, sokan már a karácsonyi szezont temetik. Jött egy ígéretes hír az egyik oltóanyagról, de tönkremehet néhány német bank. Kilenc százalékkal esik a Tesla, gyengécske a forint.
Részvény / Deviza / Áru Bárki is vezeti az informatikai robbanást, ez a cég benne lesz a sűrűjében
MFC Equity | 2020. szeptember 23. 15:11
Stock Picking rovatunkban az MFC Equity nemzetközi befektetési klub olyan növekedésorientált cégeket keres, amelyek részvényeinek ára nem tükrözi valódi értéküket. A sorozat 7. részében a Lam Research vállalatot elemzik, amely sokat profiltálhat a növekvő adatigényekből a felhőalapú számítástechnika térnyerésével.
Friss
hírlevél