TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

Mínuszból pluszba mentek át ma a tőzsdeindexek Európában, a közelgő fontos amerikai munkaerő-piaci adatok előtt azonban a lelkesedés egyelőre visszafogott. Budapesten is stagnálnak az árfolyamok, a forint viszont gyengül, súrolta a 360 forintot az euró. Komolyan felmerült, hogy egy öt napos karantén még hatékonyabb is lehetne, mint a 14 napos.

A tegnapi csúnya, hónapok óta nem látott mértékű zuhanás az amerikai részvénypiacon ma is éreztette hatását. A japán, kínai, hongkongi, indiai indexek egy százalék körüli süllyedéssel fejezték be a kereskedést. Európában is mínuszban kezdtek a tőzsdeindexek, onnan azonban nemsokára felfelé indultak el. Tizenegy óra körül fél százalék körüli pluszban tartózkodott a Stoxx 600, Németországban 0,2, Párizsban és Londonban fél százalékos volt a vezető index többlete. Az amerikai határidős indexek vegyesek, pluszban vannak az ipari részvények és mínuszban a technológiai papírok.

Budapesten gyakorlatilag nulla változást mutatott az index, az OTP és a Mol egy ezrelékes süllyedésben volt. A Richter ugyanannyival emelkedett, a Magyar Telekom stagnált. Izgalmakat inkább a forintárfolyam okoz, devizánk újra gyengül, és pár fillér híján elérte a 360 forintot az euró ára. Onnan azonban visszapattanni látszott, tizenegy óra körül 359,30-nél állt, ez mintegy 60 fillérrel volt magasabb a tegnap késő estinél.

További és frissebb árfolyamok, grafikonok itt láthatók

Magyarországon tombol a második hullám, újabb rekordot döntött az azonosított fertőzöttek száma. Júliusban is megtépázta a koronavírus a magyar ipart, ám már a tavaly nyári szintet hozta a kiskereskedelem írtuk ma délelőtt.

Forintgyengülés és tőzsde

A forintgyengülés egyébként alapvetően pozitív hatással van a hazai részvényárfolyamokra, hiszen a külföldi vásárlók így olcsóbban hozzájutnak a magyar papírokhoz. Az exportőrök pozíciói pedig erősödnek, és a tőzsdén levő vállalatok egy része is jelentős kivitellel rendelkezik.

A mostanában sok izgalmat okozó euró/dollárárfolyam ma alig változik, 1,1850 körül jár. A nemesfémek és a kőolaj ára enyhe pluszban van, a réz kicsit jobban, 1,2 százalékkal emelkedik és ismét átlépte a három dolláros határt. Az inkább ipari fémnek használt nemesfém, a platina közel két százalékkal drágul, 905 dollárra, de tegnap forgott efelett is.

Elég lenne öt nap karantén?

Több német pártfrakció egészségügyi politikusai is felszólaltak a koronagyanús esetekben elrendelt karantén idejének lerövidítése mellett. “Tudjuk, hogy az emberek túlnyomó többsége a tünetek megjelenése után öt nappal már nem fertőző, még akkor sem, ha a PCR-teszt még mindig pozitív eredményt mutat” – idézi Karl Lauterbach képviselőt (SPD) a Die Welt.

Karanténban (Pixabay) Karanténban (Pixabay)

A vita annak nyomán alakult ki, hogy Christian Drosten berlini virológus a karantén idejének rövidítésére szólított fel. Annak érdekében, hogy az intézkedések elfogadása nőjön a társadalomban, kifogják a szelet a korlátozásellenes és vírustagadó csoportok vitorlájából. Az is felmerült, hogy az öt napos karantén még hasznosabbnak is bizonyulhat, mint a 14 napos, mert jobban betartanák az emberek.

Egységben a bankok ereje?

Spanyolországban a Bankia és a Caixabank részvényének árfolyama 30, illetve 13 százalékkal ugrott meg, amikor a cég vezetői úgy nyilatkoztak, hogy az egyesülést fontolgatják. Ezzel a legnagyobb hitelintézet jönne létre Spanyolországban. A német ipari megrendelések a vártnál kisebb mértékben, 2,8 százalékkal emelkedtek júliusban. Ugyanakkor a júniusi adatot egy kissé felfelé korrigálták.

A nap folyamán még fontos munkaerő-piaci adat érkezik az Egyesült államokból, mielőtt az országban háromnapos hosszú hétvégére mennek az emberek (a szeptember 7-ei Labor Day miatt). A tegnapi hasonló adat inkább csalódást okozott, ez is hozzájárulhatott a csütörtök esti tőzsdei lejtmenethez.

Tőkeemelésekkel próbálkoznak a cégek

A Ryanair, Európa legnagyobb fapados légitársasága a terveknek megfelelően 35 millió részvényt adott el 11,35 eurós darabáron, és ezzel mintegy 400 millió euró friss tőkét szerzett. A tőkeemelés az eddigi részvénytőke 3,2 százalékát jelenti. A kibocsátás árfolyama 2,6 százalékkal a csütörtöki záróár alatt volt. A német Vonovia ingatlantársaság egymilliárd eurót szeretne bevonni tőkeemelés során, 17 millió részvényt adna el profi befektetők számára 59 eurós darabáron.

Az Opel márkát is birtokló PSA autógyár és a Total energiaipari óriás pedig eurómilliárdokat tervez befektetni egy európai akkumulátorgyárba. Az amerikai igazságügy-minisztérium a jövő héten valószínűleg eljárást indít a Google ellen, kartellgyanú miatt – írta a német Finanzen.net.

A német Curevac nevű társaság azzal számol, hogy nemsokára engedélyezik az általa készített oltóanyagot. Az év végéig több mint százmillió adagot terveznek legyártani. A Handelsblatt.com szerint azonban ebben az évben legfeljebb kiemelt rizikócsoportok számára állhat rendelkezésre az oltóanyag, igazából 2021 tavaszára vagy nyarára várják a teljes körű felhasználást.

Elnökválasztás és részvénypiac

Jön az elnökválasztás is, ami előtt az utolsó 1-2 hónapban inkább esni szokott a részvénypiac, függetlenül attól, hogy ki áll nyerésre. Ha pedig nem a statisztikákat, hanem a tényeket nézzük, akkor a részvénypiacok magas értékeltsége a várható Biden-győzelemmel nem tűnik jó kombinációnak. Ugyanis a demokrata jelölt visszacsinálná a Trump-féle vállalati adócsökkentés felét. Ez pedig nem fog kedvezni a piacoknak írta az Erste Befektetési Zrt.

Halódik a líra, esik a bitcoin

A török líra egyre gyengébb lesz, valósággal kamatemelésért kiált – írta a német N-tv.de. Mint ismeretes, a csaknem teljhatalmú török elnök, Erdogan szigorúan kamatemelés-ellenes. Ráadásul Törökországot a Földközi tengeren végzett, vitatott földgázkutatások miatt szankciók fenyegetik az EU részéről.

Elég csúnyán néznek ki a kriptodevizák, a Bitcoin újabb kilenc százalékkal, 10 400 dollárra, az ethereum 11 százalékkal, 391 dollárra esett. Két nappal ezelőtt a Bitcoin még a 12 ezer dolláros szintet ostromolta. Ma egy rövid időre a Bitcoin tízezer dollár alá is benézett.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru Mindenkit mosolyra fakaszt ez a cég – a vevőket és a részvényeseket is
MFC Equity | 2020. november 27. 18:04
Stock Picking rovatunkban az MFC Equity nemzetközi befektetési klub olyan növekedésorientált cégeket keres, amelyek részvényeinek ára nem tükrözi valódi értéküket. A sorozat következő részében az Align Technology nevű vállalatot járják körül a szakértők, amely forradalmi fogszabályzóinak köszönhetően nagy növekedésnek nézhet elébe. 
Részvény / Deviza / Áru Jön végre az elektromos népautó?
Eidenpenz József | 2020. november 27. 12:01
Szerény pluszban vannak az európai tőzsdék, itthon a Richter és a Mol tud emelkedni. A Ford és a Volkswagen is új elektromos modellt tervez, az utóbbi valóságos népautó lehet 20 ezer eurós kezdő árával. Az Apple és a Foxconn elköltözteti a gyártást Kínából, a Tesla viszont újabb gyárat kezd építeni ugyanott.
Részvény / Deviza / Áru 30 ezer autót hív vissza a Mercedes, alulteljesített a Mol
Eidenpenz József | 2020. november 26. 19:03
A hálaadás-nap és a fekete péntek a szokásosnál visszafogottabb ugyan, de így is komoly következményekkel járhat a kiskereskedelemben és a vírus terjedésében. Az európai indexek és a BUX nyugodtak voltak, Pesten a Mol húzta vissza a mutatót. Károsanyag-kibocsátásuk miatt hívja vissza járműveit a Mercedes.
Részvény / Deviza / Áru Kiugró OTP-célár jött ki, a Nio az új kedvenc
Eidenpenz József | 2020. november 26. 11:54
Miközben Amerikában pulykasütögetéssel vannak elfoglalva, emelkednek a német technológiai részvények. Az online cégek profitálhatnak abból, hogy szigorítanak a járványügyi előírásokon Németországban. A német fogyasztói bizalom viszont nagyon rossz lett. Alig emelték meg az elemzők a Teslára és a Nióra vonatkozó céláraikat, az élet máris túlszaladt rajtuk, az árfolyam lehagyta az ajánlásokat.
Részvény / Deviza / Áru Mit tett a járvány a Mollal? A hulladékból csinálna bombaüzletet a cég
Privátbankár.hu | 2020. november 26. 10:39
Az olajipar a leggyengébben teljesítő szektor 2020-ban a részvénypiacokon, ami a Mol árfolyamán is meglátszik, mostanra viszont a jobban teljesítők közé került a társaság. Hernádi Zsolt elnök-vezérigazgató szerint ez a petrolkémiának és a kiskereskedelemnek köszönhető. A jövőben jobban ráfekszenek a hulladékkezelésre.
Részvény / Deviza / Áru Musk parkolási gondja miatt jöhet a kompakt Tesla, óvakodj a bitcoin-klónoktól!
Eidenpenz József | 2020. november 25. 18:52
Nem találják az irányt ma a tőzsdék az amerikai szünnap előtt, a hagyományos szektorok részvényei inkább süllyednek, a technológiai papírok viszont emelkednek New Yorkban. Európában is vegyes képet mutatnak az indexek, a BUX is alig változott. Elon Musk az Európaiaknak szánt kompakt Teslát tervez, Buffett pedig valami nagy dobásra készül.
Részvény / Deviza / Áru Extrém-e az optimizmus a tőzsdéken? Csúcsra járnak a német lakásárak
Eidenpenz József | 2020. november 25. 12:27
Ma egyelőre takaréklángon működnek a tőzsdék Európában, de a nap folyamán még fontos hírek érkeznek. Két részvényünk pluszban, kettő mínuszban, a forint pedig gyengül. A tőzsdéket annyi pozitív behatás érte az utóbbi napokban, hogy ezt nehéz lesz überelni, miközben holnap az USA-ban Hálaadás lesz. Négy éve nem ugrottak ekkorát a lakásárak Németországban.
Részvény / Deviza / Áru Felrobbantak a piacok: rekordszint körül a Bitcoin, történelmi csúcson a Dow
Király Béla | 2020. november 24. 18:47
A befektetők úgy vásárolnak, mintha nem lenne holnap, számos eszköz állított fel kedden újabb történelmi rekordot, vagy közelítette még látványosan az évekkel korábban felállított csúcsszintet. A járvány várható kezelése, a potenciális vakcinákról érkező kedvező hírek nagyot lendítettek a piacokon.
Részvény / Deviza / Áru Nem Trump lelépése az egyetlen dolog, aminek ma lehet örülni a piacon
Gáspár András | 2020. november 24. 11:22
Trump ujjait egyesével kell lefejteni a kormányrúdról, de lassan csak beletörődik abba, hogy át kell adnia a hatalmat - a befektetők örülnek a bizonytalanság elmúlásának, és a tömeges oltások közeledtével a gyors gazdasági fellendülésben bíznak, amit az USA-ban egy régi ismerős arc pénzügyminiszteri kinevezése is segíthet. Budapesten a CIG vezeti a tőzsdei erősödést, a BUX azonban továbbra is csak oldalazni tud - a forint pedig teljesen beállt.
Részvény / Deviza / Áru Elfogyott a nap végére a reggeli optimizmus
Király Béla | 2020. november 23. 19:08
A tőzsdéken reggel még kitörő lelkesedéssel fogadták az újabb vakcinával kapcsolatos információkat, a nap végére viszont elfogyott az optimizmus. A magyar piac minimális pluszban zárt, az európai börzék viszont mínuszba csúsztak.
Friss
hírlevél