BUX
35 875.71
-1.28%
-465.00
OTP
10 370.00
-2.99%
-320.00
MOL
1 970.00
-0.86%
-17.00
RICHTER
6 810.00
+0.67%
+45.00
MTELEKOM
393.00
-1.87%
-7.00
 
2020. május 8. 11:47

Ma is pozitív a hangulat a nemzetközi tőzsdéken, miután a kínai és amerikai fél telefonkonferenciája a feszültség csökkenésére utal. Számos makroaadat jött, Magyarországon is, ha másnak nem, a csökkenő inflációnak lehet örülni. Két fontos gyorsjelentés érkezett, a Richter inkább pozitív, az OTP negatív meglepetést okozott. Az árfolyamuk viszont alig mozog.

Pénteken is optimisták a tőzsdék világszerte. Ennek fő oka az lehet, hogy enyhült a kínai-amerikai viszony. Az utóbbi időben sűrű ütésváltások voltak a vírus eredetéről, terjedéséről, és már a kereskedelmi háború kiújulásának réme is előkerült. Most viszont a kínai alelnök, Liu He, Robert Lighthizer amerikai főtárgyaló és Steven Mnuchin pénzügyminiszter telefonkonferenciát tartott – közölte a kínai Xinhua News Agency.

Az európai tőzsdék fél-egy százalékos pluszban vannak, az amerikai határidős indexek 0,8-0,9 százalékkal emelkednek. A német DAX 0,7, a lengyel WIG 20 1,2 százalékos pluszban van, a BUX stagnál. Itthon kicsit megijedtek a befektetők reggel az OTP gyorsjelentésétől, 9070 forinton is volt a papír a nap elején. Most már 9255, ami csak fél százalékos süllyedés. A szintén jelentő Richter mindössze 0,1 százalékot esik (6720), a Mol és a Telekom pedig kissé emelkedik.

További és frissebb árfolyamok itt láthatók

Fontos magyar adatok jöttek

Meglepően rezzenetlen a BUX ahhoz képest, hogy két fontos jelentés is érkezett. Harmadikként a Waberer’s is közzétette számait, közel hét százalékos pluszban van. A forint a napokban a 350-es határt kerülheti, ma 349,60 az euró, szolidan erősödött fizetőeszközünk. Itthon is van hír bőven, például nagyot zuhant az infláció a koronavírus-válságban.

Áprilisban részben becslésen alapuló fogyasztói árindexet közölt a statisztikai hivatal a koronavírus-járvány hatásai miatt. Viszont a külkereskedelmünk kedvezőtlenül alakult, az export euróban számított értéke 7,3 százalékkal, az importé 5,5 százalékkal csökkent éves összevetésben.

Veszteségbe lökte az OTP-t a vírus

Az OTP-csoport a vártnál rosszabb eredménnyel zárta az első negyedévet, négymilliárd forint konszolidált adózás utáni veszteséget könyvelt el, szemben az előző negyedév 103 milliárd forintos, és az egy évvel korábbi 73 milliárd forintos negyedéves nyereségével. A jelentős eredményromlást a koronavírus-járvány gazdasági hatása, a kockázati költségek jelentős emelkedése okozta. Ám a veszteség hátterében leginkább a legrosszabbra való felkészülés áll – írtuk reggel.

OTP-fiók Szlovákiában (archív kép, EJ) OTP-fiók Szlovákiában (archív kép, EJ)

Jóval az elemzői várakozásokat meghaladóan nőtt viszont a Richter Gedeon Nyrt. árbevétele és nyeresége idén az első negyedévben. A várt 23,4 helyett 29,1 milliárd forintos lett a nyereség – olvasható délelőtti jelentésünkben.

A Richter jó, az OTP konzervatív

Jó eredmény a Richtertől, nagy céltartalék az OTP-nél – összegzi az Erste Befektetési Zrt. reggeli kommentárját. A gyógyszercég “jelentős, 31,7 százalékos profitbővülést ért el az idei első negyedévben, pedig tavaly még egyszeri mérföldkő kifizetést is kapott több mint 7 milliárd forint értékben.” “A jó eredmény egyértelműen a cariprazine-on kívüli teljesítménynek köszönhető, ami jó jel, mert az elmúlt években gyakorlatilag csak ez a készítmény vitte a hátán a gyógyszercég eredményét” – ezek alapján eléggé pozitívan vélekedik a brókercég a Richterről.

A hagyományos termékek felfutásában szerepet játszott a járvány kitörésekor tapasztalható gyógyszerfelvásárlási láz is. Aminek persze lesz valamiféle böjtje a második negyedévben. “Ennek ellenére erős eredményt láthattunk, s az is igaz, hogy a cariprazine újra húzóerő lesz az új készítményekkel együtt” – fejezték be.

Az OTP-ről azt írták, hogy “összességében ez egy konzervatív eredmény, amibe minden várható költséget beleszámoltak. Így az elkövetkező negyedévekben inkább pozitív fejleményeket várhatunk”. A Waberer’s is közzétette eredményét, ami javulást mutatott év/év alapon. Partnerük, az Audi “március végétől leállította a termelését, de azóta már újra is indította, és az élelmiszer-fogyasztás is visszaállt a normális szintre”. Az Erste azt szűrte le, hogy “egyelőre romló, majd később az európai járványhelyzet javulásával várhatóan javuló eredményeket láthatunk majd” a Waberer’s-től.

Sikerült a meglepetés az OTP-nek

Sikerült meglepetést okoznia az OTP-nek, a korábbi negyedévekkel ellentétben azonban inkább negatív értelemben – írja a KBC Equitas reggeli összefoglalója. A bankcsoport első negyedéves számai jelentősen alulmúlták az elemzői várakozásokat, főként a profitsorokon. A jelentős céltartalék-képzés, valamint a hitelmoratórium hatása teljes mértékben elvitték a profitot. “A kilátások a jövőre nézve sem pozitívak, mivel az OTP a jelentéssel együtt visszavonta a korábbi előrejelzéseit és a bizonytalanság miatt nem is adott újabbat” – teszik hozzá.

A Richter viszont ezen cég szerint is “nagyon erős jelentésen van túl”, a főbb számok látványosan meghaladták a tavalyi bázist és az elemzői várakozásokat. “Emiatt pozitív piaci reakcióra számítunk. Látni kell viszont az is, hogy a piaci szereplők azért még várhatnak az esetleges további kommunikációra, előrejelzésre a cégtől” – tették hozzá.

A tízezret ostromolja a bitcoin

A WTI olaj árfolyama tíz nap alatt kétszeresére ugrott, 12 dollárról 24 dollár környékére. Persze csak amiatt, hogy korábban olyan mélyre zuhant, sőt rövid ideig negatív is volt. Ma a WTI és a Brent két százalék körüli mértékben emelkedik. A nemesfémek a friss amerikai munkanélküliségi adatok tegnapi közzététele óta megindultak. Ismét 1700 felett van az arany, öt százalékot ugrott az ezüst.

A Bitcoin ma újabb hat százalékkal 9800 dollárra ugrik, de hajnalban már csak pár dollárra volt a tízezertől. Az emelkedés egyik mozgatóereje a közelgő “halving”, azaz az új bitcoinok keletkezésének feleződése lehet. Az ether is két hónapos csúcsa közelében jár, itt az Ethereum 2.0 fejlesztés elé tekintenek fokozott várakozásokkal.

 

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Részvény / Deviza / Áru Nem lesz itt semmiféle V alakú kilábalás?
Eidenpenz József | 2020. május 29. 18:47
A tőzsdék hangulata ma rossz, bár az amerikai technológiai papírok nagy átlagban tudtak egy kicsit emelkedni. A piacok arra várnak, mit talál ki Donald Trump elnök Kína megzabolázására, és ez mennyiben fogja érinteni a gazdaságot, a részvényeket. A BUX index is a többi európai mutatóhoz hasonlóan esett az OTP vezetésével, de a forint erősödött. A nemesfémeknek kedvez a helyzet.
Részvény / Deviza / Áru Trump mai sajtótájékoztatójától reszketnek a tőzsdék
Eidenpenz József | 2020. május 29. 12:02
Rossz ma a hangulat a világ tőzsdéin, sokan attól tartanak, hogy az amerikai-kínai viszony nagyon elmérgesedik, és új kereskedelmi háborúba torkollik. A gazdasági adatok vegyesek voltak, de a vállalati szektorból leépítésekről, termelés-csökkentésről, szolgáltatások törléséről jöttek hírek. Az OTP húzza le a BUX-ot, de még bőven tízezer felett jár.
Részvény / Deviza / Áru Várjunk a vételekkel: a következő esés nagyobb lehet, mint a márciusi?
Barlai Róbert | 2020. május 28. 20:34
Az amerikai Bézs Könyv megállapításai mellett a világ vezető pénzügyi szakembereinek véleménye alapján sem látszik sok esély arra, hogy V alakú gazdasági kilábalás következik be - a tőzsdéken mégis ezt árazzák, a piacok álom-üzemmódba kapcsoltak. Ez a divergencia nem tartható fenn sokáig, előbb-utóbb a tőzsdéken is ébresztőt fújnak -  ha pedig visszatér a kockázatkerülés, az újra nyomás alá fogja helyezni a feltörekvő piacokat valamint a közép- és kelet-európai országok eszköz- és devizaárfolyamait. Barlai Róbert tőkepiaci szakember jegyzete.
Részvény / Deviza / Áru Három hónapos csúcson a részvénypiacok, tovább száguld az OTP is
Eidenpenz József | 2020. május 28. 18:46
Vegyes makroadatok érkeztek, a német infláció például nagyon alacsony, ami a gazdasági növekedés szempontjából nem túl jó hír. Az amerikai munkanélküli kérelmek száma még mindig milliós nagyságrendű, és az ipar is jókorát esett áprilisban, de a számok megfeleltek az előzetes várakozásoknak. Így nyugodtan folytatódik az árfolyamok emelkedése a tőzsdéken, az OTP is a nyertesek közé tartozik.
Részvény / Deviza / Áru Trump bosszúja gyors volt, gépi intelligenciában nyomulnak az óriások
Eidenpenz József | 2020. május 28. 11:53
Az európai tőzsdéken ma is jó a hangulat, az USA-ban azonban egyelőre kérdéses. Főleg a tech-szektorban, miután Donald Trump máris beváltani látszik fenyegetését, és büntetésekkel igyekszik korrigálni az (őt) helytelenül moderáló közösségimédia-alkalmazásokat. A nagy technológiai óriások öt éve nem vásároltak fel ennyi startupot, főleg a mesterséges intelligenciában nyomulnak.
Részvény / Deviza / Áru Pesszimista a Fidelity, komoly esélyt ad a második hullámnak
Eidenpenz József | 2020. május 28. 06:07
Mintegy 60 százalékos valószínűséget ad a Fidelity International annak a forgatókönyvnek, hogy lesz második fertőzési hullám ősszel, amelyet még nem tudnak teljes mértékben kézben tartani az országok. A világ nagy mértékben függ majd Kínától, ahol pozitív növekedés várható a járvány ellenére is, 1,2 százalék a Fidelity alapszcenáriójában. Az EU gazdasága tíz százalékkal zsugorodhat idén, de rossz esetben ez húsz százalékra is lemehet.
Részvény / Deviza / Áru Trump megfenyegette a közösségi médiát, megint az OTP a húzópapír
Eidenpenz József | 2020. május 27. 18:42
A tőzsdeindexek nagy része még erősödik, de az eddig az emelkedés motorját jelentő technológiai papírok ma lefelé tartanak. Miután a Twitter megjelölte az amerikai elnök egyik bejegyzését, mint potenciálisan félrevezető információt, Trump szabályozással vagy bezárással fenyegette meg az egész szektort. Itthon tovább drágul az OTP, de megtorpant a Mol, amelyet az eső olaj nyomaszthat.
Részvény / Deviza / Áru Tavasszal megrohamozták a Tescót, most meg kapkodnak az utazási irodákért
Eidenpenz József | 2020. május 27. 11:04
Ma is maradt az optimizmus a tőzsdéken, pedig sűrűsödnek a fekete felhők az amerikai-kínai kapcsolatok egén. Európában nagy az optimizmus a mozgási korlátozások lazítása miatt, sokan már a nyaralásukat tervezgetik, ami a turizmussal kapcsolatos részvényeket küldte a magasba. A brit kiskereskedők nagy forgalomnövekedést értek el. Kevesebb alkalommal vásároltak az emberek, de akkor másfélszer annyit vettek. Ma is hasít az OTP.
Részvény / Deviza / Áru 3000 felett az S&P, tízezer fölé ugrott az OTP
Eidenpenz József | 2020. május 26. 18:53
Az amerikai részvénypiac a tegnapi zárva tartás után ma igyekezett bepótolni a lemaradást Európához képest, de nem sikerült neki. Az S&P 500 index így is 3000 pont felett jár, miközben Európa tovább menetelt. A BUX-ra sem lehetett panasz, főleg az OTP remekelt, öt százalék feletti ugrást produkált. A forint erős, annak ellenére, hogy az MNB ma nem sokat mondott a kamatdöntés után.
Részvény / Deviza / Áru Ebben a két országban júliustól már teljesen megszűnhetnek a korlátozások
Eidenpenz József | 2020. május 25. 18:51
Németországban és Spanyolországban is megvan a menetrendje, mikor szűnhet meg az utolsó korlátozás is. Szerdán az Európai Bizottság új előterjesztést mutathat be, amelyet az EU vezetői végre személyesen tárgyalnak meg. Újból megnyílik a virtuális térbe száműzött tőzsde New Yorkban. Ilyen hírek nyomán ma az európai részvények két százalék körüli emelkedést értek el.
hírlevél