TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Ma 2016 óta nem látott gyenge értéket ért el a forint az euróval szemben. Miután a többi régiós deviza is gyengül, ez önmagában nem lenne olyan vészes dolog, egy szempontból viszont nagy baj: eleve indokolatlanul gyenge a hazai valuta, és ez nagymértékben gátolja a bérfelzárkózást.

317 forint fölé emelkedett az euró árfolyama, amit két éve nem tett meg. Az utóbbi időben jellemző 310-315 közti sávhoz képest ez csak 2 százalék eltérés, ami elenyésző egy valuta esetében, és a 2014 óta fennálló szélesebb sávba is bőven belefér. Így önmagában nem lenne semmi baj, ha alapvetően nem lenne a forint évek óta erősen alulértékelt.

Miért alulértékelt?

A hazai valuta alulértékeltségét akkor látjuk a legjobban, ha összehasonlítjuk, milyenek a GDP adataink nominálisan, és milyenek vásárlóerő-paritáson. Az IMF módszertana szerint a vásárlóerő-paritást a dollárhoz képest mérik, vagyis egy adott amerikai fogyasztási kosarat 1 egységnek tekintenek, és ehhez hasonlítják a különböző országokban ugyanazon termékek és szolgáltatások árát, és ennek eltérésével igazítják ki a nominális adatokat.

Konkrét példát nézve: a hazai egy főre jutó GDP tavaly 15 500 dollár volt az IMF adatai szerint, Németországé 44 550, Auszriáé 47 300. Átlagosan tehát 3-szoros érték adódik a két ország esetében, akikhez fel akarunk zárkózni, viszont ha megnézzük a vásárlóerő-paritáson mért értékeket, megdöbbentő eltérést látunk. Ezek szerint a mi egy főre jutó GDP értékünk 29 ezer dollár, a német 50 ezer, az osztrák 49 ezer. Vagyis vásárlóerő-paritáson közelítjük a mintaként tekintett országok 60 százalékát.

Hová lesz az eurótöbblet?

A különbség tehát óriási, ez azt jelenti, hogy árszínvonalunk majdnem a kétszeresére is növekedhetne, hogy elérje a fejlett országokét, persze ebben az esetben ugyanez történhetne a bérekkel is. De miért lehet ilyen nagy a különbség? A válasz nyilvánvalóan a forint árfolyamában keresendő. Jelenlegi fejlettségi szintünk nem indokolja ezt a helyzetet, amit az is mutat, hogy óriási exporttöbbletünk van, márpedig egyensúlyi árfolyam akkor van, ha egy ország kereskedelmi mérlege kiegyensúlyozott.

Felmerül a kérdés, hogy ha ekkora az exporttöbblet, hová lesz az a sok euró, ami ebből befolyik? Miért nem erősíti a forintot a túlkínálat? A válasz vélhetőleg abból adódik, hogy ezt az összeget az államadósság devizaarányának csökkentésére fordítják, ami már csak az összes adósság nagyjából 25 százalékát teszi ki, de a tervek szerint tovább fog csökkenni.

A bérek miatt

A forint gyengesége nem lenne baj egy zártabb környezetben, de miután Magyarország szabad munkaerő áramlású övezet része, nagyon lényeges, hogy magyar bérek nem kis részben a forint alulértékeltsége miatt igen alacsonyak még mindig euróban, annyira, hogy ezt a gyors bérnövekedés is csak lassan tudja csökkenteni.

A forint árfolyam egyébként széles pályát futott be azóta, hogy megszűnt a csúszó-leértékelés 2001-ben: az idő legnagyobb részében 255-270 között volt eurónként, rövid ideig 230 körül is járt, az utolsó négy évben pedig 300 fölött van. A gazdaság a jelenlegi helyzetben vélhetően gond nélkül elbírná újra a 255-270 közti sávot, ami 15-20 százalékos felértékelődét jelentene a jelenlegi gyenge értékhez képest.

Euró/forint, 10 év

Ebben az esetben a jelenlegi 720 euró körüli nettó kereset 830-860 közé ugrana, és ha ehhez hozzávesszük a következő két év várható 10-10 százalék körüli béremelkedését, végre átjutnánk az 1000 eurós szinten, ezzel megközelítve a német átlagbér felét. Ez a szint már vélhetően elég lenne a munkaerő elvándorlásának megszűnéséhez.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru Gyengén muzsikált ma a BÉT
MTI | 2020. október 22. 17:49
A vezető részvények közül csak az OTP tudott erősödni. 
Részvény / Deviza / Áru Az amerikai szkander mozgatja a tőzsdei árakat
Király Béla | 2020. október 22. 11:44
Az elmúlt napokban a tőzsdei árfolyamokat az hajtotta fel, hogy a befektetők újabb amerikai gazdaságösztönző csomagot reméltek. Ez viszont nem született meg, amit az illetékesek csalódással vettek tudomásul. A forint az MNB mai tenderére figyelhet.
Részvény / Deviza / Áru Koronavírus mindörökké? Megőrülnek a karantén-részvényekért
Eidenpenz József | 2020. október 21. 18:59
Európában ma nagyon rossz volt a tőzsdék hangulata, aminek fő oka a koronavírus-járvány terjedése és annak gazdasági következményei. Amerikában sokkal kisebb a süllyedés, Budapest pedig megúszta stagnálással, de a forint megint gyengül. Egy német és egy magyar cég is elektromos töltőket telepít. Bejelentkezett az Uber a Daimler-BMW duónál több mint egymilliárd euróval.
Részvény / Deviza / Áru Jön az elektromos Hummer, a W-válságtól rettegnek a tőzsdék
Eidenpenz József | 2020. október 21. 12:10
Nagyon rossz a hangulat Európa tőzsdéin, mert a járványügyi hírek és a kapcsolódó gazdasági kilátások egyre rosszabbak. Egész országokat nem zárnak le, de több milliós régiókat igen. Itthon a BUX index viszonylag jól tartja magát, a forint is stabil. Egy gyógyszermulti szerint inkább a jövő év második felében lesz tömeges az oltás. Két éven belül hét elektromos pickupot fognak piacra dobni.
Részvény / Deviza / Áru Meddig bírják még a légitársaságok? Eladó a Lamborghini és a Bugatti?
Eidenpenz József | 2020. október 20. 19:07
Az amerikai gazdaságsegítő csomagra várnak a tőzsdék, a Wall Street egyelőre optimista. Európában elromlott a hangulat, főleg a német tőzsde zárt jelentős mínuszban, néhány index tartani tudta magát. Pesten szerény pluszban zárt az index, az OTP emelkedését a Mol esése semlegesítette. A forint megnyugodott  az MNB kamatdöntése után. A Volkswagen állítólag átgondolja luxusmárkáinak sorsát, ami az eladás is lehet.
Részvény / Deviza / Áru Folyik a versenyfutás az oltásért, tízezer felett járt az OTP
Eidenpenz József | 2020. október 20. 11:37
Számos gyorsjelentés érkezett, közöttük jó néhány kedvező is. Az igazi kérdés azonban az, hogy ma késő estig sikerül-e megállapodnia a két nagy politikai erőnek az Egyesült Államokban a következő gazdasági mentőcsomagról. Itthon a BUX ma is szépen emelkedik, az OTP tízezer felett is járt. A forint azonban gyengécske az MNB kamatdöntő ülése előtt.
Részvény / Deviza / Áru Velünk marad a gyenge forint? Izgalmas szinten a Mol
Eidenpenz József | 2020. október 19. 18:54
Elromlott a délelőtti jó klíma a tőzsdéken a délutáni órákra, Európában az újabb és újabb járványügyi korlátozások, Amerikában pedig a bizonytalan politikai helyzet és a gazdasági mentőcsomag elmaradása rontottak a hangulaton. A BUX azonban szép pluszban tudott végezni. A forint viszont tovább gyengélkedik, kérdés, lép-e erre valamikor valamit az MNB. Nagyot esett a Gripen vadászgépek gyártója.
Részvény / Deviza / Áru Vállalatok helyett a lakosságot kéne támogatni, megállíthatatlannak tűnik a forintgyengülés
Eidenpenz József | 2020. október 19. 12:18
Teljes gőzzel beindult a gyorsjelentési szezon, az európai indexek emelkedését főleg néhány jó eredménnyel magyarázzák. Amerikában pedig feléledt a gazdaságsegítő csomaggal kapcsolatos remény. Egy híres amerikai közgazdász szerint inkább a lakosságot kellene segíteni, nem a vállalatokat. A forint ma viszonylag stabil, de az egyik brókercég szerint további gyengülésre van ítélve.
Részvény / Deviza / Áru Hét fiatal fiú hatmilliárd dollárt ér a tőzsdén, költekezni kezdtek az amerikaiak
Eidenpenz József | 2020. október 16. 18:36
Pár rossz nap után ismét emelkedő üzemmódba váltottak a tőzsdék, több jó hír is érkezett. Nőttek az amerikai kiskereskedelmi eladások, kedvezőek az egyik kísérleti oltóanyag kilátásai, és számos vállalati hír is javította a hangulatot. A BUX szerény emelkedéssel kellett beérje, de legalább a forint gyengülése megállt. Egy dél-koreai tiniegyüttes teszi ki egy tőzsdére vitt cég bevételének 88 százalékát, a részvények hatalmas emelkedést értek el.
Részvény / Deviza / Áru Nem tett jót a járvány a Graphisoft Park SE-nek
MTI | 2020. október 16. 13:48
A Graphisoft Park SE ingatlanállományának valós piaci értéke mintegy 6,5 százalékkal, 246 millió euróra csökkent, részben a koronavírus-járvány hatása miatt - közölte a társaság pénteken.
Friss
hírlevél