BUX
36 346.09
+0.72%
+261.00
OTP
10 450.00
+2.05%
+210.00
MOL
1 993.00
-1.04%
-21.00
RICHTER
6 945.00
+0.58%
+40.00
MTELEKOM
399.00
+1.14%
+4.00
 
2019. január 25. 19:17

A tőzsdéken jó volt ma a hangulat, ami a kínaiak élénkítési próbálkozásainak, a vállalati jelentéseknek, az amerikai kormányzati kényszerszünet várható végének köszönhető. A rossz híreket ma nem nagyon akarták meghallani a befektetők. Az egyik magyar brókerég a nyugati részvényekre, a másik a Richterre optimista.

A német Ifo-index rosszabb lett a vártnál, ehhez képest a részvényárfolyamok szépen emelkedtek, 1,4 százalékkal ment fel a DAX index. Ezt azzal magyarázzák, hogy az EKB-től jövő hírek nyomán a befektetők még hosszan tartó alacsony kamatokra számítanak, és a Brexittel kapcsolatban is csökkentek az aggodalmak. Kína pedig likviditásösztönző csomagot jelentett be bankjai számára.

A francia index is 1,1 százalékkal ment fel, a brit minimális mértékben süllyedt. Nagyot esett a dollár és erősödött az euró, ami nem jó az európai exportőröknek, de ez most nem zavarta a részvényeseket. Az euró/dollár kereszt 1,14 fölé került.

Amerikában a vállalati eredményekkel kapcsolatos optimizmus volt a felhajtó erő, az S&P 500 0,8, a Nasdaq indexe 1,1, a Dow Jones 0,5 százalékos pluszban van. Másrészt arra számít a piac, hogy a kényszerű államigazgatási leállásnak lassan vége lesz. Már komolyan a gazdasági növekedést fékező erőnek kezdték tekinteni a Trump által elrendelt leállást.

Elszállt a Plotinus

Itthon a BUX index csak 0,1 százalékkal ment fel, az OTP stagnált 11 650-en. A Richter hiába drágult 1,7 százalékkal, az indexben nagyobb súlyú Mol 0,6 százalékos esése 3262-re erős visszahúzó erőnek bizonyult. Picit a Telekom is süllyedt.

További árfolyamok itt láthatók

A nemrég elkelt Plotinus nem esett sokáig, ma megint 14 százalékkal drágult. A forint erősödött, 90 fillérrel, 317,60-ig esett az euró ára. Az arany nagyon megindult a dollárgyengülés hatására, közel került az 1300-as határhoz.

Trump taktikázik?

Miután Powell Fed-elnököt nem tudja eltávolítani, Donald Trump amerikai elnök a Fed vezetésében megüresedő helyekre olyan emebereket próbál rakni, akik őt támogatják – írja az amerikai sajtó. Trump ellenzi a további kamatemeléseket, és a gazdasági növekedés ellenére sem tart az infláció megugrásától.

Ezt Larry Kudlow tanácsadó nyilatkozta a Bloomberg hírügynökségnek. Ha Trump terve sikerül, az jó lenne a részvénypiacoknak, amelyek jellemzően alacsonyabb kamatok mellett érzik jobban magukat.

Más részről viszont emelkedtek a Trumppal kapcsolatos kockázatok, miután őrizetbe vették régi tanácsadóját, Roger Stone-t.

Folytadódó emelkedés?

Az Erste befektetési Zrt. Ötletgyár című technikai elemzői hírlevele alapvetően emelkedésre számít. A Nasdaq technológiai tőzsdén “egyelőre mintha megingás lenne a fundamentumokban, de egyrészt ezt sokan átmenetinek tartják, másrészt pedig az index és a részvények értékeltsége a relatíve gyenge eredmények ellenére is alacsony” – írják.

A technikai kép erős, az elmúlt napok rövid korrekcióját követően további emelkedésre számítanak. Hasonló a véleményük az S&P 500 indexről és a német DAX-ról is.

A Facebook mindent egybegyúr?

Zuckerberg azt tervezi, hogy integrálja a WhatsApp, az Instagram és a Messenger programokat – írják a New York Times-ra hivatkozva. Ám ez nem jelentené azt, hogy megszűnnének önállóak lenni, csak a háttérben futó technológia, titkosítás, adatvédelem stb. lenne közös.

Kérdés, a nagy internetes gigászok túlhatalmától tartó felhasználókat ez mennyire fogja zavarni. Vannak bőven alternatív megoldások, mint Telegram, Discord, amelyek sokkal jobb adatvédelmet, biztonságot ígérnek sokak szerint.

A UBS svájci bank várhatóan megvágja majd a vezetők bónuszait. Más bankok hasonló lépései általában negatívan hatottak a részvényárra, mert romló eredményességre engedtek következtetni. A UBS papírja azonban kis pluszban van ma.

Richtert vegyenek?

Jól látható a következő vételi pont a Richter grafikonján az Equilor szerint. A vezető részvények alakulása elvált egymástól, és elég jó belépési pontok rajzolódnak ki a grafikonokon. Most a Richter mozgására érdemes figyelni, 5550 forintnál érdemes lehet majd a vételi lehetőségeket keresni. (Ma 5670 és 5775 között mozgott.)

A Mol “még a felső ellenállás felé igyekszik, így ott később alakulhat ki hasonló lehetőség. A Magyar Telekom rövid távon tovább emelkedhet, ugyanakkor az OTP grafikonja most enyhén negatív” – írják.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Részvény / Deviza / Áru Trump megfenyegette a közösségi médiát, megint az OTP a húzópapír
Eidenpenz József | 2020. május 27. 18:42
A tőzsdeindexek nagy része még erősödik, de az eddig az emelkedés motorját jelentő technológiai papírok ma lefelé tartanak. Miután a Twitter megjelölte az amerikai elnök egyik bejegyzését, mint potenciálisan félrevezető információt, Trump szabályozással vagy bezárással fenyegette meg az egész szektort. Itthon tovább drágul az OTP, de megtorpant a Mol, amelyet az eső olaj nyomaszthat.
Részvény / Deviza / Áru Tavasszal megrohamozták a Tescót, most meg kapkodnak az utazási irodákért
Eidenpenz József | 2020. május 27. 11:04
Ma is maradt az optimizmus a tőzsdéken, pedig sűrűsödnek a fekete felhők az amerikai-kínai kapcsolatok egén. Európában nagy az optimizmus a mozgási korlátozások lazítása miatt, sokan már a nyaralásukat tervezgetik, ami a turizmussal kapcsolatos részvényeket küldte a magasba. A brit kiskereskedők nagy forgalomnövekedést értek el. Kevesebb alkalommal vásároltak az emberek, de akkor másfélszer annyit vettek. Ma is hasít az OTP.
Részvény / Deviza / Áru 3000 felett az S&P, tízezer fölé ugrott az OTP
Eidenpenz József | 2020. május 26. 18:53
Az amerikai részvénypiac a tegnapi zárva tartás után ma igyekezett bepótolni a lemaradást Európához képest, de nem sikerült neki. Az S&P 500 index így is 3000 pont felett jár, miközben Európa tovább menetelt. A BUX-ra sem lehetett panasz, főleg az OTP remekelt, öt százalék feletti ugrást produkált. A forint erős, annak ellenére, hogy az MNB ma nem sokat mondott a kamatdöntés után.
Részvény / Deviza / Áru Ebben a két országban júliustól már teljesen megszűnhetnek a korlátozások
Eidenpenz József | 2020. május 25. 18:51
Németországban és Spanyolországban is megvan a menetrendje, mikor szűnhet meg az utolsó korlátozás is. Szerdán az Európai Bizottság új előterjesztést mutathat be, amelyet az EU vezetői végre személyesen tárgyalnak meg. Újból megnyílik a virtuális térbe száműzött tőzsde New Yorkban. Ilyen hírek nyomán ma az európai részvények két százalék körüli emelkedést értek el.
Részvény / Deviza / Áru Indul a csőd-cunami, emelkedünk, mert mindenki esést vár
Eidenpenz József | 2020. május 25. 11:53
Jó a hangulat a tőzsdéken, látszólag különösebb ok nélkül, bár valószínűleg a tovább javuló járványstatisztikák sokat nyomnak a latban. Hong Kongban újra tüntetnek, az USA és Kína szócsatákat vív. A munkanélküliség-hullámot hasonló csődhullám követheti a vállalati és az ingatlanszektorban. Azért emelkedhet a tőzsde, mert mindenki esést vár.
Részvény / Deviza / Áru Három hónapja kezdődött a krach – hol tart a forint a globális deviza-roncsderbiben?
Eidenpenz József | 2020. május 25. 06:07
Úgy érzed, gyenge a forint? Akkor nézd meg, hol tart ehhez képest a cseh korona, a brazil reál vagy a török líra. De még Norvégia vagy Kanada sem úszta meg, jelentősen leértékelődött fizetőeszközük a vírusválság által okozott tőkepiaci krach közepette. Az is érthetővé válik, miért fordulnak mostanában sokan az aranyhoz.
Részvény / Deviza / Áru Tudjuk, mit csináltál áprilisban, újra tőzsdén a Pick szalámigyár
Eidenpenz József | 2020. május 22. 19:17
A videojátékok piaca hatalmas emelkedést mutatott áprilisban, de vették a hardvereket is. Sokan nyilván ezzel ütötték el az időt a karantén alatt. A tőzsdéken stagnálás vagy enyhe esés látható, a BUX kicsit jobban süllyedt, főleg a Mol miatt. Gyengült a forint is.
Részvény / Deviza / Áru Kína berúgta az ajtót – kisbefektetőknek már nem adnak el olajat?
Eidenpenz József | 2020. május 22. 11:41
Végleg rá akar telepedni Kína Hong Kongra, a tőzsdeindex majdnem hat százalékkal zuhant, Amerika válaszlépésekkel fenyeget. Az európai tőzsdék esése azonban mérsékelt, a BUX is az átlagot hozza, az OTP egy százalék alatti mértékben gyengül. Megint visszapattant 349 forint környékéről az euró. Egyes cégek nem akarnak olajat eladni olyan alapoknak, amelyekbe a kisbefektetők szállnak be. Drága lett bitcoinozni.
Részvény / Deviza / Áru A TikTok lassan annyit ér, mint Magyarország GDP-je
Eidenpenz József | 2020. május 21. 18:42
Az amerikai munkanélküliségi adat látszólag megfelelt a várakozásoknak, de a tőzsdéket nem tudta jobb kedvre deríteni. A kereskedelmi háború árnya és globálisan romló vírusstatisztikák nyomasztják a befektetőket. A BUX viszonylag jól teljesített, legalább az OTP meg tudta tartani tegnapi záróárát. A forint tovább erősödött. Újított a Facebook, sokat ér a Tiktok.
Részvény / Deviza / Áru Ez egy új fejezet? Trump nekiment személyesen a kínai elnöknek is
Eidenpenz József | 2020. május 21. 12:09
Főleg az amerikai-kínai kapcsolatok romlása miatt esnek ma a tőzsdék. Donald Trump elnök ezúttal személyesen a kínai elnököt is támadta, amire eddig nem volt példa. A szenátus közben elfogadott egy szabályozást, ami alapján kidobhatják az amerikai tőzsdékről a kínai nagyvállalatok részvényeit. A BUX is süllyed, a forint viszont erősödik.
hírlevél