<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

A hazai fizetőeszköz még az elmúlt időszak dollárgyengülése ellenére sem volt képes jelentős erősödést produkálni. Ezzel szemben az OTP és a Mol európai szinten is megsüvegelendő pluszban tartja a BUX-indexet. A szűkülő kínálat hatására drágul az olaj. Ezúttal az Európai Központi Bank (EKB) elnöke jelezte, hogy szabályozni kéne a kriptopiacot.

Amilyen jól zárták a tőzsdék az elmúlt hetet, csaknem kivétel nélkül olyan jól kezdték a mostanit. A hétfőn elsőként kinyitott ázsiai börzék közül a tokiói közel 1 százalékos plusszal zárt, a sanghaji indexe, ha hajszálnyival is, de ugyancsak zöldben pompázott. Csak a hongkongi volt kakukktojás, a maga 1,19 százalékos mínuszával.

Nincs jó passzban a forint. Fotó: Privatbankár.huNincs jó passzban a forint. Fotó: Privatbankár.hu

A globális növekedés lassulásával kapcsolatos félelmek egyelőre nem érződnek a nyugat-európai tőkepiacokon, délhez közeledve a frankfurti DAX 0,4, míg a párizsi CAC-40 is 0,6 százalék feletti pluszt hozott össze, míg a londoni FTSE ha szerény mértékben is, de ugyanezt tette.

A BUX-index viszont túlteljesítő volt az öreg kontinensen. A csaknem 1,6 százalékos pozitívumához ezúttal a négy hazai blue chip közül három is hozzájárult. Az OTP Bank részvényei 3,5 százalékot meghaladó pluszban pompáztak, a Mol papírjai 2 százalék feletti mértékben drágultak, s végre a Magyar Telekom befektetői is dörzsölhetik a tenyerüket a 0,4 százalékot közelítő drágulás láttán. Ezek az árfolyamemelkedések bőven kompenzálták a Richter 0,6 százalékos bukóját.

Az OTP árfolyamának nyújthatott támaszt, hogy a hazai bank közleménye alapján május 20-án 100 ezer darab saját részvény vásárolt vissza, 10 042 forintos átlagáron.

Ami a ma délután kinyitó amerikai piac kilátásait illeti, 

„a befektetők továbbra is feszülten figyelik a jegybank lépéseit, a gazdasági kilátások alakulását” – hívja fel a figyelmet a KBC Equitas ma reggeli elemzése. „Látható, hogy továbbra is az energiaszektor tud felülteljesítő lenni, azonban az elmúlt héten az egészségipar, valamint a nyersanyagszektor is pozitív hozamokat tudott produkálni. Tovább folytatódhat a befektetők részéről a “value” papírokba való átrendeződés, hiszen ezeket a részvényeket kevésbé érinti érzékenyen a kialakult makrokörnyezet.”

A kétszámjegyet nyaldosó hazai infláció dacára külföldi nyaralásban gondolkodóknak nincs jó hírünk: a forint csak nem akar magához térni. Az euróval szembeni árfolyama például még mindig bőven a 380-as szint felett van (egészen pontosan 12 óra előtt 382,6 körül cserélt gazdát). 

„Az elmúlt időszak dollárgyengülése ellenére sem volt képes jelentős erősödést produkálni a magyar deviza” – értékelte a helyzetet a KBC Equitas. „Technikailag továbbra is az 50 napos mozgóátlag nyújthat támaszt az árfolyam számára, jelenleg ez 376 forint körül található. Jelentős szigorítási lépések ezen a héten sincsenek kilátásban az MNB részéről, korábban jelezték, hogy az agresszív kamatemelések időszaka elmúlt, így egy stabil, de lassabb ütemű kamatemelési pályát tűzött ki célul a jegybank.”

Európában viszont még csak most kezdenek belevágni a monetáris szigorításba. Ahogy az Erste Bank elemzése felhívja a figyelmet,

„egyre több európai jegybankár utal nyilatkozataiban arra, hogy júliusban megkezdődhet a kamatemelési ciklus. Pénteken az olasz Ignazio Visco és a lett Martins Kazaks is így tett. Főként az olasz jegybankár nyilatkozata izgalmas, hiszen ő a galambok táborát erősíti a jegybankárok között, vagyis jellemzően a lazább monetáris politikát támogatja. Christine Lagarde egy árnyalattal visszafogottabban nyilatkozott, ő nem mondta ki konkrétan a júliusi időpontot, de heteken belül bekövetkező kamatemelésről nyilatkozott.”

Ugyanakkor vigyázni kell arra, hogy a monetáris szigorítás recesszióhoz vezethet. Igaz, erről már az Egyesült Államokból érkezett figyelmeztetés. Méghozzá Brian Deese-től, a Fehér Ház gazdasági tanácsadójától, aki a támogatásáról biztosította az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed-et az infláció ellen vívott harcában. Ez utóbbin szerinte inkább az állami deficit visszavágásával lehetne faragni.

Árfolyamok és grafikonok

Az olaj is emelkedéssel indította a hetet. Mindkét fő fajta nagyjából egy-egy százalékkal állt magasabban az előző záró értékénél, az észak-amerikai könnyűolaj, a WTI 111 dollár felett cserélt gazdát, míg az északi-tengeri Brent 113 dolláros szintet közelítette. 

„A kereslet a globális gazdasági növekedés lassulása miatti aggodalmak ellenére a kereskedők szerint továbbra is emelkedni fog, miközben az orosz-ukrán háború okozta kínálatszűkülés kitart; a koronavírus terjedése – és a vele járó gazdasági aktivitás-lassulás – Pekingben viszont megállíthatja az emelkedő árfolyamtrendet.”

Eközben újabb neves személyiség sürgette a kriptopiac szabályozását. 

„Christine Lagarde, az Európai Központi Bank elnöke kijelentette, hogy a kriptovaluták „a semmire épülnek”, és szabályozni kell őket, hogy megakadályozzák az embereket attól, hogy életük megtakarításaival spekuláljanak rájuk. Lagarde azt nyilatkozta a holland televíziónak, hogy aggódik azokért az emberekért, akik nem értik a kockázatokat, akik mindent elveszítenek, és akik rettenetesen csalódottak lesznek, ezért úgy gondolja, hogy ezt szabályozni kell az eszközosztályt. Maga a bitcoin a hétvégi gyengeségből visszakapaszkodott, és 30 ezer dollár közelében talált támaszra” – számolt be az Equilor Befektetési Zrt.

A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. A privatbankar.hu honlaptartalma ("Honlaptartalom") a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek a privatbankar.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az privatbankar.hu felelősséget nem vállal. A Privátbankár.hu Kft, mint a privatbankar.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.

A rovat támogatója a 4iG

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vételi ajánlat eladási ajánlat forgalom dátum idő
OTP 8240 8172 8446 +1,01% 8232 8240 1 665 724 208 Ft 2022-07-07 11:30:55
MOL 2910 2876 2948 +0,28% 2902 2912 638 164 776 Ft 2022-07-07 11:30:56
MTELEKOM 320 316 323 -1,54% 319 321 19 295 297 Ft 2022-07-07 11:32:23
RICHTER 7230 7140 7235 +0,07% 7230 7235 134 832 515 Ft 2022-07-07 11:32:22
OPUS 166 163 169 -1,78% 163 166 5 424 134 Ft 2022-07-07 11:32:22
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru Este sikerült megtámasztani a forintot vagy újabb mélypont felé rohanunk?
Privátbankár.hu | 2022. július 7. 07:17
Miután majdnem 417 forintot is kellett adni egy euróért szerdán, este az MNB alelnöke szóbeli intervenciót hajtott végre. Lett is némi hatása a devizapiacon - az ígéretre 2 százalékot erősödött a forint az euróval szemben, ma meglátjuk, hogy az ígéret betartása adhat-e újabb lökést, vagy megint mélypontra kerül a jegyzés.
Részvény / Deviza / Áru Nagyot erősödött a Richter, szabadesésben a forint
Privátbankár.hu | 2022. július 6. 18:14
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 0,24 százalékos emelkedéssel 39 352 ponton zárt szerdán.
Részvény / Deviza / Áru 416 felett járt az euró - szerdán is megütötték a forintot
Privátbankár.hu | 2022. július 6. 15:36
Miközben a globális környezet sem kedvez a kockázatos eszközöknek a forint bajai mögött ennél több áll. Szerda délután már 416 forintot kellett egy euróért adni, igaz onnan minimálisan korrigált.
Részvény / Deviza / Áru Az euró 410, dollár 401, de legalább az OTP emelkedik
Eidenpenz József | 2022. július 6. 12:21
Ma is történelmi csúcsot döntött az euró és a dollár forintban, miközben az euró húsz éves mélyponton van dollárban. A részvénypiacok viszont magukhoz tértek, az OTP-vel az élen a BUX is. A Ford vágtázik a Tesla nyomában, felfelé tör a beomlott olajár, és az EU szabályozza a kriptodevizákat.
Részvény / Deviza / Áru Ma csak a Richter tudta tartani magát
Privátbankár.hu | 2022. július 5. 17:29
A forgalom is alacsony volt kedden a pesti börzén. 
Részvény / Deviza / Áru Ismét részvényeket vásárolt a 4iG
Privátbankár.hu | 2022. július 5. 14:41
Összesen 19 ezer darabot vettek. 
Részvény / Deviza / Áru Roncsderbi-esélyes a forint, két fő oka van az új gödörnek
Eidenpenz József | 2022. július 5. 12:11
A forint euróban és dollárban is új történelmi gödörben van, egy év alatt pedig jobban csökkent az értéke, mint az argentin peso-é. A részvények is esnek, de nem jobban, mint másutt Európában. A recessziós félelmek miatt zuhannak az ipari fémek, de az olaj tartja magát, a gáz pedig tovább emelkedik.
Részvény / Deviza / Áru Nagyon alacsony forgalom mellett zárt pluszban a BUX
Privátbankár.hu | 2022. július 4. 19:04
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 375,86 pontos, 0,96 százalékos emelkedéssel, 39 707,19 ponton zárt hétfőn.
Részvény / Deviza / Áru Megemberelte magát az OTP, megint felülről kerülgeti a 400-at az euró
Eidenpenz József | 2022. július 4. 12:10
Az európai tőzsdék kellemes pluszban állnak, a BUX-ot mozgató papírok közül az OTP emelkedik ki, a forint azonban megint gyenge. Ajánlat hírére száguld a Waberer’s. Az olajat több tényező is drágíthatja, de legfőképpen az, hogy a szaúdiak nem növelik a termelést.
Részvény / Deviza / Áru A pesti börze is megérezte a bizonytalan nemzetközi hangulatot
Privátbankár.hu | 2022. július 1. 18:02
Felemás napon vannak túl a vezető részvények is. 
Friss
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG