TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

Rossz hangulatban telik a hét utolsó napja a tőzsdéken, Európában főleg a magas fertőzésszámok okoznak aggodalmakat. A BUX index az európai átlaghoz hasonlóan esett, üde színfolt volt a Magyar Telekom, amely egy tenderrel kapcsolatban kapaszkodott feljebb. Az euró/forint makacsul 360 felett tartózkodott, az olaj drágulása viszont leállni látszik.

Pénteken ismét szomorkás nap következett a tőzsdéken, pedig reggel Ázsiában még az indexek többsége zöldben volt, sőt Kínában két százalék fölötti volt a vezető index emelkedése. A német DAX index 0,7, a francia mutató 1,2, a londoni pedig 0,8 százalékkal esett. Ugyanennyivel ment le a varsói index is. Az óceán túlsó partján az S&P 500 0,4 százalékkal süllyed, a Nasdaq 100 pedig 0,8 százalékkal, vagyis ma is a technikai részvények húzzák le a piacot.

A BUX így nagyjából hozta az európai átlagot, 0,9 százalékkal esett. Az OTP-t épphogy megtartotta a tízezres határ, 2,1 százalékkal esett. A Richter 1,3 százalékkal került lejjebb, míg a Mol 0,6, a Magyar Telekom 1,9 százalékkal emelkedni tudott. A Mol forintkötvényt bocsátott ki, erről délután itt írtunk.

További és frissebb árfolyamok, grafikonok itt láthatók

A forint mozgása mérsékelt volt, az euró 360,10 jelenleg, ami alig jelent változást a tegnap estihez képest. A napi maximum azonban 361,20 forint volt, továbbra is inkább gyengülő trendet látni. A dollár kissé süllyedt, valamelyest erősödtek a nemesfémek.

Megakadt az olaj

Az olaj áremelkedése viszont megakadni látszik. Ma az amerikai típusú WTI 0,4 százalékos pluszban van, míg az északi-tengeri Brent hasonló nagyságú mínuszt mutat. Az olajárak emelkedését állítólag az akasztotta meg, hogy a nagy kitermelő, Líbia harcoló felei végre békemegállapodást hozhatnak tető alá.

Rosszak a járványmutatók

Ami az okokat illeti, sok helyen említik, hogy Európában tovább romlik a járványhelyzet, például nagy baj látszik Franciaországban, de a briteknél is aggódnak. Sokan tartanak attól, hogy nem csak a turizmus, hanem más ágazatok is meg fogják ezt szenvedni, miután újabb szigorításokra, lezárásokra kerülhet sor.

Magyar Telekom (Matáv-) részvény részlete (fotó: EJ) Magyar Telekom (Matáv-) részvény részlete (fotó: EJ)

Egyébként Magyarországon is minden eddiginél magasabb fertőzésszámot regisztráltak, a kormányzat hadikórházak felállításával foglalkozik. Az Amerikai Egyesült Államokban is elsősorban olyan ágazatok részvényei süllyednek, amelyeket a járvány érint, mint például a légitársaságok vagy a luxus hajóutak szervezői.

Trump, TikTok, és a nevető harmadik

A Michigani Egyetem fogyasztói hangulatindexe 74-ről 78 pontra emelkedett, ezzel a várakozások felett teljesített. Az amerikai fizetési mérleg hiánya viszont 2008 óta nem látott szintre emelkedett az év második negyedévében. Donald Trump elnök állítólag ma kibocsát egy elnöki dekrétumot a TikTok és a Wechat betiltásáról, már vasárnaptól. Kétséges, hogy Washington, Peking és a TikTok tulajdonosa, a Bytedance érdekeit össze lehet-e még egyeztetni. A nagy konkurens, a Facebook talán emiatt emelkedik 1,1 százalékkal, mint afféle nevető harmadik, vagy sokadik szereplő.

Ma van a négyszeres boszorkányszombat, vagy “quadruple witching”, ami azt jelenti, hogy négyféle fontosabb származékos termékcsoportnál is ma van a kereskedés utolsó napja a legközelebbi határidőre. Ilyenkor mindig tartanak attól, hogy a volatilitás megélénkül, azaz nagyobb áringadozások, csapkodás alakul ki, főleg a kereskedés végén.

Most talán a szokásosnál valamivel nagyobb a veszély, hiszen ez az év rendkívül hektikus volt. Ráadásul az utóbbi hónapokban állítólag hatalmas származékos, opciós hatalmas határidős és opciós pozíciók épültek ki. E sorok írásakor azonban ennek még nincsen jele.

Ezért ment ma a Telekom?

Lehet, hogy a Magyar Telekom mai emelkedése a frekvencia-pályázattal van összefüggésben – legalábbis ez derül ki az Erste Befektetési írásából.

A 900 és 1800 MHz frekvenciákra november 10-ig csak olyan szolgáltató pályázhat, amely ellen az elmúlt két évben nem folyt szabályozói vizsgálat, és amelynek 2019 év végén 200 ezernél több aktív felhasználója volt. A kiírás lényegében kizárja a Digi-t, amely így nem fog tudni mobil lefedettséget kiépíteni. Így viszont, hogy csak három szereplő indul a frekvenciákért, a Magyar Telekomra vonatkozó 67 milliárd forintos CAPEX becslésünk túlzó lehet. A hír kedvező a Magyar Telekomra nézve.

 

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru Focimeccs helyett e-sportot nézünk majd? Ha igen, ez a cég sokat nyerhet
MFC Equity | 2020. október 29. 20:01
Stock Picking rovatunkban az MFC Equity nemzetközi befektetési klub olyan növekedésorientált cégeket keres, amelyek részvényeinek ára nem tükrözi valódi értéküket. A sorozat következő részében a Modern Times Groupot (MTG), a világ egyik vezető e-sporttal és gaminggel foglalkozó vállalatát elemzik.
Részvény / Deviza / Áru Jön a gyorstesztek új generációja? Kiderült az ég az USA-ban
Eidenpenz József | 2020. október 29. 19:06
A hét első három napjának hatalmas zuhanása után csütörtökön megnyugvás következett az tőzsdéken. Segített a vártnál jobb amerikai GDP-adat és munkanélküliségi statisztika. Itthon a BUX minimális süllyedéssel megúszta, annak ellenére, hogy a Mol elég nagyot esett. Vészesen közeledett a forint eddigi történelmi mélypontjához, de aztán visszafordult EKB ülése után. Újfajta gyorstesztek segíthetnek a rendezvények megtartásában.
Részvény / Deviza / Áru Európa bezár, már majdnem 370 forint az euró
Eidenpenz József | 2020. október 29. 12:03
Európa egyre nagyobb részében immár a tavaszihoz hasonló lezárásokkal próbálják a koronavírust megállítani, aminek gazdasági következményei a lejtőre küldték a tőzsdéket a héten. Ma azonban kisebb korrekció látható, a BUX is szerény pluszban jár. Az euró viszont fillérekre van eddigi rekordjától. Jó és rossz gyorsjelentések tömege, EKB-ülés teszik még izgalmasabbá a tőzsdenapot.
Részvény / Deviza / Áru Megjött Merkel 12 pontos csomagja, vérengzés az európai tőzsdéken
Eidenpenz József | 2020. október 28. 18:55
Két hónapja nem látott esés van a főbb nyugati tőzsdéken, a BUX még viszonylag jól megúszta. A fő ok a koronavírus miatti újabb lezárások, amik a gazdaságban újabb károkat okozhatnak. A forint viszont gyenge, az euró kevesebb mint másfél forintra volt az eddigi történelmi csúcstól. Németországban elfogadták a tavaszihoz hasonló, de lazább korlátozásokat, amelyek hétfőtől életbe lépnek.
Részvény / Deviza / Áru Megmenthető-e a karácsony? Ki pumpálja vissza a szén-dioxidot a földbe?
Eidenpenz József | 2020. október 28. 11:17
Nagyon rossz a hangulat Európában a vírus terjedése miatt, a vezető tőzsdeindexek három százalék feletti mínuszban is jártak. Az amerikai határidős indexek is negatív kezdést vetítenek előre. A BUX viszonylag jól állta a sarat, de nagyot esett a forint, már csak három forintra van a történelmi mélyponttól. Ez a negyedév is recessziót hozhat, több országban újabb lezárásokra készülnek.
Részvény / Deviza / Áru Bravúr a Harley-Davidsonnál, pandémia után twindémia
Eidenpenz József | 2020. október 27. 18:57
A hétfői csúnya esés után kedden is rossz maradt a hangulat az európai részvénypiacokon, a biztató kezdet ellenére egy százalék körüli mínuszban zártak az indexek. Az Egyesült Államokban vegyes a kép, a technológiai részvények emelkedni tudnak, az ipari részvényeket adják. A BUX stagnált, a forint kissé gyengült. Vegyes amerikai gyorsjelentések érkeztek. Sorban állnak az idősek az influenza-oltásért.
Részvény / Deviza / Áru Megszerezte a 4iG az INNObyte-ot, a GVH is áldását adta az ügyletre
Privátbankár.hu | 2020. október 27. 15:04
A szeptemberben bejelentett vásárlásról a 4iG a tőzsde honlapján tájékoztatott.
Részvény / Deviza / Áru Kína taszítaná le trónjáról a Teslát, Merkel csúnya lezárást tervez?
Eidenpenz József | 2020. október 27. 11:41
A tegnapi csúnya mínusz után ma enyhe pluszban indultak a tőzsdék, de ez nem tartott sokáig, újra mínuszban vannak. Jöttek jó vállalati hírek is, de olyan nagy országokban, mint Franciaország vagy Németország, a lezárások szigorítása várható. A BUX stagnál, a forint stabil. Itt az új elektromosautó-lista.
Részvény / Deviza / Áru A világ legnagyobb tőzsdei bevezetését tervezi Jack Ma másik cége, íme a részletek
Privátbankár.hu | 2020. október 26. 19:38
Az Ant Group ezzel minden idők legnagyobb értékű tőzsdei bevezetésére készül, amellyel a Saudi Aramco eddigi rekordját is felülmúlná.
Részvény / Deviza / Áru Rendet vág a vírus a tőzsdéken, elégedett a VW az elektromos modelljével
Eidenpenz József | 2020. október 26. 18:48
Rosszul indult a hét, a terjedő vírus, az újabb korlátozások, ezek gazdasági következményei és az amerikai csomag elmaradása erős esést okoztak. Hasonló okok miatt zuhan az olaj is. A BUX is beállt a sorba, főleg a Mol húzta le. A Volkswagen eladási számokat közölt első elektromos autójáról, az Ant pedig szervezi minden idők legnagyobb tőzsdei bevezetését.
Friss
hírlevél