<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
7p

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

Európában stabilizálódtak ma a tőzsdék, de az USA-ban nagyon várják a délutáni inflációs adatot, ami még felkavarhatja a piacokat. A Telekom gyorsjelentése nagyjából hozta a várakozásokat, az OTP célárát pedig megemelték. Magyarországon csökkenhet a kriptodevizák adója. A lítium az egyik legjobban teljesítő nyersanyag volt az idén.

Tegnap is rossz volt a hangulat az amerikai tőzsdéken, a tech-papírokhoz a hagyományos iparágak is csatlakoztak az esésben. Ma Európában javul a kép, Frankfurtban pár pontos pluszban jár épp az index, Párizsban hasonlóan csekély mínuszban, London viszont fél százalékos emelkedésnek örvendhet. Az amerikai határidős indexek azonban megint a pirosban vannak, és Japánban, Koreában is másfél százalék körüli esés volt reggel.

Itthon a BUX index 0,2 százalékkal esik, az OTP 0,9 és a Telekom 1,0 százalékos süllyedése húzza le. A Mol és a Richter viszont 0,3-0,4 százalék körül drágul. Jelentett a Telekom és emelték az OTP célárát, erre lentebb még visszatérünk. A várakozásoknak megfelelően alakult a Graphisoft Park első negyedéve.

Árfolyamok és grafikonok

Tegnap a vártnál magasabb hazai inflációs adat nyomán átmenetileg csökkent a forint értéke, de mára ismét erősödött, az euró így visszatért 358,0 forintra. Az árupiacokon vegyes a kép, az olaj fél százalékkal drágább lett, több más termék kissé süllyed.

Jeff Bezos ismét több milliárd dollár értékben adott el Amazon-részvényeket. Németországban pedig a rossz piaci hangulat miatt elhalasztották a MeinAuto részvénykibocsátását.

Jön a rettegett amerikai inflációs adat

Minden az inflációról szól mostanában. Reggel Németországban két éve nem látott, évi két százalékra emelkedő inflációs adatot ettek közzé, tegnap pedig a magyar adat haladta meg a várakozásokat. Ma kora délután az áprilisi amerikai fogyasztói árindex érkezik, amely csaknem egy évtized legmagasabb értéke lehet, 3,6 százalék az elemzők szerint.

Régi forintbankjegyek. Elinflálódtak.Régi forintbankjegyek. Elinflálódtak.

Ennek oka ugyan jelentős részben a tavalyi hasonló időszak (a bázis) kiugróan alacsony árszínvonala az akkori lezárások miatt. Ám a tőkepiacokon a kereskedők attól tartanak, hogy magas szinten ragad a pénzromlás. A kötvénypiac áreséssel (hozamemelkedéssel), a részvénypiac megingással, az árupiac, leginkább az ipari fémek emelkedéssel reagáltak az utóbbi időben az inflációs a várakozásokra.

Tartósan magas lehet a pénzromlás

James Bullard amerikai jegybankár a CNBC műsorában elmondta, hogy szerinte 2,5-3 százalék között alakulhat az idei infláció.

Mivel az amerikai jegybank monetáris politikája kevésbé megelőző jellegű mint korábban, szerinte tartósan magasabb árnyomásra lehet számítani. Várakozása szerint jövőre 2,5 százalék lehet az infláció. Véleménye szerint még túl korai lenne az eszközvásárlási program szűkítéséről beszélni ismertette az Equilor Befektetési Zrt.

A brókercég azt is írja, egyre többen számítanak arra, hogy a Fed és az EKB következő lépése a kamatemelés lesz. Először a tengerentúli kamatemelésre kezdtek az opciós piacon fogadni a befektetők, de már hasonló ügyletek jelentek meg az európiacon is. A kamatemelés kormoly következményekkel járna a tőkepiacokon.

A vártnak megfelelt a Magyar Telekom

A Magyar Telekom tegnap este publikálta első negyedéves eredményét. Az Erste Befektetési Zrt. szerint ez a várakozásoknak gyakorlatilag megfelelő, 8,9 milliárd forint lett. Leginkább a pénzügyi költségek jelentős csökkenésének köszönhető a jelentős eredményugrás.

Ez annak tudható be, hogy idén nem volt jelentős forintgyengülés, és a hozamgörbe is kedvezően alakult az átértékelésekhez. Mivel jövőre már nem kell koncessziót venni, ezért ezek a tények, na meg a 70 milliárd forint körüli szabad pénzáram lehetőséget biztosítanak arra, hogy akár jelentősebben is növekedjen az osztalék.

A KBC Equitas szerint is szépen javította a bevételeit és a profitszámait a Telekom, 2020-hoz képest jóval erősebb volt az évkezdés. Alapvetően hozta a várakozásokat, néhány helyen azonban “nagyon minimálisan” elmaradt azoktól.

Emelte OTP-célárát az Erste

Erre az évre nagyon konzervatív, magas céltartalékkal számol az OTP-nél az Erste Befektetési Zrt., de így is 345 milliárd forint körüli eredményt vár.

Ma reggel megjelent elemzésünkben 15 200 forintra emeltük meg az OTP-célárunkat, az ajánlásunk tartás. Sok múlik a (hiteltörlesztési) moratóriummal kapcsolatos megállapodáson, ami a közeljövőben várható. A bank az EKB/MNB osztalékfizetési moratóriumát követően jelentős, 425 forintos osztalékot fizethet részvényenként, ami három százalék fölötti osztalékhozamnak felel meg.

Csökkenő munkabér-terhek és 15 százalékos bitcoin-adó Magyarországon

Varga Mihály adócsökkentéseket és egyszerűsítéseket jelentett be a Facebook-on közzétett videójában, a fő elem, hogy a szociális hozzájárulási adó két százalékponttal mérséklődik. Többek között nem kell majd különadót fizetniük a kockázatitőkealap-kezelőknek és a tőzsdéknek. (Erről az Mfor.hu cikke itt, az eredeti Facebook-videó itt látható.)

A miniszter a “kriptodevizákból származó jövedelmek kifehérítése” jegyében az adó 30,5 százalékról 15 százalékra csökkentését jelentette be.

Elmehetnek innét a bitcoin-emigránsok?

Most a jogszabályok más rendelkezésének hiányában úgy tudni, a kriptodevizákon magánszemélyként elért árfolyamnyereség egyéb jövedelem, amire szja-t és szocho-t is kell fizetni. Jelenleg egyetlen bitcoin árfolyama majdnem 17 millió forint. Így egy darab bitcoin eladása után – nagyon alacsony vagy nulla bekerülési ár esetén – több mint ötmillió forint adót kellene kifizetni.

Németországban és Ausztriában például az egy évnél tovább tartott kriptók adója nulla. Így félő, hogy egyes nagyobb magyarországi magánbefektetők emiatt “kriptó-emigránsok” lesznek, külföldre költöznek.

Tízmilliárd dollárba kerülne az új Eos-alapú kriptotőzsde

Újra felfelé tartanak a kriptodevizák, az ether új történelmi csúcsot ért el délelőtt 4360 dolláron, a bitcoin pedig ismét 57 ezer felett jár.

Az eos nevű kriptodeviza, amely sokáig benne volt az első 5-10 legnagyobb összértékű (kapitalizációjú) kriptó csoportjában, egy nap alatt 45, egy hét alatt 85 százalékkal ugrott meg. (Így ma a 18. helyen áll, 13 milliárd dolláros piaci összértékkel.) Ennek oka az lehet, hogy bejelentették, eos-alapú kriptodeviza-tőzsdét hozna létre a Block.one nevű cég. Méghozzá komoly, tízmilliárd dolláros tőkebefektetéssel, és a legnagyobbakkal versenyezne. (Mint a Nasdaq tőzsdére nemrég bevezetett Coinbase vagy a Binance.)

A pénz nagy részét a Block.one adná, de a vállalkozásban részt vennének olyan nagy nevek is, mint a Nomura japán pénzügyi csoport, Mike Novogratz kriptoguru vagy a német nagyrészvényes milliárdos, Peter Thiel.

Egy lítiumipari (LIT) és egy többféle akkumulátor-technológiába fektető (BATT) részvény-ETF árfolyama (Tradingview.com)Egy lítiumipari (LIT) és egy többféle akkumulátor-technológiába fektető (BATT) részvény-ETF árfolyama (Tradingview.com)

Környezetbarát-e a lítium, vagy legalább jó befektetés?

Az idén már több mint 70 százalékkal emelkedett a lítium árfolyama egy árupiaci blog szerint. (Bár a legnagyobbat az iridium ugrott, 140 százalékot, annak követése tőzsdén keresztül még nehezebb.) Lítiumba és más ritkább árupiaci termékekbe fektetni leginkább bányarészvényeken keresztül lehet, de még azokból is kevés van. Így az ezzel foglalkozó alapok, ETF-ek rendszerint nagy lítium-feldolgozó, felhasználó cégek papírjait is tartják. Mint például a Tesla, a Samsung vagy a Panasonic papírjait (lásd a Global X Lithium & Battery Tech ETF, azaz LIT ETF portfólióját).

A lítiumbányák elleni gyakori panasz, hogy nem elég környezetkímélők, sőt, erősen károsítják a környezetet. A Global X LIT ETF ESG-pontszáma például az MSCI-nél 5,67 pont a tízből. A főleg olajmultikat tartalmazó FILL kódú globális energiacég-ETF pontszáma alig rosszabb ennél, 5,50 az ETF.com szerint. Ennek ellenére a grafikon szerint a LIT szép hozamot ért el az utóbbi két évben.

Az Amplify Lithium & Battery Technology ETF (BATT) nem csak a lítiumra, hanem más akkumulátor-alapanyagokra és technológiákra is alapoz, így összetétele erősen eltér a LIT-étől.

A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. A privatbankar.hu honlaptartalma ("Honlaptartalom") a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek a privatbankar.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az privatbankar.hu felelősséget nem vállal. A Privátbankár.hu Kft, mint a privatbankar.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.

 

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vételi ajánlat eladási ajánlat forgalom dátum idő
OTP 18285 18180 18400 -0,03% 0 0 4 548 929 340 Ft 2021-09-16 17:09:49
MOL 2438 2424 2450 -0,25% 0 0 2 138 846 416 Ft 2021-09-16 17:11:29
MTELEKOM 436 432 436 0,00% 0 0 61 924 689 Ft 2021-09-16 17:07:26
RICHTER 8500 8490 8620 +0,24% 0 0 2 206 002 560 Ft 2021-09-16 17:07:13
OPUS 252 250 253 0,00% 0 0 15 407 425 Ft 2021-09-16 17:05:11
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru Alig mozdult a BUX-index
MTI | 2021. szeptember 16. 17:34
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 13,40 pontos, 0,03 százalékos emelkedéssel, 52 331,31 ponton zárt csütörtökön.
Részvény / Deviza / Áru Elmarad az idei német gazdasági csoda, makacsul kúszik felfelé az olaj
Eidenpenz József | 2021. szeptember 16. 12:07
Emelkednek az európai tőzsdék, pedig jelentősen csökkentették a német gazdaság idei növekedésére vonatkozó előrejelzést. Az erre az évre várt fellendülés 2022-re tolódhat. A makacsul felfelé kúszó olajárak és az alkatrészhiány miatt dráguló járművek miatt csökkennek az autóeladások.
Részvény / Deviza / Áru Kis mínuszban zárt a BUX
Privátbankár.hu / MTI | 2021. szeptember 15. 18:29
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 74,48 pontos, 0,14 százalékos csökkenéssel, 52 317,91 ponton zárt szerdán.
Részvény / Deviza / Áru Sikeres volt a mai kötvénykibocsátás
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 15. 17:47
Magyarország minden eddigit meghaladó sikerrel bocsátott ki kötvényeket a nemzetközi piacon – jelentette ki sajtótájékoztatóján Varga Mihály pénzügyminiszter.
Részvény / Deviza / Áru Pocsék hír jött Kínából, gyilkolják az Ethereum-gyilkost
Eidenpenz József | 2021. szeptember 15. 11:58
A tőzsdék óvatosak és kivárnak a Fed jövő heti ülése előtt, a magyar papírok is esegetnek, a forint stabil. Elmaradtak a kínai adatok a várttól. Óriásit esett, majd emelkedett a ródium, le kellett állítani az Ethereum egyik legfontosabb riválisát.
Részvény / Deviza / Áru A kisbefektetői horda, vagy a klímaváltozás miatt száguldanak az uránbányák?
Eidenpenz József | 2021. szeptember 15. 05:33
Az uránbánya-részvények árfolyama egyetlen hónap alatt másfélszeresére ugrott, és már a Reddit Wallstreetbets fórumán csevegő kisbefektetői tömegek is felfigyeltek rá. Vannak ennek fundamentális alapjai? Az atomenergia lenne az egyik megoldás a globális felmelegedés problémájára, vagy csak átmeneti őrületről, hype-ról van szó?
Részvény / Deviza / Áru Csak a Magyar Telekomnak volt jó napja
MTI | 2021. szeptember 14. 17:39
A többi vezető részvény mínuszban zárta a keddet. 
Részvény / Deviza / Áru Intervenció volt a forintpiacon, nem sikerült a litecoin-átverés
Eidenpenz József | 2021. szeptember 14. 12:13
Az európai tőzsdék többsége szerény mínuszban van, köztük a BUX is, de az egyedi sztorikra nem lehet panasz. Ma az AutoWallis szállt el, miután az OTP optimista elemzést tett közzé. A forint kissé gyengül, annak ellenére, hogy intervencióval felérő lépéseket tettek a hazai pénzügyi vezetők. Hamar behalt a litecoin-áremelkedés, új erő viszi fel az uránbányákat.
Részvény / Deviza / Áru Hegymenetben volt ma a BUX-index
MTI | 2021. szeptember 13. 18:15
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 167,04 pontos, 0,32 százalékos emelkedéssel, 52 922,72 ponton zárt hétfőn. A részvénypiac forgalma 7,8 milliárd forint volt, a vezető részvények vegyesen teljesítettek az előző napi záráshoz képest.
Részvény / Deviza / Áru Forgalom-bajnok lett a 4iG, gyengécske a magyar lakáspiac
Eidenpenz József | 2021. szeptember 13. 11:46
A 4iG hatalmas összegű pályázaton nyert, ami több éven keresztül érvényes marad, a részvény azonban inkább forgalmával tűnik ki. A BUX stagnál, a forint erősödget. Az augusztusi lakáspiac a tavalyi hasonló időszakot nem tudta utolérni, bár a júliusinál jobban alakult. Egy hazai inflációs robbanás lehetőségére figyelmeztet egy elemző.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos