TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Kissé váratlan helyen tartott előadást kedden Zsiday Viktor: a Concorde Alapkezelő portfóliómenedzsere Hányszor csíp a pillangó? című prezentációját a Media Hungary médiakonferencián adta elő. A cím a pillangó-effektusra utal, a befektető azt járta körül, milyen hibák vezetnek ahhoz, hogy egy döntésünk végül nem olyan eredményt hoz, amire előzetesen számítottunk.

Nem csak te hozol döntéseket

Zsiday Viktor kiemelte: döntéseink eredménye nem csak rajtunk múlik, hanem mások döntéseitől is függ - ezt pedig sokan hajlamosak figyelmen kívül hagyni. A gazdasági életből hozott példát: Budapest belvárosában népszerűek a lakások a külföldi turisták körében, akik néhány napos látogatáshoz szívesen bérelnek központi fekvésű lakást. Jól kereshet ma az, aki a legnépszerűbb kerületekben tud bérbeadni ingatlant, nem csoda, hogy alaposan fel is pörgött a befektetési célú vásárlások miatt a helyi ingatlanpiac. Bár jó döntésnek tűnik ebbe beszállni, de ha hirtelen nagyon sokan hozzák meg egyszerre ezt a döntést, magyarán vásárolnak lakásokat, amiket szeretnének kiadni, buborék alakul ki - a buborék pedig előbb-utóbb kipukkan, és a bérleti díjak jelentősen csökkeni fognak az óriási kínálat miatt.

Azt hiszed, mindenki racionális

A másik hiba, amit sokan elkövetnek az az, hogy alapvetően mindenki azt feltételezi, hogy mind ő maga, mind a többi szereplő is racionális döntést fog hozni. Pedig vannak olyan ösztönzők, amik eltérítik a racionális döntéstől az embereket. Erre is gazdasági példát hozott: az MKB Bank eredménye éveken át komoly veszteségben volt, miközben az OTP még a válság éveiben is profittal tudta zárni: Zsiday szerint ennek hátterében az ösztönzők eltérő rendszere is ott van, az OTP-nél ugyanis az eltérő tulajdonosi szemlélet az eredmény alakításáért felelős munkatársaknak hatékonyan tudott olyan ösztönzőket biztosítani, amelyek profithoz vezető döntésekre késztették őket.

A döntésed visszahat rád

Arról sem szabad megfeledkezni, hogy döntéseink hatással vannak a környezetünkre, és ránk is visszahatnak. A reflexivitásra is talált gazdasági példát Zsiday: amikor Magyarországon (és más országokban is) felpörgött a svájci frank alapú hitelek iránti kereslet, a hitelfelvételek erősen tartották a forintot, gyengítették a frankot. Amikor azonban beindultak a törlesztések, fordított folyamat kezdődött el: az egyébként is erősödő trendbe kerülő frankot még tovább erősítették a törlesztők devizavásárlásai.

Döntéseink eredményei tehát függnek a többiek döntéseitől, amelyeket különböző ösztönzők eltérítenek a racionalitástól, és ráadásul hatnak a környezetre, megváltoztatva a körülményeket, a játékteret.

A Buda-Cash és a Quaestor is jó döntésnek tűnt...

Láttunk mostanában olyan esetet, amikor a fentiek figyelmen kívül hagyása anyagi értelemben is komoly veszteséghez vezetett. A brókercégeknél elhelyezni a befeketetéseinket jó döntésnek tűnt. Jött azonban valaki más döntése: a svájci jegybank elengedte a frankot, sok magyar befektető tízmilliárdos nagyságrendben bukott - ezen többek közt a Buda-Cash és a Quaestor is sokat veszített. Az ügyfelek tömegesen kezdték kivenni a pénzüket, a cégek nem bírtak a rohammal - ráadásul a folyamat sötét üzelmekre derített fényt.

Ha döntéseinknél figyelembe vesszük másod döntéseit, az ösztönzőket és a reflexivitást is, nagyobb eséllyel kerülhetjük el a kudarcokat, veszteségeket is - zárta előadását Zsiday Viktor.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru A vártnál is kevesebb az állás Amerikában, három forinttal drágult az euró
Eidenpenz József | 2020. december 2. 19:04
Európában nehezen találták ma az irányt a tőzsdeindexek, Amerikában pedig határozott mínuszból nullába jöttek fel. Az amerikai foglalkoztatottak száma kevésbé bővült a vártnál, más jó hír sem tudta emelni a vételi kedvet. Nagyot fordult a forint, megoszlik a brókerek véleménye az arany kilátásairól.
Részvény / Deviza / Áru Fuzionálhat a Tesla? Vegyes adatok a Moltól
Eidenpenz József | 2020. december 2. 12:14
Korábban röhejesnek tűnt volna, hogy a Tesla felvásároljon egy másik nagy autógyárat, ma azonban már akkora a tőzsdei értéke, hogy komolyan lehet róla beszélni. A tőzsdék nehezen találják az irányt, itthon viszont jól szerepel az OTP, érintette a 12 ezer forintot is. Közzétette árréseit a Mol, zuhan a Nio és a Nikola.
Részvény / Deviza / Áru Mégiscsak beszivárog a pénzügyi szektorba a Facebook?
Eidenpenz József | 2020. december 1. 19:17
Ismét szépen emelkednek a tőzsdék, az amerikai indexek történelmi csúcson járnak, aminek alapvetően az oltóanyag-optimizmus az oka. Budapesten a végére elolvadt a BUX többlete, négyből három részvétünk mínuszban végzett. A forint viszont nagyot erősödött, újabb két forinttal kevesebbet kell adni az euróért. A Facebook Libra más néven szivárog vissza, módosított konstrukcióval. Nagy vita van Európában az idei síszezonról.
Részvény / Deviza / Áru Miért száguld minden a tőzsdén? Húszezerhez közelít a Bitcoin
Eidenpenz József | 2020. december 1. 12:22
Ismét jó a hangulata tőzsdéken, Budapesten is négyből három részvény felfelé tart, a forint is erősebb. Közzétette gyorsjelentését a Zoom Video, számos makroadat érkezett, csúcson vannak a kriptodevizák. De az oltás és a pénzbőség mindent visz.
Részvény / Deviza / Áru Melyik a legígéretesebb nemesfém, és mi a Tesla Achilles-sarka?
Eidenpenz József | 2020. november 30. 18:48
A pénteki szép emelkedés után ma lefelé indultak az amerikai tőzsdék, a Moderna oltóanyaggyártó kedvező bejelentése már nem tudott jelentős hatást kiváltani. A Mol nagyot esett, de az egész iparág így járt, a forint pedig sokat erősödött. Egyre többet ekézik a Tesla-gyárat termékei miatt. Minimum hároméves csúcson van a bitcoin. Folytatódhat az emelkedés egy német felmérés szerint.
Részvény / Deviza / Áru Túl vagyunk a csúcson? Kurz nem sok jóval biztat a síszezonra
Eidenpenz József | 2020. november 30. 12:13
Az amerikai tőzsdék múlt heti csúcsdöntése után kis megálló várható, Európában is nagyon szerény a mai emelkedés. A forint erősödött, ismét 360 alá esett az euró. Az osztrák kancellár óva intett az idő előtti nyitástól, a síelés utáni megszokott szórakozási formák egy évet is várathatnak magukra. Túlértékeltek lehetnek az elektromos autók gyártói. Mégis jöhet a Facebook Libra?
Részvény / Deviza / Áru Megbízhatatlanok a Tesla-modellek?
Eidenpenz József | 2020. november 27. 18:50
Alacsony forgalom mellett ugyan, de szépen emelkednek az indexek a nyugati tőzsdéken. A Mol húzta fel a BUX-ot, az OTP nem igazán tudta, merre menjen, a forint gyengült kissé. A Tesla-modellek megbízhatóságát egy amerikai fogyasztóvédelmi szervezet csúnyán lepontozta a tulajdonosok jelzései alapján. De a papír csak száguld.
Részvény / Deviza / Áru Mindenkit mosolyra fakaszt ez a cég – a vevőket és a részvényeseket is
MFC Equity | 2020. november 27. 18:04
Stock Picking rovatunkban az MFC Equity nemzetközi befektetési klub olyan növekedésorientált cégeket keres, amelyek részvényeinek ára nem tükrözi valódi értéküket. A sorozat következő részében az Align Technology nevű vállalatot járják körül a szakértők, amely forradalmi fogszabályzóinak köszönhetően nagy növekedésnek nézhet elébe. 
Részvény / Deviza / Áru Jön végre az elektromos népautó?
Eidenpenz József | 2020. november 27. 12:01
Szerény pluszban vannak az európai tőzsdék, itthon a Richter és a Mol tud emelkedni. A Ford és a Volkswagen is új elektromos modellt tervez, az utóbbi valóságos népautó lehet 20 ezer eurós kezdő árával. Az Apple és a Foxconn elköltözteti a gyártást Kínából, a Tesla viszont újabb gyárat kezd építeni ugyanott.
Részvény / Deviza / Áru 30 ezer autót hív vissza a Mercedes, alulteljesített a Mol
Eidenpenz József | 2020. november 26. 19:03
A hálaadás-nap és a fekete péntek a szokásosnál visszafogottabb ugyan, de így is komoly következményekkel járhat a kiskereskedelemben és a vírus terjedésében. Az európai indexek és a BUX nyugodtak voltak, Pesten a Mol húzta vissza a mutatót. Károsanyag-kibocsátásuk miatt hívja vissza járműveit a Mercedes.
hírlevél