BUX
36 039.35
-0.51%
-183.00
OTP
10 810.00
-0.83%
-90.00
MOL
1 862.00
+0.11%
+2.00
RICHTER
6 820.00
-1.09%
-75.00
MTELEKOM
386.00
+1.45%
+5.00
 
2019. október 7. 19:06

A tőzsdék óvatosan optimisták az amerikai-kínai kereskedelmi tárgyalások kezdete előtt. A forint határozottan gyengült ma. Az Elmű és az Émász részvénye nagyot ugrott a felvásárlási ajánlat hatására. A Facebook még számos vizsgálat elé nézhet, lehet, hogy nem lesz Libra. De megcsinálhatják mások.

Fotó: Reuters

Ma nap közben sokat javult a tőzsdei hangulat. Kezdetben az USA-ban az árfolyamok elsősorban az amerikai-kínai kereskedelmi tárgyalásokkal kapcsolatos aggodalmak hatására morzsolódtak le, de este hétre nulla körüli szintre jutottak. A nyugat-európai indexek pedig egész szép, 0,6-0,7 százalékos pluszt értek el. A tárgyalások október 10-én indulnak.

Itthon a BUX index csupán pár pontot csökkent. A Mol felfelé, a Richter lefelé tartott, az OTP stagnált. Az Elmű és az Émász annak nyomán ugrott jó nagyot, hogy megérkezett az E.On felvásárlási ajánlata. Ami  érzékelhetően magasabb volt a tőzsdei árfolyamnál. Így az Elmű hat, az Émász 13 százalékkal száguldott.

Az euró/forint emelkedett, 333,50-re, ami 1,3 forintos emelkedés. Ezúttal gyengült a lengyel zloty, a cseh korona és a török líra is.

Újabb vizsgálatok a Facebook ellen

A Facebook sok hideget kapott mostanában, a különböző szabályozó hatóságoktól, a felhasználóktól is. Tröszt-ellenes eljárások, adatvédelmi kritikák, össztűz a Libra kriptodeviza tervére. Nemrég még Donald Trump elnök is leült Mark Zuckerberggel – vagy magához rendelte? –, hogy az internetes szolgáltatások szabályozásáról beszéljen vele.

A SeekingAlpha egyik szerzője szerint nemsokára még egy sor újabb hatósági hercehurcára kerülhet sor. Vizsgálódni fog az FTC (Szövetségi Kereskedelmi Bizottság), egy államügyész-csoport (New York államból) és a Képviselőház igazságügyi bizottsága is.

Az FB-részvény szépen teljesít

A Facebook az utóbbi félévekben szépen növelte bevételét és nyereségét egyaránt. Fennáll viszont annak a veszélye, hogy a hatóságok újabb büntetéseket rónak ki rá, méghozzá milliárd dolláros nagyságrendben. Szigoríthatják az adatkezelési szabályokat is, ami megnehezítené a Facebook számára az adatok feldolgozását, és ezzel a nyereségtermelést.

A Facebook (pirossal) és az S&P 500 amerikai részvényindex. (Stockcharts.com)

Ennek ellenére, amint a grafikonon látszik, az FB árfolyama egyelőre egészen jól van. Míg az utóbbi 12 hónapban a részvények 15 százalékkal mentek fel, addig az S&P 500 és a Nasdaq indexek csak bő két százalékos pluszban vannak. A részvény még februárban alaposan kilőtt, és bár a Libra kriptodeviza tervének júniusi bejelentése után nagyot esett, még mindig felülteljesítő.

Mégsem lesz Libra?

A Paypal elsőként hagyja el a Libra Assotiation nevű egyesületet, amelyet a Libra kriptodeviza felügyeletére hoztak létre – jelentette a Reuters. A svájci, genfi székhelyű szervezetnek így 28 tagja marad. Állítólag a Visa és a Mastercard is a kilépést fontolgatja.

Más hírek szerint az egész Libra-projektet, melynek élesben történő indulását 2020-ra tervezték, elhalaszthatják a hatósági ellenszél miatt. A Libra tervezett bevezetése nem valószínű, hogy jelentősebb értéknövelő tényezőként szerepelt volna eddig a Facebook tőzsdei árazásában. Így annak elmaradása sem kell feltétlenül áresést okozzon. De a cég megítélését mindenképpen befolyásolhatja. (A Libra potenciálisan nagy jelentőségéről itt írtunk.)

Van másik?

Ám sokan felismerték, hogy a Libra létező igényeket elégíthet ki, és nem biztos, hogy olyan könnyel el lehet fojtani valami hasonlónak a megjelenését. (Ahogy a bitcoint és a többi kriptodevizát sem lehetett.)

Most például a Telegram Messenger titkosított üzenetküldő-szolgáltatás jelentette be, hogy október végén elindítja a Telegram Open Network (TON) hálózatot és azon a Gram (GRM) nevű kriptodevizát (“token”, zseton). Ez kompatibilis lesz az Ethereum hálózattal. Így okosszerződéseket is lehet majd rajta futtatni.

Felkészül a Walmart

Így például online játékok, szerencsejáték-oldalak, médiavállalkozások működtetésére is alkalmas lehet, lást korábbi cikkünkben. A Telegram kriptodevizáját már hetek óta tesztelik. Bevezetése régen tervbe volt véve.

Augusztus elején a szabadalmi beadványokból kiderült, hogy a Walmart áruházlánc-óriás is kriptodevizát készül kibocsátani. A sajtó szerint vannak arra jelek, hogy ez az áruházlánc falain kívül is életképes lesz, többről van szó, mint afféle digitális pontgyűjtő kártya.

Jöhet a Bundes-Chain

Szeptember közepi hírek szerint Németország a Libra és a hasonló fizetési megoldások tiltására készül. De úgy, hogy közben a német állam hivatalos alternatívát nyújthat a polgároknak. Készülhet a “Bundes-Chain”.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Részvény / Deviza / Áru Megjött a rettegett mutáció? De legalább nyitnak a pubok
Eidenpenz József | 2020. július 3. 11:54
A vártnál valamivel jobb beszerzésimenedzser-indexek érkeztek az európai országokból, miközben továbbra is nagyon rosszak a járványügyi hírek Amerikában. Komolyan felmerült, hogy a vírus már mutálódik. Az USA ma zárva van, így Európa egy kicsit el van veszve, irány nélkül oldalaz. Nem úgy a BUX index, amelynek minden fontosabb komponense pluszban van, és a forint is stabil.
Részvény / Deviza / Áru Itt az új 4iG elemzés: határ a csillagos ég?
Privátbankár.hu | 2020. július 3. 10:14
Angol nyelvű elemzést készített a 4iG-ról az Edison Investment Research annak apropóján, hogy változtak a társaságban a tulajdoni viszonyok. Az elemzésben található számok alapján szép jövő elé néz a magyar informatikai vállalat.
Részvény / Deviza / Áru Kirobbanó formában a tőzsdék, a Richter vezette az emelkedést Pesten
Eidenpenz József | 2020. július 2. 18:55
Nagyon jó volt a tőkepiaci hangulat egész nap, de még külön lendületet kapott, amikor közzétették délután az amerikai munkaerő-piaci adatokat. Az európai tőzsdeindexek egy része három százalék körüli emelkedést is elért, de a BUX 2,3 százaléka is szép. A forint is erősödött. Az egyik brókercég szerint olcsó a Magyar Telekom, a másik viszont arról ír, miért esett tegnap akkorát a Mol.
Részvény / Deviza / Áru Aprócska autógyár lett a világ legértékesebbje
Király Béla | 2020. július 2. 14:31
Amikor egy adott szektoron belül a részvényárak erősen eltérő értékeléssel bírnak, rendre felmerül, hogy mennyire megbízható a tőzsdék értékítélete. Nem kérdéses, hogy ez a Toyota trónfosztása kapcsán is téma lesz.
Részvény / Deviza / Áru Lezárták fél Amerikát, a tőzsdék meg mámorban úsznak
Eidenpenz József | 2020. július 2. 11:40
Annak ellenére, hogy a koronavírus-járvánnyal, a készülő oltásokkal kapcsolatos hírek cseppet sem megnyugtatók, nagyon szépen emelkednek az indexek Európában. Ezúttal a BUX is csatlakozott, mindegyik vezető papírunk szépen drágul. A német autóipar szereplői lassú élénkülését várnak a következő hónapokra. A McDonald’s felfüggesztette üzleteinek újranyitását.
Részvény / Deviza / Áru Fantomárak, dühös brókerek – miért omlott össze ma a pesti és frankfurti kereskedés?
Eidenpenz József | 2020. július 1. 18:43
Európában vegyes volt a tőzsdék hangulata, az USA-ban viszont pluszban nyitottak az indexek, miután nőtt a remény arra, hogy elkészül a vírus elleni oltás. Emellett néhány gazdasági adat is viszonylag jól alakult. Az olajkészletek is többet estek a vártnál. Itthon a BUX index viszont 1,1 százalékkal esett, a forint viszont végre erősödött. De mi okozhatta a délelőtti leállást?
Részvény / Deviza / Áru Mészáros Lőrincék kiszálltak a 4iG-ből
Privátbankár.hu | 2020. július 1. 18:30
A 4iG Nyrt. elnök-vezérigazgatója tőzsdén kívüli ügyletekkel meghatározó, többségi befolyást szerez a 4iG Nyrt.-ben. Az eladó a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Opus és a Konzum PE Magántőkealap.
Részvény / Deviza / Áru A koronavírus egyik lehetséges nyertese: innováció és digitalizáció egy 24 milliárd dolláros piacon
MFC Equity | 2020. július 1. 12:46
Indul Stock Picking rovatunk - az MFC Equity nemzetközi befektetési klub olyan növekedésorientált cégeket keres, amelyek részvényeinek ára nem tükrözi valódi értéküket. Kéthetente tesszük közzé elemzéseiket - az első ígéretes vállalat a Nasdaq-on bevezetett Five9 Inc., amely egy 24 milliárd dolláros piacon kínál újfajta, felhő alapú megoldást.
Részvény / Deviza / Áru Kereskedési hiba Frankfurtban és Budapesten, leépítések és fizetéscsökkentések a légitársaságoknál
Eidenpenz József | 2020. július 1. 10:50
Mind a német tőzsdén, mind Budapesten kereskedési hibával indult a nap, de a tőzsdei hangulat alapvetően pozitív Európában. Szerény plusszok jellemzőek több más börzén, miközben a forint kissé erősödik, a nemesfémek tovább drágulnak. Megindult az olaj is. Forrong a repülés-szektor.
Részvény / Deviza / Áru 1800 dollár felett az arany, nagyot esett az OTP
Eidenpenz József | 2020. június 30. 18:36
A döcögős kezdés ellenére ma jól teljesítenek a tőzsdék az USA-ban és Németországban, miközben a BUX index eléggé nagyot esett. Elsősorban az OTP-részvények mélyrepülése húzta le. Sovány vigasz, hogy valamivel kisebb mértékben a lengyel és a cseh tőzsde is esett. Teljes állásba költöznek vissza a Volkswagennél, megőrülnek a Tesláért és az aranyért, ezüstért.
hírlevél