TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

Európában kiváló, az USA-ban legalábbis nem rossz a tőzsdék hangulata, bár a technológiai részvények megint alul teljesítettek. Alulteljesített még a magyar BUX index is, de legalább pozitívban tudott zárni. Elsősorban a Mol húzta le, és kissé a forint is gyengült. A Robinhood-alkalmazás érdekes forgalmi adatokat tett közzé, más adatokat viszont ezentúl nem fognak publikálni.

Nagyon szépen teljesítettek ma az európai tőzsdék, a délelőtti emelkedést egész nap meg tudták tartani. A német index 2,0, a francia 2,4, A brit 1,7 százalékkal ment fel. Amerikában már nem ennyire jó a helyzet, az S&P 500 index 0,3 százalékkal emelkedik, a Dow Jones ipari átlag 0,9-el, de a technológiai részvények Nasdaq Composite indexe 0,3 százalékkal esik.

A Budapesti Értéktőzsde indexe 0,2 százalékkal ment csak fel, így több nap felülteljesítés után most elmaradt az európai mezőnytől. Elsősorban a Mol 0,8 százalékos esése húzta le, miközben az OTP és a Richter fél százalék körüli mértékben emelkedni tudott. A Magyar Telekom fél százalékkal esett, de másfél százalékkal felment az Opus és négy százalék fölötti drágulást láttunk a CIG Pannoniánál.

Nagyot esett az arany és az ezüst

A nem túl jó hazai inflációs adat nem változtatott érdemben a forint árfolyamán, 40 fillérrel feljebb van az euró, 344,80. A dollár kissé gyengült az euróval szemben. Március óta nem látott esést mutat az arany, 3,6 százalékkal 1957 dollárig esett. Az ezüst hét százalékkal zuhant, a platina és a palládium is lejjebb van pár százalékkal. A réz viszont kissé drágulni tudott.

További és frissebb árfolyamok, grafikonok itt láthatók

A jó hírek között említették, hogy az USA-ban némileg csendesedni látszik a koronavírus-járvány. Valamivel alacsonyabb fertőzési számok érkeztek, mint az utóbbi időben megszokott. Egy másik tényező, hogy Donald Trump adócsökkentést szorgalmaz. Igaz, ez főleg a leggazdagabbaknak kedvez, de a tőzsdei befektetéseknek is. Oroszország pedig azt állítja, hogy már megvan a Covid-19 oltása, és a gyártása a jövő hónapban elkezdődhet.

Nagyobb a kockázatvállalási kedv

Annak ellenére optimisták a tőzsdék, hogy az Egyesült Államokban nagyon késik a tervezett gazdaságélénkítési csomag. Ugyanakkor a kínai-amerikai diplomáciai kapcsolatok oldaláról pozitív jeleket véltek felfedezni a megfigyelők. Így sok befektető inkább a kockázatosabb eszközök felé fordult.

Az állampapír-hozamok is emelkedtek az USA-ban, ami a biztonságos kötvények eladására utal. Egy kevésbé figyelt hír volt, hogy az amerikai termelői árindex érezhetően magasabb volt a vártnál, ez is hozzájárulhatott a kötvényhozamok emelkedéséhez. Európában a vártnál lényegesen jobb lett a német konjunktúraindex. Reggel a kínai autó piacról érkező pozitív eladási számok dobták meg a tőzsdeindexeket már a nap elején.

A Robinhood közzétette, a Robinhood elvette

A Robinhood cég, amely alkalmazásán keresztül az elmúlt hónapokban a lakossági részvény-kereskedelem fellendülésének egyik legnagyobb haszonélvezője volt, hétfőn először hozta nyilvánosságra napi átlagos forgalmát (DART). Ennek júniusi összértéke 4,31 millió volt, legyőzve a konkurens brókereket, mint a TD Ameritrade (3,84 millió), az Interactive Brokers (1,86 millió), a Charles Schwab (1,8 millió) és az E-Trade (1,1 millió) írta a Business Insider.

A 8,6 milliárd dolláros értékű Robinhood azonban egyben be is csukott egy másik ajtót a nyilvánosság felé. Már nem teszi lehetővé harmadik felek számára az egyes papírok adatainak nyomon követését. (Ebből lehetett látni, milyen papírok felé fordulnak a tömegek.) A Robinhood-felhasználóknak vissza kell térniük más fórumokra befektetési ötletek felderítése érdekében – írták.

Villanyautók a csúcson

Ma napközben tette közzé második negyedéves gyorsjelentését a NIO. A kínai villanyautó-gyártó eredményei jelentősen feljavultak, a bevétel több lett a vártnál, miközben a veszteségek az elemzői konszenzusnál is nagyobb mértékben mérséklődtek. A cég szeptembertől új modellt dob piacra, és a menedzsment értékesítési prognózisa is reménykeltőbb lett a vártnál írta a KBC Equitas.

A kínai gyártó részvényére szóló letéti igazolás ennek ellenére három százalékos mínuszban van Amerikában.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 28 410 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál és a Cetelemnél 28 721 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru Pilótának ne akard küldeni a gyereked, újra lejtőn az olaj is
Eidenpenz József | 2020. szeptember 29. 19:02
A tegnapi nagy emelkedést ma részben korrigálják a tőzsdék, szomorkás a hangulat Európában és az USA-ban egyaránt. Mindenki az amerikai elnökjelöltek a kampányban első, késő esti tévévitáját várja. A Lufthansa szélnek ereszt 700 pilótakadétot, a MN gyorsítja az elbocsátásokat. Egy lengyel internetes áruház viszont hatalmas tőkebevonásra készül.
Részvény / Deviza / Áru Már Musk szerint is túl drága a Tesla, éjjel vitáznak majd az elnökjelöltek
Eidenpenz József | 2020. szeptember 29. 11:47
A hétfői nagyszerű tőzsdenap után kedden sok befektető kivár az amerikai elnökjelöltek televíziós vitája előtt. Az árfolyamok stagnálnak vagy szerényen lefelé csorognak, itthon az OTP és a Richter esik, a Mol és a Telekom, valamint a forint stagnál. Már vezére szerint is drága a Tesla, orbitális pályán mozog viszont a Virgin Galactic űrvállalkozás.
Részvény / Deviza / Áru Az autóipari munkahelyeket megszüntetik, ugye?
Eidenpenz József | 2020. szeptember 28. 19:15
Sorra jönnek hírek német autógyárak és beszállítóik foglalkoztatotti létszámának csökkentéséről, gyáregységek bezárásáról. Közben azonban az iparági jövőjét sok szakember viszonylag pozitívan látja, mert erős például a kínai export. Mi az oka ennek a kettősségnek? Lehet, hogy a koronavírus csak ürügy a leépítésekre? Lehet, hogy ezek az állások eleve megszűnésre voltak ítélve?
Részvény / Deviza / Áru Felrobbant a Mol, elszállt az OTP
Király Béla | 2020. szeptember 28. 18:59
Pozitívra váltott a nemzetközi tőzsdei hangulat, amelynek a magyar tőzsde nagy nyertese lett. A hétfői kereskedésben az OTP és a Mol is jelentős emelkedéssel zárt.
Részvény / Deviza / Áru Benzin– és dízeltilalom jöhet Németországban, szárnyakat kapott a Mol
Eidenpenz József | 2020. szeptember 28. 11:54
Remekül kezdődött a hét a tőzsdéken, ami jó kínai ipari adatoknak és a vállalatfelvásárlási hullámnak köszönhető, de az amerikai mentőcsomaggal kapcsolatos reményeknek is. Európát a német index vezeti, de a BUX sem maradt le tőle sokkal. A Molt valószínűleg a sajátrészvény-vásárlásokról szóló hír mozgatta meg. Felmerült, hogy idővel Németországban is be kéne szüntetni a hagyományos üzemanyagú autók eladását.
Részvény / Deviza / Áru Megroggyant a forint, merre tovább, MNB? – A hét videója
Privátbankár.hu | 2020. szeptember 25. 19:32
Izgalmas hét volt a devizapiacon, a forint ugyanis felült a hullámvasútra, amelynek tempóját részben az MNB lépései határozták meg.
Részvény / Deviza / Áru Eladták a CIG Pannónia negyedét, Dánia felhajtja a Tesla árát
Eidenpenz József | 2020. szeptember 25. 18:58
Európában rossz volt a hangulat, a fontosabb tőzsdék mínuszban zártak, a BUX index éppen hogy pluszban tudott maradni. De legalább négy részvényünkből három pluszban zárt. Bejelentették a CIG Pannónia Életbiztosító eladását, a vevőt egy nagyon híres dunántúli faluban jegyezték be. Dániában nagyon drága lesz a Tesla.
Részvény / Deviza / Áru Megszületett egy láthatatlan euró/forint árfolyamplafon?
Eidenpenz József | 2020. szeptember 25. 12:33
A BUX index ma ledolgozta a tegnapi csúnya esés több mint felét, ismét 9000 fölött jár az OTP és javított a Mol is. Európában valamivel több a mínusz a tőzsdéken, mint a plusz, de nincs határozott irány. A forint enyhén erősödik, elemzők szerint azért, mert egy bizonyos sávban az MNB közbeléphet. Warren Buffet meglepően régimódi befektetést eszközölt.
Részvény / Deviza / Áru El sem hinnéd, melyik két országban volt ma kamatemelés
Eidenpenz József | 2020. szeptember 24. 18:51
A rossz hír lett a jó hír, a munkanélküli kérelmek meglehetősen magas száma ellenére Amerikában felfelé indultak el a tőzsdeindexek. Arra számítanak, hogy a rossz adatok kikényszerítik a gazdaságpolitikusok válaszlépéseit. A BUX 1,9 százalékos eséssel zárt, a Mol és az OTP húzta le. A forint kissé erősödni tudott, ehhez azonban az MNB közbelépésére is szükség volt.
Részvény / Deviza / Áru Támadó üzemmódban a német elektromosautó-gyártók, csökkentették a Mol célárát
Eidenpenz József | 2020. szeptember 24. 11:20
A tegnap esti csúnya amerikai esés után ma Európában és Ázsiában is lefelé tartanak az indexek. A fő okok a járvány terjedése és az amerikai mentőcsomag hiánya lehetnek. A BUX is süllyed, főleg a Mol húzza le. Egy elemző csökkentette a Mol-ra vonatkozó célárát és az egész piacot pesszimistán látja. A Tesla beperli az amerikai kormányzatot a Kínával szemben kivetett büntetővámok miatt.
hírlevél