TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

Ma is pozitív a hangulat a nemzetközi tőzsdéken, miután a kínai és amerikai fél telefonkonferenciája a feszültség csökkenésére utal. Számos makroaadat jött, Magyarországon is, ha másnak nem, a csökkenő inflációnak lehet örülni. Két fontos gyorsjelentés érkezett, a Richter inkább pozitív, az OTP negatív meglepetést okozott. Az árfolyamuk viszont alig mozog.

Pénteken is optimisták a tőzsdék világszerte. Ennek fő oka az lehet, hogy enyhült a kínai-amerikai viszony. Az utóbbi időben sűrű ütésváltások voltak a vírus eredetéről, terjedéséről, és már a kereskedelmi háború kiújulásának réme is előkerült. Most viszont a kínai alelnök, Liu He, Robert Lighthizer amerikai főtárgyaló és Steven Mnuchin pénzügyminiszter telefonkonferenciát tartott – közölte a kínai Xinhua News Agency.

Az európai tőzsdék fél-egy százalékos pluszban vannak, az amerikai határidős indexek 0,8-0,9 százalékkal emelkednek. A német DAX 0,7, a lengyel WIG 20 1,2 százalékos pluszban van, a BUX stagnál. Itthon kicsit megijedtek a befektetők reggel az OTP gyorsjelentésétől, 9070 forinton is volt a papír a nap elején. Most már 9255, ami csak fél százalékos süllyedés. A szintén jelentő Richter mindössze 0,1 százalékot esik (6720), a Mol és a Telekom pedig kissé emelkedik.

További és frissebb árfolyamok itt láthatók

Fontos magyar adatok jöttek

Meglepően rezzenetlen a BUX ahhoz képest, hogy két fontos jelentés is érkezett. Harmadikként a Waberer’s is közzétette számait, közel hét százalékos pluszban van. A forint a napokban a 350-es határt kerülheti, ma 349,60 az euró, szolidan erősödött fizetőeszközünk. Itthon is van hír bőven, például nagyot zuhant az infláció a koronavírus-válságban.

Áprilisban részben becslésen alapuló fogyasztói árindexet közölt a statisztikai hivatal a koronavírus-járvány hatásai miatt. Viszont a külkereskedelmünk kedvezőtlenül alakult, az export euróban számított értéke 7,3 százalékkal, az importé 5,5 százalékkal csökkent éves összevetésben.

Veszteségbe lökte az OTP-t a vírus

Az OTP-csoport a vártnál rosszabb eredménnyel zárta az első negyedévet, négymilliárd forint konszolidált adózás utáni veszteséget könyvelt el, szemben az előző negyedév 103 milliárd forintos, és az egy évvel korábbi 73 milliárd forintos negyedéves nyereségével. A jelentős eredményromlást a koronavírus-járvány gazdasági hatása, a kockázati költségek jelentős emelkedése okozta. Ám a veszteség hátterében leginkább a legrosszabbra való felkészülés áll – írtuk reggel.

OTP-fiók Szlovákiában (archív kép, EJ) OTP-fiók Szlovákiában (archív kép, EJ)

Jóval az elemzői várakozásokat meghaladóan nőtt viszont a Richter Gedeon Nyrt. árbevétele és nyeresége idén az első negyedévben. A várt 23,4 helyett 29,1 milliárd forintos lett a nyereség – olvasható délelőtti jelentésünkben.

A Richter jó, az OTP konzervatív

Jó eredmény a Richtertől, nagy céltartalék az OTP-nél – összegzi az Erste Befektetési Zrt. reggeli kommentárját. A gyógyszercég “jelentős, 31,7 százalékos profitbővülést ért el az idei első negyedévben, pedig tavaly még egyszeri mérföldkő kifizetést is kapott több mint 7 milliárd forint értékben.” “A jó eredmény egyértelműen a cariprazine-on kívüli teljesítménynek köszönhető, ami jó jel, mert az elmúlt években gyakorlatilag csak ez a készítmény vitte a hátán a gyógyszercég eredményét” – ezek alapján eléggé pozitívan vélekedik a brókercég a Richterről.

A hagyományos termékek felfutásában szerepet játszott a járvány kitörésekor tapasztalható gyógyszerfelvásárlási láz is. Aminek persze lesz valamiféle böjtje a második negyedévben. “Ennek ellenére erős eredményt láthattunk, s az is igaz, hogy a cariprazine újra húzóerő lesz az új készítményekkel együtt” – fejezték be.

Az OTP-ről azt írták, hogy “összességében ez egy konzervatív eredmény, amibe minden várható költséget beleszámoltak. Így az elkövetkező negyedévekben inkább pozitív fejleményeket várhatunk”. A Waberer’s is közzétette eredményét, ami javulást mutatott év/év alapon. Partnerük, az Audi “március végétől leállította a termelését, de azóta már újra is indította, és az élelmiszer-fogyasztás is visszaállt a normális szintre”. Az Erste azt szűrte le, hogy “egyelőre romló, majd később az európai járványhelyzet javulásával várhatóan javuló eredményeket láthatunk majd” a Waberer’s-től.

Sikerült a meglepetés az OTP-nek

Sikerült meglepetést okoznia az OTP-nek, a korábbi negyedévekkel ellentétben azonban inkább negatív értelemben – írja a KBC Equitas reggeli összefoglalója. A bankcsoport első negyedéves számai jelentősen alulmúlták az elemzői várakozásokat, főként a profitsorokon. A jelentős céltartalék-képzés, valamint a hitelmoratórium hatása teljes mértékben elvitték a profitot. “A kilátások a jövőre nézve sem pozitívak, mivel az OTP a jelentéssel együtt visszavonta a korábbi előrejelzéseit és a bizonytalanság miatt nem is adott újabbat” – teszik hozzá.

A Richter viszont ezen cég szerint is “nagyon erős jelentésen van túl”, a főbb számok látványosan meghaladták a tavalyi bázist és az elemzői várakozásokat. “Emiatt pozitív piaci reakcióra számítunk. Látni kell viszont az is, hogy a piaci szereplők azért még várhatnak az esetleges további kommunikációra, előrejelzésre a cégtől” – tették hozzá.

A tízezret ostromolja a bitcoin

A WTI olaj árfolyama tíz nap alatt kétszeresére ugrott, 12 dollárról 24 dollár környékére. Persze csak amiatt, hogy korábban olyan mélyre zuhant, sőt rövid ideig negatív is volt. Ma a WTI és a Brent két százalék körüli mértékben emelkedik. A nemesfémek a friss amerikai munkanélküliségi adatok tegnapi közzététele óta megindultak. Ismét 1700 felett van az arany, öt százalékot ugrott az ezüst.

A Bitcoin ma újabb hat százalékkal 9800 dollárra ugrik, de hajnalban már csak pár dollárra volt a tízezertől. Az emelkedés egyik mozgatóereje a közelgő “halving”, azaz az új bitcoinok keletkezésének feleződése lehet. Az ether is két hónapos csúcsa közelében jár, itt az Ethereum 2.0 fejlesztés elé tekintenek fokozott várakozásokkal.

 

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru 30 ezer autót hív vissza a Mercedes, alulteljesített a Mol
Eidenpenz József | 2020. november 26. 19:03
A hálaadás-nap és a fekete péntek a szokásosnál visszafogottabb ugyan, de így is komoly következményekkel járhat a kiskereskedelemben és a vírus terjedésében. Az európai indexek és a BUX nyugodtak voltak, Pesten a Mol húzta vissza a mutatót. Károsanyag-kibocsátásuk miatt hívja vissza járműveit a Mercedes.
Részvény / Deviza / Áru Kiugró OTP-célár jött ki, a Nio az új kedvenc
Eidenpenz József | 2020. november 26. 11:54
Miközben Amerikában pulykasütögetéssel vannak elfoglalva, emelkednek a német technológiai részvények. Az online cégek profitálhatnak abból, hogy szigorítanak a járványügyi előírásokon Németországban. A német fogyasztói bizalom viszont nagyon rossz lett. Alig emelték meg az elemzők a Teslára és a Nióra vonatkozó céláraikat, az élet máris túlszaladt rajtuk, az árfolyam lehagyta az ajánlásokat.
Részvény / Deviza / Áru Mit tett a járvány a Mollal? A hulladékból csinálna bombaüzletet a cég
Privátbankár.hu | 2020. november 26. 10:39
Az olajipar a leggyengébben teljesítő szektor 2020-ban a részvénypiacokon, ami a Mol árfolyamán is meglátszik, mostanra viszont a jobban teljesítők közé került a társaság. Hernádi Zsolt elnök-vezérigazgató szerint ez a petrolkémiának és a kiskereskedelemnek köszönhető. A jövőben jobban ráfekszenek a hulladékkezelésre.
Részvény / Deviza / Áru Musk parkolási gondja miatt jöhet a kompakt Tesla, óvakodj a bitcoin-klónoktól!
Eidenpenz József | 2020. november 25. 18:52
Nem találják az irányt ma a tőzsdék az amerikai szünnap előtt, a hagyományos szektorok részvényei inkább süllyednek, a technológiai papírok viszont emelkednek New Yorkban. Európában is vegyes képet mutatnak az indexek, a BUX is alig változott. Elon Musk az Európaiaknak szánt kompakt Teslát tervez, Buffett pedig valami nagy dobásra készül.
Részvény / Deviza / Áru Extrém-e az optimizmus a tőzsdéken? Csúcsra járnak a német lakásárak
Eidenpenz József | 2020. november 25. 12:27
Ma egyelőre takaréklángon működnek a tőzsdék Európában, de a nap folyamán még fontos hírek érkeznek. Két részvényünk pluszban, kettő mínuszban, a forint pedig gyengül. A tőzsdéket annyi pozitív behatás érte az utóbbi napokban, hogy ezt nehéz lesz überelni, miközben holnap az USA-ban Hálaadás lesz. Négy éve nem ugrottak ekkorát a lakásárak Németországban.
Részvény / Deviza / Áru Felrobbantak a piacok: rekordszint körül a Bitcoin, történelmi csúcson a Dow
Király Béla | 2020. november 24. 18:47
A befektetők úgy vásárolnak, mintha nem lenne holnap, számos eszköz állított fel kedden újabb történelmi rekordot, vagy közelítette még látványosan az évekkel korábban felállított csúcsszintet. A járvány várható kezelése, a potenciális vakcinákról érkező kedvező hírek nagyot lendítettek a piacokon.
Részvény / Deviza / Áru Nem Trump lelépése az egyetlen dolog, aminek ma lehet örülni a piacon
Gáspár András | 2020. november 24. 11:22
Trump ujjait egyesével kell lefejteni a kormányrúdról, de lassan csak beletörődik abba, hogy át kell adnia a hatalmat - a befektetők örülnek a bizonytalanság elmúlásának, és a tömeges oltások közeledtével a gyors gazdasági fellendülésben bíznak, amit az USA-ban egy régi ismerős arc pénzügyminiszteri kinevezése is segíthet. Budapesten a CIG vezeti a tőzsdei erősödést, a BUX azonban továbbra is csak oldalazni tud - a forint pedig teljesen beállt.
Részvény / Deviza / Áru Elfogyott a nap végére a reggeli optimizmus
Király Béla | 2020. november 23. 19:08
A tőzsdéken reggel még kitörő lelkesedéssel fogadták az újabb vakcinával kapcsolatos információkat, a nap végére viszont elfogyott az optimizmus. A magyar piac minimális pluszban zárt, az európai börzék viszont mínuszba csúsztak.
Részvény / Deviza / Áru Tovább gyengül a forint, ki tudja hol áll meg?
Csabai Károly | 2020. november 23. 11:58
Jó hangulatban vágtak neki a mai napnak a befektetők, a kedvezőnek tűnő vakcinahírek hatására veszik a részvényeket, a hazai blue chipeket is, így a BUX-index is méretes pluszban kezdte a napot. Az olaj is drágul, ami arra utal, hogy a szerdától – igaz, megint csak a gázolajra – érvényes drágulás folytatódhat. Az arany gyengül és a forint is: euróval szembeni árfolyama ismét a 360-as szint fölé került és nem zárható ki, hogy a következő napokban még ennél többet is kell majd fizetni az uniós pénz egységéért.
Részvény / Deviza / Áru A járvány miatt megint óvatosabbak lettek a befektetők
Privátbankár.hu | 2020. november 20. 19:20
Pénteken az európai piacokon mérsékelt emelkedést, míg az óceán túlpartján kisebb esést láthattunk. A koronavírus továbbra is meghatározó a befektetők viselkedése szempontjából.
Friss
hírlevél