BUX
36 785.28
+1.16%
+422.00
OTP
11 100.00
+1.65%
+180.00
MOL
1 808.00
+0.72%
+13.00
RICHTER
7 210.00
+1.91%
+135.00
MTELEKOM
381.00
-1.04%
-4.00
 
TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
2019. október 7. 19:06

A tőzsdék óvatosan optimisták az amerikai-kínai kereskedelmi tárgyalások kezdete előtt. A forint határozottan gyengült ma. Az Elmű és az Émász részvénye nagyot ugrott a felvásárlási ajánlat hatására. A Facebook még számos vizsgálat elé nézhet, lehet, hogy nem lesz Libra. De megcsinálhatják mások.

Fotó: Reuters

Ma nap közben sokat javult a tőzsdei hangulat. Kezdetben az USA-ban az árfolyamok elsősorban az amerikai-kínai kereskedelmi tárgyalásokkal kapcsolatos aggodalmak hatására morzsolódtak le, de este hétre nulla körüli szintre jutottak. A nyugat-európai indexek pedig egész szép, 0,6-0,7 százalékos pluszt értek el. A tárgyalások október 10-én indulnak.

Itthon a BUX index csupán pár pontot csökkent. A Mol felfelé, a Richter lefelé tartott, az OTP stagnált. Az Elmű és az Émász annak nyomán ugrott jó nagyot, hogy megérkezett az E.On felvásárlási ajánlata. Ami  érzékelhetően magasabb volt a tőzsdei árfolyamnál. Így az Elmű hat, az Émász 13 százalékkal száguldott.

Az euró/forint emelkedett, 333,50-re, ami 1,3 forintos emelkedés. Ezúttal gyengült a lengyel zloty, a cseh korona és a török líra is.

Újabb vizsgálatok a Facebook ellen

A Facebook sok hideget kapott mostanában, a különböző szabályozó hatóságoktól, a felhasználóktól is. Tröszt-ellenes eljárások, adatvédelmi kritikák, össztűz a Libra kriptodeviza tervére. Nemrég még Donald Trump elnök is leült Mark Zuckerberggel – vagy magához rendelte? –, hogy az internetes szolgáltatások szabályozásáról beszéljen vele.

A SeekingAlpha egyik szerzője szerint nemsokára még egy sor újabb hatósági hercehurcára kerülhet sor. Vizsgálódni fog az FTC (Szövetségi Kereskedelmi Bizottság), egy államügyész-csoport (New York államból) és a Képviselőház igazságügyi bizottsága is.

Az FB-részvény szépen teljesít

A Facebook az utóbbi félévekben szépen növelte bevételét és nyereségét egyaránt. Fennáll viszont annak a veszélye, hogy a hatóságok újabb büntetéseket rónak ki rá, méghozzá milliárd dolláros nagyságrendben. Szigoríthatják az adatkezelési szabályokat is, ami megnehezítené a Facebook számára az adatok feldolgozását, és ezzel a nyereségtermelést.

A Facebook (pirossal) és az S&P 500 amerikai részvényindex. (Stockcharts.com)

Ennek ellenére, amint a grafikonon látszik, az FB árfolyama egyelőre egészen jól van. Míg az utóbbi 12 hónapban a részvények 15 százalékkal mentek fel, addig az S&P 500 és a Nasdaq indexek csak bő két százalékos pluszban vannak. A részvény még februárban alaposan kilőtt, és bár a Libra kriptodeviza tervének júniusi bejelentése után nagyot esett, még mindig felülteljesítő.

Mégsem lesz Libra?

A Paypal elsőként hagyja el a Libra Assotiation nevű egyesületet, amelyet a Libra kriptodeviza felügyeletére hoztak létre – jelentette a Reuters. A svájci, genfi székhelyű szervezetnek így 28 tagja marad. Állítólag a Visa és a Mastercard is a kilépést fontolgatja.

Más hírek szerint az egész Libra-projektet, melynek élesben történő indulását 2020-ra tervezték, elhalaszthatják a hatósági ellenszél miatt. A Libra tervezett bevezetése nem valószínű, hogy jelentősebb értéknövelő tényezőként szerepelt volna eddig a Facebook tőzsdei árazásában. Így annak elmaradása sem kell feltétlenül áresést okozzon. De a cég megítélését mindenképpen befolyásolhatja. (A Libra potenciálisan nagy jelentőségéről itt írtunk.)

Van másik?

Ám sokan felismerték, hogy a Libra létező igényeket elégíthet ki, és nem biztos, hogy olyan könnyel el lehet fojtani valami hasonlónak a megjelenését. (Ahogy a bitcoint és a többi kriptodevizát sem lehetett.)

Most például a Telegram Messenger titkosított üzenetküldő-szolgáltatás jelentette be, hogy október végén elindítja a Telegram Open Network (TON) hálózatot és azon a Gram (GRM) nevű kriptodevizát (“token”, zseton). Ez kompatibilis lesz az Ethereum hálózattal. Így okosszerződéseket is lehet majd rajta futtatni.

Felkészül a Walmart

Így például online játékok, szerencsejáték-oldalak, médiavállalkozások működtetésére is alkalmas lehet, lást korábbi cikkünkben. A Telegram kriptodevizáját már hetek óta tesztelik. Bevezetése régen tervbe volt véve.

Augusztus elején a szabadalmi beadványokból kiderült, hogy a Walmart áruházlánc-óriás is kriptodevizát készül kibocsátani. A sajtó szerint vannak arra jelek, hogy ez az áruházlánc falain kívül is életképes lesz, többről van szó, mint afféle digitális pontgyűjtő kártya.

Jöhet a Bundes-Chain

Szeptember közepi hírek szerint Németország a Libra és a hasonló fizetési megoldások tiltására készül. De úgy, hogy közben a német állam hivatalos alternatívát nyújthat a polgároknak. Készülhet a “Bundes-Chain”.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Részvény / Deviza / Áru Baljós inflációs árnyak – arany, részvény, ingatlan kell nekünk?
Eidenpenz József | 2020. augusztus 12. 19:04
Nagyon szépen emelkednek az amerikai tőzsdeindexek, a jó tengerentúli nyitás az európai tőzsdéket is magával ragadta. A BUX is hozta az európai átlagot, három fontos részvényünk is drágult. A forint szolidan gyengülget, a nemesfémek esése megállt, az olajpiac pedig örül a jó készletadatoknak. Aggasztóan magas viszont az amerikai infláció. Emelkedik a hazai lakáseladások száma.
Részvény / Deviza / Áru Azon is kereshetünk pénzt, ha mások társat találnak maguknak
MFC Equity | 2020. augusztus 12. 18:32
Stock Picking rovatunkban az MFC Equity nemzetközi befektetési klub olyan növekedésorientált cégeket keres, amelyek részvényeinek ára nem tükrözi valódi értéküket. A sorozat következő részében a Momo Inc. randevú és kapcsolattartási platformot mutatjuk be, aminek a keresletét több szociodemografikus trend is hajtja.
Részvény / Deviza / Áru Trumpnak csapdát állítottak, sohasem látott mértékű a brit recesszió
Eidenpenz József | 2020. augusztus 12. 11:39
Az európai tőzsdék egyelőre nem találják az irányt, Frankfurtban mínuszban, Párizsban nulla közelében jár az index, Londonban emelkedik. A tegnap esti jókora amerikai esés ma már véget is érhet, ismét pluszban vannak a határidős indexek. A BUX is bizonytalan, részvényeink alig mozognak. Britanniában óriási a GDP visszaesése, bár ez nem igazán meglepetés.
Részvény / Deviza / Áru Robinhood-titkokra derült fény, ma lemaradt a BUX a többitől
Eidenpenz József | 2020. augusztus 11. 18:55
Európában kiváló, az USA-ban legalábbis nem rossz a tőzsdék hangulata, bár a technológiai részvények megint alul teljesítettek. Alulteljesített még a magyar BUX index is, de legalább pozitívban tudott zárni. Elsősorban a Mol húzta le, és kissé a forint is gyengült. A Robinhood-alkalmazás érdekes forgalmi adatokat tett közzé, más adatokat viszont ezentúl nem fognak publikálni.
Részvény / Deviza / Áru A kínai autópiac a mi reménységünk, Erdogan megint unortodoxkodik
Eidenpenz József | 2020. augusztus 11. 11:42
Nagyon jó a hangulat az európai tőzsdéken, számos index ugrása a két százalékot is meghaladja. Budapesten azonban pár nagyon jó nap után egy kis szünet következhet, az OTP és a Richter még tud egy kicsit menni, de a Mol és a Telekom visszahúzó erő. Erdogan török elnök tovább gyengítheti a lírát, Trump a leggazdagabbaknak kedvező adócsökkentése készül, Peking pedig kesztyűs kézzel vág vissza.
Részvény / Deviza / Áru Megjöttek a vevők a magyar tőzsdére, száguldanak az ipari fémek
Eidenpenz József | 2020. augusztus 10. 18:43
A múlt héthez hasonlóan ma is főleg az amerikai-kínai kapcsolatok romlása és a várható amerikai gazdasági stimulus határozta meg a tőzsdei kereskedést. Ezenkívül jönnek a gyorsjelentések, és miközben a dollár alig mozog, a legtöbb árupiaci termék drágul. Itthon az OTP húzta fel a BUX indexet, de a Telekom és az Opus is szépen megindult. Erősödött a forint, az arany, nagyot ugranak az ipari fémek.
Részvény / Deviza / Áru Ügyes húzás Trumptól, jön a Twit-Tok?
Eidenpenz József | 2020. augusztus 10. 11:20
Egyelőre bizonytalanok az európai tőzsdék, de összességében több részvény tart lefelé, mint felfelé. A BUX index ismét felül teljesítő, az OTP három-négy százalékkal drágul. Felfelé tartanak az árupiaci termékek, drágul az olaj, az arany, az ezüst és éves csúcsához közelít a bitcoin. Új kérője akadt a TikTok-nak, állítólag a Twitter is tárgyalásokat folytat a tulajjal.
Részvény / Deviza / Áru Tikk-takk, TikTok! Estére feltámadt a Mol
Eidenpenz József | 2020. augusztus 7. 19:01
Európában szerény pluszban, az Egyesült Államokban mérsékelt mínuszban járnak a tőzsdeindexek. Az amerikai munkaerő-piaci adat valamivel jobb lett a vártnál, de ez nem tudta igazán feldobni a hangulatot. A szenátus egyelőre nem egyezett meg a gazdaságélénkítő csomagról, a TikTok után a WeChat betiltását viszont még Amerikában is sokan rossz néven vették. A BUX messze túlteljesítette az összes európai indexet.
Részvény / Deviza / Áru Kárpótolná részvényeseit az OTP
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 7. 12:05
Rendhagyó módon online tájékoztató keretében ismertették az OTP Bank féléves eredményének részleteit, ahol Bencsik László vezérigazgató helyettes azt jelezte, hogy sok ügyfelük nem él a hitelmoratórium lehetőségével. A vezető arra is kitért, hogy szeretnék kárpótolni a részvényeseket azt követően, hogy most nem volt osztalékfizetés.
Részvény / Deviza / Áru Tízmilliárdos OTP-meglepi, plusz két másik ok, amiért nagy nap lesz a mai
Eidenpenz József | 2020. augusztus 7. 11:30
Egyelőre eléggé bizonytalanok vagy enyhén pesszimisták a tőzsdék különböző fontos adatokra és eseményekre várva. A BUX index viszont szépen emelkedik két fontos gyorsjelentés nyomán, a forint pedig minimális mértékben gyengült. Az OTP jelentéséről egyértelműen pozitívan nyilatkoztak az elemzők, a Molé viszont némileg ellentmondásos.
hírlevél