BUX
36 785.28
+1.16%
+422.00
OTP
11 100.00
+1.65%
+180.00
MOL
1 808.00
+0.72%
+13.00
RICHTER
7 210.00
+1.91%
+135.00
MTELEKOM
381.00
-1.04%
-4.00
 
TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
2019. május 23. 11:20

Továbbra is inkább a pesszimizmus az úr a piacokon a befektetőket az amerikai-kínai kereskedelmi háború eszkalálódásának lehetséges veszélyei mozgatják. A tőzsdék lassú lejtmenetben vannak, miközben a forint továbbra is a 327-es szint környékén táncol.

Az Európai Parlament épülete. (Fotó: AFP)

Halvány reménysugárként felvillant, hogy a kínaiak és az amerikaiak ismét tárgyalóasztalhoz ülnek, amikor minap az ázsiai ország amerikai nagykövete arra utalt, hogy részükről megvan a hajlandóság erre. Az optimizmus azonban gyorsan elillant, miután Washington részéről semmiféle pozitív reakció nem követte ezt. Így csütörtökön újra a viharfelhők vehetik át a terepet a tőzsdék és tőkepiacok felett, lássuk mik azok a piacmozgató hírek, amelyek befolyással lehetnek a hazai és nemzetközi eszközökre.

1; Állóháború az USA és Kína között
Miután a múlt héten kiderült, hogy a felek között megszakadtak a tárgyalások, a piacok folyamatosan éheznek az új információkra, amelyek arról szólnak, hogy Washington és Peking ismét tárgyalásos úton próbálja rendezni a nézeteltéréseket. Ebből a szempontból a legfrissebb hírek aligha mondhatóak pozitívnak. Az amerikai pénzügyminiszter elmondása szerint egyelőre nincs meg a tárgyalások folytatásának időpontja, így a kereskedelmi háborúnak továbbra sem látszódik a vége. Nem véletlen, hogy szerdán mínuszban zártak világszerte a fontosabb tőzsdeindexek, és csütörtökön is folytatódott az esés.

2; A forint sem tud erősödni
A magyar fizetőeszköz beragadt a 326-327-es sávba. Ha nem lennénk egy százaléknyi távolságra a forint történelmi mélypontjától, akkor a stabilitásnak akár még örülhetnénk is, így azonban félő, hogy az újabb lejtmenet előtt tartunk csak egy kis pihenőt. A forint kapcsán specifikus új információ nem jelent meg. A piac talán a gyengüléssel próbál hatást gyakorolni az MNB-re a jövő keddi monetáris tanács ülés előtt. Az elemzők ugyanakkor a mostani kamatdöntő ülésen nem váraknak érdemleges bejelentést, további lépéseket valószínűleg csak június végén jelenthetnek majd be.

3; Ellentétes jelzések Németországból
Az előző negyedévi stagnálás után a belső kereslet fellendülésének köszönhetően növekedésnek indult a német bruttó hazai termék az idei első negyedévben a német statisztikai hivatal, a Destatis csütörtökön kiadott kimutatása alapján. Az első negyedévben a német gazdaság bruttó hazai terméke (GDP) a végleges adatok szerint az előzetes adatokkal megegyező mértékben, ár, szezonális és naptári kiigazítással 0,4 százalékkal nőtt az előző negyedévhez képest. Az előző negyedévben, a 2018-as negyedik negyedévben nulla volt a negyedéves német GDP-növekedés, a 2018-as harmadik negyedévben pedig 0,2 százalékkal csökkent a GDP negyedéves bázison. A tavalyi első negyedévben 0,4 százalék, a másodikban 0,5 százalék volt a GDP-növekedés negyedéves mértéke.
A pozitív GDP adatot miatti optimizmus azonban nem tartott sokáig, a beszerzési menedzser indexek ugyanis a vártnál gyengébben alakultak. Az igazán kellemetlen meglepetést az okozta, hogy az utóbbi időben a növekedést és a stabilitást biztosító szolgáltatói szektor részindexek is tovább csökkent, hasonlóan a hónapok óta gyengén muzsikáló ipari részindexhez.
A német adatot ráadásul követte egy EU-s beszerzési menedzser index adatsor is, amely szintén gyengébb lett az elemzői konszenzusnál.

4; Az európai parlamenti választásoktól is fáznak a befektetők
Csütörtökön Nagy-Britanniában és Hollandiában kezdetét veszi az európai parlamenti választás. Az előzetes felmérések szerint a populista pártok teret nyerhetnek a hagyományos centrista erőkkel szemben. A végső erőviszonyok viszont nagyon fontosak, hiszen napvilágot láttak olyan forgatókönyvek, amelyek földcsuszamlásszerű európai változásokat festenek fel. Így a CDU veresége esetén könnyen lehet, hogy Angela Merkel nem tölti ki hivatali idejét, de Macron pozíciója is könnyen meginoghat, ha Le Pen legyőzi. Arról nem is beszélve, hogy Olaszországban pedig Salviniék győzelme esetén könnyen lehet, hogy a mostani (szélső)bal és jobb koalícióját felrúgják, és új választásokat írnak ki. Ha hozzáveszük, hogy a britek továbbra is a brexit által gúzsba kötve táncolnak, akkor benne van a pakliban, hogy Európa legnagyobb gazdaságaiban óriási - politikai - felfordulás jöhet.

5; Nagyon zuhant a Qualcomm árfolyama
Egy amerikai bírósági döntés szerint a vállalat visszaélt domináns piaci pozíciójával a mobiltelefon chipek piacán, túlzott licencdíjakat határozott meg. A Qualcomm licenc-meghatározási gyakorlata évek óta megfojtotta a versenyt a CDMA és a prémium LTE-modem chip-piacokon, ezzel megsértette a versenytársak és a fogyasztók érdekeit, írta reggeli hírlevelében az Equilor. A Szövetségi Kereskedelmi Bizottság 2017-ben indított pert a vállalat ellen azzal a váddal, hogy monopóliumuk fenntartása érdekében versenyellenes stratégiát alkalmaznak. A Qualcomm licencdíjainak meghatározását az Egyesült Államokban 2014-ig, míg Európában és Ázsiában 2009-ig visszamenőleg ellenőrizték a vizsgálatok során. A Qualcomm egyelőre nem reagált a hírekre. A részvényárfolyam 12 százalékot esett nyitás előtt.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Részvény / Deviza / Áru Baljós inflációs árnyak – arany, részvény, ingatlan kell nekünk?
Eidenpenz József | 2020. augusztus 12. 19:04
Nagyon szépen emelkednek az amerikai tőzsdeindexek, a jó tengerentúli nyitás az európai tőzsdéket is magával ragadta. A BUX is hozta az európai átlagot, három fontos részvényünk is drágult. A forint szolidan gyengülget, a nemesfémek esése megállt, az olajpiac pedig örül a jó készletadatoknak. Aggasztóan magas viszont az amerikai infláció. Emelkedik a hazai lakáseladások száma.
Részvény / Deviza / Áru Azon is kereshetünk pénzt, ha mások társat találnak maguknak
MFC Equity | 2020. augusztus 12. 18:32
Stock Picking rovatunkban az MFC Equity nemzetközi befektetési klub olyan növekedésorientált cégeket keres, amelyek részvényeinek ára nem tükrözi valódi értéküket. A sorozat következő részében a Momo Inc. randevú és kapcsolattartási platformot mutatjuk be, aminek a keresletét több szociodemografikus trend is hajtja.
Részvény / Deviza / Áru Trumpnak csapdát állítottak, sohasem látott mértékű a brit recesszió
Eidenpenz József | 2020. augusztus 12. 11:39
Az európai tőzsdék egyelőre nem találják az irányt, Frankfurtban mínuszban, Párizsban nulla közelében jár az index, Londonban emelkedik. A tegnap esti jókora amerikai esés ma már véget is érhet, ismét pluszban vannak a határidős indexek. A BUX is bizonytalan, részvényeink alig mozognak. Britanniában óriási a GDP visszaesése, bár ez nem igazán meglepetés.
Részvény / Deviza / Áru Robinhood-titkokra derült fény, ma lemaradt a BUX a többitől
Eidenpenz József | 2020. augusztus 11. 18:55
Európában kiváló, az USA-ban legalábbis nem rossz a tőzsdék hangulata, bár a technológiai részvények megint alul teljesítettek. Alulteljesített még a magyar BUX index is, de legalább pozitívban tudott zárni. Elsősorban a Mol húzta le, és kissé a forint is gyengült. A Robinhood-alkalmazás érdekes forgalmi adatokat tett közzé, más adatokat viszont ezentúl nem fognak publikálni.
Részvény / Deviza / Áru A kínai autópiac a mi reménységünk, Erdogan megint unortodoxkodik
Eidenpenz József | 2020. augusztus 11. 11:42
Nagyon jó a hangulat az európai tőzsdéken, számos index ugrása a két százalékot is meghaladja. Budapesten azonban pár nagyon jó nap után egy kis szünet következhet, az OTP és a Richter még tud egy kicsit menni, de a Mol és a Telekom visszahúzó erő. Erdogan török elnök tovább gyengítheti a lírát, Trump a leggazdagabbaknak kedvező adócsökkentése készül, Peking pedig kesztyűs kézzel vág vissza.
Részvény / Deviza / Áru Megjöttek a vevők a magyar tőzsdére, száguldanak az ipari fémek
Eidenpenz József | 2020. augusztus 10. 18:43
A múlt héthez hasonlóan ma is főleg az amerikai-kínai kapcsolatok romlása és a várható amerikai gazdasági stimulus határozta meg a tőzsdei kereskedést. Ezenkívül jönnek a gyorsjelentések, és miközben a dollár alig mozog, a legtöbb árupiaci termék drágul. Itthon az OTP húzta fel a BUX indexet, de a Telekom és az Opus is szépen megindult. Erősödött a forint, az arany, nagyot ugranak az ipari fémek.
Részvény / Deviza / Áru Ügyes húzás Trumptól, jön a Twit-Tok?
Eidenpenz József | 2020. augusztus 10. 11:20
Egyelőre bizonytalanok az európai tőzsdék, de összességében több részvény tart lefelé, mint felfelé. A BUX index ismét felül teljesítő, az OTP három-négy százalékkal drágul. Felfelé tartanak az árupiaci termékek, drágul az olaj, az arany, az ezüst és éves csúcsához közelít a bitcoin. Új kérője akadt a TikTok-nak, állítólag a Twitter is tárgyalásokat folytat a tulajjal.
Részvény / Deviza / Áru Tikk-takk, TikTok! Estére feltámadt a Mol
Eidenpenz József | 2020. augusztus 7. 19:01
Európában szerény pluszban, az Egyesült Államokban mérsékelt mínuszban járnak a tőzsdeindexek. Az amerikai munkaerő-piaci adat valamivel jobb lett a vártnál, de ez nem tudta igazán feldobni a hangulatot. A szenátus egyelőre nem egyezett meg a gazdaságélénkítő csomagról, a TikTok után a WeChat betiltását viszont még Amerikában is sokan rossz néven vették. A BUX messze túlteljesítette az összes európai indexet.
Részvény / Deviza / Áru Kárpótolná részvényeseit az OTP
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 7. 12:05
Rendhagyó módon online tájékoztató keretében ismertették az OTP Bank féléves eredményének részleteit, ahol Bencsik László vezérigazgató helyettes azt jelezte, hogy sok ügyfelük nem él a hitelmoratórium lehetőségével. A vezető arra is kitért, hogy szeretnék kárpótolni a részvényeseket azt követően, hogy most nem volt osztalékfizetés.
Részvény / Deviza / Áru Tízmilliárdos OTP-meglepi, plusz két másik ok, amiért nagy nap lesz a mai
Eidenpenz József | 2020. augusztus 7. 11:30
Egyelőre eléggé bizonytalanok vagy enyhén pesszimisták a tőzsdék különböző fontos adatokra és eseményekre várva. A BUX index viszont szépen emelkedik két fontos gyorsjelentés nyomán, a forint pedig minimális mértékben gyengült. Az OTP jelentéséről egyértelműen pozitívan nyilatkoztak az elemzők, a Molé viszont némileg ellentmondásos.
hírlevél