TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

Mínuszból pluszba mentek át ma a tőzsdeindexek Európában, a közelgő fontos amerikai munkaerő-piaci adatok előtt azonban a lelkesedés egyelőre visszafogott. Budapesten is stagnálnak az árfolyamok, a forint viszont gyengül, súrolta a 360 forintot az euró. Komolyan felmerült, hogy egy öt napos karantén még hatékonyabb is lehetne, mint a 14 napos.

A tegnapi csúnya, hónapok óta nem látott mértékű zuhanás az amerikai részvénypiacon ma is éreztette hatását. A japán, kínai, hongkongi, indiai indexek egy százalék körüli süllyedéssel fejezték be a kereskedést. Európában is mínuszban kezdtek a tőzsdeindexek, onnan azonban nemsokára felfelé indultak el. Tizenegy óra körül fél százalék körüli pluszban tartózkodott a Stoxx 600, Németországban 0,2, Párizsban és Londonban fél százalékos volt a vezető index többlete. Az amerikai határidős indexek vegyesek, pluszban vannak az ipari részvények és mínuszban a technológiai papírok.

Budapesten gyakorlatilag nulla változást mutatott az index, az OTP és a Mol egy ezrelékes süllyedésben volt. A Richter ugyanannyival emelkedett, a Magyar Telekom stagnált. Izgalmakat inkább a forintárfolyam okoz, devizánk újra gyengül, és pár fillér híján elérte a 360 forintot az euró ára. Onnan azonban visszapattanni látszott, tizenegy óra körül 359,30-nél állt, ez mintegy 60 fillérrel volt magasabb a tegnap késő estinél.

További és frissebb árfolyamok, grafikonok itt láthatók

Magyarországon tombol a második hullám, újabb rekordot döntött az azonosított fertőzöttek száma. Júliusban is megtépázta a koronavírus a magyar ipart, ám már a tavaly nyári szintet hozta a kiskereskedelem írtuk ma délelőtt.

Forintgyengülés és tőzsde

A forintgyengülés egyébként alapvetően pozitív hatással van a hazai részvényárfolyamokra, hiszen a külföldi vásárlók így olcsóbban hozzájutnak a magyar papírokhoz. Az exportőrök pozíciói pedig erősödnek, és a tőzsdén levő vállalatok egy része is jelentős kivitellel rendelkezik.

A mostanában sok izgalmat okozó euró/dollárárfolyam ma alig változik, 1,1850 körül jár. A nemesfémek és a kőolaj ára enyhe pluszban van, a réz kicsit jobban, 1,2 százalékkal emelkedik és ismét átlépte a három dolláros határt. Az inkább ipari fémnek használt nemesfém, a platina közel két százalékkal drágul, 905 dollárra, de tegnap forgott efelett is.

Elég lenne öt nap karantén?

Több német pártfrakció egészségügyi politikusai is felszólaltak a koronagyanús esetekben elrendelt karantén idejének lerövidítése mellett. “Tudjuk, hogy az emberek túlnyomó többsége a tünetek megjelenése után öt nappal már nem fertőző, még akkor sem, ha a PCR-teszt még mindig pozitív eredményt mutat” – idézi Karl Lauterbach képviselőt (SPD) a Die Welt.

Karanténban (Pixabay) Karanténban (Pixabay)

A vita annak nyomán alakult ki, hogy Christian Drosten berlini virológus a karantén idejének rövidítésére szólított fel. Annak érdekében, hogy az intézkedések elfogadása nőjön a társadalomban, kifogják a szelet a korlátozásellenes és vírustagadó csoportok vitorlájából. Az is felmerült, hogy az öt napos karantén még hasznosabbnak is bizonyulhat, mint a 14 napos, mert jobban betartanák az emberek.

Egységben a bankok ereje?

Spanyolországban a Bankia és a Caixabank részvényének árfolyama 30, illetve 13 százalékkal ugrott meg, amikor a cég vezetői úgy nyilatkoztak, hogy az egyesülést fontolgatják. Ezzel a legnagyobb hitelintézet jönne létre Spanyolországban. A német ipari megrendelések a vártnál kisebb mértékben, 2,8 százalékkal emelkedtek júliusban. Ugyanakkor a júniusi adatot egy kissé felfelé korrigálták.

A nap folyamán még fontos munkaerő-piaci adat érkezik az Egyesült államokból, mielőtt az országban háromnapos hosszú hétvégére mennek az emberek (a szeptember 7-ei Labor Day miatt). A tegnapi hasonló adat inkább csalódást okozott, ez is hozzájárulhatott a csütörtök esti tőzsdei lejtmenethez.

Tőkeemelésekkel próbálkoznak a cégek

A Ryanair, Európa legnagyobb fapados légitársasága a terveknek megfelelően 35 millió részvényt adott el 11,35 eurós darabáron, és ezzel mintegy 400 millió euró friss tőkét szerzett. A tőkeemelés az eddigi részvénytőke 3,2 százalékát jelenti. A kibocsátás árfolyama 2,6 százalékkal a csütörtöki záróár alatt volt. A német Vonovia ingatlantársaság egymilliárd eurót szeretne bevonni tőkeemelés során, 17 millió részvényt adna el profi befektetők számára 59 eurós darabáron.

Az Opel márkát is birtokló PSA autógyár és a Total energiaipari óriás pedig eurómilliárdokat tervez befektetni egy európai akkumulátorgyárba. Az amerikai igazságügy-minisztérium a jövő héten valószínűleg eljárást indít a Google ellen, kartellgyanú miatt – írta a német Finanzen.net.

A német Curevac nevű társaság azzal számol, hogy nemsokára engedélyezik az általa készített oltóanyagot. Az év végéig több mint százmillió adagot terveznek legyártani. A Handelsblatt.com szerint azonban ebben az évben legfeljebb kiemelt rizikócsoportok számára állhat rendelkezésre az oltóanyag, igazából 2021 tavaszára vagy nyarára várják a teljes körű felhasználást.

Elnökválasztás és részvénypiac

Jön az elnökválasztás is, ami előtt az utolsó 1-2 hónapban inkább esni szokott a részvénypiac, függetlenül attól, hogy ki áll nyerésre. Ha pedig nem a statisztikákat, hanem a tényeket nézzük, akkor a részvénypiacok magas értékeltsége a várható Biden-győzelemmel nem tűnik jó kombinációnak. Ugyanis a demokrata jelölt visszacsinálná a Trump-féle vállalati adócsökkentés felét. Ez pedig nem fog kedvezni a piacoknak írta az Erste Befektetési Zrt.

Halódik a líra, esik a bitcoin

A török líra egyre gyengébb lesz, valósággal kamatemelésért kiált – írta a német N-tv.de. Mint ismeretes, a csaknem teljhatalmú török elnök, Erdogan szigorúan kamatemelés-ellenes. Ráadásul Törökországot a Földközi tengeren végzett, vitatott földgázkutatások miatt szankciók fenyegetik az EU részéről.

Elég csúnyán néznek ki a kriptodevizák, a Bitcoin újabb kilenc százalékkal, 10 400 dollárra, az ethereum 11 százalékkal, 391 dollárra esett. Két nappal ezelőtt a Bitcoin még a 12 ezer dolláros szintet ostromolta. Ma egy rövid időre a Bitcoin tízezer dollár alá is benézett.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 28 410 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál és a Cetelemnél 28 721 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru Megroggyant a forint, merre tovább MNB – A hét videója
Privátbankár.hu | 2020. szeptember 25. 19:32
Izgalmas hét volt a devizapiacon, a forint ugyanis felült a hullámvasútra, amelynek tempóját részben az MNB lépései határozták meg.
Részvény / Deviza / Áru Eladták a CIG Pannónia negyedét, Dánia felhajtja a Tesla árát
Eidenpenz József | 2020. szeptember 25. 18:58
Európában rossz volt a hangulat, a fontosabb tőzsdék mínuszban zártak, a BUX index éppen hogy pluszban tudott maradni. De legalább négy részvényünkből három pluszban zárt. Bejelentették a CIG Pannónia Életbiztosító eladását, a vevőt egy nagyon híres dunántúli faluban jegyezték be. Dániában nagyon drága lesz a Tesla.
Részvény / Deviza / Áru Megszületett egy láthatatlan euró/forint árfolyamplafon?
Eidenpenz József | 2020. szeptember 25. 12:33
A BUX index ma ledolgozta a tegnapi csúnya esés több mint felét, ismét 9000 fölött jár az OTP és javított a Mol is. Európában valamivel több a mínusz a tőzsdéken, mint a plusz, de nincs határozott irány. A forint enyhén erősödik, elemzők szerint azért, mert egy bizonyos sávban az MNB közbeléphet. Warren Buffet meglepően régimódi befektetést eszközölt.
Részvény / Deviza / Áru El sem hinnéd, melyik két országban volt ma kamatemelés
Eidenpenz József | 2020. szeptember 24. 18:51
A rossz hír lett a jó hír, a munkanélküli kérelmek meglehetősen magas száma ellenére Amerikában felfelé indultak el a tőzsdeindexek. Arra számítanak, hogy a rossz adatok kikényszerítik a gazdaságpolitikusok válaszlépéseit. A BUX 1,9 százalékos eséssel zárt, a Mol és az OTP húzta le. A forint kissé erősödni tudott, ehhez azonban az MNB közbelépésére is szükség volt.
Részvény / Deviza / Áru Támadó üzemmódban a német elektromosautó-gyártók, csökkentették a Mol célárát
Eidenpenz József | 2020. szeptember 24. 11:20
A tegnap esti csúnya amerikai esés után ma Európában és Ázsiában is lefelé tartanak az indexek. A fő okok a járvány terjedése és az amerikai mentőcsomag hiánya lehetnek. A BUX is süllyed, főleg a Mol húzza le. Egy elemző csökkentette a Mol-ra vonatkozó célárát és az egész piacot pesszimistán látja. A Tesla beperli az amerikai kormányzatot a Kínával szemben kivetett büntetővámok miatt.
Részvény / Deviza / Áru Óriási részvénykibocsátás készül, nemsoká 370 lehet az euró
Eidenpenz József | 2020. szeptember 23. 18:44
Az európai tőzsdék még pluszban tudtak végezni, de elromlott a hangulat az amerikai értékpapír-piacon, elsősorban a technológiai részvényeket adják. Jött egy kellemetlen adat az amerikai gazdasági aktivitásról, sokan már a karácsonyi szezont temetik. Jött egy ígéretes hír az egyik oltóanyagról, de tönkremehet néhány német bank. Kilenc százalékkal esik a Tesla, gyengécske a forint.
Részvény / Deviza / Áru Bárki is vezeti az informatikai robbanást, ez a cég benne lesz a sűrűjében
MFC Equity | 2020. szeptember 23. 15:11
Stock Picking rovatunkban az MFC Equity nemzetközi befektetési klub olyan növekedésorientált cégeket keres, amelyek részvényeinek ára nem tükrözi valódi értéküket. A sorozat 7. részében a Lam Research vállalatot elemzik, amely sokat profiltálhat a növekvő adatigényekből a felhőalapú számítástechnika térnyerésével.
Részvény / Deviza / Áru A gyenge forint esete a kolbásztöltéssel, Tesla-meghallgatás Berlinben
Eidenpenz József | 2020. szeptember 23. 11:23
Miután tegnap este szép emelkedéssel zárt Amerika, ma jó a hangulat Európában is, másfél-két százalékos pluszban vannak az indexek. A BUX index épphogy kilóg kicsit ebből a tartományból, elsősorban az OTP és a Richter viszi. A forint kissé tovább süllyedt, elemzők szerint az MNB enyhe csalódást okozott tegnap. Nagyot esett a Tesla, nem volt meggyőző a bemutatója.
Részvény / Deviza / Áru Nem lesz több segélycsomag? Fúziók a bankszektorban?
Eidenpenz József | 2020. szeptember 22. 19:00
Mára megnyugodtak a tőkepiacok, az indexek többsége emelkedik, bár kivételek is vannak. A BUX előnye a nap végére csökkent, végül csak 0,2 százalékos pluszban végzett. Főleg a Mol tartotta meg, miközben az OTP folytatta az esést. Az MNB nagy napján tovább drágult az euró, nincs már túl messze a tavasszal beállított történelmi csúcstól. Fúziókról beszélnek az európai bankszektorban, nem várható második csomag az USA-ban.
Részvény / Deviza / Áru A forint gyengülése hosszú távú trend, a pénzbőség hajtja az árupiacokat
Eidenpenz József | 2020. szeptember 22. 13:05
A magyar gazdaság 2022-re érheti el a válság előtti szintet, a forintnak pedig lehetnek erősödő szakaszai, de hosszú távon megmaradhat a lassú gyengülő trend – mondja az Equilor Befektetési Zrt. A pénzbőség meglepetéseket hozott az árupiacokon is, több terméknél kitarthat az emelkedés lendülete. Az OTP-t alulsúlyozásra, a Richtert felülsúlyozásra javasolják.
hírlevél